Όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την ασύλληπτη τραγωδία στην Άρτα. Ένα βρέφος 5,5 μηνών βρέθηκε νεκρό μέσα στο αυτοκίνητο που το ξέχασε για ώρες ο πατέρας του. Οι δυο γονείς βρίσκονται σε κατάσταση σοκ ενώ ο πατέρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο φρουρούμενος. Μέσα στην ημέρα αναμένεται το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής του άτυχου βρέφους.

Το okmag επικοινώνησε με τον γνωστό παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη και του ζήτησε να εκτιμήσει καθώς ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αιτία θανάτου του μωρού τι μπορεί να συνέβη και έχασε τόσο άδικα τη ζωή του το βρέφος. Ο γνωστός παιδίατρος τονίζει ότι το κακό μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά άρα δεν επιτρέπεται να μένει ένα παιδί μέσα σε αμάξι μόνο του ποτέ και για κανένα λόγο!

Συγκλονίζουν τα στοιχεία

Θα θέλαμε να μας δώσετε μια εκτίμηση από την εμπειρία σας για το τι οδήγησε στο θάνατο το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο

Βάση προηγούμενων περιστατικών είναι ότι ένας θάνατος μπορεί να επέλθει από θερμοπληξία. Εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως από εγκλωβισμό μέσα στο αυτοκίνητο.

Από αυτά τα 90% είναι κάτω από 3 ετών. Από αυτά τα παιδιά, το 55% εγκαταλείπονται στο αυτοκίνητο από αμέλεια των γονιών τους, το 25% κλειδώνονται μέσα μόνα τους και το 15% εγκληματική ενέργεια των γονιών.

Επειδή κάποιοι γονείς μπορεί από λάθος, αμέλεια ή απο κακή κρίση να αφήσουμε έστω και για λίγο το παιδί μέσα στο αμάξι. Ποια είναι η συμβουλή σας; Μπορεί να γίνει το κακό και μέσα σε λίγα λεπτά;

Ο κανόνας είναι ότι ποτέ και για κανένα λόγο δεν αφήνουμε το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη αλλά ούτε στο σπίτι, ούτε στη θάλασσα ούτε στην πισίνα. Η άποψη που υπάρχει ότι «εντάξει ειναι ασφαλές το μέρος να το αφήσω στο αυτοκίνητο για λίγο», είναι εσφαλμένη.

Τα παιδιά υπερθερμαίνονται 5 φορές περισσότερο από έναν ενήλικα!

Ανάλογα με την θερμοκρασία που υπάρχει στον εξωτερικό χώρο αναπτύσσονται πολύ γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Δηλαδή από 25 βαθμούς κελσίου εξωτερικά μπορεί να φθάσει μέσα σε 15 λεπτά ή μισή ώρα τους 40 βαθμούς μέσα στο αυτοκίνητο. Και είναι απρόβλεπτο πόσο μπορεί να αντέξει ένα παιδί σε αυτές τις θερμοκρασίες. Τα παιδιά υπερθερμαίνονται 5 φορές περισσότερο από ένα ενήλικα. Από τον ίδιο λόγο έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε αυτοκίνητα και κατοικίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-