Νέα ελληνική έρευνα: Η κόπωση από την πανδημία εμποδίζει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Date:

Νέα έρευνα του ΕΚΠΑ αποκαλύπτει πως μόνο ο ένας στους τρεις Έλληνες είναι πρόθυμοι να κάνουν και άλλη, αναμνηστική δόση των εμβολίων. Οι υπόλοιποι είτε είναι απρόθυμοι, είτε αβέβαιοι και η κόπωση από την πανδημία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Οι Έλληνες έχουν κουραστεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στη ζωή τους, με συνέπεια να επηρεάζεται αρνητικά η προθυμία τους να κάνουν αναμνηστική δόση από τα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, μόνο ο ένας στους τρεις δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν κι άλλη δόση των εμβολίων. Οι υπόλοιποι είτε είναι απρόθυμοι, είτε αβέβαιοι. Τις περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν απρόθυμοι έχουν όσοι νιώθουν περισσότερη κόπωση λόγω της πανδημίας.

Τη νέα μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Vaccines.

Η μελέτη είναι η πρώτη που διενεργείται διεθνώς για να εξετάσει κατά πόσον η κόπωση από την πανδημία επηρεάζει την πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ ρώτησαν σχετικώς 1.256 εθελοντές, οι οποίοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID και μπορούσαν να κάνουν μία αναμνηστική δόση για τον χειμώνα. Από το σύνολο των ερωτηθέντων:

  • Το 34,1% δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση
  • Το 31,8% δήλωσαν απρόθυμοι
  • Το 34,1% δήλωσαν αβέβαιοι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι την πρόθεση εμβολιασμού επηρέαζε σημαντικά η κόπωση που ένιωθαν οι συμμετέχοντες από την πανδημία. Και αυτό μολονότι τα επίπεδά της ήταν κατά μέσον όρο μέτρια. Ωστόσο οι συμμετέχοντες που δήλωσαν την εντονότερη κόπωση, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση.

Αντίδοτο η ψυχική ανθεκτικότητα

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η ψυχική ανθεκτικότητα διαδραματίζει θετικό διαμεσολαβητικό ρόλο, μειώνοντας την αρνητική επίδραση της κόπωσης λόγω της πανδημίας στην πρόθεση εμβολιασμού.

Έτσι, τα άτομα που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας μπορούν να αντισταθούν καλύτερα στις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η κόπωση από την πανδημία. Ως φαίνεται, θετικές ψυχολογικές παράμετροι όπως η ψυχική ανθεκτικότητα μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα άτομα, έτσι ώστε να προβούν σε θετικές ενέργειες.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι, σε σύγκριση με προγενέστερες μελέτες, η πρόθεση εμβολιασμού των Ελλήνων παρουσιάζει καθοδική πορεία. Το γεγονός αυτό, λένε, θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, ιδίως για:

  • Τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και
  • Τις ομάδες υψηλού κινδύνου για COVID-19

Παραδέχονται ωστόσο ότι μετά από μια διετία διαδοχικών εμβολιασμών, είναι λογικό να παρατηρείται εμβολιαστική κόπωση. Εκτιμούν όμως πως αν αυτή αντιμετωπιστεί και με την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των ατόμων, θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Εκτός από τον κ. Γαλάνη, στη μελέτη συμμετείχαν η υποψήφια διδάκτωρ Αγλαΐα Κατσιρούμπα (νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc), οι καθηγήτριες Δάφνη Καϊτελίδου και Παναγιώτα Σουρτζή, ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Κατσούλας, η  επίκουρη καθηγήτρια Όλγα Σίσκου και η διδάκτωρ Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και

Ποια κοινά φάρμακα φαίνεται να καθυστερούν την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον

Κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, οι στατίνες και οι βήτα αναστολείς (β-αναστολείς) φαίνεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα συμπτώματα του Πάρκινσον χρειάζονταν σχεδόν μία δεκαετία περισσότερο για να εμφανιστούν σε ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις ηλικίες κάτω των 50

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους) μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών δείχνει να αυξάνεται Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ημικρανίας ή άλλων μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό και όχι λόγω παραδοσιακών κινδύνων, όπως η υψηλή

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με ημικρανίες και πόνο στο στομάχι στις γυναίκες [έρευνα]

Ένας λόγος παραπάνω που οι γυναίκες πρέπει να πλένουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα είναι για να αποφύγουν τις ημικρανίες. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται στενά με τις ημικρανίες, τους πόνους στο σώμα και τον πόνο στο στομάχι στις γυναίκες. Η έρευνα, η οποια δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό