Το 2015 μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα η Πόλλυ Αντωνιάδη αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να μεταφέρει τη φινέτσα και την αγάπη για τα γλυκά στο Covent Garden του Λονδίνου. Αν και το εγχείρημα του να ανοίξει μια δική της επιχείρηση σε μια ξένη χώρα φαινόταν αρχικά δύσκολο, εκείνη ξεπέρασε κάθε σκόπελο και απέκτησε το δικό της φανατικό κοινό στα γλυκά της.

Μετά τα cake shops σε Covent Garden και South Kensington η Πόλλυ Αντωνιάδη αποφασίζει να ασχοληθεί με τη συγγραφή και μας παρασύρει στον μαγικό κόσμο του φανταστικό ζαχαροπλαστείο της Μόλλυ Ρόουζ

Το νέο βιβλίο της αγαπημένης πια ηρωίδας μικρών και μεγάλων, της Μόλλυ Ρόουζ κυκλοφορεί με τίτλο «Πρόσκληση σε τσάι» και υπόσχεται να μας γεμίσει με νοσταλγία, χρώματα και ξεχωριστές μυρωδιές.

Το νέο βιβλίο της Πόλλυ Αντωνιάδη

Η αγαπημένη ηρωίδα «Μόλλυ Ρόουζ» επιστρέφει σε νέες περιπέτειες με ολοκαίνουργιες απολαυστικές συνταγές. Τι θα διαβάσουμε στο νέο σας βιβλίο;

Το νέο ανοιξιάτικο βιβλίο «Πρόσκληση σε τσάι» περιλαμβάνει δύο νέες ιστορίες που βρίσκουν την Μόλλυ να προετοιμάζει απογευματινό τσάι και λιχουδιές. Στην πρώτη για μια μικρή φίλη της που οργανώνει ένα πάρτυ για μικρές κυρίες ενώ στη δεύτερη στο Λονδίνο, για τη βασίλισσα και τον λιχούδη πρίγκιπα, εγγονό της.

Νοηματικά, όπως πάντα, όνειρα πραγματοποιούνται όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας, όταν βλέπουμε την ευκαιρία αντί να εστιάζουμε στο πρόβλημα ή καταλαβαίνουμε ότι όλες μας οι εμπειρίες, ακόμα και οι δυσάρεστες, έρχονται για να μας μάθουν κάτι.

Στη διασκεδαστική/ δημιουργική του πλευρά, το βιβλίο προτείνει ιδέες για να οργανώσουμε εύκολα ένα όμορφο θεματικό πάρτυ, δίνει εύκολες συνταγές για να προετοιμαστούν από τα παιδιά, καθώς και εικαστικό υλικό για διακόσμηση, προσκλήσεις και κατασκευές.

Πώς νιώθετε που τα βιβλία σας έχουν εισπράξει την αγάπη του κόσμου;

Το χαρούμενη, ίσως δεν είναι αρκετό. Σαν γνήσια empty nester σε αυτή τη φάση της ζωής μου, η ιδέα ότι μέσα από τη Μόλλυ Ρόουζ βρίσκομαι πάντα κοντά στα παιδιά, στους καλύτερους και γνησιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με συγκινεί και με τιμά ιδιαίτερα.

Σε ποιους απευθύνονται τα βιβλία σας;

Από τις αντιδράσεις και τα σχόλια των αναγνωστών μας, είδαμε ότι η Μόλλυ αγαπιέται από ένα ποικίλο κοινό. Μαμάδες με μικρά παιδάκια 3-5 ετών διαβάζουν παραμύθια το βράδυ με τα κεριά της και φτιάχνουν συνταγές μαζί το άλλο πρωί. Παιδιά 6-10 ετών διαβάζουν τις ιστορίες και φοράνε τις ποδιές του φανταστικού ζαχαροπλαστείου, γιαγιάδες κάνουν δώρα στα εγγονάκια τους, φίλες και μαμάδες χαρίζουν τα βιβλία η μία στην άλλη. Νομίζω πως το κοινό στοιχείο που αγγίζει τους αναγνώστες είναι ο νοσταλγικός χαρακτήρας και η ρομαντική εποχή της Μόλλυ.

Πιστεύω πως στον αντίποδα της σημερινής μας ζωής χρειαζόμαστε όλοι μια εξισορρόπηση, λίγη επιστροφή στη φύση, λίγη ηρεμία μυαλού, μία αίσθηση του πώς ήταν η ζωή και οι σχέσεις των ανθρώπων παλιότερα. Πώς βρίσκαμε σαν παιδιά χιλιάδες πράγματα να κάνουμε, χωρίς να αγοράσουμε το παραμικρό, χωρίς να βαριόμαστε λεπτό. Αυτό είναι κοινό ανάμεσα σε όλες τις ηλικίες ή κατηγορίες του αγοραστικού κοινού. Η Μόλλυ Ρόουζ δεν έρχεται να διδάξει, ή να υποδείξει κάτι.

