Ποια είναι τα τρία στάδια με τα οποία αναπτύσσεται σταδιακά ο τύπου 1 διαβήτης και ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα καθενός εξ αυτών. Πότε αρχίζουν τα συμπτώματα.
Ο διαβήτης τύπου 1 δεν είναι μία νόσος που εκδηλώνεται ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας τους ασθενείς και τους οικείους του. Αντιθέτως, εξελίσσεται σε στάδια, παρέχοντας ίσως τη δυνατότητα να γίνουν εγκαίρως παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την εκδήλωσή του.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Τμήμα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory, στην Ατλάντα, ο διαβήτης τύπου 1 έχει τρία στάδια. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αυτά είναι:
Στάδιο 1: Φυσιολογικό σάκχαρο
Στο στάδιο 1 ο σακχαρώδης διαβήτης έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Οι πάσχοντες έχουν τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα στις εξετάσεις που ανιχνεύουν τα αυτοαντισώματα.
Τα αυτοαντισώματα είναι ουσίες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς λανθασμένα επιτίθεται στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Τα κύτταρα αυτά παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα.
Μολονότι όμως έχουν αρχίσει οι οργανικές βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης, το σάκχαρο δεν έχει ακόμα διαταραχθεί. Ούτε έχει αρχίσει ο ασθενής να παρουσιάζει συμπτώματα. Επομένως, το στάδιο 1 του διαβήτη τύπου 1 έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Τουλάχιστον ένα θετικό αυτοαντίσωμα που σχετίζεται με τον διαβήτη
- Φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Κανένα σύμπτωμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα εξέλιξης του διαβήτη τύπου 1. Όσο νεότερος είναι ο ασθενής, τόσο ταχύτερα θα εξελιχθεί η ασθένειά του.
Στάδιο 2: Παθολογικό σάκχαρο στο αίμα
Στο στάδιο 2 ο διαβήτης προκαλεί πια σημαντική απώλεια β-κυττάρων και έτσι το σάκχαρο είναι παθολογικό. Επιπλέον, ο ασθενής παρουσιάζει δύο ή περισσότερα θετικά αυτοαντισώματα. Εξακολουθεί όμως να μην έχει συμπτώματα.
Επομένως, το στάδιο 2 του διαβήτη τύπου 1 έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Δύο ή περισσότερα θετικά αυτοαντισώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη
- Παθολογικά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα
- Κανένα σύμπτωμα
Οι πιθανότητες να εκδηλώσει πλήρη διαβήτη τύπου 1 ένας ασθενής, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο 2 της νόσου, είναι σχεδόν 100%.
Στάδιο 3: Κλινική διάγνωση του διαβήτη
Στο στάδιο 3, ο διαβήτης τύπου 1 είναι πια πλήρως εκδηλωμένος και είναι πλέον εφικτή η κλινική διάγνωσή του. Ο ασθενής παρουσιάζει σημαντική απώλεια των β-κύτταρων του παγκρέατος. Κατά κανόνα έχει επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα διαβήτη (π.χ. απώλεια βάρους, πολυφαγία, πολυδιψία, πολυουρία).
Έχει επίσης χαρακτηριστικά υψηλά επίπεδα σακχάρου και άμεση ανάγκη για λήψη ινσουλίνης, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο.
Νέο φάρμακο
Με βάση αυτή τη σταδιοποίηση εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου. Όπως είχε γράψει το -.gr, το φάρμακο λέγεται teplizumab (τεπλιζουμάμπη) και καθυστερεί την έναρξη του 3ου σταδίου.
Το φάρμακο εγκρίθηκε για ασθενείς που ήδη βρίσκονται στο στάδιο 2 και οι οποίοι έχουν ηλικία 8 ετών και άνω. Οι μελέτες με αυτό έδειξαν ότι μπορεί και να διπλασιάζει το χρονικό διάστημα έως ότου εκδηλωθεί πλήρως ο διαβήτης.
Φωτογραφία: iStock
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]