Σuγκλονίζει ο 30χρονος Φίλιππος: «Έμαθα στα γενέθλιά μου ότι έχω λευχαιμία, ήταν ένα μεγάλο δώρο γιατί δεν ήξερα»

Date:







«Ήρθε τη μέρα των γενεθλίων μου η διάγνωσή μου, όταν έκλεινα 22 χρονών. Ήταν ένα μεγάλο δώρο για εμένα, σε εκείνη τη φάση της ζωής μου, γιατί ήμουν κάπου αβέβαια. Δεν ήξερα αν θα ξυπνήσω την επόμενη μέρα ή αν δεν θα ξυπνούσα. Δεν ήξερα τι είχα, δεν ήξερα τι θεραπείες έπρεπε να κάνω, δεν ήξερα τίποτα. Από τη στιγμή που έπιασα μια διάγνωση, ήξερα τουλάχιστον πώς θα προχωρήσω και έβαλα ένα πρόγραμμα στη ζωή μου, ότι θα άρχιζα χημειοθεραπείες. Η διάγνωση μου έλεγε ότι είχα Τ – λεμφοβλαστικό λέμφωμα πίσω από τους πνεύμονες. Είχα όγκο ουσιαστικά πίσω από τους πνεύμονες, πάνω στους λεμφαδένες και έφραξε τον πνεύμονα και έκανε συνέχεια υγρό».

Αυτός είναι ο Φίλιππος Αθηνοδώρου. Ένας 30χρονος, που δίνει τον δικό του σκληρό αγώνα στη ζωή κόντρα στη λευχαιμία, όπου επανεμφανίστηκε στη ζωή του έπειτα από δέκα χρόνια και καλείται να δώσει εκ νέου μια νέα μάχη στη Γερμανία, όπου και βρίσκεται. Στο μυαλό του Φίλιππου, βρίσκεται συνεχώς η γυναίκα του αλλά και ο μικρός του γιος Ορφέας και γι’ αυτό μετράει αντίστροφα για τη μέρα που θα βγει νικητής και θα επιστρέψει πίσω στην Κύπρο και στην αγκαλιά της οικογένειάς του…

Τα τελευταία χρόνια, ο Φίλιππος ασχολείται επαγγελματικά ως γραφίστας και στο ελεύθερο του χρόνο ως φωτογράφος, έχοντας στη συλλογή του, ένα τεράστιο άλμπουμ από εξαίρετες φωτογραφίες. Η τύχη και η μοίρα ωστόσο, δεν ήταν συνεχώς μαζί με τον Φίλιππο, καθώς πριν από δέκα χρόνια, διαγνώστηκε με λεμφοβλαστικό λέμφωμα, το οποίο είναι ένα είδος λευχαιμίας. Τότε, ο Φίλιππος δεν είχε κάνει μεταμόσχευση και αφού πάλεψε για ένα χρόνο, τα κατάφερε, αν και βρισκόταν σε ένα κρίσιμο στάδιο και οι γιατροί μάλιστα, δεν του έδιναν πολλές ελπίδες ζωής.

Έπειτα από δέκα χρόνια, η οξεία μυελογενής λευχαιμία επανήλθε. Αυτή τη φορά πιο επιθετικά. Έτσι, ο Φίλιππος μετακινήθηκε στη Γερμανία, έκανε τη μεταμοσχεύση και αρχικά φαινόταν ότι πέτυχε. Μετά από δυο μήνες όμως, γέμισε όγκους το σώμα του και γι’ αυτό σήμερα βρίσκεται ξανά στο στάδιο με τις χημειοθεραπείες. Έκανε αρχικά ένα κύκλο και τις προηγούμενες ημέρες, άρχισε ήδη τον δεύτερό του κύκλο και αναμένει να δει πως θα αντιδράσει ο οργανισμός του, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