Κάνει μία ανάλαφρη vintage τοποθέτηση, αλλά σαν μία άκρως μοντέρνα τάση.

«Δεν βάζεις στο χαρτί οτιδήποτε εύκολα, αν δεν έχεις πονέσει πρώτα»

Η συγγραφή ήταν κάτι που θέλατε εξαρχής ή προέκυψε έπειτα από την επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των γλυκών;

Ναι, κάπως συνδυάστηκαν δύο όνειρα μαζί. Η ρομαντική μου ηρωίδα, έγινε ζαχαροπλάστρια κι αυτό δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν είχα ζήσει αυτό το ρόλο ή αν δεν τον είχα ζήσει στην Αγγλία. Και όχι μόνο σαν επάγγελμα, αλλά με όλη μου την ψυχή. Η ζαχαροπλαστική ήταν η δουλειά της καρδιάς μου, όχι η αρχική μου κατεύθυνση. Γενικά δεν βάζεις στο χαρτί οτιδήποτε εύκολα, αν δεν έχεις πονέσει πρώτα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας γλυκό;

Κέικ, κέικ, κέικ. Το πιο απλό. Το βανίλια. Το πρώτο πράγμα που φτιάξαμε με τα παιδιά μου. Που καθαρίζαμε με τα κουτάλια το μπολ. Και μετά όλα τα κουλουράκια και μπισκοτάκια που είναι γεμάτα μυρωδιές και αρώματα.

«Στην αρχή αυτής της δραστηριότητας μόνο τα αγόρια μου πίστεψαν σ’ εμένα»

Πώς πήρατε την απόφαση να φύγετε από την Ελλάδα και να βρεθείτε στο Λονδίνο, δημιουργώντας από το μηδέν μια επιχείρηση;

Τον καιρό που πήραμε την απόφαση, ήταν η εποχή της κορύφωσης της κρίσης στην Ελλάδα στα μέσα του 2015. Το Covent Garden το διαλέξαμε και μας διάλεξε μία βροχερή μέρα που πίναμε καφέ εκεί σ´ ένα αγαπημένο μας στέκι. Όταν είδα την ταμπέλα TO LET στο μικρό μαγαζάκι της πλατείας είπα αυτό είναι, εδώ θα φτιάξουμε τα γλυκά μας. Έμοιαζε λίγο τρελό ως όνειρο, αλλά έτσι οφείλουν να είναι τα όνειρα. Και επειδή το πιστέψαμε, έγινε αληθινό όπως και στις ιστορίες της Μόλλυ Ρόουζ. Εννοείται δεν ήταν εύκολο, πήρε χρόνο, υπήρξαν πολλά crash test, όμως το αποτέλεσμα δεν το περίμενε κανείς.

Προσωπικά, ως γυναίκα στην Ελλάδα όπου η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται ως ματαιοδοξία και όλοι σου λένε όχι εστιάζοντας μόνο στις δυσκολίες, έπρεπε να πείσω ότι είχα σώας τας φρένας όταν ονειρεύτηκα να φτιάξω τα κέικ μου στο Λονδίνο, και πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο.

Στην αρχή αυτής της δραστηριότητας μόνο τα αγόρια μου πίστεψαν σ ´εμένα σαν παιδιά που εμπιστεύονται το όνειρο γενικότερα.

Το ζαχαροπλαστείο στο Covent Garden και τα γλυκά που αγαπούν οι Βρετανοί

Πόσο απαιτητικό είναι το αγοραστικό κοινό στο Covent Garden και στο South Kensington;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να σκεφτεί, είναι ότι θα ανταγωνιστεί τους γίγαντες της εστίασης. Ό,τι πιο διάσημο, πολυδιαφημισμένο, οργανωμένο βρίσκεται δίπλα σου, απέναντι σου. Θέλει θάρρος να φτιάξεις σπιτικά μακαρόν δίπλα στο la Duree, ή να πείσεις ότι τα δικά σου cookies είναι απείρως καλύτερα από του Ben’s. Επίσης, καλή η ελληνική κληρονομιά, αλλά η πλειοψηφία των πελατών σου στο Λονδίνο περιμένει να ανταποκριθείς στις δικές τους γεύσεις και εικόνες.

Εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε μία επιχείρηση με βρετανικό χαρακτήρα, που όσο κι αν φαίνεται παράξενο, λείπει από το Λονδίνο της παγκοσμιοποίησης. Έτσι αγαπήθηκε το μαγαζί, ρομαντικό, με τα βρετανικά του γλυκά, σπιτικά, καλοφτιαγμένα με πολλή αγάπη, συνέπεια και αξιοπιστία. Φυσικά οι ελληνικές συνταγές ή κάποιες fusion εναλλακτικές αγαπήθηκαν αργότερα και από την ελληνική κοινότητα αλλά και τους Άγγλους μας πελάτες.

Ποιο είναι το γλυκό που προτιμούν περισσότερο οι πελάτες σας στο Λονδίνο;

Από βρετανικά γλυκά τα σπιτικά μας κέικ, scones, brownies, cookies και οι τάρτες.

Aπό τα ελληνικά, οι αλμυρές πίτες και τα χειροποίητα κουλουράκια.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες φεύγοντας από την Ελλάδα ή σας ήρθαν εύκολα τα πράγματα; Σκέφτεστε να επιστρέψετε μόνιμα κάποια στιγμή;

Τις δυσκολίες τις περιμένει κανείς, όταν αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά σε μία ξένη χώρα, δεν πιστεύει κανείς ότι θα είναι easy ride. Απλά το επιχειρείν στην Αγγλία είναι πολύ πιο structured, οι διαδικασίες αυτοματοποιημένες, γρήγορες. Το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα πιο εκλογικευμένο, πιο πολιτισμένο θα έλεγα. Το σύστημα σε σέβεται αλλά κι εσύ δεν υπάρχει περίπτωση να μην το σεβαστείς, τα πάντα είναι δομημένα έτσι ώστε να λειτουργούν. Αυτό και μόνο βέβαια, με ελληνικό background, δυσκολεύεσαι να το συνηθίσεις. Αλλά είναι για καλό. Γενικά η Αγγλία είναι μία υποστηρικτική χώρα για τις επιχειρήσεις, προσφέρει ευκαιρίες, όχι όμως εύκολες λύσεις, ούτε υπόσχεται εύκολες επιτυχίες.

Αν και το πρώτο άλμπουμ/βιβλίο της Μόλλυ Ρόουζ εκδόθηκε στα Αγγλικά το 2019, το μεγάλο της ταξίδι ξεκίνησε όταν άρχισα να μεταφράζω και να γράφω στη γλώσσα μου. Έτσι ξεκίνησα να συστήνω τη Μόλλυ Ρόουζ στην Ελλάδα από το 2020. Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που να βασίζεται σε καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, πάντα θα επέλεγα τη χώρα μου σαν πρώτο σταθμό για το δοκιμαστικό ταξίδι της ηρωίδας μου.

Είμαι χαρούμενη που έχω την ευκαιρία μαζί με τη Μόλλυ να περνάω κι εγώ πολύ χρόνο στην Ελλάδα.

«Ό,τι αγαπάμε αποκλείει τον όρο “θυσία”»

Η δημιουργία ενός success story σαν το δικό σας χρειάστηκε θυσίες;

Δεν πιστεύω πολύ στον όρο success story. Ίσως γιατί μου μοιάζει σαν να περιλαμβάνει ένα τέλος έστω και happy. Πιστεύω πως ότι κάνουμε στη ζωή επιχειρηματικά ή και γενικότερα, είναι μία συνεχιζόμενη πορεία. Δεν φτάνεις στην επιτυχία χωρίς αποτυχία, δεν θα σε πάνε όλες οι επιλογές σου μπροστά ούτε θα σου βγουν όλα τα ρίσκα που πήρες. Όμως είναι σπουδαίο να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι και να απολαμβάνεις τη διαδρομή. Ό,τι αγαπάμε αποκλείει τον όρο «θυσία» έτσι κι αλλιώς. Η μόνη ίσως θυσία είναι ο χρόνος που επενδύουμε.

Επίσης είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, να σέβεσαι τα όρια του και να μη περιμένεις ποτέ ότι κάτι θα σου χαριστεί. Ακόμη κι αν σου χαριστεί, αν είναι απαίδευτο και ευκαιριακό δεν πρόκειται να κρατήσει. Στο τέλος της ημέρας σημασία έχει να νιώθουμε εμείς όμορφα μέσα μας με ότι καταφέραμε, όσο μικρό κι αν είναι αυτό. Το πιστεύω βαθιά και ειλικρινά αν θα ήθελα να μείνει κάτι, ένα και μοναδικό, στα παιδιά που θα διαβάσουν τα βιβλία της Μόλλυ Ρόουζ, θα διάλεγα αυτό.

Θα βρείτε την Πόλλυ Αντωνιάδη και λεπτομέρειες για τα βιβλία της στα social media της. Instagram: molly_rose_fairytale και Facebook: Molly Rose Fairytale.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-