Τρομεροί γονείς: Kάνουν τον γύρο του κόσμου με τα παιδιά τους επειδή εκείνα σύντομα θα τυφλωθούν

Date:

Τρομεροί γονείς: Kάνουν τον γύρο του κόσμου με τα παιδιά τους επειδή εκείνα σύντομα θα τυφλωθούν

Μια οικογένεια από τον Καναδά ξεκίνησε ένα ταξίδι ενός έτους σε όλο τον κόσμο, προτού η κόρη και οι δύο γιοι χάσουν την όρασή τους λόγω μιας σπάνιας γενετικής πάθησης.







Οι γονείς ανακάλυψαν ότι η μεγαλύτερη κόρη τους, η 12χρονη Μία Λεμέι Πελετιέ, πάσχει από retinitis pigmentosa -κάτι που θα την αφήσει τυφλή μέχρι τα 30 της χρόνια- όταν άρχισε να δυσκολεύεται να βλέπει τα βράδια το 2018. Την επόμενη χρονιά τα αδέλφια της, ο 7χρονος Κόλιν και ο 5χρονος Λόρεντ, διαγνώστηκαν με την ίδια ασθένεια, ενώ ο μεγαλύτερος γιος τους, Λέο, ευτυχώς γλίτωσε.

Η μητέρα τους, Έντιθ Λεμέι, η οποία εργάζεται στον κλάδο των οικονομικών στο Κεμπέκ, δήλωσε ότι όταν τα παιδιά της διαγνώστηκαν με την ασθένεια, ήταν η καταλυτική στιγμή για ένα παγκόσμιο ταξίδι, προκειμένου να γεμίσουν το μυαλό τους με «οπτικές αναμνήσεις» πριν επιδεινωθεί η όρασή τους.







Από το ταξίδι στη Μογγολία

Έτσι, λοιπόν, η οικογένεια ξεκίνησε τις διακοπές της τον Μάρτιο και μέχρι στιγμής έχουν επισκεφθεί τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια, την Τανζανία, την Τουρκία, τη Μογγολία και τώρα βρίσκονται στην Ινδονησία. Αρχικά, είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν με ένα ταξίδι από τη Ρωσία και την Κίνα το 2020, αλλά αυτό ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γιατί επέλεξαν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο

Μέσα από αυτό το ταξίδι, όπως λέει η Λεμέι, θέλει να δείξει στα παιδιά της -πέρα από μια πλούσια τράπεζα αναμνήσεων- πως, όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή τους, είναι τυχερά και μόνο που έχουν τρεχούμενο νερό στο σπίτι τους και μπορούν να πηγαίνουν κάθε μέρα στο σχολείο.

Στο Παμουκάλε της Τουρκίας

Καταγράφοντας τα ταξίδια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει πως είναι υπέροχο να βλέπει τα παιδιά της να δένονται μεταξύ τους, ωστόσο παραδέχεται ότι είναι «σκληρή δουλειά» το να είναι μαζί τους 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα, όπως λέει, ο μικρότερος γιος της την έχει… τρελάνει στις ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να σκέφτεται εάν θα ήταν καλύτερα να πηδήξει από το παράθυρο του λεωφορείου για να γλιτώσει.

Μαζί με τους Μασάι

Η σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχουν τα παιδιά

Η retinitis pigmentosa είναι μια σπάνια γενετική πάθηση, κατά την οποία τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς -του φωτοευαίσθητου τμήματος του ματιού- αρχίζουν τα καταρρέουν. Τα συμπτώματά της συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία με προβλήματα όρασης τη νύχτα, με την όραση να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς τυφλώνονται μέχρι τα 30 τους χρόνια.

«Γιατί να δουν έναν ελέφαντα σε φωτογραφία και όχι από κοντά;»

Η Λεμέι και ο σύζυγός της, Σεμπάστιαν Πελετιέ, πήραν την ιδέα για τις διακοπές σε όλον τον κόσμο όταν ένας ειδικός τούς πρότεινε να μεγιστοποιήσουν τις «οπτικές αναμνήσεις» για τα παιδιά.

