Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής που πήρε το πτυχίο του με άριστα στη Θεσσαλονίκη

Date:







Η αρχική απόφαση του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ήταν να μην γίνει δεκτός. Τελικά, τα κατάφερε.

Όταν ήταν μόλις δέκα μηνών, οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Αργύρης Κουμτζής είχε «ατροφικό οπτικό νεύρο». Η όρασή του ήταν κάτω από το ένα εικοστό πέμπτο του φυσιολογικού. Όπως και ο πατέρας του, έπρεπε να ζήσει τυφλός.

Αυτό δεν ήταν αρκετό, για να τον σταματήσει όμως. Από μικρό παιδί ρωτούσε τον πατέρα του αν «είναι δύσκολη η Νομική». «Το μόνο που θέλει είναι διάβασμα!», του έλεγε εκείνος. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, ο Αργύρης έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον του.

Όλοι οι γύρω του διέκριναν την κλίση του στις θετικές επιστήμες. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και τελικά αυτή η διαπίστωση αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστή. Μετά από πολλούς κόπους και βάσανα, ο Αργύρης πρίν από λίγες μέρες θα λάμβανε την παρακάτω αναφορά από το θερινό σχολείο της Οξφόρδης:







«Αγαπητέ Αργύρη, είμαι στην ευχάριστη θέση να σε πληροφορήσω ότι η αίτησή σου για το θερινό σχολείο της Οξφόρδης στην Αστροφυσική έγινε δεκτή. Έχεις επιλεγεί στη διερεύνηση των μεσογαλαξιακών μαγνητικών πεδίων».

Ο Αργύρης κόντεψε να μείνει εκτός των ελληνικών πανεπιστημίων λόγω του πατροπαράδοτου παρωπιδισμού που κυνηγάει το ελληνικό κράτος.

Ο Αργύρης σε μαθητική παρέλαση

Οι θέσεις ήταν μόλις 20 και οι αιτήσεις άγγιξαν τις 500. Μία από αυτές που έγιναν δεκτές, ανήκε στον Αργύρη, ο οποίος επιλέχθηκε με βάση πολύ απαιτητικά κριτήρια: την προηγούμενη ερευνητική εμπειρία, το βιογραφικό, το motivation letter, την ύπαρξη συστατικών επιστολών και τη βαθμολογία του στο πανεπιστήμιο.

Όπως είπε ο ίδιος στην Καθημερινή, ο μέσος όρος που συγκεντρώνει μέχρι τώρα ο τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ αγγίζει το 9,55. Ο χαρακτηρισμός «Άριστα» φαίνεται λίγος.

Αν κάθε παραμύθι έχει και ένα δράκο, κάθε ελληνικό success story στον χώρο της Παιδείας έχει και αρκετά εμπόδια από τα αναπαραγόμενα στερεότυπα και τη γραφειοκρατία που μαστίζουν την ελληνική εκπαίδευση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Αργύρη, που πριν από τρία χρόνια -και για ενάμιση χρόνο- προσπαθούσε επίμονα να καταφέρει το αυτονόητο, να αποδείξει ότι μπορεί να σπουδάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο.





Η αρχική απόφαση του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ήταν αρνητική, επειδή στο πρόγραμμα σπουδών υπήρχαν εργαστήρια –και άρα το παιδί θα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην παρακολούθησή τους– ενώ και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα κρίθηκε ότι δεν ήταν εύκολο να «μεταφραστούν» για έναν τυφλό φοιτητή. Τελικά, μετά τη δημόσια ανακίνηση του ζητήματος και την παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο Αργύρης έγινε δεκτός από το Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Από την εποχή που ο Αργύρης ήταν έφηβος, οι γονείς του έπρεπε να ξενυχτούν για να του σκανάρουν τα βιβλία που ήθελε να διαβάσει σελίδα-σελίδα, ώστε να τα ακούει στη συνέχεια μέσα από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή.

Εκτός από τη φυσική, ο Αργύρης αγαπά και το σκάκι.

Ο Αργύρης είναι παιδί του Σωτήρη και της Διονυσίας Κουμτζή. Ο πατέρας του Αργύρη είναι επίσης τυφλός, ενώ η μητέρα του μερικώς βλέπουσα. Ο ίδιος από μικρός αγαπούσε τη λογοτεχνία. Όμως, ακόμη και γι’ αυτό, η οικογένειά του έπρεπε να κάνει υπέρβαση.

Συγκεκριμένα, από την εποχή που ο Αργύρης ήταν ακόμη έφηβος, οι γονείς του έπρεπε να ξενυχτούν για να του σκανάρουν τα βιβλία που ήθελε να διαβάσει σελίδα-σελίδα, ώστε να τα ακούει στη συνέχεια μέσα από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή.

Λάτρης του σκακιού και μαθητής του 20 παρά κάτι στα εφηβικά του χρόνια, ο Αργύρης θέλει σήμερα να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και μετά να μετοικήσει στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, όπου σκοπεύει με την ισχυρή θέλησή του να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του.

Ένα παιδί που τα καταφέρνει άψογα και αποτελεί σήμερα παράδειγμα για το πώς πρέπει να παλεύουμε παρά τις δυσκολίες που μας βρίσκουν στη ζωή, ο Αργύρης κόντεψε να μείνει εκτός των ελληνικών πανεπιστημίων λόγω του πατροπαράδοτου παρωπιδισμού που κυνηγάει το ελληνικό κράτος και το τέκνο αυτού, την ελληνική εκπαίδευση.

