Κλιμακτήριος: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο χωρίς ορμόνες για τις εξάψεις

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Το φάρμακο μειώνει τα ρίγη, την εφίδρωση και το αίσθημα θερμότητας που προκαλούν οι εξάψεις.

Το πρώτο φάρμακο για τις εξάψεις της κλιμακτηρίου που δεν περιέχει ορμόνες, ενέκρινε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ. Το φάρμακο δρα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο μιας πρωτεΐνης, η οποία σχετίζεται με τη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), το φάρμακο λαμβάνεται με τη μορφή δισκίων. Περιέχει την δραστική ουσία fezolinetant και ανήκει στους λεγόμενους  ανταγωνιστές των υποδοχέων νευροκινίνης 3 (NK3).

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσική αλλαγή στην ζωή των γυναικών, που συνήθως εκδηλώνεται σε ηλικία 45-55 ετών. Στη διάρκειά της μειώνονται σταδιακά τα επίπεδα των ορμονών του γυναικείου φύλου (οιστρογόνα, προγεστερόνη) που παράγει ο οργανισμός.

Μία γυναίκα έχει εμμηνόπαυση όταν έχει περάσει 12 συνεχείς μήνες χωρίς έμμηνο ρύση. Στο 80% των περιπτώσεων οι γυναίκες εκδηλώνουν εξάψεις. Στη διάρκειά τους μπορεί να έχουν περιόδους εφίδρωσης, αισθήματος θερμότητας και ρίγους που διαρκούν αρκετά λεπτά.

Για τις εξάψεις υπάρχουν ορμονικές θεραπείες. Ωστόσο οι γυναίκες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό δεν μπορούν να τις λάβουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, σύμφωνα με την FDA, οι γυναίκες με ιστορικό, όπως:

  • Αιμορραγία από τον κόλπο
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Θρόμβωση
  • Ηπατική νόσο

Καταστέλλει την αιτία

Το fezolinetant, που θα διαθέτει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Veozah, δεν είναι ορμόνη, τονίζει η FDA. Στοχεύει συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, η λειτουργία των οποίων τίθεται εκτός ισορροπίας καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό.

Στα κύτταρα αυτά ενώνεται με τους υποδοχείς ΝΚ3, που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας, εμποδίζοντας τη δραστηριότητά τους. Με αυτό τον τρόπο καταστέλλει την αιτία των εξάψεων.

«Η εισαγωγή ενός νέου μορίου για τις μέτριες έως σοβαρές εξάψεις στην εμμηνόπαυση, παρέχει μία πρόσθετη, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τις γυναίκες», δήλωσε η Dr. Janet Maynard, διευθύντρια του Γραφείου Σπανίων Παθήσεων, Παιδιατρικής, Ουρολογικής & Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ORPURM) της FDA.

Ένα χάπι την ημέρα

Οι γυναίκες που θα λάβουν το νέο φάρμακο, θα παίρνουν ένα χάπι την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά την ίδια ώρα. Αν μια γυναίκα παραλείψει μία δόση ή δεν την λάβει εγκαίρως, πρέπει να την πάρει το συντομότερο δυνατό και την επομένη ημέρα να επιστρέψει στο καθιερωμένο πρόγραμμά της.

Η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου στις μέτριες έως σοβαρές εξάψεις αξιολογήθηκε σε δύο κλινικές μελέτες, που διήρκησαν 52 εβδομάδες. Οι γυναίκες που συμμετείχαν είχαν μέση ηλικία 54 ετών.

Όλες αρχικά χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες, ώστε να πάρουν για 12 εβδομάδες το fezolinetant ή μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Ύστερα λάμβαναν το φάρμακο για άλλες 40 εβδομάδες. Και στις δύο μελέτες  το fezolinetant φάνηκε να μειώνει σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάψεων.

Ωστόσο πριν αρχίσουν να παίρνουν το φάρμακο και ανά τρίμηνο στη συνέχεια, οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ήπατος. Και αυτό, διότι ενδέχεται να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία, αυξάνοντας τα ηπατικά ένζυμα. Επιπλέον, το φάρμακο δεν ενδείκνυται για τις γυναίκες με εξάψεις οι οποίες:

  • Πάσχουν από κίρρωση ήπατος, σοβαρή νεφρική βλάβη ή τελικού σταδίου νεφρική νόσο
  • Παίρνουν αναστολείς του CYP1A2

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια, αϋπνία, πόνος στη μέση, εξάψεις και αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες), καταλήγει η FDA.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μενεγάκη: Το διαφορετικό Πάσχα: Το τέλος από το Mega, η μεγάλη απόφαση & η Λάουρα στο Λονδίνο

Αλλιώτικο είναι το φετινό Πάσχα για την Ελένη Μενεγάκη! Η Ελένη Μενεγάκη λατρεύει το Πάσχα μιας και κάθε χρόνο επιλέγει έναν διαφορετικό προορισμό, γι’ αυτές τις μέρες των διακοπών. Αυτές οι διακοπές όμως θα είναι διαφορετικές για την παρουσιάστρια, αφού πήρε την μεγάλη απόφαση μετά από τρία χρόνια να αποχωρήσει από το Mega μιας και

Ιωάννα Μαλέσκου: «Θα ήθελα δεύτερο παιδί, µια δεύτερη ευκαιρία, µήπως και µου µοιάζει»

Η Ιωάννα Μαλέσκου µιλάει σε γνωστή εφημερίδα για την επιστροφή της στην τηλεόραση και αποκαλύπτει ποιες είναι οι αγαπηµένες της παρουσιάστριες. Η παρουσιάστρια του Open πλέον, αποκαλύπτει στη Σάσα Σταμάτη πώς συνδυάζει τα επαγγελματικά της με την προσωπική ζωή. Καριέρα και προσωπική ζωή… Πόσο δύσκολο είναι τα συνδυάσεις; Είναι και τα δύο απαιτητικά σπορ. Ακόµα

Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για την εβδομάδα 6 έως 12 Μαΐου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για την εβδοιμάδα 6 Μαϊου 2024 έως 12 Μαϊου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Η εβδομάδα μπορεί να σου δημιουργήσει κάποιο περιττό άγχος στο μυαλό σου. Προσπάθησε να διαμορφώσεις τις συναισθηματικές αντιδράσεις σου και σκέψου προτού ενεργήσεις

Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Αθηνά Οικονομάκου: Οι διακοπές της μετά το διαζύγιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Η ηθοποιός διασκεδάζει με τους φίλους της - Η ζωή είναι φευγαλέα γι' αυτό άδραξε τη στιγμή όσο μπορείς, γράφει σε ανάρτησή της Η Αθηνά Οικονομάκου περνάει το πρώτο της Πάσχα χωρίς

Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ: Απολαμβάνει το πρωινό της σε πισίνα

Το βίντεο της ηθοποιού από τις διακοπές της στις Μαλδίβες

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος εξομολογείται: “17 χρόνια έπαιζα θέατρο με τη μητέρα μου”

"Δεν αγάπησα ποτέ τα λεφτά. Με ενδιέφερε να έχω μία καλή ζωή αλλά συνειδητοποίησα ότι σημασία έχει ο άνθρωπος". Για την απώλεια της μητέρας του μία ημέρα μετά τον γάμο του με τη Δήμητρα Βαμβακούση μιλά ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Τον νικητή του Survivor 2017, συγγραφέα και ηθοποιό υποδέχθηκε ο Τάσος Ιορδανίδης στους «Μπαμπάδες» της ΕΡΤ

Συγκλονισμένος ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Γνώριζα την κατάσταση, είμαι σοκαρισμένος”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο.

Πάνος Μουζουράκης: «Έφυγα από το σπίτι μου και από την πόλη μου στα 17 μου, ψάχνοντας»

Ο πάντα χειμαρρώδης Πάνος Μουζουράκης, που παρουσίασε τον νέο του δίσκο με τίτλο «Μεγαλώνω», αναφέρεται στην επαγγελματική του οικογένεια και όχι μόνο. Ο Πάνος Μουζουράκης μεγαλώνει ωραία. Αυτή την περίοδο ωριμάζει καλλιτεχνικά, έχει βρει τον τρόπο να πραγματοποιεί τα όνειρά του και μια όμορφη προσωπική ζωή συμπληρώνει την επαγγελματική του «άνοιξη», καθώς έχει δίπλα του

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών & κυκλοφόρησε ένα νέο καθηλωτικό τραγούδι!

Η Barbra Streisand έγινε 82 ετών και να συνεχίζει να λάμπει σαν άστρο στον χώρο της τέχνης!

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο – Θα λείπει ο Ουίλιαμ

Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Πρίγκιπας Χάρι: Κοντά σε μια δεύτερη συνάντηση με τον Κάρολο μετά τα νέα για τον καρκίνο - Θα λείπει ο Ουίλιαμ Τι αναφέρουν τα βρετανικά μέσα Ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να συναντηθεί με τον

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύεται τη σύντροφό του

Η αναγγελία του γάμου του 

Οι επώνυμοι γονείς που θα περάσουν το πρώτο Πάσχα με τα μωρά τους

Έγιναν γονείς μέσα στο 2023 ή αρχές του 2024 και αυτό το Πάσχα φέτος θα είναι ξεχωριστό για κάποιους celebrities της εγχώριας showbiz.