100% επιβίωση στη θανατηφόρα βακτηριακή πνευμονία με μικρορομπότ! Έρευνα-σταθμός δείχνει το μέλλον

Date:

Νανομηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), δημιούργησαν μικροσκοπικά ρομπότ (ονομάζονται μικρορομπότ) που μπορούν να κολυμπούν στους πνεύμονες, να παρέχουν φάρμακα και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή περιπτώσεων βακτηριακής πνευμονίας.

Τα μικρορομπότ εξάλειψαν με ασφάλεια τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία σε πειραματόζωα-ποντίκια, με αποτέλεσμα ποσοστό επιβίωσης 100%. Αντίθετα, τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μικρορομπότ απεβίωσαν τρεις ημέρες μετά την μόλυνση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Materials.

Τα μικρορομπότ κατασκευάζονται από κύτταρα φυκιών των οποίων οι επιφάνειες είναι γεμάτες με νανοσωματίδια που περιέχουν αντιβιοτικά.

Τα φύκια παρέχουν κινητικότητα, επιτρέποντας στα μικρορομπότ να κολυμπούν και να εγχύουν τα αντιβιοτικά κατευθείαν σε περισσότερα βακτήρια στους πνεύμονες. Οι μικροσκοπικές και βιοαποδομήσιμες πολυμερείς σφαίρες που αποτελούν τα νανοσωματίδια με τα αντιβιοτικά είναι επικαλυμμένες με κυτταρικές μεμβράνες ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων.

πνευμονία

Έγχρωμη εικόνα SEM ενός μικρορομπότ που καταπολεμά την πνευμονία. Είναι κατασκευασμένο από κύτταρα φυκιών (πράσινο) καλυμμένα με βιοδιασπώμενα νανοσωματίδια πολυμερούς (καφέ). Τα νανοσωματίδια περιέχουν αντιβιοτικά και είναι επικαλυμμένα με κυτταρικές μεμβράνες ουδετερόφιλων.

Αυτές οι κυτταρικές μεμβράνες είναι μοναδικές στο ότι απορροφούν και εξουδετερώνουν τα φλεγμονώδη μόρια που δημιουργούνται από βακτήρια και από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ως αποτέλεσμα, τα μικρορομπότ είναι καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τις πνευμονικές λοιμώξεις, καθώς μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή.

Οι Joseph Wang και Liangfang Zhang, καθηγητές νανομηχανικής στην σχολή Μηχανικής Jacobs του UCSD, συνεργάστηκαν στο έργο. Ο Wang είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της μικρο- και νανο-ρομποτικής και ο Zhang είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη νανοσωματιδίων που μοιάζουν με ζωντανά κύτταρα για τη θεραπεία λοιμώξεων και ασθενειών.

Μαζί, πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη μικροσκοπικών ρομπότ μεταφοράς φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ζωντανά ζώα για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων στο στομάχι και στο αίμα. Η θεραπεία βακτηριακών πνευμονικών λοιμώξεων είναι το πιο πρόσφατο αντικείμενο μελέτης τους.

“Στόχος μας είναι να κάνουμε στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων στα πιο δύσκολα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες. Και θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο που να είναι ασφαλής, εύκολος, βιοσυμβατός και μακράς διαρκείας”, είπε ο Zhang. “Αυτό δείξαμε σε αυτήν τη δουλειά”.

Χρησιμοποίησαν μικρορομπότ για να θεραπεύσουν ποντίκια με οξεία και δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή πνευμονία που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa.

Αυτή η μορφή πνευμονίας επηρεάζει συνήθως ασθενείς που είναι σε μηχανικό αερισμό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ερευνητές χορήγησαν τα μικρορομπότ στους πνεύμονες των ποντικών μέσω ενός σωλήνα που είχε εισαχθεί στην τραχεία τους. Οι λοιμώξεις εξαφανίστηκαν πλήρως μετά από μία εβδομάδα.

Όλα τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με τα μικρορομπότ επέζησαν πέραν των 30 ημερών, ενώ τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία πέθαναν μέσα σε τρεις ημέρες.

Η θεραπεία με τα μικρορομπότ ήταν επίσης πιο αποτελεσματική από μια ενδοφλέβια ένεση αντιβιοτικών στην κυκλοφορία του αίματος. Η τελευταία απαιτούσε μια δόση αντιβιοτικών που ήταν 3.000 φορές υψηλότερη από εκείνη που χρησιμοποιούσαν τα μικρορομπότ για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Για να καταλάβετε, μια “δόση” μικρορομπότ παρείχε 500 νανογραμμάρια αντιβιοτικών ανά ποντίκι, ενώ μια ενδοφλέβια ένεση παρείχε 1.644 χιλιοστόγραμμα αντιβιοτικών ανά ποντίκι.

