Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα – Όλα τα συμπτώματα και τι να προσέχετε

Date:

Στον εν λόγω καρκίνο σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους ιστούς της ουροδόχου κύστης.

Το κάπνισμα μπορεί σαφώς να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αφορμή για να θυμηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει με τον εν λόγω καρκίνο, στάθηκε η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του γνωστού συνθέτη και τραγουδιστή, Στέφανου Κορκολή, στην εκπομπή The Tonight’s Show του ANT1.

Ο Στέφανος Κορκολής επισήμανε ότι “καθαρά η αιτία ήταν το τσιγάρο. Κάπνιζα πάρα πολύ. Το τσιγάρο με κατέστρεψε». Όπως είπε, «με την περιπέτειά μου δίνω μία μάχη συνεχώς, διότι έρχεται και φεύγει. Βέβαια, κάνοντας κάποιες θεραπείες και έχοντας δει δίπλα μου περιστατικά άλλα, έκανα το σταυρό μου και είπα «τυχερός είμαι μέσα σε αυτή την ατυχία”.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης διαγνώστηκε με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως τον Οκτώβριο του 2013. Έκτοτε, όπως είπε, δίνει συνεχή μάχη με τον καρκίνο, καθώς παρουσιάζει υποτροπές.

Πού σχηματίζεται ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Έχει σχήμα μικρού μπαλονιού και έχει ένα μυϊκό τοίχωμα που του επιτρέπει να γίνεται μεγαλύτερο ή μικρότερο για να αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς.

Υπάρχουν δύο νεφροί, ένας σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης, πάνω από την μέση. Μικροσκοπικά σωληνάρια στους νεφρούς φιλτράρουν και καθαρίζουν το αίμα. Βγάζουν τα απόβλητα και παράγουν ούρα. Τα ούρα περνούν από κάθε νεφρό μέσω ενός μακρύ σωλήνα (ουρητήρας) στην ουροδόχο κύστη. Η κύστη συγκρατεί τα ούρα μέχρι να περάσουν από την ουρήθρα και να φύγουν από το σώμα.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Τύποι

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης που ξεκινούν στα κύτταρα της επένδυσης της ουροδόχου κύστης. Παίρνουν το όνομά τους από τον αντίστοιχο τύπο των κυττάρων που γίνονται καρκινικά:

1. Μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά από κύτταρα στο πιο εσωτερικό στρώμα ιστού της ουροδόχου κύστης. Αυτά τα κύτταρα είναι σε θέση να τεντώνονται όταν η κύστη είναι γεμάτη και να συρρικνώνονται όταν αδειάζεται. Οι περισσότεροι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης ξεκινούν στα μεταβατικά κύτταρα. Το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να είναι χαμηλού ή υψηλού βαθμού:

 • Το χαμηλού βαθμού μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα συχνά υποτροπιάζει (επιστρέφει) μετά τη θεραπεία, αλλά σπάνια εξαπλώνεται στο μυϊκό στρώμα της ουροδόχου κύστης ή σε άλλα μέρη του σώματος.
 • Το υψηλού βαθμού μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα συχνά υποτροπιάζει (επιστρέφει) μετά τη θεραπεία και συχνά εξαπλώνεται στο μυϊκό στρώμα της ουροδόχου κύστης, σε άλλα μέρη του σώματος και στους λεμφαδένες. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι από καρκίνο της ουροδόχου κύστης οφείλονται σε υψηλού βαθμού νόσο.

2. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά στα πλακώδη κύτταρα (λεπτά, επίπεδα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης). Ο καρκίνος μπορεί να σχηματιστεί μετά από μακροχρόνια μόλυνση ή ερεθισμό.

3. Αδενοκαρκίνωμα: Καρκίνος που ξεκινά στα αδενικά κύτταρα που βρίσκονται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης. Τα αδενικά κύτταρα στην ουροδόχο κύστη παράγουν ουσίες όπως η βλέννα. Αυτός είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Επίσης:

 • Ο καρκίνος που βρίσκεται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης ονομάζεται επιφανειακός καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
 • Ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί μέσω της επένδυσης της ουροδόχου κύστης και εισβάλλει στο μυϊκό τοίχωμα της κύστης ή έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα και λεμφαδένες ονομάζεται διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Tο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο

Οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσετε από κάτι ονομάζεται παράγοντας κινδύνου. Το να έχετε έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα πάθετε καρκίνο. Αντιστοίχως, το να μην έχετε παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθετε καρκίνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Χρήση καπνού, ιδιαίτερα το κάπνισμα τσιγάρων
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης
 • Ορισμένες αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
 • Έκθεση σε χρώματα, βαφές, μέταλλα ή προϊόντα πετρελαίου στον χώρο εργασίας
 • Προηγούμενη θεραπεία με ακτινοθεραπεία στην λεκάνη ή με ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η κυκλοφωσφαμίδη ή η ιφωσφαμίδη
 • Το να παίρνετε το Aristolochia fangchi, ένα κινέζικο βότανο
 • Το να πίνετε νερό από πηγάδι που έχει υψηλά επίπεδα αρσενικού
 • Το να πίνετε νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με χλώριο
 • Το μνα έχετε ιστορικό λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης που προκαλούνται από το βακτήριο Schistosoma haematobium
 • Το να χρησιμοποιείτε ουροποιητικούς καθετήρες για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η προχωρημένη ηλικία αποτελεί κοινό παράγοντα κινδύνου για τους περισσότερους καρκίνους. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται όσο μεγαλώνετε.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα

