Υπέρταση: Η μεγάλη απειλή για τους εφήβους που ξαγρυπνούν – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Date:

ΠΑΙΔΙ

Κινητά και υπολογιστές είναι μόλις μερικές από τις συσκευές που κρατούν ξάγρυπνους τους εφήβους τα βράδια. Η καρδιαγγειακή υγεία, όμως μιας συγκεκριμένης κατηγορίας εφήβων θεωρείται περισσότερο ευάλωτη, σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία

-

Mια κανονική ρουτίνα ύπνου θα μπορούσε να διατηρήσει υγιή την καρδιά των έφηβων, αποτρέποντας μελλοντικά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, ο ακατάστατος ύπνος θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα των εφήβων με μεγαλύτερη συγκέντρωση κοιλιακού λίπους.

«Οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους εφήβους που παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο βάρος τους και να εξετάζουν τις συνήθειες του ύπνου τους, καθώς ένα πιο τακτικό πρόγραμμα ύπνου ενδεχομένως να τους βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς τους» αναφέρει σχετικά ο δρ. Julio Fernandez-Mendoza, Ph.D., κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Penn State College of Medicine και ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Penn State College of Medicine

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον ύπνο, το σπλαχνικό λίπος και την αρτηριακή πίεση σε 303 εφήβους από την κεντρική Πενσυλβάνια, με μέση ηλικία τα 16 έτη. Η διάρκεια του ύπνου εκτιμήθηκε αρχικά για μια νύχτα στο εργαστήριο ύπνου και στη συνέχεια στο σπίτι τους επί 7 ημέρες, χρησιμοποιώντας μια συσκευή παρακολούθησης του ύπνου σε μορφή ρολογιού χειρός.

Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές είχαν μια πλήρη εικόνα της διάρκειας του ύπνου και της μεταβλητότητάς του.

Το σπλαχνικό κοιλιακό λίπος μετρήθηκε με σάρωση απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργαστήριο ύπνου, ενώ αντίστοιχα στο εργαστήριο μετρήθηκε και η αρτηριακή πίεση.

Όπως συμπέρανε η ερευνητική ομάδα:

  • οι συμμετέχοντες έπεφταν για ύπνο αργότερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους, αλλά και αργότερα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.
  • οι έφηβοι που παρουσίαζαν 45 λεπτά διαφορά στον χρόνο ύπνου, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με 7 mm Hg υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και 3 mm Hg υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση.
  • Αντίθετα, μεταξύ των εφήβων των οποίων ο ύπνος κυμαινόταν λιγότερο από 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • για όσους κοιμόντουσαν πιο αργά τις καθημερινές, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mm Hg και αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2 mm Hg.
  • αντίθετα, για όσους κοιμήθηκαν νωρίτερα, δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • για όσους χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως βραδινούς τύπους, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με περίπου 3 mm Hg υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, στους πρωινούς τύπους δεν υπήρξε καμία επίδραση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους στην αρτηριακή πίεση.

«Είναι φυσιολογική η τάση των εφήβων να κοιμούνται αργότερα από ό,τι στα παιδικά τους χρόνια, που προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες πτυχές του τρόπου ζωής των εφήβων – κυρίως με το σχολείο και τα προγράμματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων» επισημαίνει η δρ. Natasha Morales-Ghinaglia, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και προδιδακτορική υπότροφος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Penn State College of Medicine.

Διαβάστε επίσης: 

Παιδική παχυσαρκία: Πόσο επικίνδυνα είναι τα ξενύχτια

Πώς ο ύπνος θωρακίζει την υγεία του παιδιού

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χείμαρρος ο Νίκος Πολυδερόπουλος: “Δεν σεβάστηκαν πως έχασα τον αδελφό μου, δεν έχασα χρυσόψαρο”

"Ήμουν ευάλωτος στη συγκεκριμένη περίοδο. Αν το είχα πιάσει εξ αρχής το ύπουλο φαινόμενο, θα το είχα κόψει" εξηγεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος.

Ισμήνη Καλέση: “Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω”

Ισμήνη Καλέση: «Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω» Παρασκευή, 24.5.2024, 20:05 temp1@ "Δεν ξεπέρασα ποτέ την απώλεια της μητέρας μου, ήταν βράχος μέχρι το τέλος" δήλωσε, παράλληλα, η Ισμήνη Καλέση. Την Ισμήνη Καλέση είδαμε στο Στούντιο 4 της Παρασκευής, όπου και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου

Δικαστής είπε όχι στο αίτημα του Μπόλντουιν για απόσυρση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας

Απορρίφθηκε χθες το αίτημα του Άλεκ Μπόλντουιν που ζητούσε να αποσυρθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του που αφορά τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» τον Οκτώβριο του 2021. Οι συνήγοροι του Μπόλντουιν ανέφεραν σε ακρόαση της 17ης Μαΐου ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".

Συγκινεί ο Αργύρης Αγγέλου για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Ενώ φαινόταν απόμακρη, σου έδινε την ψυχή της”

"Γενικότερα ήταν παράσημο να σε εμπιστευτεί η Άννα και να σε βάλει στην καθημερινότητά της" ομολογεί ο Αργύρης Αγγέλου.

Θ. Γεωργαντάς για Δ. Βανδή: Ήταν πολύ κουλ με τις ερωτήσεις που της έκανα

Ο Θέμης Γεωργαντάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5 και οι δύο τους αλλά και οι συνεργάτες της στο πλατό σχολίασαν τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στον παρουσιαστή. «Ακόμα και εποχές που οι καλλιτέχνες δεν μιλάγανε τόσο εύκολα, ειδικά για τα πιο juicy θέματα, εσένα κάπως σε αισθανόντουσαν ότι:

Ο Κλάους Μάινε των Scorpions σήμερα γιορτάζει τα 76α γενέθλιά του & συνεχίζει να λατρεύει την Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής είναι αναμφισβήτητα ο Κλάους Μάινε, frontman των θρυλικών, πλέον, Scorpions οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σχεδόν πάντα στις παγκόσμιες περιοδείες τους καθώς τη λατρεύουν! Ο 76χρονος, πλέον, Κλάους αν και έγινε μέλος του συγκροτήματος από τη Γερμανία, πέντε χρόνια αφότου αυτό είχε ιδρυθεί (1965), θεωρείται

Δωροθέα Αρβανιτάκη: Στην Ικαρία το στερνό αντίο στη μητέρα της Ελευθερίας

Βαρύ το πένθος για την Ελευθερία Αρβανιτάκη καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Δωροθέα η οποία είχε καταγωγή από την Ικαρία.

Tv Queen – Κατέρρευσε η Αγάπη στη Νανά Παλαιτσάκη: “Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ντροπή στη ζωή μου δημόσια”

Παρασκευή, 24.5.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως, ένιωσα απλά ότι με πήρε στον πάτο" εκμυστηρεύτηκε η σπουδάστρια του Tv Queen στη Νανά Παλαιτσάκη. Μια πολύ ευάλωτη πτυχή του εαυτού της έδειξε στο Tv Queen, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγάπη Λυδιώτη την ώρα που βρέθηκε η Νανά Παλαιτσάκη στην ακαδημία του OPEN. Μάλιστα, η όμορφη

Γιολάντα Μπαλαούρα: “Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου”

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου» Παρασκευή, 24.5.2024, 23:28 Zappit@ZAPPIT_ "Να ανακαλύπτεις πως αυτός που νομίζεις πως ξέρεις είναι κάποιος που δεν ξέρεις καθόλου" διευκρινίζει η Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA, η Γιολάντα Μπαλαούρα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλεθεατής και