Αυτό είναι το ξεχασμένο δέντρο που μεγάλωσε πολλές γενιές – Ποιος ο λόγος που εξαφανίστηκε

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Το δέντρο αγριογκορτσιά (πύρος ο αμυγδαλόμορφος – pyrus amygdaliformis) αυτοφύεται κι ευδοκιμεί σε όλα τα βουνά και τις ρεματιές του Γέρμα Καστοριάς. Οι κάτοικοι στο εν λόγω χωριό εκτιμούν πολύ το συγκεκριμένο φυλλοβόλο δέντρο, καθότι αγαπούν ιδιαίτερα τους εύγευστους καρπούς του, τα λεγόμενα αγριόγκορτσα ή απλώς γκόρτσα.

Στα παλιά χρόνια, πριν το έτος 1960, όλοι σχεδόν οι Γερμανιώτες μετέβαιναν κατά τον μήνα Οκτώβριο στις τοποθεσίες όπου υπήρχαν τρανές αγριογκορτσιές και μάζευαν σε μεγάλα τσουβάλια τα ώριμα γκόρτσα τους.







Τα εκλεκτότερα απ’ αυτά τα γκόρτσα τα μετέφεραν στο σπίτι τους και παρασκεύαζαν γλυκύτατο πετιμέζι, ενώ τα υπόλοιπα τα έριχναν ως ζωοτροφή στους οικόσιτους χοίρους τους.

Το αναφερόμενο πετιμέζι το παρασκεύαζαν ως εξής: Έριχναν τα γκόρτσα μέσα σε ένα μεγάλο κακάβι (χάλκινο καζάνι) και τα έβραζαν με νερό επί αρκετή ώρα, έως ότου μετατραπούν σε παχύρευστο πολτό.

Κατόπιν στράγγιζαν (διήθιζαν) τον εν λόγω πολτό, μάζευαν το σιρόπι του, έριχναν σ’ αυτό μία μικρή ποσότητα «κασταλαγής» (κοσκινισμένη στάχτη– (!) “Τροφή”: Στα μέρη μου και παρότι ο αρθρογράφος απορεί, θυμάμαι πως την χρησιμοποιούσαμε στην παρασκευή πολλών πραγμάτων εκ των οποίον ορισμένα τρώγονται, όπως για παράδειγμα οι κουραμπιέδες!) και το συγκέντρωναν σε κιούπια (πήλινα δοχεία).







Την επόμενη ημέρα έβγαζαν από τα κιούπια το σιρόπι, χωρίς την κατακαθισμένη στάχτη, και το έβραζαν μέχρι να γίνει παχύρρευστο πετιμέζι. Μ’ αυτό το πετιμέζι και με κομμάτια κυδωνιού και μήλου έφτιαχναν υπέροχα γλυκά κουταλιού.

Έφτιαχναν επίσης με το πετιμέζι και μ’ αλεύρι νόστιμες μουστόπιτες, ενώ με ψίχα καρυδιού παρασκεύαζαν εξαιρετικά σουτζούκια, που τα έτρωγαν αργότερα τα μικρά παιδιά τους, όταν έπεφτε το πρώτο χιόνι στο βουνό Μουρίκι.

Σήμερα, μόνον οι κτηνοτρόφοι του Γέρμα κι ευάριθμοι κάτοικοί του που αναπολούν την παλαιά βουκολική ζωή, επισκέπτονται τις αγριογκορτσιές του χωριού και γεύονται τα νόστιμα φρούτα τους.

“Τροφή”: Με αφορμή αυτό το πολύ ενδιαφέρον κείμενο που βρήκα στο διαδίκτυο, σκέφτηκα να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτόν τον ξεχασμένο (έναν ακόμη) καρπό της νιότης πολλών από εμάς, καθότι όπως όλα τα φυτά-καρποί, έχει και αυτό/ος τις ξεχωριστές ιδιότητές του!

Η γκορτσιά, λοιπόν, είναι ένα μικρό δένδρο με ύψος που μπορεί να φθάσει τα 6 μέτρα. Είναι μια αγριοαχλαδιά, γνωστή με το επιστημονικό όνομα Πύρος η αμυγδαλόφυλλη (Pyrusamygdaliformis), διότι τα φύλλα της μοιάζουν λίγο με της αμυγδαλιάς.

Έτσι την ξεχωρίζουμε από την Πύρο την κοινή (Pyrus communis), η οποία έχει στρογγυλωπά φύλλα, παρόμοια με της ήμερης αχλαδιάς. Την γκορτσιά μας θα τη συναντήσουμε και με πολλά ακόμη ονόματα, όπως γκοριτσιά, αμπουρτζιά, αγριαπιδιά, αγκαθιά κ.λ.π.

