Διαβήτης τύπου 1: Ο παράγοντας που προβλέπει τη νόσο από τη βρεφική ηλικία

Date:

ΠΑΙΔΙ

Ακόμα και από την ηλικία των 12 μηνών υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν κάποιος στο μέλλον θα εκδηλώσει διαβήτη τύπου 1 σύμφωνα με νέα μελέτη – Διαβάστε για τον νέο προγνωστικό δείκτη που εντόπισαν οι επιστήμονες μελετώντας βρέφη

ΜΑΙΡΗ ΜΠΙΜΠΗ

Το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέψουν αν ένα παιδί μεγαλώνοντας θα εκδηλώσει διαβήτη τύπου 1, και μάλιστα δεκαετίες πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Diabetologia.

Ο διαβήτης τύπου 1 συχνά κάνει την εμφάνισή του σε παιδιά και εφήβους ως αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά καταστρέφει τα νησίδια του παγκρέατος (τα β-κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη).

Ενώ τα αυτοαντισώματα (βιολογικοί δείκτες αυτοανοσίας) είναι παραδοσιακοί προγνωστικοί δείκτες για τον διαβήτη τύπου 1, σπάνια ανιχνεύονται πριν από την ηλικία των 6 μηνών και η μέγιστη συχνότητα εντοπισμού τους είναι μεταξύ 9 και 36 μηνών. Οι μικροβιακοί βιοδείκτες του εντέρου ήδη από τους 12 μήνες θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες πρόβλεψης και προληπτικές στρατηγικές πολύ πριν από την ύπαρξη των αυτοαντισωμάτων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βρεφικό γαστρεντερικό σύστημα που στην πορεία εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 1 είναι διαφέρει σημαντικά από αυτό των υγιών βρεφών και ότι αρκετοί μικροβιακοί βιοδείκτες που σχετίζονται με μελλοντική νόσηση μπορεί να υπάρχουν ήδη από την ηλικία του πρώτου έτους ζωής του ατόμου», λέει η συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ. Malin Belteky από το Νοσοκομείο Παίδων της Πριγκίπισσα Βικτώρια στη Σουηδία.

Και προσθέτει: «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα βρέφη που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 πριν ή κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου της νόσου και θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία να ενισχυθεί το υγιές μικροβίωμα του εντέρου για να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου».

Ο διαβήτης τύπου 1 σχετίζεται μόνο με γενετικές προδιαθέσεις, αλλά επίσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η γαστρεντερική υγεία και σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Τα μικρόβια του εντέρου είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό, το σωματικό βάρος, την εκδήλωση ασθενειών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα που διερεύνησαν περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου συνέκριναν υγιή παιδιά με εκείνα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 1 και εντόπιζαν μειωμένη αφθονία μικροβίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – βακτήρια και άλλα μικρόβια στο το πεπτικό σύστημα που βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής – σε παιδιά με πρώιμη έναρξη ανάπτυξης αυτοαντισωμάτων. Αλλά αυτές οι μελέτες είναι περιορισμένες στην ικανότητά τους να αξιολογούν άλλους παράγοντες που μπορούν να προστατεύσουν ή να προκαλέσουν μια αυτοάνοση απόκριση στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη 

Οι Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από παιδιά που συμμετείχαν στην συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μελέτη ‘All Babies In Southeast Sweden’ (ABIS), για να αναλύσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου που ελήφθη από τα δείγματα κοπράνων βρεφών ηλικίας περίπου 1 έτους.

Συνολικά, 16 βρέφη που στη συνέχεια εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 1 σε μέση ηλικία 13 ετών (το μικρότερο σε ηλικία 1,4 έτους και το μεγαλύτερο σε ηλικία 21,4 ετών) και 32 βρέφη που παρέμειναν υγιή έως την ηλικία των 20 ετών, συγκρίθηκαν βάσει γεωγραφικής περιοχής, αδερφών κατά τη γέννηση, τον τύπο κατοικίας, τη διάρκεια του θηλασμού και τον μήνα συλλογής κοπράνων.

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τη στιγμή της γέννησης και όταν το βρέφος έφτασε στο 12 μήνα και συμπλήρωσαν επίσης ημερολόγιο κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού με πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη διατροφή και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

Τα δεδομένα στη συνέχεια αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί ποιες οικογένειες και είδη μικροβίων εντοπίζονταν στο γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους και πώς η αφθονία αυτών των μικροβίων διέφερε μεταξύ των δειγμάτων.

Από τις αναλύσεις οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βασικό μικροβίωμα των υγιών βρεφών έναντι εκείνων με μελλοντική διάγνωση διαβήτη τύπου 1 ήταν σημαντικά διαφορετικό σε ηλικία ενός έτους και ότι συγκεκριμένα βακτήρια συνέβαλαν σε αυτές τις διαφορές σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, τα βρέφη που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 είχαν υψηλότερους αριθμούς Firmicutes (Enterococcus, Gemella και Hungatella) και υψηλότερα επίπεδα Bacteroides (Bacteroides και Porphyromonas), που προάγουν τη φλεγμονή και είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση. Και είχαν επίσης πολύ λιγότερα είδη βακτηρίων που προάγουν την υγεία σε σύγκριση με τα υγιή βρέφη της ομάδας ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των Firmicutes όπως τα Anaerostipes, Flavonifractor, Ruminococcaceae UBA1819 και Eubacterium, που βοηθούν στη διατήρηση της μεταβολικής και ανοσοποιητικής υγείας. Αυτά τα είδη παράγουν ένα σημαντικό λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας, το βουτυρικό οξύ, που βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής και τροφοδοτεί τα κύτταρα που αποικίζουν τα τοιχώματα του εντέρου, διατηρώντας το παχύ έντερο (κόλον) υγιές.

Συνολικά, τα είδη που προάγουν τη φλεγμονή, όπως τα Alistipes (πιο άφθονα σε υγιή βρέφη), και Fusicatenibacter και Ruminococcus ήταν οι ισχυρότεροι παράγοντες για τη διαφοροποίηση τόσο των βρεφών ελέγχου όσο και εκείνων με μελλοντικό διαβήτη τύπου 1.

«Αν και η μέση ηλικία κατά την οποία διαγνώστηκε ο διαβήτης στη μελέτη μας ήταν περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη συλλογή των δειγμάτων, εντοπίσαμε διακριτές μικροβιακές ‘υπογραφές’ σε ηλικία 1 έτους και σημειώσαμε μια μείωση στα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ, όπως παρατηρήθηκε και σε προηγούμενες μελέτες», λέει η συν-επικεφαλής συγγραφέας Patricia L. Milletich από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Eric Triplett από το ίδιο αμερικανικό πανεπιστήμιο «οι αυτοάνοσες διεργασίες συνήθως ξεκινούν πολύ πριν εμφανιστούν κλινικά σημάδια της ασθένειας, υπογραμμίζοντας πώς οι διαφορές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου του βρέφους θα μπορούσαν να ρίξουν σημαντικό φως στο σύμπλεγμα αλληλεπίδραση μεταξύ του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού συστήματος, περιβαλλοντικών παραγόντων στην παιδική ηλικία και αυτοανοσίας. Θα απαιτηθούν μελέτες με πολύ μεγαλύτερα δείγματα ατόμων για να καθοριστεί ποιοι είναι οι ισχυρότεροι βιοδείκτες και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να προβλέψουν τη νόσο».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20