«Όταν ήμουν 21 χρόνων, είχα την πρώτη μου διάγνωση. Κουραζόμουν πάρα πολύ εύκολα. Το σπίτι μου ήταν στο πρώτο όροφο και έβγαινα τις σκάλες και κουραζόμουν πάρα πολύ. Πήγα να δω τους πνεύμονες μου και αφού μου έκαναν μια ακτινογραφία, φάνηκε ότι είχα υγρό στους πνεύμονες. Από εκεί ξεκίνησαν όλα βασικά. Με έβαλαν χειρουργείο για να βγάλουν το υγρό και εκεί έπαθα black out. Ήμουν σε καταστολή για έξι μέρες. Ξύπνησα μέσα στην εντατική και οι γιατροί δεν ήξεραν τι έχω. Με έστειλαν Λευκωσία στη συνέχεια και πήγα στο αγγειοθωρακοχειρουργικό τμήμα, μου έκαναν διάφορες βιοψίες, μου έπιασαν δείγματα από τον πνεύμονα μου, αλλά δεν έβρισκαν τίποτα».

Για καλή του τύχη, η οικογένεια του Φίλιππου γνώριζε ειδικούς στο Harvard και έτσι απέστειλαν τα δείγματά του. «Ήρθε τη μέρα των γενεθλίων μου η διάγνωση, που έκλεινα 22 χρονών. Ήταν ένα μεγάλο δώρο για μένα σε εκείνη τη φάση της ζωής μου. Ήμουν κάπου αβέβαια. Δεν ήξερα αν θα ξυπνήσω αύριο ή αν δεν θα ξυπνούσα. Δεν ήξερα τι είχα, δεν ήξερα θεραπείες, δεν ήξερα τίποτα. Από τη στιγμή που έπιασα μια διάγνωση, ήξερα τουλάχιστον πώς θα προχωρήσω και έβαλα ένα πρόγραμμα στη ζωή μου, ότι θα άρχιζα χημειοθεραπείες».







Η συνέχεια για τον Φίλιππο, ήταν να πάει στη Λευκωσία από τη Λεμεσό, για να ξεκινήσει χημειοθεραπείες. «Πέρασα δύσκολα σε όλες τις θεραπείες μου. Είναι δύσκολο γιατί αδυνατεί ο οργανισμός σου. Πυρετοί και αναγούλες συνεχώς. Ήταν δύσκολα… Αλλά σιγά σιγά και μέρα με τη μέρα, μπορούσα και προχωρούσα παραπάνω. Μετά από ένα χρόνο τελείωσα τις θεραπείες και ήμουν καλά».

Μετά από οκτώ χρόνια…

Έπειτα από οκτώ χρόνια, ο Φίλιππος, έχει φτιάξει ήδη την οικογένειά του, έχοντας και ένα γιο δυόμιση χρονών. Τον Ορφέα. «Ήταν αρκετά active η ζωή μου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Γυμναζόμουν, πήγαινα θάλασσα και γενικότερα μου αρέσουν τα σπορτς. Ήμουν και λίγο απασχολημένος με τη δουλειά όμως, γιατί αποφάσισα ότι θα ακολουθήσω ως freelancer το επάγγελμα. Έτσι, έτρεχα καθημερινώς και τη δουλειά μου. Παράλληλα, προσπαθούσα και δούλευα και ως φωτογράφος. Έκανα και τα ταξίδια μου στο εξωτερικό και βγήκε πολύ ωραίο υλικό από τις φωτογραφίες μου. Περνούσα αρκετά όμορφα. Γνώρισα και τη Μαριάννα, τη σύντροφο μου πριν έξι χρόνια και μας ήρθε ο Ορφέας τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Η λευχαιμία ωστόσο, επανεμφανίστηκε στη ζωή του Φίλιππου, αλλά με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά. «Είχα πάθει βρογχίτιδα, πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο και κάτι είχε φανεί μέσα στις αναλύσεις μου. Από εκεί, με πήραν οι αιματολόγοι επειδή ήξεραν το ιστορικό μου και αφού έλεγξαν τον μυελό μου, διαπίστωσαν ότι έχω αυτό το πράγμα. Διαγνώστηκα μέσα Μαρτίου και άρχισα τις θεραπείες 6 Απριλίου. Έκανα μια θεραπεία στην Κύπρο, αρκετά δυνατή και ήρθα τέλη Μαΐου στη Γερμανία για μεταμόσχευση, η οποία έγινε 6 Ιουλίου. Πέρασα διάφορα τεστ. Είχε μια μεγάλη διαδικασία, καθώς έπρεπε να τα ψάξουν όλα πάνω μου. Από δόντια μέχρι καρδία, για να δουν ότι όλα λειτουργούν καλά και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία μεταμόσχευσης. Έκανα 160 μέρες μέσα και εννέα μέρες έξω. Με άφησαν μόνο δυο εβδομάδες να έρθω Κύπρο να δω την οικογένεια μου και να επιστρέψω πίσω να κάνω τη θεραπεία μου. Ο κύκλος των θεραπειών μου τελειώνει σε ένα μήνα και τότε θα δούμε που βρισκόμαστε».