Η προσέγγιση είναι τόσο αποτελεσματική επειδή τοποθετεί το φάρμακο εκεί ακριβώς που πρέπει να πάει αντί να το διαχέει στο υπόλοιπο σώμα.

“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν το πώς η στοχευμένη χορήγηση φαρμάκου σε συνδυασμό με την ενεργή κίνηση από τα μικροφύκια βελτιώνει τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα”, είπε ο Wang.

Με μια ενδοφλέβια ένεση, ένα μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα αντιβιοτικών θα φτάσει να εισέλθει στους πνεύμονες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές τρέχουσες αντιβιοτικές θεραπείες για την πνευμονία δεν λειτουργούν όσο χρειάζεται, οδηγώντας σε πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στους πιο άρρωστους ασθενείς”, δήλωσε ο Victor Nizet, καθηγητής στην σχολή Ιατρικής και στην σχολή Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικών Επιστημών Skaggs του UCSD. Είναι συν-συγγραφέας στην μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης των Wang και Zhang. “Με βάση αυτά τα δεδομένα από την έρευνα σε ποντίκια, βλέπουμε ότι τα μικρορομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τη διείσδυση των αντιβιοτικών για να σκοτώσουν βακτηριακά παθογόνα και να σώσουν τη ζωή περισσότερων ασθενών.

Οι ερευνητές λένε ότι η όλη μέθοδος είναι ασφαλής: Μετά τη θεραπεία, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αφομοιώνουν αποτελεσματικά τα φύκια, μαζί με τυχόν εναπομείναντα νανοσωματίδια. “Τίποτα τοξικό δεν μένει πίσω”, είπε ο Wang.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της “απόδειξης της ιδέας”.

Η ομάδα σχεδιάζει να κάνει περισσότερη βασική έρευνα για να κατανοήσει ακριβώς το πώς αλληλεπιδρούν τα μικρορομπότ με το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν επίσης μελέτες για την επικύρωση της θεραπείας με μικρορομπότ και την κλιμάκωση της πριν από τη δοκιμή της σε μεγαλύτερα ζώα και τελικά σε ανθρώπους.

-: https://scitechdaily.com

κεντρική -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα 4 εμβόλια προστατεύουν από την πνευμονία – Ποιοι πρέπει να τα κάνουν

Γιατί η πνευμονία είναι τόσο επικίνδυνη: Πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε

Καταπολεμούν τον καρκίνο με… νανορομπότ! Μεγάλη επιτυχία σε νέα έρευνα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το απρόσμενο αξεσουάρ που δεν πρέπει να φοράμε στο γυμναστήριο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το απρόσμενο αξεσουάρ που δεν πρέπει να φοράμε στο γυμναστήριο, σύμφωνα με τους ειδικούς FITNESS Μικροσκοπικό και πολύτιμο, αυτό το κόσμημα καλό θα ήταν να παραμείνει στο ντουλαπάκι του γυμναστηρίου ή στην τσάντα μας  Όσο γυμναζόμαστε, θέλουμε να είμαστε άνετοι για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στην άσκηση χωρίς περιττές ενοχλήσεις. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό

Τον δάγκωσε νυχτερίδα: Πέθανε μήνες αργότερα από μία σπάνια μορφή λύσσας

Ετησίως πεθαίνουν περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι από λύσσα. Στο 99% των περιπτώσεων μολύνονται από σκύλους. Ένας άνδρας στην Αυστραλία πέθανε από μία «εξαιρετικά σπάνια» μορφή λύσσας, που του μετέδωσε μία νυχτερίδα, ανακοίνωσαν οι Αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW). Η νυχτερίδα είχε δαγκώσει τον άτυχο άνδρα πριν από αρκετούς μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Ιλαρά: 29 φορές πάνω εφέτος τα κρούσματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό – Αυξάνονται οι νεκροί

Σε ποιες ηλικίες καταγράφονται τα περισσότερα. Ανησυχητικά δεδομένα για την αμερικανική ήπειρο. Δραματική αύξηση παρουσιάζουν το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει με ιλαρά στην αμερικανική ήπειρο, με τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων. Όπως ανακοίνωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), έως και τις 15 Ιουνίου 2025

