Τα εμβόλια του κορωνοϊού στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων των ΗΠΑ

Date:

Είναι η πρώτη φορά που τα εμβόλια της COVID-19 εντάσσονται στους εμβολιασμούς-ρουτίνας για τους ενήλικες.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων για το 2023 ενέταξε η αρμόδια Επιτροπή των ΗΠΑ τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η κίνηση αυτή, που είναι η πρώτη σχετική παγκοσμίως, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο επίφοβος ιός ήρθε για να μείνει.

Η προσθήκη των εμβολίων έγινε από την Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιαστικής Πρακτικής (ACIP). Η επιτροπή στελεχώνεται από ειδικούς και συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση.

Τα εμβόλια για την COVID-19 ήδη χορηγούνταν στους πολίτες των ΗΠΑ. Ωστόσο η προσθήκη τους στο Εθνικό Πρόγραμμα τους προσδίδει χροιά μονιμότητας. Ουσιαστικά «υποδηλώνει ότι η COVID έχει μετατραπεί από πανδημική σε ενδημική νόσο», δήλωσε η Dr. Sandra Adamson Fryhofer, παθολόγος στην Ατλάντα που λειτουργεί ως σύνδεσμος της ACIP.

Ενδημική χαρακτηρίζεται η νόσος που διασπείρεται με πιο σταθερή συχνότητα σε σύγκριση με την εκθετική αύξηση που παρατηρείται σε μία πανδημία.

Προς το παρόν, οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό εναντίον της COVID-19. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την αναμνηστική δόση με επικαιροποιημένα, διδύναμα εμβόλια που στοχεύουν:

  • Το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού
  • Δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον

Τα διδύναμα αυτά εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εν τούτοις, μόνο το 16% των Αμερικανών τα έχουν κάνει, σύμφωνα με στοιχεία των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC).

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο στις ηλικίες άνω των 65 ετών, στις οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος για σοβαρή COVID-19. Και πάλι, όμως, δεν είναι επαρκές, δεδομένου ότι φθάνει στο μόλις 40%.

Για την προστασία από την σοβαρή COVID-19, είναι εγκεκριμένα και διατίθενται στις ΗΠΑ τα δύο εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, καθώς και το εμβόλιο αδενοϊού της εταιρείας Janssen.

Το πλήρες Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων των ΗΠΑ για το 2023 δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν έχω αυτί, το πτερύγιο έχει απανθρακωθεί και ψάχνω λύση στο εξωτερικό

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε για τη ζωή της μετά την επίθεση με το βιτριόλι που δέχτηκε το 2020, ενώ έκανε και μερικές αποκαλύψεις για τις θεραπείες που ακολουθεί στο εξωτερικό, σχετικά με το αυτί που έχασε. Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, ήταν καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η αποκατάστασή της είναι δαπανηρή

Βίκυ Κάβουρα: Κάνει pilates λίγο καιρό πριν γεννήσει το πρώτο της παιδί

Η ηθοποιός δείχνει τη φουσκωμένη κοιλιά της, ενώ γυμνάζεται 

Πώς είναι σήμερα, 47 χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές της σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Κάθε χρόνο η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβάλλεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Όσα χρόνια και αν περάσουν και όσες φορές και αν έχου δει τη συγκεκριμένη σειρά οι τηλεθεατές, δεν παύουν να θέλουν να την ξαναπαρακολουθήσουν, γι' αυτό και τα κανάλια την εντάσσου στο πρόγραμμά

Σοφία Παυλίδου: Πήγε Ρώμη και εντυπωσίασε με το νέο της κούρεμα, λίγο πριν το Πάσχα

Ένα ταξίδι στη Ρώμη έκανε η Σοφία Παυλίδου και μοιράστηκε μαζί μας στιγμιότυπα μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.