Αίμα στα ούρα και πόνος κατά την ούρηση είναι τα βασικά σημάδια. Εντούτοις, αυτά και άλλα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν τόσο από καρκίνο της ουροδόχου κύστης όσο και από άλλες καταστάσεις.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Αίμα στα ούρα (χρώμα ελαφρώς ροζ ή σαν σκουριασμένο έως έντονο κόκκινο)
 • Συχνοουρία
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Πόνος στην μέση

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Στάδια

Αφότου διαγνωστεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί εντός της ουροδόχου κύστης ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα ακόλουθα στάδια χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν την σοβαρότητα του εν λόγω καρκίνου:

 • Στάδιο 0 (Μη διηθητικό θηλώδες καρκίνωμα και καρκίνωμα in Situ)
 • Στάδιο Ι
 • Στάδιο II
 • Στάδιο III
 • Στάδιο IV

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να υποτροπιάσει (επανέλθει) ακόμα και αφότου έχει αντιμετωπιστεί.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.cancer.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Σε ποια ηλικία “χτυπάει” συνήθως – Πρόγνωση ανά ηλικία

Ουρολοίμωξη: Απαντήσεις στις 6 απορίες που έχουμε όλοι

Κοινός παιδικός ιός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ουροδόχου κύστης!

Καρκίνος των νεφρών: Συμπτώματα, διάγνωση, ποιοι πρέπει να προσέχουν και τι θεραπείες υπάρχουν

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.

Σοφία Πολυζωγοπούλου – Οι πρώτες δηλώσεις στο δελτίο του Star μετά την αποκάλυψη του ξυλοδαρμού: “Δεν γινόταν άλλο”

«Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά;», εξομολογείται η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της.

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου-Κίμων Κουρής: Το ερωτικό τους ταξίδι στη Νέα Υόρκη & οι απίθανες φωτό!

Μοναδικές στιγμές βιώνουν η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Κίμων Κουρής στη Νέα Υόρκη, μία πόλη ιδιαίτερα οικεία στην ηθοποιό αφού έζησε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ

H εξομολόγηση της Τούνη: «Είμαι εντελώς πελαγωμένη… Δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα»

Μία εξομολόγηση από καρδιάς έκανε η Ιωάννα Τούνη, στέλνοντας συγχρόνως και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις μανούλες μικρών παιδιών όπως έχει και εκείνη, τον γλυκύτατο Πάρη.  Μπορεί ο πιτσιρικάς να είναι όλη της η ζωή και να μην τον αποχωρίζεται ποτέ, όμως, όπως είπε, περνάει μία περίεργη φάση. Η Ιωάννα Τούνη με τρύπιες κάλτσες: «Είμαι

Survivor – Δώρα για την ασυλία: Ας κερδίσει ο καλύτερος, είναι ψυχοφθόρο να είμαι κάθε φορά υποψήφια

Θα βάλω τα δυνατά μου όπως και να 'χει, θα παλέψω για να μπορέσω να παραμείνω, πρόσθεσε η παίκτρια

Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί – Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει

Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί - Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί - Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει Δείτε την ανάρτηση που έκανε η ηθοποιός για τη συνάδελφο και καλή της φίλη Η Σάλμα Χάγιεκ μίλησε με

Survivor – Ο Γιώργος Γκιουλέκας “καίει” τη Δώρα Νικολή: “Και να κερδίσει τη δεύτερη ασυλία, θα ξαναψηφιστεί, τη θεωρώ υποδεέστερη”

Survivor: Ανεβάζουν "στροφές" οι παίκτες στην αντίστροφη μέτρηση για τον ημιτελικό του reality επιβίωσης.

Ιωάννα Τούνη: Νιώθω το τελευταίο διάστημα ότι δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα

Η Ιωάννα Τούνη λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από τη Μύκονο, μέσα από το νέο της βίντεο, στέλνει μήνυμα σε όλες τις μαμάδες που την ρωτούν για τα ταξίδια και την καθημερινότητα με τον γιο της. Όπως παραδέχεται η Ιωάννα Τούνη, διανύει μια περίοδο πίεσης, τώρα που ο γιος της μεγαλώνει. «Είμαι κομμάτια. Αυτό

Γεωργιάδης για αιματολογικές εξετάσεις: Με την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, 100.000 πολίτες εκλεισαν ραντεβού εύκολα

«Απο την πρωτη στιγμη πού ανέλαβα υπουργός Υγείας τον Ιανουάριο, διαπίστωσα ότι ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει κανείς ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ενώ προσθέτει: «Ακόμη και αν το κατάφερνε κάποιος, οι αναμονές υπερέβαιναν τον έναν μήνα. Από την