Διαβήτης Κύησης: Η απλή καθημερινή κίνηση που μπορεί να προφυλάξει την έγκυο

Date:

ΠΑΙΔΙ

Σε μια αξιοπερίεργη διαπίστωση κατέληξαν οι ερευνητές σχετικά με μια καθημερινή συνήθεια πριν τον ύπνο, που θεωρείται ότι μπορει΄να προφυλάξει την έγκυο από τον διαβήτη κύησης

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Εάν οι έγκυες γυναίκες χαμηλώσουν το φωτισμό λίγο πριν κοιμηθούν και αποσυνδεθούν από κάθε ηλεκτρονική συσκευή, ή έστω ελαττώσουν τη χρήση τους, τότε θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Σε αυτό το μάλλον αξιοπερίεργο συμπέρασμα κατέληξε νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern, διενεργώντας μια από τις πρώτες πολυτοπικές μελέτες, που εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης του φωτός πριν από τον ύπνο και τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη κύησης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology Maternal Fetal Medicine.

Ο επιπολασμός του διαβήτη κύησης αυξάνεται με γοργό ρυθμό και κατά μέσο όρο κατά 3,4% ανά τριετία μέχρι το 2019. Το 2020, το ποσοστό του διαβήτη κύησης αφορούσε το 7,8% του συνόλου των γεννήσεων στις ΗΠΑ. Αυτές οι γυναίκες διατρέχουν επίσης έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις υγιείς εγκυμονούσες.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Σε γενικό πλαίσιο, ολοένα και περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της γλυκόζης μέσω της υπερδραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται πριν από τον ύπνο, ενώ θα έπρεπε να μειώνεται.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια λάθος ενεργοποίηση της αντίδρασης μάχης ή φυγής όταν έρχεται η ώρα για ξεκούραση», εξηγεί η δρ. Minjee Kim, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και νευρολόγος του Northwestern Medicine.

Αυτή η υπερδραστηριότητα, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιομεταβολική νόσο, μια κατάσταση που περιλαμβάνει την κοιλιακή παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ανισορροπία των λιπιδίων, παράγοντες δηλαδή που οδηγούν σε καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο, το ποια πηγή έντονου φωτός προκαλεί το πρόβλημα δεν είναι ακόμα διαπιστευμένο και ενδεχομένως η έκθεση αυτή να λειτουργεί αθροιστικά.

Τι εξέτασε η έρευνα

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την υγεία 741 εγκύων γυναικών, που βρισκόντουσαν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης την περίοδο μεταξύ 2011 και 2013. Η έκθεση στο φως (από τα φώτα του σπιτιού, τηλεοράσεις, κινητά και τάμπλετ) μετρήθηκε με μια φορητή συσκευή που φορούσαν στον καρπό τους.

Αφού προσαρμόστηκαν οι διαφορετικοί παράγοντες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία και η ποσότητα του ύπνου, η έκθεση στο φως πριν από τον ύπνο παρέμεινε σημαντικά συνδεδεμένη με τον διαβήτη κύησης.

«Ακόμη και μετά την προσαρμογή για τον ΔΜΣ και την ηλικία, ο διαβήτης κύησης εξακολουθεί να αυξάνεται», διευκρίνισε η δρ. Kim. «Έχουμε πολλά να αποδείξουμε, αλλά η προσωπική μου ανησυχία είναι ότι το φως μπορεί να συμβάλλει σιωπηλά σε αυτό το πρόβλημα χωρίς οι περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιούν την πιθανή βλάβη».

Η απώλεια σωματικού βάρους και η άσκηση μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, απαιτούν όμως προσπάθεια από την πλευρά των γυναικών. Αντίθετα, χαμηλώνοντας την ένταση του φωτός πριν την κατάκλιση είναι μια εύκολη προσαρμογή, που συστήνει και η ίδια η καθηγήτρια: «Προσπαθήστε να μειώσετε όποιο φως υπάρχει στο περιβάλλον σας αυτές τις τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αλλά αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, κρατήστε τις οθόνες όσο το δυνατόν σε λειτουργία νυχτερινού φωτισμού» συμβουλεύει.

Διαβάστε επίσης

Πότε ο διαβήτης κύησης οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης κύησης: Παράγοντας κινδύνου για τη μελλοντική υγεία του παιδιού

Διαβήτης Κύησης: Μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα γήρανσης του παιδιού

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κέιτι Πέρι: Με αποκαλυπτική εμφάνιση για σόου μόδας στο Παρίσι – Το φόρεμα άφηνε λίγα στη φαντασία

Η εκδήλωση της Vogue ήταν αφιερωμένη στα σχήματα, τα σχέδια και τις μορφές της δεκαετίας του '80.

