Πόνος στην πλάτη: Αρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Πολλοί έχουν κάποιου βαθμού εκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική τους στήλη λόγω αρθρίτιδας.

Πολλοί τύποι αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν το μυοσκελετικό σας σύστημα. Οι αρθρώσεις είναι φυσικά σημεία σύνδεσης μεταξύ δύο οστών και ο χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει την επιφάνεια του οστού στην άρθρωση. Μια μεμβράνη, που ονομάζεται αρθρική μεμβράνη, καλύπτει την άρθρωση και είναι γεμάτη με υγρό γνωστό ως αρθρικό υγρό. Όλα αυτά τα μέρη συνεργάζονται για να κάνουν εύκολη την κίνηση.

Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος στις αρθρώσεις φθείρεται και μπορεί να προκαλέσει οίδημα και ευαισθησία. Είναι κάτι σύνηθες κυρίως στις αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως τα χέρια και τα γόνατα. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 οστά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, τα οποία συνδέονται με τρεις διαφορετικούς συνδέσμους. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει διάφορες αρθρώσεις του σώματος που φέρουν φορτίο και όπου εμφανίζεται κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης.

Αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 • Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά σας φθείρεται. Εκφυλιστικές αλλαγές μπορεί να συμβούν με την πάροδο του χρόνου σε αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά για κίνηση. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται κατά λάθος στις αρθρώσεις σας. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο και πρήξιμο και τα οστά και οι αρθρώσεις σας να διαβρωθούν και να παραμορφωθούν σταδιακά. Μπορείτε να πάθετε αυτόν τον τύπο αρθρίτιδας σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός σε ενήλικες 40 ετών και άνω.

Η σπονδυλική στήλη είναι ευαίσθητη στην οστεοαρθρίτιδα λόγω της κίνησης μεταξύ των σπονδύλων. Συμβαίνει συχνότερα στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης), επειδή οι αρθρώσεις σε εκείνη την περιοχή χειρίζονται το μεγαλύτερο φορτίο του σωματικού βάρους.

Όταν ένα άτομο στέκεται όρθιο, η οσφυϊκή μοίρα υφίσταται επιπλέον καταπόνηση και φθείρεται γρηγορότερα από τα τμήματα στο μέσο της σπονδυλικής στήλης.

Ο αυχένας είναι επίσης ευαίσθητος στην αρθρίτιδα. Αυτό οφείλεται στις εκατομμύρια κάμψεις, εκτάσεις και περιστροφικές κινήσεις που γίνονται από τις αρθρώσεις στο σημείο. Με την πάροδο του χρόνου, οι χόνδροι και οι αρθρώσεις εκεί τείνουν να φθείρονται.

Πρόληψη της σπονδυλικής αρθρίτιδας

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Μπορούμε να τροποποιήσουμε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά κάποιοι άλλοι είναι εγγενείς και δεν μπορούν να τροποποιηθούν.

Οι παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν είναι:

 • ηλικία
 • κληρονομικότητα
 • φύλο
 • εθνικότητα

Για τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν, ισχύει το ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι:

 • παχυσαρκία
 • μεταβολικό σύνδρομο
 • προηγούμενος τραυματισμός
 • επάγγελμα
 • διατροφή
 • σωματική δραστηριότητα

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας και πρόκλησης επώδυνων συμπτωμάτων, όπως:

 • Παραμείνετε ενεργοί: Όσο πιο καθιστική ζω ή κάνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε προβλήματα με την αρθρίτιδα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη. Απλές ασκήσεις, όπως το περπάτημα, βοηθούν να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς.
 • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Τα παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν τις αρθρώσεις στην πλάτη σας.
 • Μην καπνίζετε: Όλοι ξέρουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι επιταχύνει επίσης την απώλεια χόνδρου στις αρθρώσεις και επιδεινώνει τον πόνο στην πλάτη.

Αντιμετώπιση της σπονδυλικής αρθρίτιδας

Πολλοί έχουν κάποιου βαθμού εκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική τους στήλη λόγω αρθρίτιδας. Αλλά δεν έχουν συμπτώματα όλοι όσοι έχουν αρθρίτιδα στη διαγνωστική απεικόνιση. Η θεραπεία λαμβάνεται υπόψη μόνο εάν το άτομο εμφανίζει συμπτώματα που δεν υποχωρούν με την άσκηση ή την απώλεια βάρους και η αρθρίτιδα είναι εμφανής στις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η ακριβής πηγή του πόνου λόγω πολλαπλών αρθρώσεων, επιπέδων ή νεύρων στη σπονδυλική στήλη. Οι απεικονίσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία ή η ακτινογραφία, βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίσουν από πού ακριβώς προέρχεται ο πόνος στην πλάτη.

Για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας, ο γιατρός θα αντιστοιχίσει τις απεικονιστικές εξετάσεις με τα αναφερόμενα συμπτώματά σας. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ενέχει κίνδυνο, επομένως στόχος είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Οι συντηρητικές επιλογές για τη θεραπεία της συμπτωματικής σπονδυλικής αρθρίτιδας είναι:

 • φυσικοθεραπεία
 • χειροπρακτική
 • άσκηση
 • μασάζ
 • φάρμακα
 • απώλεια βάρους

Για τους περισσότερους ασθενείς, αυτές οι επιλογές μειώνουν τον πόνο στην πλάτη και βελτιώνουν την κινητικότητά τους.

Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή αν η αρθρίτιδα προκαλεί συμπίεση των νεύρων, οδηγώντας σε αδυναμία ή απώλεια κινητικότητας.

-: https://www.mayoclinichealthsystem.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψωριασική αρθρίτιδα

Ουρική αρθρίτιδα: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες των εξάρσεων

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πάντα για τη διατροφή σας – Τροφές, δίαιτες

Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα: Μπορεί το πρωινό “πιάσιμο” να είναι σύμπτωμα;

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Παπαδόπουλος: Όταν πρωτοβγήκα, έλεγαν «αυτός είναι χοντρός, μην τον παίξεις»

Πλέον δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο άλλος, δήλωσε 

Βάνα Μπάρμπα: Ενοχλημένη με πάγκους μικροπωλητών έξω από το Καλλιμάρμαρο – Έλεος, ντρεπόμαστε ως Έλληνες

Έρχονται τουρίστες για να δούνε αυτό το υπέροχο μνημείο, τόνισε σε βίντεο που δημοσίευσε

Ελιές και καρκίνος του δέρματος: Κάθε πότε πρέπει να εξετάζουμε το σώμα μας και πώς

Με το καλοκαίρι προ των πυλών και τον ήλιο πιο επικίνδυνο από ποτέ, η υγεία του δέρματός μας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Η πρόληψη είναι, άλλωστε, το Α και το Ω στα θέματα υγείας και από τη γενική αυτή αρχή δεν εξαιρείται ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το όνομά της – Δεν αποδέχεται τον όρο non-binary

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το επίθετό της και παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη ως «Μαρίνα Σταυράκη», μιλώντας για τη ζωή της μετά το διαζύγιο, ενώ ευχαρίστησε τον πρώην σύζυγό της για την απόφαση να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στα non-binary άτομα, κάνοντας αναφορά στο Nemo που κέρδισε την φετινή Eurovision. Σε

Προειδοποιεί ο Ευθύμιος Λέκκας: «Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε»

Ενδιαφεροντα ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Προειδοποιεί ο Ευθύμιος Λέκκας: «Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε» Τροπικές νόσοι έρχονται στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος των θερμοκρασιών ωθεί τα έντομα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ασθένειες, όπως κουνούπια και τσιμπούρια προς τα βόρεια Τζωρτζίνα Φράγκου 26.05.2024 | 12:24 Η κλιματική κρίση ήρθε

Μαρίνα Πατούλη: Άλλαξε επίθετο και ευχαρίστησε τον πρώην σύζυγό της για την απόφασή του να χωρίσουν

Στο μεταξύ, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τον όρο non-binary - «Να είχα γιο και να μου έβαζε τη ροζ φουστίτσα με τη μπότα;» τόνισε

Άντζελα Δημητρίου: Με την οικογένειά μου είναι όλα τέλεια

Η αντίδραση της τραγουδίστριας σε ερώτηση για τη ρήξη με την κόρη της και τη βάφτιση της εγγονής της

Πως ωφελούν τα μούρα τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα μούρα μπορεί να είναι μαύρα, άσπρα, κόκκινα ή μωβ και είναι οι καρποί της γνωστής μας μουριάς (γένος Morus). Το μήκος τους ποικίλει από μισό εκατοστό μέχρι και 2,5 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα μούρα παράγονται από τα καλλιεργούμενα είδη. Το μαύρο μούρο (συκάμινο ή morus nigra) είναι το πιο νόστιμο από τα άλλα είδη, είναι

Ο Φώτης Ιωαννίδης αφιέρωσε το Κύπελλο Ελλάδας στην Ελένη Βουλγαράκη

Ο Φώτης Ιωαννίδης θέλησε να αφιερώσει το Κύπελλο Ελλάδας στην σύντροφο του Ελένη Βουλγαράκη, με τον αρχηγό του «τριφυλλιού» να ανεβάζει σχετική φωτογραφία στο instagram. O Φώτης Ιωαννίδης πανηγύρισε με τον Παναθηναϊκό το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 2023/24, με τον αρχηγό του «τριφυλλιού» να θέλει να μοιραστεί την συγκεκριμένη στιγμή με την σύντροφο του, Ελένη

Μπόμπα: Έβαλε το μπικίνι της & έκανε το πρώτο μπάνιο με τις κόρες της – Τα παιχνίδια στη θάλασσα!

Η Χριστίνα Μπόμπα και οι πανέμορφες κορούλες της φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει τα παιχνίδια και τα μπάνια στη θάλασσα!

Οικονομάκου: Παραμυθένιο το δωμάτιο του Μάξιμου & της Σιέννας- Τα ζωάκια & οι ήρωες από τα παραμύθια

Η Αθηνά Οικονομάκου είναι μια τρυφερή μητέρα κι έχει σε προτεραιότητα τα παιδιά της, οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στην προσωπική της ζωή. Ο Μάξιμος και η Σιέννα είναι οι αδυναμίες της και φροντίζει να τους παρέχει τα πάντα, ώστε να μη τους λείπει τίποτα από την καθημερινότητά τους! Αθηνά Οικονομάκου: Προχωράμε γενικά! Είμαι πολύ καλά!

Βασίλης Τριανταφύλλου: Παντρεύτηκε ο ηθοποιός των «Παγιδευμένων» – Δείτε βίντεο

Ο γάμος έγινε στο Λέχαιο Κορινθίας και ακολούθησε γλέντι σε κέντρο δεξιώσεων κοντά στη θάλασσα