Μαζί με άλλα παρόμοια είδη και ασφαλώς την ήμερη αχλαδιά ανήκει στην οικογένεια Ροδίδες (Rosaceae), στην οποία ανήκει επίσης η μηλιά και άλλα οπωροφόρα δένδρα.

Η γκορτσιά και τα άλλα είδη της αχλαδιάς είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ίσως είναι η όγχνη του Ομήρου ή η άπιος του Θεόφραστου.

Η γκορτσιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με αγκαθωτό, λείο και γκρίζο κορμό. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, σκουροπράσινα και λεία στο επάνω μέρος τους και πιο ανοιχτόχρωμα και στην αρχή χνουδωτά στο κάτω και με μήκος περίπου 4 – 5 εκατοστά.

Τα άνθη της βγαίνουν σαν μπουκετάκια σε ταξιανθία σκιαδιόμορφο κόρυμβο. Αποτελούνται από πέντε άσπρα πέταλα. Ανθίζει την Άνοιξη (Απρίλιος – Μάιος).

Ο καρπός της είναι μικρός και σφαιρικός, με διάμετρο περίπου 2 – 3 εκατοστά, πράσινος και στυφός όταν είναι άγουρος. Όταν ωριμάζει παίρνει το καστανοκίτρινο χρώμα και είναι πιο γλυκός. Φυτρώνει συνήθως σε υψόμετρο μέχρι 1500 μέτρων.

Όπως γνωρίζουν πολλοί γεωργοί και οπωροκαλλιεργητές, η γκορτσιά μπορεί να εμβολιαστεί και να μας δώσει μια ήμερη αχλαδιά, αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες. Ήδη στο βουνό μας πολλοί μερακλήδες έχουν εμβολιάσει αρκετές γκορτσιές και έτσι ο περιπατητής μπορεί το Καλοκαίρι να απολαύσει τους χυμώδεις καρπούς τους.

Η γκορτσιά χάρη στα πολλά οξέα και άλλες χημικές ουσίες που περιέχει δεν αποτελεί μόνο θρεπτική τροφή, αλλά οι καρποί της έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος.

Η αγριογκορτσιά είναι αιμοστατική, χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας, κατά της διάρροιας, είναι αντισπασμωδικό και ευεργετικό στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και την δυσμηνόρροια.







SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρηστίδου για Καμπούρη: «Στενοχωριέμαι που βλέπω μια τέτοια αγωνία στη Δέσποινα»

Η Δέσποινα Καμπούρη ύστερα από έντεκα χρόνια γάμου και δύο παιδιά, ανακοίνωσε μέσα από μια ανάρτηση τον χωρισμό της από τον σύζυγό της, Βαγγέλη Ταρασιάδη.

Τζόυς Ευείδη για Κατερίνα Γιουλάκη: «Μου είχε εκμυστηρευτεί ότι δεν είχε λουστεί ποτέ μόνη της»

Η Τζόυς Ευείδη παραχώρησε μία συνέντευξη στην εκπομπή «Ραντεβού το ΣΚ» και μίλησε χιούμορ και νοσταλγία για μια εποχή της τηλεόρασης που πολλοί αγαπήσαμε.

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Κάνουν βόλτες στο Παρίσι και δειπνούν σε εστιατόριο με θέα τον Πύργο του Άιφελ

Ένα μαγικό ταξίδι στο Παρίσι έκαναν ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου για να γιορτάσουν τα γενέθλια της. Το ερωτευμένο ζευγάρι απόλαυσε τις βόλτες του στην πόλη του φωτός, και δείπνισε σε ένα πανέμορφο εστιατόριο με θέα τον πύργο του Άιφελ. Ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου δύο μήνες μετά τη γέννηση της

Στιβ ΜακΚουίν: Ο αντιήρωας που έγινε θρύλος του Χόλιγουντ και σύμβολο ελευθερίας – Το ευάλωτο παιδί πίσω από τον μύθο

Ο πρόωρος θάνατός του εκτόξευσε τον μύθο του πέρα από τα συνηθισμένα, καθώς στα περίπου 30 χρόνια της κινηματογραφικής του πορείας, κατάφερε να καταστεί ένα ξεχωριστό είδωλο, με τις μοναδικές του ερμηνείες ως αντισυμβατικός αντιήρωας, συνδυάζοντας το απαράμιλλο στυλ με τη διαπεραστική του ματιά. Για τον Στιβ ΜακΚουίν, που λατρεύτηκε από τους κινηματογραφόφιλους σε όλο

Παγούρια – θερμός: Πόσο συχνά και πώς πρέπει να τα καθαρίζετε

Τα βρόμικα παγούρια - θερμός μπορεί να προκαλέσουν στομαχικούς πόνους, φαγούρα στο λαιμό, ακόμη και να επιδεινώσουν τις αλλεργίες και το άσθμα. Γεμίζετε το αγαπημένο σας παγούρι – θερμός μόνο με καθαρό νερό. Γιατί να χρειάζεται, λοιπόν, να το πλένετε; Οι ειδικοί λένε ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια / παγούρια βρομίζουν ανεξάρτητα από το τι τα

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Τρεις φορές πήγα να πεθάνω από υπερβολική δόση

Για την περίοδο που είχε εξάρτηση από τα ναρκωτικά μίλησε το πρωί της Κυριακής 9/11 ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Τρεις φορές πήγα να πεθάνω από υπερβολική δόση» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Όπως είπε η τηλεόραση για αυτόν προέκυψε τυχαία και αναφερόμενος στη Φαίη Σκορδά είπε: Συνεργαζόμαστε 4 χρόνια τώρα. Την αγαπώ, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που

Σμαράγδα Καρύδη: «Ήμουν προετοιμασμένη για το θάνατο του μπαμπά μου»

Η γνωστή ηθοποιός, Σμαράγδα Καρύδη, έκατσε στην καρέκλα της εκπομπής «Τετ α Τετ» και έδωσε μια αναλυτική και αποκαλυπτική συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος μιλώντας μεταξύ άλλων, και για την απώλεια του πατέρα της, Ντίνου Καρύδη. «Ήμουν προετοιμασμένη για τον θάνατο του μπαμπά μου. Γιατί ο μπαμπάς μου πέρα από την ηλικία του, αυτό είναι κάτι

Οι πιο υγιεινοί τρόποι για να φάτε το αυγό σας

Τα αυγά θεωρούνται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν. Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ωφέλιμα λιπαρά, αποτελούν μια πλήρη πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Α, η χολίνη και το σελήνιο. Ωστόσο, παρότι τα αυγά είναι από τη φύση τους υγιεινά, ο τρόπος μαγειρέματός τους μπορεί να

Πώς το μασάζ μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, ακόμη και με μία σύντομη συνεδρία

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ύπνο μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Σακκά Οι κλινικές μελέτες του Εργαστηρίου «Ιατρικής του Τρόπου Ζωής» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν δείξει ότι η μάλαξη (μασάζ), ακόμη και σε μόνο μια συνεδρία, μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθεί κάποιος καλύτερα, να μειώσει το καθημερινό

Ξεχνάτε συνεχώς πράγματα; 4 απλοί τρόποι για να θυμάστε περισσότερα, με τη σφραγίδα της νευροεπιστήμης

Μπορεί να έχετε σκεφτεί κάτι έξυπνο ή σημαντικό και ξαφνικά το ξεχνάτε τελείως. Πόσες φορές έχετε πει: «Ήξερα ότι κάτι ξέχασα…»; Η μνήμη σας φαίνεται να σας προδίδει στις πιο κρίσιμες στιγμές. Κι όμως σε σημαντικό βαθμό η μνήμη είναι θέμα τακτικής. Ο τρόπος που χειριζόμαστε τις πληροφορίες στην καθημερινότητά μας μπορεί να κάνει τεράστια

7 σημάδια ότι το έχετε παρακάνει με τη γυμναστική και χρειάζεστε ένα διάλειμμα

Μερικές φορές είναι καλό να πιέζεις τον εαυτό σου να πάει στο γυμναστήριο, αλλά μερικές φορές το σώμα δίνει σημάδια ότι το έχεις παρακάνει με την γυμναστική. Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για το σώμα και την ψυχή μας, αλλά  η υπερβολική άσκηση μπορεί να μας φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν η γυμναστική σταματά να

Σία Κοσιώνη: «Εγώ είμαι γω, ο άντρας μου είναι ο άντρας μου, ο Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός»

Ενδιαφεροντα ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ Σία Κοσιώνη: «Εγώ είμαι γω, ο άντρας μου είναι ο άντρας μου, ο Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός» «Διαχωρίζω πολύ εύκολα το επαγγελματικό από το προσωπικό και δεν το σκέφτομαι καν όταν έχω απέναντι μου τον οποιοδήποτε» Τζωρτζίνα Φράγκου 08.11.2025 | 22:48 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η Σία Κοσιώνη παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής “Καλύτερα δε γίνεται”