Η διατροφή που κάνει τα παιδιά καλύτερους μαθητές

Date:

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα θρεπτικό πρωινό και περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, μόνο το 25% των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 28,5% αυτών της πρωτοβάθμιας ανέφεραν ότι καταναλώνουν τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Αντίθετα, το 10% και το 9% αντίστοιχα δεν έτρωγε καθόλου. Επιπλέον, το 22,3% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο) και το 10,2% των μαθητών πρωτοβάθμιας (Δημοτικό) είτε έπιναν μόνο ένα ρόφημα για πρωινό είτε δεν έτρωγαν ούτε έπιναν τίποτα. Η μέση βαθμολογία ψυχικής υγείας ήταν 46,6/70 για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 46/60 για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας.

Οι μαθητές του δημοτικού που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων ή λαχανικών ημερησίως είχαν κατά μέσο όρο 3,73 μονάδες υψηλότερη βαθμολογία από όσους δεν έτρωγαν καθόλου, ενώ εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα σνακ ή μια μπάρα δημητριακών για πρωινό είχαν βαθμολογία χαμηλότερη κατά 1,15 μονάδες συγκριτικά με όσους έτρωγαν ένα τοστ, δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, κτλ.

Επίσης, τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έτρωγαν τίποτα για πρωινό είχαν κατά 2,73 βαθμούς χαμηλότερη βαθμολογία από όσους έτρωγαν ένα συμβατικό γεύμα και όσοι έπιναν μόνο ένα ενεργειακό ποτό είχαν κατά 3,14 βαθμούς χαμηλότερη βαθμολογία. Τέλος, η κατανάλωση μόνο ενός σνακ για πρωινό σχετίστηκε με βαθμολογία κατά 5,50 μονάδες χαμηλότερη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia προειδοποιούν ότι η κακή διατροφή είναι πιθανότατα καταστροφική για την ευεξία των παιδιών και τη συγκρίνουν με τη βία και τις επιθετικές συμπεριφορές στο σπίτι. Περιγράφουν, επίσης, την ποιότητα των γευμάτων και των σνακ κάποιων παιδιών ως «ανησυχητική» και καλούν για επείγουσα δράση προς τη βελτίωσή της, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχομένως αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη και τη μόρφωση των παιδιών, που θα περιορίσει την ικανότητα συγκέντρωσης στην τάξη.

«Αυξάνεται συνεχώς η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας και ευεξίας νωρίς στη ζωή, επειδή ακριβώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εφηβική ηλικία συχνά επιμένουν και κατά την ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα και επιτεύγματα», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο East Anglia, Δρ. Ailsa Welch και καταλήγει:

«Οι στρατηγικές δημόσιας υγείας και οι πολιτικές των σχολείων θα πρέπει να αναπτυχθούν με τρόπο που να διασφαλίζουν την καλή ποιότητα διατροφής για όλα τα παιδιά, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του σχολείου, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ψυχική ευεξία και να ενδυναμωθούν τα παιδιά ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

Διαβάστε επίσης

Το κόλπο για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και να αδυνατίσουμε

Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά

Πλούσιο πρωινό ή πλούσιο δείπνο – Ένα από τα δύο αδυνατίζει – Ποιο;

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ουλίτιδα: Οι άγνωστοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία του εγκεφάλου

Τι έδειξαν δύο μελέτες σε περισσότερους από 7.000 εθελοντές. Που αποδίδουν οι ερευνητές τα ευρήματά τους. Ακόμα έναν λόγο για να βουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.  Σε δύο μελέτες που δημοσίευσαν διαπίστωσαν πως η ουλίτιδα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στον εγκέφαλο. Η αιτία γι’ αυτό πιστεύεται πως είναι η

Καστορέλαιο παρενέργειες: Ναυτία, διάρροια και δερματικά εξανθήματα – Τι να προσέχετε

Το καστορέλαιο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την περιποίηση, αρκεί να χρησιμοποιείται με μέτρο και σωστή καθοδήγηση. Το καστορέλαιο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς και καλλυντικούς σκοπούς. Παρότι θεωρείται φυσικό προϊόν, η χρήση του χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να

Χταπόδι με ούζο και μακαρόνια κοράλι

ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό χταπόδι• 35γρ ελαιόλαδο• 50γρ ούζο• Θαλασσινό αλάτι• 400γρ μακαρόνια κοράλι Μιτσίδη• 1 κύβο ζωμό για ζυμαρικά Μιτσίδη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, καλύπτετε και αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάζει τα υγρά του. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το

Πένες τρικολόρε μπολονέζ στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο 200 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο 2 κουταλιές μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι (ή ξηρό) 125 ml λευκό κρασί 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες Μιτσίδης 200 γρ. περαστή ντομάτα (πασάτα) Μιτσίδης 500 γρ. πένες τρικολόρε Μιτσίδης 300

Συγκλονίζει ο Αρναούτογλου: «Γιατί, ρε μάνα, γιατί μου το έκανες αυτό; Αρρώστησα κι εγώ μαζί τους»

Στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού άνοιξε την καρδιά του ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, τη σχέση με τους γονείς του, αλλά και την περίοδο που χρειάστηκε να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. «Μεγάλωσα σε ένα χωριό, σε μια κοινωνία πατριαρχική. Όταν ερχόταν ο παππούς στο σπίτι, ήμασταν όλοι “σούζα”.

Στράτος Τζώρτζογλου: «Η μητέρα μου όταν ήμουν 4 χρονών ήπιε ένα ποτήρι χλωρίνη»

Ο Στράτος Τζώρτζογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη, συγκλόνισε με τις προσωπικές του αποκαλύψεις για τον πόνο

Υρώ Μανέ για την απώλεια της Καίτης Κωνσταντίνου: «Είναι ακόμα πολύ νωπό, τη σκέφτομαι συνέχεια»

Η σχέση της Υρώς Μανέ με την Καίτη Κωνσταντίνου ξεκίνησε από τα πρώτα τους βήματα στη σχολή υποκριτικής και συνεχίστηκε μέσα από κοινές δουλειές και μια δυνατή επικοινωνία ετών. Η ηθοποιός περιγράφει τη φιλία τους ως κάτι που γινόταν καθημερινότητα: «Με την Καίτη Κωνσταντίνου ήμασταν από το ξεκίνημά μας μαζί, από τη σχολή. Συμπορευτήκαμε, παίξαμε

Στράτος Τζώρτζογλου: «Μου έλεγαν, “θα μου κάτσεις, αλλιώς δεν έχει δουλειά”- Αν δεν κάτσεις, μπορεί να μην ξαναδουλέψεις»

Ο Στράτος Τζώρτζογλου άνοιξε ένα παράθυρο στην προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία του, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, μιλώντας στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη. Ο ηθοποιός μίλησε για τις ανήθικες προτάσεις που συχνά δεχόταν από την αρχή της καριέρας του και τον εκβιασμό που πολλές φορές συνοδεύει τον

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρδιακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ». Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, από τη

Προοδευτική σκέψη με σκοπό και ακεραιότητα: Η φαρμακοβιομηχανία DEMO χτίζει το μέλλον της υγείας

Παναθηναϊκός: Πρώτο θέμα στη Daily Mail η συμφωνία με Μπενίτεθ – «Ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ελλάδα» Σπανάκης: Η ΝΔ απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών «Π… μου ήρθε η αστυνομία» – Βίντεο δείχνει τους διαρρήκτες του Λούβρου να φεύγουν μετά τη ληστεία της δεκαετίας Oι κρατικές πετρελαϊκές της Κίνας αναστέλλουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου λόγω

Πνευμονικό οίδημα: Τι είναι και πώς μπορεί να προκληθεί από το αλκοόλ

Που μπορεί να οφείλεται και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή του, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο προσκήνιο ήρθε με τον πιο τραγικό τρόπο το πνευμονικό οίδημα, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα είναι η αιτία θανάτου μιας 16χρονης στο Γκάζι, έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ. Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ

Eurostat: Φτωχό θεωρούν τον εαυτό τους σχεδόν οι επτά στους δέκα Έλληνες

Τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αισθητή μείωση παρουσίασε η υποκειμενική φτώχεια το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς λιγότεροι από δύο στους δέκα πολίτες της αξιολόγησαν την οικονομική τους κατάσταση ως ανεπαρκή. Ωστόσο στην Ελλάδα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όπως αποκαλύπτουν νέα