Σήμερα, ο Φίλιππος δεν τα βάζει κάτω. Με πίστη, αισιοδοξία και δύναμη, προσπαθεί να είναι θετικός. «Είναι μεγάλος ο εγκλεισμός, καθώς είμαι σε ένα δωμάτιο πάρα πολλές ώρες, αλλά προσπαθώ. Η οικογένεια μου, η γυναίκα μου και το μωρό μου είναι Κύπρο. Στη Γερμανία βρίσκομαι με τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου. Δεν είναι ότι εύκολο εδώ στη Γερμανία σήμερα. Είμαστε στους δυο βαθμούς και τη νύχτα πέφτει στους μείον η θερμοκρασία και χιονίζει. Είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα αλλά εντάξει, είναι εφικτά».

Στο μυαλό του Φίλιππου η γυναίκα του και το παιδί του…

Η κινητήριος του δύναμη είναι η γυναίκα του και το παιδί του Ορφέα, για να συνεχίσει τον αγώνα του για τη ζωή. «Πιστεύω ότι θα γίνω καλά, το δουλεύω συνεχώς στο μυαλό μου, προσεύχομαι. Γυμνάζομαι, κάνω ποδήλατο μέσα στο δωμάτιο μου και προσπαθώ να τρώω. Θεωρώ ότι αυτά τα δυο, η ψυχολογία που είναι το 90% και το φαΐ που είναι το 10%, είναι μια φόρμουλα για να γίνω καλά».

Την ίδια ώρα, ο Φίλιππος κάνει την πρώτη του προσωπική έκθεση φωτογραφίας για οικονομική στήριξη στον αγώνα που δίνει τους τελευταίους οκτώ μήνες, με απώτερο στόχο να επιστρέψει στην οικογένειά του και να μπορέσει να αγκαλιάσει ξανά το μικρό του γιο.

«Επειδή δεν μπορώ να κάνω έρανο, κάνω αυτή την εκδήλωση. Δυστυχώς, η στήριξη από το κράτος που υπάρχει είναι μόνο ενδονοσοκομειακή και τα υπόλοιπα είναι πάνω μας. Ενοίκια, μεταφορές, ταξιά, τραμ και ψωνίσματα, όλα πάνω μας και στην οικογένειά μου. Είναι άδικο αυτό το πράγμα στη ζωή μας, γιατί μας λένε για παράδειγμα ότι τα μεταφορικά θα μας τα παρέχουν, ενώ ερχόμαστε εδώ και δεν υπάρχει τέτοια βοήθεια. Κάποια πράγματα είναι λίγο άδικα».

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στην γκαλερί Exhibit 8 στη Λεμεσό.

πηγή







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20

Φαγκρί με πατάτες τύπου αντιναχτές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ 5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε όγδοα 80 ml ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι ½ λεμόνι, το χυμό Φέτες λεμονιού 2 – 3 κιλά φρέσκο φαγκρί, Blue Island 5-6 κλωναράκια μαϊντανό 4 φέτες λεμόνι 125 ml λευκό κρασί Αλάτι και πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρο, ξηρό, κοπανισμένο Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα Λαδολέμονο για σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον

Θάνος Λέκκας: “Η “Τούρτα της μαμάς” ήταν και πολύ επώδυνη δουλειά”

"Το καλοκαίρι βράζαμε, τον χειμώνα ήμασταν με ανοιχτά παράθυρα για να μην κάνει η κάμερα αντανάκλαση στα τζάμια" θυμάται ο Θάνος Λέκκας.