Ο Αργύρης ευτυχώς δεν χάθηκε, δεν είμαστε όμως το ίδιο σίγουροι για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

πηγή







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπέττυ Μαγγίρα – Δημήτρης Μάζης: Η stylish οικογενειακή βόλτα στην Αθήνα με τις κόρες τους!

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε την Μπέττυ Μαγγίρα και τον Δημήτρη Μάζη στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τις κόρες τους, σε μια οικογενειακή βόλτα που τράβηξε τα βλέμματα. Το ζευγάρι, που είναι πάντα διακριτικό στις δημόσιες εμφανίσεις του, φρόντισε να περάσει όμορφες στιγμές με τα παιδιά του, δείχνοντας πόσο δεμένοι είναι ως οικογένεια. Μπέττυ Μαγγίρα: «Το Σάββατο

Γιάννης Ζουγανέλης: Ήλπιζα να τη γλιτώσω, όπως ο Παύλος Κοντογιαννίδης, τα σπίτια μας είναι απέναντι

Για το εξοχικό του σπίτι στον Βαρνάβα που κάηκε στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική και πώς ένιωσε όταν συνειδητοποίησε τι συνέβη, μίλησε ο Γιάννης Ζουγανέλης. Το εξοχικό σας στον Βαρνάβα κάηκε με τις πρόσφατες φωτιές στην Αττική… Έπαθα μια ολοσχερή καταστροφή σε μια πολύ ωραία περιοχή που βρισκόμουν κοντά δάσος, αλλά δεν ήταν δασική. Καταστράφηκε

Λίαμ Νίσον: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας ταινίας δράσης του, Αbsolution

Το έργο αναμένεται στους κινηματογράφους την 1η Νοεμβρίου

Μάριος Φραγκούλης για το τροχαίο ατύχημα: Είχα κάταγμα στο στέρνο και έπρεπε να μείνω ακίνητος για λίγο καιρό

Ο τραγουδιστής περιέγραψε τις συνθήκες και τις επιπτώσεις του ατυχήματος που είχε στις αρχές του καλοκαιριού

Δέσποινα Μοιραράκη: Έχουμε δώσει χαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου από τότε που ήταν πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και μετά

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1μίλησε η Δέσποινα Μοιραράκη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, να αγοράσει δύο περσικά χαλιά για το γραφείο της, αξίας 17.890 ευρώ. Η Δέσποινα Μοιραράκη σημείωσε στον ΑΝΤ1: «Η επιχείρηση Μοιραράκη έχει επανειλημμένως πουλήσει και διαθέσει χαλιά σε χώρους του Δημοσίου. Σε πάρα πολλά υπουργεία και πρόσφατα

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος για σήμερα; Ταύρος: Η Σελήνη περνά στο ζώδιο σου για μερικές ημέρες, φέρνοντας συναισθήματα στην επιφάνεια. Η σημερινή αντίθεση Ήλιου – Ποσειδώνα είναι ένα ετήσιο γεγονός που σου υπενθυμίζει να εργαστείς

Πόσος καφές είναι επικίνδυνος για την υγεία της καρδιάς σας;

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο, ενώ η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προσφέρει οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση καφέ και άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως τα ενεργειακά ποτά, μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400

Τένια Μακρή για Σκορδά: «Περιμένω να δω αν αυτό το καινούργιο στη ζωή της, ισχύει»

Για τις σχέσεις της με τη Φαίη Σκορδά, μίλησε η Τένια Μακρή ενώ έκανε το σχόλιο της γύρω από τις φήμες για την προσωπική ζωή της παρουσιάστριας.

Χαραλαμπόπουλος: Η ηλικία, η εντυπωσιακή καριέρα, τα «Εγκλήματα» & η ζωή με τη Λίνα Πρίντζου

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, γεννημένος στις 28 Σεπτεμβρίου 1970 στο Αίγιο, είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς.

Γαλλία: Επέλεξε το Emilia Perez ως την επίσημη υποψηφιότητά της για την κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στα Όσκαρ

Το έργο κέρδισε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές

Λένα Μαντά: Η συγκίνησή της ενώ μιλούσε για τον σύζυγό της που έφυγε από τη ζωή – Τον διαισθάνομαι συνέχεια δίπλα μου, είπε

Λένα Μαντά: Η συγκίνησή της ενώ μιλούσε για τον σύζυγό της που έφυγε από τη ζωή - Τον διαισθάνομαι συνέχεια δίπλα μου, είπε Λένα Μαντά: Η συγκίνησή της ενώ μιλούσε για τον σύζυγό της που έφυγε από τη ζωή - Τον διαισθάνομαι συνέχεια δίπλα μου, είπε Αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι το χέρι

Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά και δείχνει τι θα πει ελληνική λεβεντιά

Ενδιαφεροντα ΕΥΖΩΝΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά και δείχνει τι θα πει ελληνική λεβεντιά Ένας εύζωνας δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα του κατά τη διάρκεια της τελευταίας του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά diaforetiko newsroom 20.09.2024 | 06:37 Kουβαλώντας την ιστορία 154 ετών, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς δεσπόζουν εμβληματικά