Παγετός: Τι να προσέχουν πεζοί και οδηγοί, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ

Date:

  • Ρούλα Τσουλέα

παγετός

Οι συστάσεις του ΕΚΑΒ για να αποφύγετε τις πτώσεις και τα ατυχήματα στο χιόνι και στον πάγο

Οι πτώσεις και τα κάθε είδους ατυχήματα πολλαπλασιάζονται τις μέρες που χιονίζει και η θερμοκρασία  είναι κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου, οπότε επικρατεί παγετός. Τα ατυχήματα είναι πολύ πιο συνηθισμένα σε περιοχές όπως η Αττική, που δεν είναι συνηθισμένες στον πάγο.

Πριν από λίγα χρόνια, το ΕΚΑΒ είχε εκδώσει συνοπτικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν πεζοί, οδηγοί και μοτοσικλετιστές υπό αυτές τις συνθήκες. Να ποιες είναι:

Για τους πεζούς

Για να αποφύγετε τις πτώσεις:

  • Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια
  • Μην περπατάτε εκτός σπιτιού τις πρώτες πρωινές και τις νυκτερινές ώρες
  • Μην περπατάτε στα σκιασμένα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων. Στα σημεία αυτά ο παγετός είναι πολύ πιθανότερο να αναπτυχθεί

Για τους οδηγούς

Το ΕΚΑΒ τονίζει πως ο παγετός είναι πολύ επικίνδυνος. Επομένως, πρέπει να οδηγείτε αμυντικά και συνετά, για να φτάσετε στον προορισμό σας και να επιστρέψετε από αυτόν με ασφάλεια. Συνιστά, λοιπόν, τα εξής:

  • Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας με αυτοκίνητο
  • Να μετακινήστε κυρίως στη διάρκεια της ημέρας (μετά την ανατολή του ηλίου)
  • Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις κατά τις πρώτες πρωινές και κατά τις νυκτερινές ώρες
  • Να οδηγείτε ηπίως και να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας και ταχύτητας
  • Να φοράτε πάντοτε και σωστά τη ζώνη ασφαλείας. Στον παγετό χρειάζονται ζώνη όλοι ανεξαιρέτως οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο (και στα εμπρός και στα πίσω καθίσματα).
  • Να έχετε τα παιδιά δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας στα κατάλληλα παιδικά καθίσματα.
  • Πριν ξεκινήσετε, να ελέγξετε την καλή λειτουργία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών του οχήματος σας (φωτισμός, καθαριστήρες, σύστημα εξάχνωσης και κλιματισμού κ.λπ.).
  • Να έχετε πάντοτε αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα σας.

Μοτοσυκλετιστές

Ο παγετός δεν είναι κατάλληλος για μετακινήσεις με δίτροχα, υπογραμμίζει το ΕΚΑΒ. Επομένως, αφήστε το αίσθημα ελευθερίας στο σπίτι σας και προτιμήστε την θαλπωρή του αυτοκινήτου σας, συνιστά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η νοσηλεία του Γιάννη Ρίτσου στο σανατόριο του «Σωτηρία»,το πιάνο & η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

Η εκπομπή Φάσμα ασχολήθηκε με το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο πριν από πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως σανατόριο.  Ο Γιάννης Ρίτσος είχε νοσηλευτεί για δύο χρόνια στο εν λόγω σανατόριο ως φυματικός και μάλιστα τότε είχε γνωρίσει και την αγαπημένη του, Μαρία Πολυδούρη. Παρακάτω θα δείτε όσα αναφέρονται για εκείνη την περίοδο, τις άθλιες συνθήκες

Eurovision 2024: Σε ποια θέση δίνουν τα στοιχήματα τη Μαρίνα Σάττι, μετά την δεύτερη πρόβα

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι, έκανε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, τη δεύτερη πρόβα στη σκηνή του Μάλμε Αρένα.

Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΣ ΜΗΤΕΡΑ Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά» Συμπληρωθήκαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που η Μαρία Μενούνος έχασε την μητέρα της μετά από μάχη με τον καρκίνο και η γνωστή Ελληνοαμερικανή παρουσιάστρια εξέφρασε τις σκέψεις της με μια ανάρτηση της στο Instagram Τζωρτζίνα Φράγκου 03.05.2024 | 08:07

Άσθμα: Συμπτώματα, θεραπεία και η σημασία της αυτοφροντίδας

Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο και περισσότεροι από 800.000 στην Ελλάδα πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά αποτελεί την πιο κοινή χρόνια νόσο. Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή και στένωση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, έντονο βήχα, συριγμό και