Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων μπορούν να καταστρέψουν το έντερο και να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο

Date:

Μια ουσία που μένει στα πιάτα βλάπτει το εντερικό επιθήλιο και οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλλεργίας και Άσθματος (SIAF), ένα συνδεδεμένο ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH), τα υπολείμματα απορρυπαντικών στα πιάτα μετά τον καθαρισμό σε επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων μπορούν να βλάψουν το φυσικό προστατευτικό στρώμα στο έντερο και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συστατικό σε εμπορικά απορρυπαντικά έχει τοξική επίδραση στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων: Χημικά υπολείμματα σε καθαρά πιάτα

Ένας τυπικός κύκλος σε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων περιλαμβάνει την κυκλοφορία ζεστού νερού και απορρυπαντικού για περίπου 60 δευτερόλεπτα σε υψηλή πίεση. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένας δεύτερος κύκλος πλυσίματος και στεγνώματος 60 δευτερολέπτων στον οποίο εφαρμόζεται νερό και ένα μέσο έκπλυσης.

“Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σε πολλές συσκευές, δεν υπάρχει πρόσθετος κύκλος πλύσης για την αφαίρεση των υπολειμμάτων του λαμπρυντικού χημικού, λέει ο Cezmi Akdis, καθηγητής πειραματικής αλλεργιολογίας και ανοσολογίας στο UZH και διευθυντής του SIAF, που ηγήθηκε της μελέτης.

“Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά τοξικές ουσίες παραμένουν στα πιάτα και στεγνώνουν πάνω σε αυτά”. Όταν τα πιάτα χρησιμοποιηθούν την επόμενη φορά, αυτό το αποξηραμένο χημικό υπόλειμμα μπορεί εύκολα να καταλήξει στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Αυτό ενέπνευσε τους επιστήμονες να διερευνήσουν την επίδραση των συστατικών των απορρυπαντικών πιάτων και των παραγόντων έκπλυσης στον επιθηλιακό φραγμό στο έντερο (το στρώμα των κυττάρων που επενδύει την εντερική οδό και ελέγχει τι εισέρχεται στο σώμα).

Ένα ελάττωμα αυτού του φραγμού σχετίζεται με καταστάσεις όπως:

  • τροφικές αλλεργίες
  • γαστρίτιδα
  • διαβήτης
  • παχυσαρκία
  • κίρρωση του ήπατος
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • πολλαπλή σκλήρυνση
  • διαταραχές του φάσματος του αυτισμού
  • χρόνια κατάθλιψη και
  • νόσο Αλτσχάιμερ

Παρόμοια προστατευτικά στρώματα υπάρχουν επίσης στο δέρμα και στους πνεύμονες. Όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες, πολλά πρόσθετα και χημικές ουσίες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή μπορούν να βλάψουν αυτά τα στρώματα.

“Υποθέτουμε ότι οι ελαττωματικοί επιθηλιακοί φραγμοί παίζουν ρόλο στην εκδήλωση δύο δισεκατομμυρίων χρόνιων ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο”, λένε οι ειδικοί. Αυτή η σύνδεση εξηγείται από την υπόθεση του επιθηλιακού φραγμού.

Τοξικές ουσίες σε απορρυπαντικά πιάτων

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε για την μελέτη τους: ανθρώπινα εντερικά οργανοειδή και εντερικά κύτταρα σε μικροτσίπ. Ο ιστός σχηματίζει μια τρισδιάστατη συστάδα κυττάρων που μοιάζει πολύ με το εντερικό επιθήλιο στον άνθρωπο. Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες βιομοριακές μεθόδους για να αναλύσει την επίδραση που έχουν τα εμπορικά απορρυπαντικά και λαμπρυντικά σε αυτά τα κύτταρα. Αραίωσαν αυτές τις ουσίες για να αντικατοπτρίζουν τις ποσότητες που θα υπήρχαν σε στεγνά πιάτα (1/10.000 έως 1/40.000).

Το αποτέλεσμα ήταν ότι υψηλές δόσεις παραγόντων έκπλυσης σκότωναν τα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα και χαμηλότερες δόσεις απλά έκαναν πιο διαπερατό τον εντερικό φραγμό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης την ενεργοποίηση αρκετών γονιδίων και πρωτεϊνών σηματοδότησης κυττάρων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Μια πιο λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι ένα συστατικό του παράγοντα έκπλυσης (οι αιθοξυλικές αλκοόλες) ήταν υπεύθυνο γι’ αυτήν την αντίδραση.

Σύμφωνα με τον Akdis, τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία:

“Το αποτέλεσμα που βρήκαμε θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της καταστροφής του επιθηλιακού στρώματος του εντέρου και να πυροδοτήσει την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται το κοινό σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο, καθώς οι αιθοξυλικές αλκοόλες φαίνεται να χρησιμοποιούνται συνήθως σε επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων”.

Σε τι διαφέρει το δικό σας πλυντήριο πιάτων από τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων

Ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων είναι πολύ διαφορετικό από ένα επαγγελματικό. Αν και οι αρχές του πλυσίματος, του ξεβγάλματος και της αποστράγγισης είναι οι ίδιες, υπάρχουν πολλά πράγματα που τις χωρίζουν.

πλυντήρια πιάτων

Το κύριο πράγμα που χωρίζει τις δύο συσκευές είναι ότι ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει έναν κύκλο και αν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μερικές φορές την ημέρα, υστερεί πολύ σε ένα επαγγελματικό μηχάνημα.

Ένα τυπικό επαγγελματικό μηχάνημα χρειάζεται περίπου δύο έως τρία λεπτά για να πλύνει, να ξεπλύνει και να στεγνώσει ένα καλάθι πιάτων. Για να ολοκληρώσει ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων την αντίστοιχη διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί από 45′ έως μιάμιση ώρα. Σε ένα εστιατόριο αυτοί οι χρόνοι θα ήταν πλήρως αναποτελεσματικοί.

