Σύνδρομο Gilbert: Πρόβλημα με το ήπαρ – Τι συμπτώματα προκαλεί

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Το σύνδρομο Gilbert είναι μια κληρονομική γενετική πάθηση.

Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε σύνδρομο Gilbert μέχρι να ανακαλυφθεί τυχαία, όπως αν μια εξέταση αίματος δείξει αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης.

Είναι μια κοινή, αβλαβής ηπατική κατάσταση κατά την οποία το ήπαρ δεν επεξεργάζεται σωστά τη χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Σύνδρομο Gilbert: Συμπτώματα

Το πιο συχνό σημάδι του συνδρόμου Gilbert είναι μια περιστασιακή κιτρινωπή απόχρωση του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος) ως αποτέλεσμα ελαφρώς υψηλότερων επιπέδων χολερυθρίνης στο αίμα. Σε άτομα με σύνδρομο Gilbert, τα επίπεδα χολερυθρίνης μπορεί να αυξηθούν λόγω:

  • κοινής ασθένειας, όπως κρυολόγημα ή γρίπη
  • νηστεία ή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων
  • αφυδάτωση
  • εμμηνόρροια
  • εντατική άσκηση
  • στρες

Πότε να δείτε γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν έχετε ίκτερο, ο οποίος έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Σύνδρομο Gilbert: Αιτίες

Προκαλείται από ένα τροποποιημένο γονίδιο που κληρονομείται από τους γονείς. Αυτό το γονίδιο συνήθως ελέγχει ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της χολερυθρίνης στο ήπαρ. Όταν έχετε ένα αναποτελεσματικό γονίδιο, το αίμα σας περιέχει υπερβολικές ποσότητες χολερυθρίνης επειδή το σώμα σας δεν παράγει αρκετό ένζυμο.

Πώς το σώμα επεξεργάζεται τη χολερυθρίνη

Η χολερυθρίνη είναι μια κιτρινωπή χρωστική ουσία που παράγεται όταν το σώμα διασπά τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια. Η χολερυθρίνη ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο ήπαρ, όπου το ένζυμο τη διασπά και την αφαιρεί από την κυκλοφορία του αίματος.

Η χολερυθρίνη περνά από το ήπαρ στα έντερα με τη χολή. Στη συνέχεια απεκκρίνεται στα κόπρανα. Μια μικρή ποσότητα χολερυθρίνης παραμένει στο αίμα.

Πώς κληρονομείται το τροποποιημένο γονίδιο

Το τροποποιημένο γονίδιο που προκαλεί το σύνδρομο Gilbert είναι κοινό. Πολλοί άνθρωποι φέρουν ένα αντίγραφο αυτού του γονιδίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζονται δύο τροποποιημένα αντίγραφα για να προκληθεί το σύνδρομο

Σύνδρομο Gilbert: Παράγοντες κινδύνου

Αν και είναι παρόν από τη γέννηση, το σύνδρομο Gilbert συνήθως δεν παρατηρείται μέχρι την εφηβεία ή αργότερα, καθώς η παραγωγή χολερυθρίνης αυξάνεται κατά την εφηβεία. Έχετε αυξημένο κίνδυνο για το σύνδρομο εάν:

  • και οι δύο γονείς σας φέρουν το τροποποιημένο γονίδιο που προκαλεί τη διαταραχή
  • είστε άντρας

Σύνδρομο Gilbert: Επιπλοκές

Το χαμηλό επίπεδο του ενζύμου επεξεργασίας της χολερυθρίνης μπορεί επίσης να αυξήσει τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, καθώς αυτό το ένζυμο παίζει ρόλο στην απομάκρυνση αυτών των φαρμάκων από το σώμα σας.

Εάν έχετε σύνδρομο Gilbert, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε νέα φάρμακα. Επίσης, η ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης πάθησης που επηρεάζει την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων.

Σύνδρομο Gilbert: Αντιμετώπιση

Δεν απαιτείται θεραπεία. Τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα σας μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί περιστασιακά να έχετε ίκτερο, ο οποίος συνήθως υποχωρεί αμέσως χωρίς παρενέργειες.

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Ορισμένα γεγονότα στην καθημερινότητα, όπως το στρες, μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια υψηλότερων επιπέδων χολερυθρίνης σε άτομα με το σύνδρομο Gilbert, οδηγώντας σε ίκτερο. Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων χολερυθρίνης υπό έλεγχο.

Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

  • Βεβαιωθείτε ότι οι γιατροί σας γνωρίζουν ότι έχετε το σύνδρομο. Επειδή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται ορισμένα φάρμακα, κάθε γιατρός που επισκέπτεστε πρέπει να γνωρίζει ότι έχετε την πάθηση.
  • Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε τις δίαιτες με πολύ χαμηλές συνολικά θερμίδες. Μείνετε σε ένα συνηθισμένο πρόγραμμα διατροφής και αποφύγετε τη νηστεία ή την παράλειψη γευμάτων.
  • Διαχειριστείτε το άγχος. Βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε στη ζωή σας.

-: https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιπώδης νόσος του ήπατος: 6 σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο

Τα 4 καλύτερα λαχανικά για το ήπαρ, σύμφωνα με διατροφολόγους

Πόσος χρόνος χρειάζεται το συκώτι σας για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ

Χολοκυστίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

-

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Καρλάκη: Το πρώτο Πάσχα του γιου της στη Μύκονο και η λαμπάδες που προκάλεσαν ερωτηματικά

Η Μαρία Καρλάκη έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί πριν από λίγο καιρό και το μεγαλώνει μόνη της, καθώς η ίδια έχει πει πως δεν έχει σχέσεις με τον πρώην.

Τερέζα: «Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη»

Η Τερέζα παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στον Άλκη Κούρκουλο.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον Β΄ ημιτελικό της Eurovision – Ενθουσιασμός μετά τη δεύτερη τεχνική πρόβα της Μαρίνας Σάττι

Ενθουσιασμένοι με το Zari και την εξαιρετική εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε είναι οι Εurofans. «Χθες είχαμε τη δεύτερη τεχνική πρόβα η οποία πήγε πάρα πολύ καλά, όπως πολύ καλά είχε πάει και η πρώτη τεχνική πρόβα που είχα πραγματικά σαρώσει

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»