Τρεις στους δέκα Έλληνες τρώνε ξύλο από τη γυναίκα τους σύμφωνα με έρευνα

Date:

Τρεις στους δέκα Έλληνες τρώνε ξύλο από τη γυναίκα τους σύμφωνα με έρευνα

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα έπειτα από πανευρωπαϊκή έρευνα που εμφανίζει τρεις στους δέκα άντρες στην Ελλάδα να κακοποιούνται σωματικά από τη γυναίκα τους ,ενώ επτά στους δέκα πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας.







Οι Έλληνες άνδρες πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας σε ποσοστό 72%, ενώ έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 31,7%.

Πρόκειται για ελαφριάς μορφής σωματική βία, δηλαδή η γυναίκα τραβάει απότομα τον άνδρα, τον σπρώχνει, του πετάει αντικείμενα, τον χαστουκίζει και όλα αυτά συνδέονται με την οικονομική κρίση και την αποδόμηση των ανδρών.

Τα στοιχεία γνωστοποίησε η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη, στο «Πρακτορείο FM».

Η κ. Φωτεινάκη από το κλινικό της έργο την τελευταία εξαετία, διαπιστώνει περισσότερο μορφές ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, γιατί όπως λέει, σπάνια ένα ζευγάρι φέρνει στο γραφείο το θέμα της σωματικής βίας και δυστυχώς είναι κάτι που συνήθως καλύπτεται πίσω από κλειστές πόρτες.







Η γυναίκα τραβάει απότομα τον άνδρα, τον σπρώχνει, του πετάει αντικείμενα, τον χαστουκίζει. Αυτές είναι οι μορφές σωματικής βίας που παρατηρούμε όλο και πιο συχνά πια, από τη γυναίκα προς τον άνδρα

Ως προς την οικονομική βία εντοπίζει περισσότερα κρούσματα από τον άνδρα προς τη γυναίκα, όπου ο σύντροφος απαιτεί τον απόλυτο έλεγχο, των εσόδων και των εξόδων της γυναίκας, κάνοντάς την να χάνει κάθε αυτονομία.

«Αυτό που βλέπουμε για τον άνδρα που περισσότερο έχει γαλουχηθεί με τον κοινωνικό ρόλο του κουβαλητή, είναι ότι το να χάνει αυτό το ρόλο, φέρνει επιθετικότητα. Για να εξισορροπήσει δηλαδή αυτό το έλλειμμα που αποκτά ψυχολογικά, επιτίθεται στη γυναίκα και προσπαθεί να τη μειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Φωτεινάκη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ.: Τι στοιχεία έχετε για την ενδοοικογενειακή βία, στην ελληνική πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια;

Απ.: Η ενδοοικογενειακή βία με την οικονομική κρίση, έχει αυξηθεί τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα. Όσον αφορά τη βία την οποία υφίσταται η γυναίκα, η πιο πρόσφατη έρευνα που έχουμε στα χέρια μας είναι του 2013 από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, η οποία μας δείχνει ότι τα κρούσματα βίας, σωματικής, λεκτικής ή σεξουαλικής έχουν αυξηθεί κατά 47% μέσα στην οικονομική κρίση, με μία στις τρεις γυναίκες πια, να έχει πέσει θύμα σωματικής βίας. Τώρα όσον αφορά τον άνδρα -γιατί πλέον και ο άντρας λαμβάνει βία- κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουμε στοιχεία, μέσα από μία ευρωπαϊκή μελέτη, της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, η οποία έγινε σε Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ισπανία. Βλέπουμε λοιπόν από τη μελέτη ότι οι Έλληνες άνδρες πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας σε ποσοστό 72%, ενώ έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 31,7%. Στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Ισπανία, εντοπίστηκαν μάλιστα τα συχνότερα κρούσματα ψυχολογικής βίας στον άνδρα, ενώ όσον αφορά τη σωματική βία η Ελλάδα έρχεται πρώτη με το 31,7% και ακολουθεί η Αγγλία με 15,1% και το Βέλγιο με 14,2%. Τα στοιχεία της μελέτης ουσιαστικά σταματούν το 2010, ωστόσο οι εκτιμήσεις των ειδικών, είναι ότι αυτά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, αλλά δεν έχουμε νεότερες καταγραφές.

Και τονίζω το μεγάλο ποσοστό της ψυχολογικής βίας, αλλά και της σωματικής βίας -γιατί πραγματικά ο άνδρας λαμβάνει και σωματική βία μέσα στο σπίτι του και μάλιστα μία μορφή βίας που σπάνια θα παραδεχτεί γιατί αισθάνεται ότι απειλείται ακόμα περισσότερο η εικόνα του, αν βγει προς τα έξω και αποκαλύψει κάτι τέτοιο.

Ερ.: Δηλαδή τρεις στους δέκα Έλληνες τρώνε ξύλο;

Απ.: Ακριβώς. Και μάλιστα μιλάμε για ελαφριάς μορφής σωματική βία, δηλαδή η γυναίκα τραβάει απότομα τον άνδρα, τον σπρώχνει, του πετάει αντικείμενα, τον χαστουκίζει. Αυτές είναι οι μορφές σωματικής βίας που παρατηρούμε όλο και πιο συχνά πια, από τη γυναίκα προς τον άνδρα.

Ερ.: Και ο λόγος είναι ότι πια ο άνδρας «δεν τα φέρνει»;

Απ.: Ο λόγος είναι ότι ο άνδρας αποδομείται όλο και περισσότερο ως προς το ρόλο του, ως προς την εικόνα του, η γυναίκα αγανακτεί πολύ συχνά, γιατί έχει μείνει μόνη σε όλο αυτό και φυσικά αυτές οι καταστάσεις αφορούν σχέσεις που ούτως ή άλλως δεν είχαν γερά θεμέλια επικοινωνίας και κατανόησης.

Ερ.: Εσείς από το κλινικό σας έργο τι παρατηρείτε από το 2010 και εντεύθεν;

Απ.: Αυτό που βλέπω εγώ είναι πιο πολύ οι μορφές ψυχολογικής ή οικονομικής βίας. Σπάνια θα δούμε ένα ζευγάρι να φέρνει το θέμα της σωματικής βίας στο γραφείο, δυστυχώς. Δεν μιλάνε, για αυτό. Είναι σκοτεινοί αριθμοί. Βλέπω ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει μία κρίση ρόλων, κρίση ταυτότητας στο ζευγάρι, αλλά και ένα θυμό, μία επιθετικότητα, μέσα στις σχέσεις και φαίνεται πως το χρόνιο πλέον άγχος, έξι χρόνια μετά, έχει εξαντλήσει το άτομο, έχει εξαντλήσει τον αυτοέλεγχο, έχει καταργήσει το διάλογο και βέβαια η επιθετικότητα είναι το μέσο επιβολής πια στα ζευγάρια.

Ερ.: Η οικονομική βία πώς σχηματοποιείται και πιο πολύ από ποιον ασκείται: από τον άνδρα προς τη γυναίκα ή από τη γυναίκα προς τον άνδρα;

Απ.: Περισσότερο παρατηρούμε κρούσματα οικονομικής βίας, οικονομικού ελέγχου από τον άντρα προς τη γυναίκα. Και να σας πω με ποιον τρόπο σχηματοποιείται: Όταν ο σύντροφος απαιτεί τον απόλυτο έλεγχο, των εσόδων και των εξόδων της γυναίκας, για παράδειγμα και της αφαιρεί το δικαίωμα να διαχειρίζεται μόνη το μισθό ή το μερίδιο που της αναλογεί από τα έσοδα του σπιτιού, κάνοντάς την να χάνει κάθε αυτονομία. Βλέπουμε λοιπόν πολλά κρούσματα οικονομικού ελέγχου από τον άνδρα προς τη γυναίκα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όπου η γυναίκα μπορεί να έχει τα ηνία του οικονομικού ελέγχου, όταν ο άνδρας μένει άνεργος, δεν παρατηρούμε τη γυναίκα να ασκεί στον άνδρα οικονομική βία σε τέτοιο βαθμό. Ίσως γιατί η γυναίκα έχει μάθει να μοιράζεται ούτως ή άλλως ή και να παραχωρεί τη διαχείριση. Αυτό που βλέπουμε όμως για τον άνδρα, που περισσότερο έχει γαλουχηθεί με τον κοινωνικό ρόλο του κουβαλητή, είναι ότι το να χάνει αυτό το ρόλο, φέρνει επιθετικότητα. Για να εξισορροπήσει δηλαδή αυτό το έλλειμμα που αποκτά ψυχολογικά, επιτίθεται στη γυναίκα και προσπαθεί να τη μειώσει.

Ερ.: Για να επανέλθω στο θέμα της σωματικής βίας: Μπορεί ένας άνδρας με τη βοήθεια ειδικού να αλλάξει και να «κοντύνει το χέρι του»;

Απ.: Εδώ πραγματικά θα είμαι κάθετη. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει συμπεριφορά ένα βίαιο άτομο είναι να αντιληφθεί το ίδιο ότι έχει πρόβλημα και ότι κάνει κακό στον εαυτό του και στο περιβάλλον του. Μόνον τότε και μόνο με την κατάλληλη βοήθεια του ειδικού ψυχιάτρου, ή ψυχολόγου, το άτομο μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Πρέπει δηλαδή να απευθυνθεί σε ειδικό. Και πρέπει εδώ να πω ότι κάποιες φορές πίσω από μία κακοποιητική συμπεριφορά, ενδέχεται να κρύβεται και ψυχοπαθολογία και δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει παίξει και εδώ καταλυτικό ρόλο, με τους ανθρώπους να μη μεριμνούν για την ψυχική τους υγεία, προς αποφυγή οικονομικού κόστους. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι η σύντροφος, ή το περιβάλλον δεν θα πρέπει να δείχνουν ανοχή. Βλέπω πολλές γυναίκες να λένε ότι ίσως φταίνε αυτές, να αισθάνονται ότι αυτές είναι κακοί σύντροφοι, για αυτό κακοποιούνται. Μεγάλο λάθος και μεγάλη παγίδα. Οι γυναίκες πρέπει να βλέπουν το πρόβλημα του συντρόφου τους και να καταλαβαίνουν ότι αυτός ο άνθρωπος νοσεί για να κακοποιεί και χρειάζεται να καταλάβει ο ίδιος το πρόβλημά του για να αναζητήσει βοήθεια. Δεν μπορούμε να σώσουμε κανέναν. Πρέπει ο καθένας να σώσει τον εαυτό του. Μπορούμε μόνο να υποστηρίξουμε.

Ερ.: Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα που κακοποιεί τον άνδρα;

Απ.: Ακριβώς. Το βίαιο άτομο μπορεί να αλλάξει μόνο αν αντιληφθεί το πρόβλημα του και αποταθεί στον ειδικό για να δουλευτεί η αιτία, πίσω από αυτή την κακοποιητική συμπεριφορά. Να τονίσω εδώ ότι η κακοποίηση είναι συμπεριφορά, είναι επιλογή. Άρα ο θυμός είναι συναίσθημα. Μπορούμε να βρούμε πολύ πιο υγιείς τρόπους να βγάλουμε προς τα έξω το θυμό μας, από το να κακοποιούμε το σύντροφό μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, το σύντροφό μας.

* Η κ. Φρόσω Φωτεινάκη είναι ειδικευμένη στην Ψυχοδυναμική Προσέγγιση.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Δήμητρα Ματσούκα αγκαλιά με την αδελφή της και τον πατέρα τους – Δείτε φωτογραφίες

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Ματσούκα

Κωνσταντίνος Καζάκος: Με έχουν εξαπατήσει οικονομικά, πιο πολύ έφταιγε ο μπαμπάς μου

Κωνσταντίνος Καζάκος: Με έχουν εξαπατήσει οικονομικά, πιο πολύ έφταιγε ο μπαμπάς μου Κωνσταντίνος Καζάκος: Με έχουν εξαπατήσει οικονομικά, πιο πολύ έφταιγε ο μπαμπάς μου Κινηθήκαμε δικαστικά, αλλά πεταμένα λεφτά, πρόσθεσε ο ηθοποιός και γιος του Κώστα Καζάκου Ο Κωνσταντίνος Καζάκος μίλησε για τη φορά που έπεσε θύμα οικονομικής εξαπάτησης, τα παιδικά του χρόνια, τα παιδιά

Jumping Jacks: Ένας δείκτης υγείας για κάθε ηλικία

Τα γνωστά jumping jacks, αυτή η απλή αλλά δυναμική άσκηση με ταυτόχρονη αναπήδηση, έκταση ποδιών και ανάταση χεριών, μπορούν να αποτελέσουν έναν βασικό δείκτη της φυσικής κατάστασης και της υγείας μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πόσα jumping jacks μπορούμε να κάνουμε σε κάθε ηλικία δεν είναι απλώς μια μέτρηση αντοχής, αλλά σχετίζεται

