Τα φύλλα ελιάς ίσως καταπολεμούν την ενδομητρίωση! Τι έδειξε έρευνα

Date:

Τα φύλλα ελιάς μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία των γυναικών με ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία οι γυναίκες αναπτύσσουν ιστό που μοιάζει με το ενδομήτριο (την επένδυση της μήτρας) έξω από τη μήτρα. Προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού εντός της λεκάνης και άλλων περιοχών.

“Η ενδομητρίωση εξαρτάται από τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που είναι πολύ γνωστή για τη ρύθμιση των αναπαραγωγικών λειτουργιών μιας γυναίκας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης άλλα όργανα όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, το στήθος, το δέρμα, τα μαλλιά, τους βλεννογόνους, τους πυελικούς μύες και τον εγκέφαλο”, λέει ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, δρ. Sang Jun Han, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στην σχολή Ιατρικής του Baylor College.

Λόγω της στενής σχέσης των οιστρογόνων με την ενδομητρίωση, η τρέχουσα αντιμετώπιση έχει ως τώρα στόχο τη συστηματική αφαίρεση των οιστρογόνων και τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Το θέμα είναι ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και μπορεί ακόμη και να έχουν αρνητικές παρενέργειες.

Ο δρ. Han και η ομάδα του έχουν πλέον βάλει σκοπό να βρουν πιο αποτελεσματικές επιλογές. Παλιότερα είχαν δείξει ότι ο υποδοχέας οιστρογόνου-β (ER-beta) -ένας από τους δύο υποδοχείς που μεσολαβούν στις επιδράσεις των οιστρογόνων στα κύτταρα- παράλληλα με τον υποδοχέα οιστρογόνου-άλφα (ER-alpha), συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη της πάθησης.

“Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η επιλεκτική καταστολή της δραστηριότητας του ER-beta θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της πάθησης χωρίς τις παρενέργειες των τρεχουσών ορμονικών θεραπειών που στοχεύουν το ER-alpha”, είπε ο πρώτος συγγραφέας δρ. Yuri Park, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Baylor.

Μια ουσία από τα φύλλα ελιάς θα μπορούσε να είναι μια φυσική θεραπεία για την ενδομητρίωση

Πιο πρόσφατα, ο δρ. Han και η ομάδα του μελέτησαν καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριό τους και έψαξαν εκτενώς διάφορα φυσικά προϊόντα, αναζητώντας ενώσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως επιλογές μη ορμονικής θεραπείας για την ενδομητρίωση.

Διαπίστωσαν ότι η ελευρωπαΐνη (oleuropein), μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αναστείλει τη δραστηριότητα του ER-beta, αλλά όχι του ER-alpha.

Η ελευρωπαΐνη ήταν σε θέση να καταστέλλει την ανάπτυξη βλαβών ενδομητρίωσης σε ποντίκια χωρίς να προκαλέσει βλάβη.

“Επιπλέον, η θεραπεία με ελευρωπαΐνη δεν ήταν ούτε τοξική για το ήπαρ ούτε επηρέασε την ικανότητα των θηλυκών ποντικών να έχουν απογόνους”, λέει ο δρ. Han. “Σε ποντίκια με ενδομητρίωση, η ελευρωπαΐνη βελτίωσε το ποσοστό εγκυμοσύνης. Η ελευρωπαΐνη είναι λιγότερο ακριβή από την ορμονική θεραπεία και τα τρέχοντα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι ασφαλέστερη από τις τρέχουσες θεραπείες”.

Επί του παρόντος, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες με ενδομητρίωση να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους για να διατηρήσουν τα συμπτώματά τους υπό έλεγχο.

Αλλά αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει πολλές διαφορετικές παρενέργειες όπως αύξηση βάρους, ακμή, κατάθλιψη και πονοκεφάλους. Πολλές γυναίκες υπομένουν αυτά τα προβλήματα εφόσον βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου τους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει περαιτέρω την ελευρωπαΐνη ως μια φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedical Science.

Πηγές: https://blogs.bcm.edu, https://studyfinds.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του ενδομητρίου: Αίτια, συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία

Τι προσφέρουν οι ελιές στην υγεία σας

Ενδομητρίωση και προβληματική περίοδος: Αυξημένος κίνδυνος για όσες εργάζονται σε βραδινές βάρδιες

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγνώριστος ο Νικ Νόλτε – Δείτε πώς είναι στα 83 του ο άλλοτε γοητευτικός ηθοποιός του Hollywood

Αν και οι δημόσιες εμφανίσεις του Νικ Νόλτε είναι πλέον σπάνιες, ο φωτογραφικός φακός κατάφερε να τον απαθανατίσει σε έξοδό του! Πώς είναι σήμερα;

Σπάνια έξοδος για τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν στα 90 της – Πώς είναι σήμερα η θρυλική ηθοποιός του Hollywood;

Η Σίρλεϊ Μακ Λέιν έκλεισε τα 90 της και ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε σε μία σπάνια έξοδό της!

