Μειωμένη καρδιακή παροχή: Τι έχει πάθει μετά το έμφραγμα ο Μαρκ Όφερμαρς

Date:

Μέρος του καρδιακού μυός του έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα η καρδιακή παροχή να είναι κατά 70% μειωμένη.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, το ελαφρύ έμφραγμα που πέρασε προ ολίγου καιρού ο διάσημος Ολλανδός πρώην ποδοσφαιριστής, Μαρκ Όφερμας, του άφησε ένα σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, η καρδιά του Μαρκ Όφερμαρς λειτουργεί πλέον στο 30% της δυναμικότητάς της! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μέρος του καρδιακού μυός έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα η καρδιακή παροχή να είναι κατά 70% μειωμένη.

Τι είναι η καρδιακή παροχή

Η καρδιακή παροχή είναι πόσα λίτρα αίματος αντλεί η καρδιά σε ένα λεπτό.

Υπολογίζεται ως εξής: πολλαπλασιάζοντας τον όγκο αίματος που αντλείται σε κάθε χτύπο με τον καρδιακό ρυθμό.

  • Ο όγκος αίματος με κάθε χτύπο (ποσότητα αίματος που στέλνει η καρδιά στο σώμα σας με έναν καρδιακό παλμό) μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο σκληρά πρέπει να εργαστούν οι μύες της καρδιάς (και τη δύναμη που πρέπει να χρησιμοποιήσουν) για να ωθήσουν το αίμα σε όλο το σώμα. Μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με την υγεία της καρδιάς και εάν είστε σε ηρεμία ή κίνηση.
  • Ο καρδιακός ρυθμός (αριθμός καρδιακών παλμών ανά λεπτό) είναι συνήθως 60-100 παλμοί/λεπτό. Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το αν το άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας ή όχι.

Μερικές φορές, όπως όταν ασκείστε, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Εκείνη τη στιγμή, το σώμα σας μπορεί να αλλάξει την καρδιακή παροχή προσαρμόζοντας τον καρδιακό σας ρυθμό και τον όγκο αίματος που αντλείται σε κάθε χτύπο. Το αίμα παρέχει οξυγόνο στα κύτταρά σας, επομένως χρειάζεστε περισσότερη καρδιακή παροχή όταν το είστε σε φάση δράσης και χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο από το συνηθισμένο.

Μειωμένη καρδιακή παροχή: Συμπτώματα

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το επίπεδο καρδιακής παροχής για να δει αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την σωματική άσκηση. Μπορεί να μετρήσει την καρδιακή παροχή εάν πιστεύει ότι έχετε καρδιακή ανεπάρκεια. Σημαντικό σημάδια είναι όταν δεν ο ασθενής δεν μπορεί να ασκηθεί τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.

Μπορεί να θέλουν να μάθουν την καρδιακή παροχή σας για να κάνουν μια διάγνωση ή για να μάθουν εάν ένα φάρμακο που σας έδωσαν λειτουργεί.

Τα συμπτώματα της μειωμένης καρδιακής παροχής είναι:

  • Το να μην μπορείς να ασκηθείς πολύ
  • Αίσθημα μεγάλης κούρασης
  • Πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία και έμετος
  • Κοιλιακός πόνος

Παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιακή παροχή

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η καρδιά σας πρέπει να αντλεί με περισσότερη δύναμη για να σπρώξει το αίμα στις αρτηρίες. Όπως όταν περπατάτε κόντρα σε μια ριπή ανέμου, η καρδιά σας πιέζει το αίμα ενάντια στην υψηλότερη πίεση των αρτηριών. Η καρδιά σας πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρότερα για να μεταφέρει αίμα στους πνεύμονές σας εάν η αρτηριακή τους πίεση είναι υψηλή (λόγω ουλών ή εμφυσήματος).

Μεγαλύτερη ηλικία

Καθώς μεγαλώνετε, τα τοιχώματα της καρδιάς σας γίνονται πιο άκαμπτα, εμποδίζοντάς την να γεμίσει με αίμα τόσο γρήγορα ή τόσο καλά όσο κάποτε. Αυτό την κάνει να αντλεί λιγότερο αίμα στο σώμα σας.

Καρδιακή προσβολή που κατέστρεψε μέρος του καρδιακού μυός

Η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει τόσο αίμα όσο πριν από την καρδιακή προσβολή (αυτό που συνέβη στον Μαρκ Όφερμας). Μια λοίμωξη (μυοκαρδίτιδα) μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα.

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός όπως η κολπική μαρμαρυγή

Οι άνω θάλαμοι της καρδιάς σας δεν μπορούν να αντλήσουν αρκετό αίμα στους κάτω θαλάμους και προς το υπόλοιπο σώμα.

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Επειδή η βαλβίδα που οδηγεί στην αορτή σας γίνεται πιο στενή, δεν μπορεί να περάσει αρκετό αίμα σε αυτήν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή η αορτή είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο που στέλνει αίμα στο σώμα.

Συσταλτική περικαρδίτιδα

Όταν ο σάκος (περικάρδιο) γύρω από την καρδιά σας σκληραίνει, η καρδιά δεν μπορεί να χαλαρώσει αρκετά, για να γεμίσει με αίμα και να το αντλήσει όπως θα έπρεπε.

Πώς να βελτιώσετε την καρδιακή παροχή

Η παροχή περισσότερου αίματος στο σώμα εξαρτάται από μια δυνατή καρδιά και υγιή αιμοφόρα αγγεία. Μπορείτε να βοηθήσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα με αυτούς τους τρόπους:

  • Τακτική άσκηση
  • Διατήρηση χαμηλών επιπέδων ολικής χοληστερόλης, αλλά πιο υψηλή “καλή” χοληστερόλη (HDL)
  • Πιστή τήρηση της θεραπείας σας εάν έχετε διαβήτη
  • Αποφύγετε τα τηγανητά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού
  • Αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο με φάρμακο, εάν είναι απαραίτητο

Πηγές: https://www.mirror.co.uk, https://my.clevelandclinic.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ξεκινάει ένα έμφραγμα: Ποιο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα

Καρδιά: Τα 4 βήματα που την προστατεύουν από το έμφραγμα

Αυτό είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα εμφράγματος, που οι περισσότεροι δεν του δίνουν σημασία

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού: Τι θα νιώσετε στην καρδιά και τι να κάνετε άμεσα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τρουφάκου: Φόρεσε το ολόσωμο μαγιό της & έκανε βουτιά λίγο πριν γεννήσει! Ό,τι πιο cute είδες σήμερα

Αντίστροφα μετράει πλέον τις μέρες μέχρι να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί η Βασιλική Τρουφάκου όμως μέχρι τότε, είπε να απολαύσει αυτές τις στιγμ

Eurovision 2024: Η Number One Έλενα Παπαρίζου έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Malmo Αrena 19 χρόνια μετά

Στη σκηνή της Eurovision 2024 θα ανέβει και η Έλενα Παπαρίζου μετά την Ελένη Φουρέιρα. Η pop star θα εμφανιστεί στον Β’ Ημιτελικό του διαγωνισμού

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Πιστεύω ότι τα κορίτσια της δικής μου γενιάς προσπαθούσαν να μιμηθούν την Άννα, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Ελένη Καστάνη αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στον θάνατό

Βίκυ Κάβουρα – Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς

Βίκυ Κάβουρα - Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς GALA Βίκυ Κάβουρα Γιώργος Τζαβέλλας Η ηθοποιός δημοσίευσε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram 08.05.2024, 22:45 Η Βίκυ Κάβουρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Εκείνη και ο Γιώργος Τζαβέλλας θα κρατούν σε λίγες εβδομάδες

Η Βίκυ Φλέσσα απαντά για την επίμαχη δήλωση για τα Τέμπη: “Υπήρξε κοπτοραπτική”

"Αν γνωρίζαμε ότι στο τρένο αυτό γνωρίζαμε ότι είναι ένας συγγενής μας, δεν θα κάναμε καλά την δουλειά μας;", σχολιάζει η Βίκυ Φλέσσα.

Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Ήταν κόρη του ηθοποιού Δημήτρη Αστεριάδη και αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης.

Δάφνη Μπόκοτα – Το σχόλιό της μετά τον Α’ Ημιτελικό: «Μου λείπει η μαγεία… Respect στη Φουρέιρα»

Τα όσα είδε και άκουσε μετά τον χθεσινό Α' Ημιτελικό (7/5) σχολίασε η Δάφνη Μπόκοτα, η... παλιά καραβάνα της Eurovision σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές μ

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη σε ηλικία 57 ετών

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών η Ιφιγένεια Αστεριάδη μετά από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Την είδηση έκανε γνωστή ο Γιάννης Κακλέας μέσα από μία ανάρτηση στο Facebook. Την Ιφιγένεια Αστεριάδη αποχαιρέτησε και ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του. Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Κώστας Ματσακάς «Αυτό κι αν είναι θλιβερό νέο

Στέφανος Κασσελάκης – Τάιλερ ΜακΜπέθ: Αυτό είναι το προσκλητήριο του γάμου τους

Ο γάμος θα τελεστεί τον Αύγουστο στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Σκινές, από το οποίο και κατάγεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Eurovision 2024: Η Ιρλανδή εκπρόσωπος “καρφώνει” την EBU – “Με ανάγκασαν να αλλάξω τα συνθήματα για την Παλαιστίνη”

Τετάρτη, 8.5.2024, 19:52 Ιωάννης Καρακασίδης@ "Είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης. Δυστυχώς, αναγκάστηκα με εντολή της EBU να αλλάξω αυτά τα μηνύματα". Με επιτυχία και λαμπερές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (7/5) ο Α’ Ημιτελικός του 68ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision. 15 καλλιτέχνες από ισάριθμες χώρες ανέβηκαν στη σκηνή του Malmo Arena

Μαρίνα Σάττι: «Θέλω στην σκηνή της Eurovision να τα σπάσоuμε και να πουν όλοι τι μαγκıά έκανε η Ελλάδα»

Ενδιαφεροντα EUROVISION ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ Μαρίνα Σάττι: «Θέλω στην σκηνή της Eurovision να τα σπάσоuμε και να πουν όλοι τι μαγκıά έκανε η Ελλάδα» Η τραγουδίστρια λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε της Σουηδίας άνοιξε τα χαρτιά της για το «Ζάρι» στο Newsbeast.gr Τζωρτζίνα Φράγκου 08.05.2024 | 22:16 Η τραγουδίστρια λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε

5 Τρόποι να φορέσεις τα skinny jeans το 2024

Τα skinny jeans αποτελούν μια μόδα που έρχεται από το παρελθόν, στο 2024! Είναι ένα παντελόνι που πολλές από εμάς έχουμε κάπου στην ντουλάπα μας χωμένο. Εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δει έντονα την μόδα των wide leg jeans τα οποία την φετινή χρονιά φεύγουν από το προσκήνιο. Αν λοιπόν έχεις και εσύ στην ντουλάπα