Το βίντεο του Δημήτρη Μπάση για να στηρίξει τον Θοδωρή που πάσχει από τη νόσο Batten

Ο Θοδωρής Ντούμας πάσχει από τη νόσο Batten, μια θανατηφόρα ασθένεια που το προσδόκιμο όριο ζωής δεν ξεπερνά τα 16 έτη. Σήμερα ο Θοδωρής είναι 30 ετών και είναι ο μόνος άνθρωπος παγκοσμίως που έχει καταφέρει να φτάσει σε αυτή την ηλικία. Η μητέρα του, Χριστίνα Μπουραΐμη, έγραψε τέσσερα παραμύθια για να ανταποκριθεί στα αυξημένα έξοδα που αντιμετωπίζει

Νικόλιζα: H Λασκαράκη μου έχει σώσει τη ζωή & μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι αλήθεια!

Η Εβελίνα Νικόλιζα έκανε μία αποκάλυψη στη διαδικτυακή της εκπομπή στο YouTube με αφορμή την καλεσμένη που είχαν στον ΑΝΤ1 και στους Weekenders.

Φουρέιρα: Τα τρυφερά λόγια για τον Αλμπέρτο Μποτία, ο Ερμής & το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού

Η Ελένη Φουρέιρα μίλησε για τον Αλμπέρτο Μποτία, τον ερχομό του γιου τους που τους άλλαξε τη ζωή και αν σκοπεύουν σύντομα να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Η τραγουδίστρια είπε μεταξύ άλλων: «Όταν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά και δεν ξέρεις τίποτα, όπως και ο μπαμπάς, είναι αλήθεια ότι αφοσιώνεσαι πάρα πολύ και σχεδόν αποκλειστικά στο

Βάσω Καζαντζίδη για την ταινία «Υπάρχω»: Ο Στέλιος από εκεί πάνω είναι ευχαριστημένος

Δείτε όσα είπε η τελευταία σύζυγος του σπουδαίου τραγουδιστή

Άγγελος Μπράτης για Παπαγεωργίου-Χριστοπούλου: Δεν είναι στενάχωρο οι άνθρωποι που ήταν φίλοι να μην είναι;

«Πάντα είναι στενάχωρο, αλλά στη ζωή δεν είναι;», διερωτήθηκε ο σχεδιαστής μόδας

Ζενεβιέβ Μαζαρί: “Δεν ήρθα για να χαιρετήσω τη Βίκυ Καγιά”

Ζενεβιέβ Μαζαρί: «Δεν ήρθα για να χαιρετήσω τη Βίκυ Καγιά» Όσα είπε η Ζενεβιέβ Μαζαρί. Η Ζενεβιέβ Μαζαρί παρευρέθηκε στην παρουσίαση της νέας collection του Άγγελου Μπράτη. Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως και η Βίκυ Καγιά ήταν προσκεκλημένη κι αν θα τη χαιρετούσε σε περίπτωση που την έβλεπε απάντησε: «Δεν νομίζω, δεν ήρθα για

Eurovision 2025: Αυτή είναι η αντικαταστάτρια εκπρόσωπος για το Μαυροβούνιο

Η Nina Zizic πήρε τελικά το εισιτήριο για τη Βασιλεία, μετά το εσωτερικό σκάνδαλο που προέκυψε.

Να πούμε στα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη; Οι ειδικοί συμβουλεύουν

Να πούμε στα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη; Οι ειδικοί συμβουλεύουν ΠΑΙΔΙ Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να πουν στα παιδιά τους την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη - Οι απαντήσεις του ειδικού ίσως σας βάλουν σε σκέψεις ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ 10/12/2024 09:05:46 Ήρθε πάλι αυτή η μαγική εποχή του χρόνου: Εκείνη όπου εσωτερικοί

Η Δέσποινα Βανδή έκανε reunion με τους συμμαθητές της από το Λύκειο – Δείτε φωτογραφία

Η Δέσποινα Βανδή έκανε reunion με τους συμμαθητές της από το Λύκειο και μάλιστα δημοσίευσε μια φωτογραφία από την ξεχωριστή στιγμή στο προφίλ της στο Instagram. Πιο συγκεκριμένα, η τραγουδίστρια δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα στιγμιότυπο, στο οποίο ποζάρει μαζί με τους συμμαθητές της. Στη λεζάντα της ανάρτησής της η Δέσποινα Βανδή σημείωσε: «Reunion. 3ο