Πηγές: https://scitechdaily.com, https://www.dishwashersandglasswashers.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να φτιάξετε πανεύκολα ταμπλέτες για πλυντήριο πιάτων για να μην σπαταλάτε λεφτά

Πώς να βάζετε πλυντήριο ώστε να μειώσετε τυχόν δερματικούς ερεθισμούς από τα ρούχα

Πώς να κάνετε εσωτερικό καθαρισμό και απολύμανση στο πλυντήριο πιάτων

Έβαλε κάμερα μέσα σε πλυντήριο πιάτων – Δείτε τι κατέγραψε!

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Παπαδόπουλος: Όταν πρωτοβγήκα, έλεγαν «αυτός είναι χοντρός, μην τον παίξεις»

Πλέον δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο άλλος, δήλωσε 

Βάνα Μπάρμπα: Ενοχλημένη με πάγκους μικροπωλητών έξω από το Καλλιμάρμαρο – Έλεος, ντρεπόμαστε ως Έλληνες

Έρχονται τουρίστες για να δούνε αυτό το υπέροχο μνημείο, τόνισε σε βίντεο που δημοσίευσε

Ελιές και καρκίνος του δέρματος: Κάθε πότε πρέπει να εξετάζουμε το σώμα μας και πώς

Με το καλοκαίρι προ των πυλών και τον ήλιο πιο επικίνδυνο από ποτέ, η υγεία του δέρματός μας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Η πρόληψη είναι, άλλωστε, το Α και το Ω στα θέματα υγείας και από τη γενική αυτή αρχή δεν εξαιρείται ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το όνομά της – Δεν αποδέχεται τον όρο non-binary

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το επίθετό της και παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη ως «Μαρίνα Σταυράκη», μιλώντας για τη ζωή της μετά το διαζύγιο, ενώ ευχαρίστησε τον πρώην σύζυγό της για την απόφαση να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στα non-binary άτομα, κάνοντας αναφορά στο Nemo που κέρδισε την φετινή Eurovision. Σε

Προειδοποιεί ο Ευθύμιος Λέκκας: «Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε»

Ενδιαφεροντα ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Προειδοποιεί ο Ευθύμιος Λέκκας: «Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε» Τροπικές νόσοι έρχονται στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος των θερμοκρασιών ωθεί τα έντομα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ασθένειες, όπως κουνούπια και τσιμπούρια προς τα βόρεια Τζωρτζίνα Φράγκου 26.05.2024 | 12:24 Η κλιματική κρίση ήρθε

Μαρίνα Πατούλη: Άλλαξε επίθετο και ευχαρίστησε τον πρώην σύζυγό της για την απόφασή του να χωρίσουν

Στο μεταξύ, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τον όρο non-binary - «Να είχα γιο και να μου έβαζε τη ροζ φουστίτσα με τη μπότα;» τόνισε

Άντζελα Δημητρίου: Με την οικογένειά μου είναι όλα τέλεια

Η αντίδραση της τραγουδίστριας σε ερώτηση για τη ρήξη με την κόρη της και τη βάφτιση της εγγονής της

Πως ωφελούν τα μούρα τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα μούρα μπορεί να είναι μαύρα, άσπρα, κόκκινα ή μωβ και είναι οι καρποί της γνωστής μας μουριάς (γένος Morus). Το μήκος τους ποικίλει από μισό εκατοστό μέχρι και 2,5 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα μούρα παράγονται από τα καλλιεργούμενα είδη. Το μαύρο μούρο (συκάμινο ή morus nigra) είναι το πιο νόστιμο από τα άλλα είδη, είναι

Ο Φώτης Ιωαννίδης αφιέρωσε το Κύπελλο Ελλάδας στην Ελένη Βουλγαράκη

Ο Φώτης Ιωαννίδης θέλησε να αφιερώσει το Κύπελλο Ελλάδας στην σύντροφο του Ελένη Βουλγαράκη, με τον αρχηγό του «τριφυλλιού» να ανεβάζει σχετική φωτογραφία στο instagram. O Φώτης Ιωαννίδης πανηγύρισε με τον Παναθηναϊκό το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 2023/24, με τον αρχηγό του «τριφυλλιού» να θέλει να μοιραστεί την συγκεκριμένη στιγμή με την σύντροφο του, Ελένη

Μπόμπα: Έβαλε το μπικίνι της & έκανε το πρώτο μπάνιο με τις κόρες της – Τα παιχνίδια στη θάλασσα!

Η Χριστίνα Μπόμπα και οι πανέμορφες κορούλες της φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει τα παιχνίδια και τα μπάνια στη θάλασσα!

Οικονομάκου: Παραμυθένιο το δωμάτιο του Μάξιμου & της Σιέννας- Τα ζωάκια & οι ήρωες από τα παραμύθια

Η Αθηνά Οικονομάκου είναι μια τρυφερή μητέρα κι έχει σε προτεραιότητα τα παιδιά της, οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στην προσωπική της ζωή. Ο Μάξιμος και η Σιέννα είναι οι αδυναμίες της και φροντίζει να τους παρέχει τα πάντα, ώστε να μη τους λείπει τίποτα από την καθημερινότητά τους! Αθηνά Οικονομάκου: Προχωράμε γενικά! Είμαι πολύ καλά!

Βασίλης Τριανταφύλλου: Παντρεύτηκε ο ηθοποιός των «Παγιδευμένων» – Δείτε βίντεο

Ο γάμος έγινε στο Λέχαιο Κορινθίας και ακολούθησε γλέντι σε κέντρο δεξιώσεων κοντά στη θάλασσα