Υψηλή χοληστερίνη: Χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα, εγκεφαλικό επειδή δεν κάνουν θεραπεία

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Γιατί δεν λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς τις σωτήριες θεραπείες. Χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν αναίτια έμφραγμα ή εγκεφαλικό κάθε χρόνο, επειδή δεν κάνουν θεραπεία για υψηλή χοληστερόλη, παρότι πληρούν τα κριτήρια της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με βάση τις ισχύουσας κατευθυντήριες οδηγίες σε Ευρώπη και

COVID-19: Ποια νοσήματα αύξησε η πανδημία και ποιοι πλήρωσαν μεγαλύτερο τίμημα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης που κάλυψε 174 παθήσεις σε 204 χώρες και αυτόνομες περιοχές του πλανήτη. Η πρόσφατη πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός οδήγησε σε ραγδαίες αυξήσεις στα κρούσματα και τους θανάτους από ορισμένα άλλα νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση. Όπως έδειξε, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν: Στις ψυχικές διαταραχές και την ελονοσία στους ανηλίκους

Κάτια Ζυγούλη: Από σούπερ μόντελ σούπερ μαμά- Η ηλικία, ο έρωτας με τον Ρουβά & η υπέροχη οικογένεια

Η Κάτια Ζυγούλη γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου 1978 στη Θεσσαλονίκη και γίνεται 47 χρονών.  Ξεκίνησε από τα Playmate, έκανε μία λαμπρή καριέρα στο χώρο της μόδας και στη συνέχεια αποχώρησε προκειμένου να αφοσιωθεί στην οικογένεια που δημιούργησε με τον Σάκη Ρουβά. Σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα για τον διαγωνισμό

«The Odyssey»: Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν με το μήνυμα «Αψήφησε τους θεούς»

Φαίνεται πως η προωθητική καμπάνια για το ιστορικό έπος του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν (Christopher Nolan), «The Odyssey», έχει ήδη ξεκινήσει. Αν και απομένει πάνω από ένας χρόνος μέχρι την πρεμιέρα του στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη αφίσα έκανε ήδη την εμφάνισή της. Τις τελευταίες ημέρες, κοσμεί τους τοίχους των κινηματογράφων της AMC στις

«Η πιο ακριβή δίκη πορνείας στην ιστορία»: Πώς ο Diddy ξόδεψε 10 εκατομμύρια για να αθωωθεί για sex trafficking και εκβιασμό

Οι εισαγγελείς στο πιο διάσημο γραφείο εισαγγελίας των ΗΠΑ υπερέβαλαν στην υπόθεση του Diddy, βασιζόμενοι στον εντυπωσιασμό, αντί σε στέρεα νομικά επιχειρήματα: κάτι που οδήγησε στην εντυπωσιακή αθώωσή του την Τετάρτη για τις σοβαρότερες κατηγορίες, όπως δήλωσαν νομικοί ειδικοί στη New York Post. Οι ένορκοι έκριναν τον 55χρονο Diddy αθώο στις κατηγορίες για sex trafficking

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το νέο τσιγάρο; Πώς προκαλεί καρκίνο πνεύμονα στους μη-καπνιστές

Οι ομοιότητες στις επιδράσεις της με τα συμβατικά τσιγάρα. Πώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε μη-καπνιστές. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με σειρά γενετικών μεταλλάξεων οι οποίες προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί σε όλο τον κόσμο οι μη-καπνιστές αποτελούν ολοένα αυξανόμενο ποσοστό

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώτε καθημερινά για να χάσετε βάρος

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν αρκεί απλώς να «τρώτε λιγότερο». Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργεί σωστά — και αυτή η ενέργεια μετριέται σε θερμίδες. Το κλειδί είναι να βρίσκετε τη σωστή ισορροπία: να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καίτε, χωρίς να στερείτε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ειδικοί

Ο ΠΟΥ ζητά αυξήσεις 50% σε καπνό, αλκοόλ και ροφήματα με ζάχαρη

Τα προϊόντα αυτά τροφοδοτούν την επιδημία μη-μεταδοτικών νοσημάτων, από την καρδιοπάθεια έως τον καρκίνο. Μία νέα πρωτοβουλία, με την οποία ζητά από τα κράτη-μέλη του να εφαρμόσουν αυξήσεις κατά τουλάχιστον 50% έως το 2035 στις εμπορικές τιμές σε τρεις κατηγορίες προϊόντων, άρχισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν κύριες αιτίες μη-μεταδοτικών νοσημάτων που