ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.) – Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Date:

  • Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη Α/Π από τους άνδρες (ορμονικός λόγος).
  • Οι μικρές ηλικίες έχουν μικρότερη Α/Π.
  • Θέση σώματος ατόμου (σε όρθια θέση η πίεση είναι πιο χαμηλή σε σχέση με την ύπτια θέση).
  • Το πρωί η Α/Π είναι χαμηλή, φτάνει στο υψηλότερό της σημείο αργά το απόγευμα και μειώνεται την νύχτα. Η διαστολική πίεση εμφανίζει αύξηση μέχρι τα 50 έτη κατόπιν μειώνεται στα 60-84 χρόνια). Η συστολική πίεση αυξάνεται μεταξύ 30-54 έτη.
  • Αιμορραγία και φάρμακα μειώνουν την Α/Π.
  • Κάπνισμα, stress, άσκηση, λήψη καφέ – τσαγιού – σοκολάτας, προκαλούν αύξηση Α/Π.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΙΕΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ;

Γενικά η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται και στους δύο βραχίονες.

Όταν η διαφορά μέτρησης της αρτηριακής πίεσης ξεπερνάει τα 10-15mmHg επιβάλλεται η διερεύνηση του αγγειακού συστήματος (μπορεί να υπάρχει περιφερική αγγειακή νόσος).

Η περιφερική αγγειακή νόσος εμφανίζεται συχνότερα στα διαβητικά άτομα, και στους καπνιστές.

Βέβαια το ατομικό, οικογενειακό ιστορικό, ο τρόπος ζωής του ασθενούς και η συνύπαρξη παραγόντων κινδύνου όπως κάπνισμα, καθιστική ζωή, διαβήτης, επαγγελματικές συνήθειες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο και προηγούνται κάθε κλινικής εξέτασης. Επίσης, η συν-νοσηρότητες (Σακχαρώδης Διαβήτης – Καρδιοαγγειακές νόσοι – Νεφρικές-Ηπατικές παθήσεις – Υπερθυρεοειδισμός).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΝΤΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΡΙΑΚΗ Α.Π. ΥΠΕΡΤΑΣΗ 1Ο ΣΤΑΔΙΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗ 2Ο ΣΤΑΔΙΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗ 3Ο ΣΤΑΔΙΟ
ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Μικρός Κίνδυνος Μικρός Κίνδυνος Μέσος Κίνδυνος Μεγάλος Κίνδυνος
1à2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Μικρός Κίνδυνος Μέσος Κίνδυνος Μέσος Κίνδυνος Μεγάλος Κίνδυνος
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ àΒλάβη οργάνων στόχου àΣακχαρώδης Διαβήτης àΝεφρική Βλάβη àΚαρδιοαγγειακές νόσοι Μεγάλος Κίνδυνος Μεγάλος Κίνδυνος Μεγάλος Κίνδυνος Μεγάλος Κίνδυνος
ΥΠΕΡΤΑΣΗ 1ου ΣΤΑΔΙΟΥ   140-159 Συστολική 90-99 Διαστολική
ΥΠΕΡΤΑΣΗ 2ου ΣΤΑΔΙΟΥ   160-179 Συστολική 100-109 Διαστολική
ΥΠΕΡΤΑΣΗ 3ου ΣΤΑΔΙΟΥ ≥ 18 Συστολική ≥110 Διαστολική

Επίσης, όταν η διαφορά πίεσης είναι 15mmHg και μεγαλύτερη ανάμεσα στους δύο βραχίονες τότε αυτή :

  1. Εμφανίζει συσχέτιση με μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 2,5 φορές για μείωση της ροής αίματος στα πόδια και στις κνήμες.
  2. Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 1,6 φορές για μειωμένη παροχή ροής αίματος προς τον εγκέφαλο.
  3. 70% αυξημένο κίνδυνο, ένεκα καρδιαγγειακού επεισοδίου (εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα).
  4. 60% αυξημένο κίνδυνο για ξαφνικό θάνατο.

Οι έρευνες έδειξαν ότι ακόμη και όταν η διαφορά αρτηριακής πίεσης μεταξύ των άνω άκρων ήταν μόνο της τάξης των 10mmHg αυξανόταν ο κίνδυνος για εμφάνιση αρτηριακής περιφερικής νόσου.

Στα τελικά αποτελέσματα και στις παραπάνω επισημάνσεις δεν είχε σημασία σε πιο από τους δύο βραχίονες ήταν αυξημένη η αρτηριακή συστολική πίεση.

ΛΗΨΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μέτρηση και καταγραφή της αρτηριακής πίεσης αποτελεί την μοναδική μέθοδο για την διάγνωση της ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ σαν νόσημα. Η αρτηριακή πίεση (Α.Π.) δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς, των αρτηριών, αντιστάσεις αγγείων, καρδιακή παροχή.

Έχει εξακριβωθεί ότι σημειώνονται λάθη στην μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης, αλλά η ακριβής μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική και τούτο διότι ποσοστό 30% των ενηλίκων εμφανίζει τιμές διαστολικής πίεσης που κυμαίνονται μεταξύ 85-95mmHg (τιμή που απέχει 5 mmHg για την διάγνωση της οριακής αρτηριακής πίεσης). (βλέπε στον ΠΙΝΑΚΑ 2).

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΟΡΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΤΡΗΣΗ

  ΔΥΣΤΟΛΙΚΗ (mmHg) ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ (mmHg)
ΙΑΤΡΕΙΟΥ 140 90
24ΩΡΗ 125-130 80
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 130-135 85
ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ 120 70
ΣΠΙΤΙ 140-135 85

Η σημασία των τιμών αυτών της αρτηριακής πίεσης είναι τεράστια και τούτο διότι πάνω σε αυτές θα τεθεί η διάγνωση της ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ και η κατάλληλη θεραπεία.

Οι περισσότερες συσκευές που μετρούν της Α.Π. βασίζονται στο ότι προκαλούν απόφραξη μίας αρτηρίας άκρου με την εφαρμογή περιχειρίδας που διατείνεται με την εισαγωγή αέρα.

Η μέτρηση της πίεσης του αίματος που εξασκείται στο τοίχωμα της αρτηρίας (με χρήση στηθοσκοπίου) γίνεται εδώ με ακρόαση ειδικών ήχων.

ΗΧΟΣ Korotkoff : ειδικός θόρυβος στην βραχίονα αρτηρία όταν ο αέρας που περιέχεται στο περιβραχιόνιο μειώνεται τμηματικά, είτε ταλαντοσυμμετρικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η χρήση αυτόματων (ηλεκτρικών) πιεσόμετρων η λειτουργία των οποίων βασίζεται στην ταλαντοσυμμετρική τεχνική, ενώ κυκλοφορούν και μη υδραργυρικά πιεσόμετρα για την μέτρηση της πίεσης, με τη χρήση στηθοσκοπίου.

Ανεξάρτητα από το είδος του πιεσόμετρου, τεράστια σημασία έχουν οι διαστάσεις του αεροθαλάμου της περιχειρίδας (πρέπει αυτός να καλύπτει το 80% τουλάχιστον της περιμέτρου του βραχίονα).

Υπάρχουν, 2 περιχειρίδες με αεροθάλαμο 23x13cm περίμετρο βραχίονα 23-29cm) και μία άλλη περιχειρίδα με αεροθάλαμο 28×15 (βραχίονας περιμέτρου 28-35) που κυκλοφορούν.

Σε άτομα λοιπόν με διάμετρο βραχίονα ↓23cm χρειάζεται ή μικρότερη περιχειρίδα, σε άτομα με διάμετρο βραχίονα ↑35cm ή μεγαλύτερη περιχειρίδα.

Τα παραπάνω έχουν μεγάλη σημασία βιβλιογραφικά έχουν τεκμηριωθεί τα εξής : Οι υπερβολικά πλατύς ή υπερβολικά μακροί αεροθάλαμοι υποδιαγνώσουν την Υπέρταση (χαρακτηρίζονται νορμοτασικά άτομα με Υπέρταση. Αντίθετα οι πιο μικρού μεγέθους αεροθάλαμους υποδιαγνώσουν την υπέρταση (Cuff Hypertension).

Η περιχειρίδα του πιεσόμετρου δεν πρέπει να είναι πολύ χαλαρή ή πολύ σφιγκτή (με προσπάθεια να χωράει 1 δάκτυλο ανάμεσα στην περιχειρίδα και το δέρμα του ασθενή).

Σε άτομα υπό θεραπεία με φάρμακα ή μέτρηση Α/Π γίνεται και σε ορθή θέση (άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μεγάλης ηλικία) γιατί υπάρχει ενδεχόμενο ορθοστατικής Υπότασης!!!

Πρέπει να τονιστεί η μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες,

Έτσι, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μεταβάλλεται από λεπτό σε λεπτό, με τις βαθιές αναπνοές, με τον φόβο, το συγκινησιακό stress, την σωματική άσκηση, τα γεύματα, το κάπνισμα, χρήση οινοπνευματωδών ποτών, από την διάταση της ουροδόχου κύστεως, από αλγεινά ερεθίσματα.

Φυσιολογικά η πίεση εμφανίζει διακυμάνσεις στο 24ώρο με τις χαμηλότερες τιμές της κατά την διάρκεια του ύπνου.

Για την σωστή λήψη της πίεσης πρέπει να εξασφαλίζονται τα εξής :

Το άτομο να κάθεται άνετα σε καθιστή θέση με υποστήριξη του αριστερού άνω άκρου (κατάλληλο τραπεζάκι) και τοποθέτηση του αριστερού βραχίονα στο επίπεδο της καρδιάς (αν ο βραχίονας βρίσκεται σε πιο χαμηλό επίπεδο εμφανίζεται υψηλότερες τιμές συστολικής πίεσης και διαστολικής (μέχρι και 10mmHg).

Το αντίθετο συμβαίνει όταν ο βραχίονας ανυψωθεί πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

Ο αεροθάλαμος του πιεσόμετρου πρέπει να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το μέσον του να αντιστοιχεί στη βραχιόνιο αρτηρία.

Επίσης αν χρησιμοποιηθεί στηθοσκόπιο δεν τοποθετείται από κάτω από την περιχειρίδα του πιεσόμετρου (άσκηση εξωτερικής μεγαλύτερης πίεσης πάνω στην αρτηρία – επηρεασμός της τιμής Α.Π.).

Η ψηλάφηση και εύρεση της κερκιδικής αρτηρίας είναι απαραίτητη. Σταματάει η εισαγωγή αέρα εντός του αεροθάλαμου της συσκευής λήψης της πίεσης 30mmHg πάνω από το σημείο εξαφάνισης του κερκιδικού σφυγμού.

Η αποσυμπίεση του αεροθάλαμου πρέπει να γίνεται με ταχύτητα 2-3mmHg/ανά δευτερόλεπτο.

Πρόβλημα εμφανίζεται όταν το εξεταζόμενο για Α.Π. άτομο πάσχει από κολπική μαρμαρυγή.

Στην περίπτωση αυτή η αποσυμπίεση του αεροθάλαμου γίνεται πολύ αργά και οι τιμές διαστολικής και συστολικής πίεσης υπολογίζονται από τον μέσο όρο 3 διαδοχικών μετρήσεων.

Συστολική πίεση αντιστοιχεί στην εμφάνιση κανονικού ήχου σφυγμού κατά την διάρκεια της προοδευτική ελάττωση της πίεσης.

Η εξαφάνιση στο στηθοσκόπιο κάθε ήχου σημαίνει τις τιμές της διαστολικής πίεσης.

Σε μερικές περιπτώσεις (εγκυμοσύνη – μεγάλη ηλικία) ο ρυθμικός ήχος μπορεί να ακούγεται μέχρι το μηδέν (έτσι η διαστολική πίεση υπολογίζεται σε σημείο εξασθένισης των ειδικών ήχων (φάση 4 ήχων Korotkoff).

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Βιβλιογραφία : – Μουντοκαλάκη Διαφ. Διάγ.

  • Βικιπαιδεια
  • Doctor 4 all

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στράτος Τζώρτζογλου: Ο 27χρονος γιος του έχει διαγράψει σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης στην Αμερική!

Εσείς το ξέρατε ότι ο 27χρονος γιος του Στράτου Τζώρτζογλου και της Μαρίας Γεωργιάδου έχει διαγράψει μία σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος στο εξωτερικό;  Μπορεί ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Μαρία Γεωργιάδου να έχουν ακολουθήσει χωριστούς δρόμους, ο 27χρονος γιος τους όμως, Αλκιβιάδης, πάντα θα τους φέρνει κοντά. Τζώρτζογλου - Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ

Αναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή ηθοποιός που συμμετείχε στις «Άγριες Μέλισσες»

Κι όμως! Το μωράκι της φωτογραφίας είναι γνωστή ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες». Εσείς μπορείτε να την αναγνωρίσετε;

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη για την γνωριμία με τον σύζυγο της, Αλέξανδρο Λογοθέτη: “Η ζωή μας έκανε ένα μικρό δωράκι”

"Το επόμενο πρωί δεν ήταν πολύ αμήχανο παραδόξως και έφτιαξε έκανε υπέροχο πρωινό ο Αλέξανδρος" περιγράφει η Ευσταθία Τσαπαρέλη.

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: “Οι γιατροί δεν λένε πράγματα για να ενθαρρύνουν, λένε την αλήθεια”

"Πονάω πολύ, πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με ανθρώπους που φεύγουν, με ανθρώπους που ασθενούν" ομολογεί ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ντίνος Ηλιόπουλος: Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει & επιγραφή που ζήτησε να μπει στον τάφο του

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ποια ήταν η επιθυμία του πριν πεθάνει;

Στο νοσοκομείο ο Mente Fuerte – Η ανάρτηση που έκανε

Ανησυχία προκάλεσε στο διαδικτυακό του κοινό ο Mente Fuerte σήμερα Παρασκευή 17 Μαϊου.

My Style Rocks: Στέλιος Κουδουνάρης σε Ιωάννα – Με αυτό τον φιόγκο μπορείς μόνο να βγεις από κάποια τούρτα

Γιατί καταπιέζεσαι και πας σε άσχετα μέρη με άσχετα ρούχα, αναρωτήθηκε ο κριτής

Back In Action: Η πρώτη ταινία της Κάμερον Ντίαζ μετά από 10 χρόνια έρχεται στις 15 Νοεμβρίου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες από το έργο

Δέσποινα Βανδή για Βασίλη Μπισμπίκη: “Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που από το σοκ δεν πρόλαβα να σκεφτώ τι μπορεί να πάθει”

"Eίπα "σ' ευχαριστώ Θεέ μου" γιατί το προλάβαμε, ήταν αντιμετωπίσιμο και κρατάω μόνο ευγνωμοσύνη" ομολογεί η Δέσποινα Βανδή.

Η Αθηναΐς Νέγκα για Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα: “Τρικλοποδιά σχεδόν, ήταν έξω από τα νερά τους”

"H Eurovision είναι ένα σόου που δεν έχουμε λόγο να το επικρίνουμε, δεν περιμένουμε να μας σώσει καλλιτεχνικά" διευκρινίζει η Αθηναΐς Νέγκα.

Αφροδίτη Σκαφίδα: Αποκάλυψε για πρώτη φορά γιατί γέννησε πρόωρα την κόρη της

Η Αφροδίτη Σκαφίδα παραχώρησε δηλώσεις στην εκπομπή I Love Σου Κου και αποκάλυψε για πρώτη φορά τον λόγο που γέννηση την κόρη της πρόωρα.

Έλλη Κοκκίνου: O πανέμορφος γιος της & το τρυφερό βίντεο που δημοσίευσε για τα γενέθλια του

Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή μέρα για την Έλλη Κοκκίνου αφού ο γιος της Αλέξανδρος είχε τα γενέθλια του.  Ο πανέμορφος γιος της έκλεισε τα 16 του και η ευτυχισμένη μαμά έκανε την πιο ξεχωριστή ανάρτηση. Η ίδια προσπαθεί να περνά όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τον γιο της παρά το απαιτητικό της πρόγραμμα. Όπως είδαμε