Survivor 2024: Ζορίζουν τα πράγματα για την Ασημίνα, αποχαιρέτησε η Αναστασία – Δείτε βίντεο

Η 18η εβδομάδα του Survivor 2024 ξεκίνησε με τους Μπλε να χάνουν την πρώτη ασυλία και το πασχαλινό τραπέζι και να βγάζουν στον τάκο την Σταυρούλα Χρυσαειδή και να ρεφάρουν στην 2η ασυλία με τους Κόκκινους να ρίχνουν απέναντι στην κορυφαία παίκτρια των αντιπάλων την Ασημίνα Χατζηανδρέου. Επίσης στο συμβούλιο του νησιού το βράδυ της

Friends: 20 χρόνια από το φινάλε της σειράς – Η υψηλή τηλεθέαση και η χάρη που είχε ζητήσει ο Μάθιου Πέρι

Σαν σήμερα έριξε αυλαία μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών

Βίκυ Παπαδοπούλου: “Ο κόσμος πανηγύριζε κι εγώ είχα μόλις χάσει τον πατέρα μου”

"Παλαιότερα ήμασταν πιο αθώοι. Κάθε χρόνο τα άγχη αυξάνονται. Νομίζω ότι στη ζωή μας πλέον έχει υπεισέλθει ο φόβος σε κάθε επίπεδο", δηλώνει η Βίκυ Παπαδοπούλου.

My Style Rocks: Η εξομολόγηση της Ζέτας για το πρόβλημα υγείας – “Θέλω να στείλω ένα μήνυμα”

"Το λέω επειδή έχω ακούσει δύο συμπαίκτριές μου να σχολιάζουν ότι αναστενάζω. Δεν το κάνω επίτηδες", περιγράφει η παίκτρια του My Style Rocks.

Δώρα Αρχοντάκη: “Πελάτης στη Λαμία μου άνοιγε κάθε Σάββατο βράδυ 50 κιβώτια σαμπάνιες”

"Αν δεν ήταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ίσως και να μη γινόμουν ποτέ τραγουδίστρια. Η αλήθεια είναι αυτή. Μου έδωσε μια δουλειά στα χέρια", παραδέχεται η Δώρα Αρχοντάκη.

Eurovision 2024: Πρώτη Dress Rehearsal για Ελένη Φουρέιρα και Silia Kapsis – Το ατύχημα της Ουκρανής τραγουδίστριας

Δευτέρα, 6.5.2024, 22:25 Ιωάννης Καρακασίδης@ Η Ουκρανή τραγουδίστρια Alyona, περπατώντας στη σκηνή, παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος. Στη σκηνή της φετινής Eurovision για την πρώτη και τη δεύτερη Dress Rehearsal τους ανέβηκαν πριν λίγες ώρες η Ελένη Φουρέιρα και η Silia Kapsis. Η γενική πρόβα των ρούχων για τις χώρες του Α’ Ημιτελικού ήταν προγραμματισμένη

Συγκινεί η Ευδοκία Ρουμελιώτη για τον γιο της: «Θεέ μου, σε παρακαλώ να τον έχεις πάντα γερό»

Σε μία τρυφερή ανάρτηση προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (6/5) η Ευδοκία Ρουμελιώτη. Η γνωστή ηθοποιός, που περνά τις ημέρες του Πάσχα στο Πήλιο μαζί με φίλους και συνεργάτες, θέλησε να μοιραστεί μία ιδιαίτερη φωτογραφία από τη γέννηση του γιου της, Δημήτρη, προκειμένου να γιορτάσει τα 9α γενέθλιά του. «6 Μαΐου 2015. «Θεέ μου σε παρακαλώ

Η αποκάλυψη του Σταμάτη Φασουλή για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Της πήρε 30 χρόνια για να ησυχάσει»

Στη γνωριμία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη αλλά και στις συμβουλές που του έδωσε σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής του αναφέρθηκε ο Σταμάτης Φασουλής μιλώντας στην εκπομπή Στούντιο 4 τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5).  «Την Αλίκη τη θαύμαζα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ξέροντας ακριβώς τι είναι. Με εμπιστεύτηκε μέσω του Δάνη Κατρανίδη. Η εικόνα

Γιάννης Καλλιάνος:«Ανάσταση» μετά τον προσωπικό του Γολγοθά-«Μου δίνεις δύναμη και ας μην το ξέρεις»

Τον προσωπικό του Γολγοθά βίωσε λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα του 2024 ο Γιάννης Καλλιάνος καθώς έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, μετά από μάχη που έδωσε

Τράβις Σκοτ: Ο Αμερικανός ράπερ κάνει διακοπές στην Ελλάδα και… ξεσαλώνει με Καρρά, Βέρτη και Φανή Δρακοπούλου (βίντεο)

Στα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Σκοτ σέρνει τον χορό και δείχνει να απολαμβάνει με την ψυχή του γνωστές λαϊκές επιτυχίες