Τους πόνους στη μέσηκαι την πύελο που βιώνει το 90% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπόσχεται να καταπραΰνει η μέθοδος του βελονισμού και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, προτείνει νέα συγκεντρωτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.
Αν και ο ακριβής τρόπος με τον οποίο ανακουφίζεται το άλγος δεν προσδιορίστηκε από τους ερευνητές, θεωρούν ότι ευθύνεται η έκκριση των ενδορφινών, των ορμονών δηλαδή της χαράς, αλλά και η αύξηση της ροής του αίματος τοπικά μέσω αυτής της αρχαίας εναλλακτικής πρακτικής.
Για την εκτενή τους αυτή ανάλυση, οι ερευνητές ανέλυσαν 10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, που αφορούσαν 1.040 γυναίκες, και δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000 και 2020 και πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Οι μέλλουσες μαμάδες ήταν υγιείς και διένυαν κατά μέσο όρο από τη 17η έως την 30η εβδομάδα της κύησης.
Επτά μελέτες περιέγραφαν τον σωματικό βελονισμό και τρεις τον ωτοακουστικό βελονισμό – στον λοβό του αυτιού -, ο οποίος πραγματοποιήθηκε είτε από εκπαιδευμένους βελονιστές, είτε από φυσιοθεραπευτές, είτε από μαίες.
Όλες οι μελέτες συμπεριέλαβαν στα στοιχεία τους τα σημεία του βελονισμού για τη θεραπεία, το χρόνο παραμονής της βελόνας και τη δόση. Σε επτά μελέτες χρησιμοποιήθηκαν και σημεία που συνήθως θεωρούνται απαγορευτικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση των αποτελεσμάτων:
- εννέα από τις δέκα μελέτες απέδειξαν ότι ο βελονισμός συνέβαλε στην ανακούφιση του πόνου.
- τέσσερις από αυτές τις μελέτες ανέφεραν ότι ο βελονισμός συνέβαλε στην αποκατάσταση της σωματικής λειτουργίας, ενώ αντίστοιχα οι πέντε μελέτες συμπέραναν τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των γυναικών.
- σε τέσσερις μελέτες παρατηρήθηκε «σημαντική διαφορά» στις συνολικές επιδράσεις, όταν ο βελονισμός συγκρίθηκε με άλλες ή καμία παρέμβαση.
- δύο μελέτες, ωστόσο, που συμπεριέλαβαν τη λήψη φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ποσότητα που έπαιρναν είτε έκαναν βελονισμό είτε όχι.
- αν και σε επτά μελέτες καταγράφηκαν μικρότερης σημασία παρενέργειες, όπως πόνος και αιμορραγία στο σημείο της βελόνας και υπνηλία, oι συμμετέχουσες αξιολόγησαν θετικά τον βελονισμό και ήταν πρόθυμες να επαναλάβουν τη διαδικασία.
Συνολικά, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες στα μωρά που γεννήθηκαν, παρότι σε δύο μελέτες αναφέρθηκαν πρόωρες συσπάσεις.
Οι ερευνητές προειδοποιούν, ωστόσο, ο αριθμός των μελετών που εξέτασαν ήταν σχετικά μικρός και η ποιότητά τους ευμετάβλητη. Επιπλέον, ο σχεδιασμός, η μεθοδολογία, τα αποτελέσματα και τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων διέφεραν σημαντικά, ενώ σε δύο μελέτες, το ποσοστό εγκατάλειψης ξεπέρασε το 20% στην ομάδα σύγκρισης.
Συμπερασματικά όμως, θεωρούν ότι ο βελονισμός αξίζει μεγαλύτερης προσοχής για τη δυνατότητά του να ανακουφίζει τον πόνο, σε μια εποχή που είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα φάρμακα λόγω των πιθανών παρενεργειών τους για τη μητέρα και το μωρό.
Διαβάστε ακόμη:
Εγκυμοσύνη: O παράγοντας που αυξάνει κατά 44% τον κίνδυνο αποβολής
Εγκυμοσύνη: Οι επιπλοκές που διπλασιάστηκαν σε 12 χρόνια – Τι φταίει
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]