Θυμάσαι τότε που τα λεωφορεία είχαν εισπράκτορα και το εισιτήριο κόστιζε λίγες δραχμές;

Date:

Τα λεωφορεία στην παλιά Αθήνα δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά. Είχαν το δικό τους εισπράκτορα και το εισιτήριο ανέρχονταν μόλις στη 1 δραχμή.

Αργότερα, η τιμή του εισιτηρίου άλλαξε και έγινε 30 έως 50 δραχμές. Μετέπειτα, υπήρχε ένας πορτοκαλί κουμπαράς με σχισμή, ο οποίος ήταν κλειδωμένος δίπλα από τον οδηγό. Τα παλιά λεωφορεία της Αθήνας ήταν γεμάτα με συζητήσεις. Ο κόσμος μιλούσε, ακόμη και αν ήταν άγνωστοι μεταξύ τους. Μετά, ο εισπράκτορας θα ζητούσε απλά να κάνει ελεγχο στα εισιτήρια.







Λεωφορεία στην παλιά Αθήνα: Η πρώτη εμφάνισή τους







Το Ελληνικό κράτος έδωσε άδειες για τη λειτουργία αστικών συγκοινωνιών στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1952, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση έξι κοινών ταμείων εκμετάλλευσης λεωφορείων, τα ΚΤΕΛ. Αυτά λειτουργούσαν από το 1941 υπό το βλέμμα του Οργανισμού Ελέγχου Αστικών Συγκοινωνιών.

Το 1929 η ίδρυση της ΗΕΜ είχε σαν αρμοδιότητα τη λειτουργία των τραμ, τρόλεϊ και λεωφορείων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Όμως, το 1956 περιορίστηκε στο τρόλεϊ, το οποίο καταργήθηκε το 1970, δίνοντας τη σκυτάλη στον ΗΛΠΑΠ.

Το 1961 ιδρύθηκε η πρώτη κρατική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών. Η επωνυμία της στις ΑΣΠΑ ήταν γνωστή ως 7ο ΚΤΕΛ. Ωστόσο, το 1977 αφαιρέθηκαν οι άδειες λειτουργίας της Αττικής Συγκοινωνίας από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

Εκείνη τη χρονική περίοδο μάλιστα ιδρύθηκε η Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών, ενώ ιδρύθηκε και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών. Στόχος τους ήταν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η εποπτεία των συγκοινωνιών της Αθήνας. Το 1993 έγινε ΟΑΣΑ και είχε τις ίδιες ευθύνες.

Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύθηκε η ΕΘΕΛ. Στόχος της ήταν η εκτέλεση και η εκμετάλλευση του συγκοινωνιακού έργου. Αυτό θα γίνονταν με θερμαινόμενα λεωφορεία υπό τον ΟΑΣΑ.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»

Σίσσυ Φειδά: Στη Μύκονο με την κόρη της, σε μια σπάνια εμφάνισή τους

Η Σίσσυ Φειδά κάνει ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και απολαμβάνει μερικές μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης στην Μύκονο. Μαζί της είναι η πολυαγαπημένη κόρη της, Διώνη. Η κάμερα του Mykonos Live TV τις εντόπισε να βολτάρουν στα γραφικά σοκάκια μαζί με μια φίλη της interior designer. Σίσσυ Φειδά: «Όταν πηγαίνω επίσκεψη σε κάποιο

Αναστασία: “Με φλερτάρoυν με μηνύματα αλλά από κοντά με σέβονται περισσότερο”

Παρασκευή, 3.5.2024, 12:05 Zappit@ZAPPIT_ "Ο έρωτας είναι από τα πιο ωραία συναισθήματα και πρέπει να τον ζούμε στο 100%" παραδέχεται η Αναστασία. Με αφορμή την επερχόμενη συνεργασία με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, το φετινό καλοκαίρι, η Αναστασία παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα. Μέσα σε όλα, η νεαρή τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο κομμάτι του

Τερέζα: “Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη”

"Μετά η σχέση μεταμορφώθηκε και έγινε αγάπη, έγινε φιλία. Τώρα πια, όποτε τον βλέπω, θέλουμε πέντε, έξι ώρες για να μιλάμε..."