Σε συνέντευξή της στο CNN, η μητέρα δήλωσε: «Σκέφτηκα: “Δεν θα δείξω στη Μία έναν ελέφαντα σε ένα βιβλίο, αλλά θα την πάω να δει έναν πραγματικό ελέφαντα”. Και θα γεμίσω την οπτική της μνήμη με τις καλύτερες, τις πιο όμορφες εικόνες που μπορώ. Υπάρχουν σπουδαία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα ταξίδια».

Στην Ναμίμπια

Η οικογένεια έκανε αρχικά ένα ταξίδι γύρω από τον ανατολικό Καναδά τον Ιούλιο του 2021, και φέτος τον Μάρτιο ξεκίνησαν τελικά το ετήσιο ταξίδι τους, ξεκινώντας από τη Ναμίμπια. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Ινδονησία και δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν στον Καναδά τους επόμενους 6 μήνες.

Η αναχώρηση της οικογένειας τον περασμένο Μάρτιο για τον γύρο του κόσμου

Έχουν ετοιμάσει μια λίστα με τις δραστηριότητες που θέλουν να δοκιμάσουν, με τη 12χρονη κόρη τους να θέλει να κάνει ιππασία, ενώ ο 5χρονος Λόρεντ είπε ότι θέλει να πιει χυμό πάνω σε μια καμήλα.

Όσο για την ασθένεια και τα παιδιά, γνωρίζουν για την πάθησή τους. Η Μία το ξέρει από τα επτά της χρόνια, ενώ τα δύο μικρότερα το έμαθαν πρόσφατα. «Ο μικρός μου με ρώτησε: “Μαμά, τι σημαίνει να είσαι τυφλός; Θα μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο;” Είναι πέντε ετών. Αλλά σιγά-σιγά καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει», λέει η μητέρα τους.

-: iefimerida







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εξερράγη ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος οn camera: «Σήκω φύγε από εδώ, δεν θέλω…»

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» και μίλησε με ειλικρίνεια για το άγχος που βιώνει πριν από κάθε πρεμιέρα, αλλά και για το αν αισθάνεται την ανάγκη να ξεκουραστεί έπειτα από τη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία του στον χώρο της υποκριτικής. Ο ηθοποιός αρχικά ανέφερε: «Εννοείται ότι υπάρχει άγχος μετά από

Beyonce: Αγνώριστη για ψώνια στο Κατάρ – Ακολούθησε πιστά τους νόμους για τις δημόσιες εμφανίσεις

Η Beyonce συνήθως αφήνει τα μακριά, πλούσια μαλλιά της ελεύθερα όταν βγαίνει έξω, αλλά αυτή τη φορά η σούπερ σταρ έκανε μια διαφορετική εμφάνιση.

Αντώνης Καρυστινός: «Τρεις φορές λύγισα στις πρόβες τόσο πολύ που έβαλα τα κλάματα»

Με αφορμή τόσο το τηλεοπτικό Porto Leone όσο και το νέο θεατρικό του εγχείρημα, ο Αντώνης Καρυστινός συνάντησε τη Ναταλία Γερμανού στον καναπέ του

Κατέρρευσε on air o Γιάννης Βασιλώττος: «Με ράγισε αυτή η στιγμή, συγκινούμαι και που το σκέφτομαι»

Με αφορμή τη συμμετοχή στην καθημερινή σειρά Grand Hotel του ΑΝΤ1, ο Γιάννης Βασιλώττος παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην κάμερα της

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για Άννα Κυριακού: «Ήταν μια κυρία, σπάνιο είδος στις μέρες μας»

«Έσβησε» στα 96 της χρόνια η Άννα Κυριακού τη Δευτέρα (13.10.2025) και η απώλειά της προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος που ήταν επιστήθιος φίλος της αναφέρθηκε στα χαρίσματα της αξέχαστης ηθοποιού, τονίζοντας ότι ήταν μια αληθινή κυρία.  Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» και αυτές προβλήθηκαν

Αντώνης Καρυστινός: «Μου έχει συμβεί να λυγίσω τόσο πολύ που να βάλω τα κλάματα και να πω “δεν τον αντέχω αυτόν τον άνθρωπο”»

Ο Αντώνης Καρυστινός είναι ένας από τους πιο ταλαντούχος και low profile ηθοποιούς της γενιάς του που μιλάει σπάνια τόσο για την προσωπική του ζωή όσο και για την καριέρα του. Ωστόσο, έκανε μια εξαίρεση και το μεσημέρι του Σαββάτου (18.10.2025) βρέθηκε ως καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» και μίλησε στη Ναταλία Γερμανού για