Ελένη Φουρέιρα: Στη Μύκονο βρίσκεται η τραγουδίστρια – Η φωτογραφία με το μαγιό μπροστά στον καθρέφτη

Ελένη Φουρέιρα: Στη Μύκονο βρίσκεται η τραγουδίστρια - Η φωτογραφία με το μαγιό μπροστά στον καθρέφτη Ελένη Φουρέιρα: Στη Μύκονο βρίσκεται η τραγουδίστρια - Η φωτογραφία με το μαγιό μπροστά στον καθρέφτη Δείτε τα stories από το ταξίδι της που ανάρτησε στο Instagram Σχετικά Άρθρα Thema Insights Βιώσιμη κινητικότητα για όλους Η κινητικότητα είναι καθολικό δικαίωμα

Παράδεισος των κυριών: Ο καθένας στο τέλος παίρνει αυτό που του αξίζει

Ο "Παράδεισος των κυριών" ρίχνει αυλαία στον Alpha και είναι η ώρα να βγουν όλα στο φως.

Στεφανία Γουλιώτη: “Αυτή η σκηνή στο Maestro κράτησε 8 ώρες γυρίσματος, μας φώναξαν και το 100”

"Ούτε στην Επίδαυρο ή σε πρόβες θεατρικές δεν έχει ξανασυμβεί να έχω κλείσει τόσο πολύ όσο σε αυτό το γύρισμα" ομολογεί η Στεφανία Γουλιώτη

Νέα έρευνα: Η κάνναβη συνδέεται με 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχωσικής διαταραχής στους νέους

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Medicine του πανεπιστημίου του Cambridge αναδεικνύει ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν κάνναβη διατρέχουν ενδεκαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχωσική διαταραχή σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τη ναρκωτική ουσία. Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους για την ψυχική υγεία που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης κατά

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Η Σελήνη περνά τη μέρα στον τομέα της διασκέδασης και τα συναισθήματα σου είναι έντονα ίσως και λίγο ακραία. Η απόλαυση και οι υπερβολές σε προσελκύουν περισσότερο

Τσιμτσιλή: Με neon ολόσωμο μαγιό στη θάλασσα με τον γιο της – Οι βουτιές & τα παιχνίδια στην άμμο!

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα με την καλύτερή παρέα, αυτή της οικογένειάς της!

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Από σταρ του ποδοσφαίρου έγινε… αγρότης! – Γιατί άλλαξε τον τρόπο ζωής του;

Ο σούπερ σταρ των γηπέδων Ντέιβιντ Μπέκαμ, φαίνεται πως έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του κι έχει στραφεί σε μία πιο... αγροτική ζωή!

Νίκος Ζιώγαλας: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από το «Σαν σταρ του σινεμά»

Νίκος Ζιώγαλας: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από το «Σαν σταρ του σινεμά» Νίκος Ζιώγαλας: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από το «Σαν σταρ του σινεμά» Να είναι καλά η γυναίκα αυτή, δεν το ξέρει, την ευγνωμονώ, εξομολογήθηκε ο τραγουδοποιός Την άγνωστη ιστορία πίσω από το γνωστό τραγούδι «Σαν σταρ του σινεμά» αποκάλυψε ο Νίκος

Ο παράδεισος των κυριών: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της σειράς – Το «ευχαριστώ» του Αργύρη Πανταζάρα

Ο παράδεισος των κυριών: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της σειράς - Το «ευχαριστώ» του Αργύρη Πανταζάρα Ο παράδεισος των κυριών: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της σειράς - Το «ευχαριστώ» του Αργύρη Πανταζάρα Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο ηθοποιός για το φινάλε της σειράς  Σχετικά Άρθρα Thema Insights Βιώσιμη κινητικότητα για όλους Η κινητικότητα είναι καθολικό δικαίωμα

Άντζελα Γκερέκου: Ήμουν ονειροπόλα με την πολιτική, αρκετά ρομαντική, αλλά με επίγνωση της ευθύνης

Υπήρχαν δυσκολίες επειδή ήμουν γυναίκα, πρόσθεσε η ηθοποιός

Νέγκα για τη «μπηχτή» στη Σάττι στα Mad VMA: Μου εύχονται να πεθάνω και να πάθω αρρώστιες, επειδή διαφώνησα μαζί της

Η Αθηναΐς Νέγκα μίλησε για τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα λόγια που είπε στη Μαρίνα Σάττι, πριν τη βραβεύσει ως την Καλύτερη Ποπ Καλλιτέχνιδα στα φετινά Mad VMA. Η δημοσιογράφος μίλησε στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» και αρχικά, ανέφερε: «Αυτές τις μέρες έβλεπα αυτά που έλέγαν οι παρουσιαστές στις εκπομπές, ότι δεν έπρεπε να