Γιώργος Κιμούλης:  «Είναι λάθος να φοβόμαστε να μιλήσουμε, για να μην θεωρήσουν οι άλλοι ότι εγκληματούμε»

Μία εξομολογητική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Γιώργος Κιμούλης στην κάμερα της εκπομπής “Ραντεβού το ΣΚ”. Τον γνωστό ηθοποιό επισκέφτηκε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, με αφορμή τη θεατρική παράσταση “Η Συνάντηση”, με τους δύο άντρες να ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής στον επαγγελματικό και προσωπικό τομέα. «Πλέον έχουμε μετατρέψει τη μοναξιά σε μοναχικότητα. Αυτό για

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι είναι και πότε εφαρμόζεται η επιφανειακά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία

Τι αναφέρει η ακτινοθεραπεύτρια-ογκολόγος Κωνσταντίνα Μπόνιου, διευθύντρια ΕΣΥ στο Θεαγένειο Νοσοκομείο. Μια σύγχρονη τεχνική στην ακτινοθεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια. Πρόκειται για την επιφανειακά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία (Surface-Guided Radiation Therapy – SGRT), μία τεχνική που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στην ακτινοβόληση και λιγότερες παρενέργειες στους υγιείς ιστούς. Η ακτινοθεραπεία

Αθηνά Μαξίμου: «Μεγάλωσα δύο γονείς – Δεν υπήρχαν όρια, έπρεπε να τα βάλω εγώ»

Σε μια σπάνια εξομολόγηση, η Αθηνά Μαξίμου μίλησε για την παιδική της ηλικία, όπως την έζησε μέσα σε ένα σπίτι χωρίς σταθερές, όπου ο ρόλος του παιδιού συγχωνευόταν με εκείνον του ενήλικα. Καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά», η ηθοποιός αναφέρθηκε με καθαρότητα στην προσωπική της διαδρομή, δίχως να ωραιοποιήσει καταστάσεις. «Ήμουν μοναχοπαίδι, με χωρισμένους γονείς

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Ανησυχία από εγχώρια κρούσματα του σοβαρού στελέχους clade 1 στις ΗΠΑ

Οι υγειονομικές Αρχές δεν έχουν ακόμα βρει πώς μολύνθηκαν οι ασθενείς. Δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Σε εγρήγορση έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ καθώς τις τελευταίες ημέρες διαγνώστηκαν δύο εγχώρια κρούσματα της νόσου mpox που προκλήθηκαν από το σοβαρό στέλεχος clade 1 (κλάδος 1) του ομώνυμου ιού. Το στέλεχος αυτό προκαλεί από πέρυσι επιδημικές

Τσαφούλιας: «Ο Άδωνις με στεναχωρεί γιατί έχει φοβερές γνώσεις, αλλά τον κατάπιε η έπαρση»

Ενδιαφεροντα ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑΣ Τσαφούλιας: «Ο Άδωνις με στεναχωρεί γιατί έχει φοβερές γνώσεις, αλλά τον κατάπιε η έπαρση» «Δυστυχώς πάμε με μαθητική ακρίβεια σε πολύ σκοτεινούς καιρούς», τόνισε ο σκηνοθέτης Τζωρτζίνα Φράγκου 18.10.2025 | 14:52 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Buongiorno». Πιο συγκεκριμένα, «δυστυχώς πάμε με μαθητική ακρίβεια σε πολύ σκοτεινούς καιρούς», ανέφερε

Άδωνις Γεωργιάδης: «Και μαλλιά έβαλα και μπότοξ έκανα και κρέμες καταπληκτικές βάζω»

Ενδιαφεροντα ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΕΥΑΜΟΣΧΕΥΣΗ Άδωνις Γεωργιάδης: «Και μαλλιά έβαλα και μπότοξ έκανα και κρέμες καταπληκτικές βάζω» Δεν ξέρουμε πόσο λιγουρευόμασταν αυτές τις πληροφορίες Τζωρτζίνα Φράγκου 18.10.2025 | 14:21 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε σε συνέδριο αναφορικά με τον τομέα της υγείας και των φαρμάκων, όπου αισθάνθηκε την ανάγκη να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά.