Τέλι Σαβάλας: Ο φτωχός λούστρος που κατέκτησε το Χόλυγουντ και ήταν περήφανος για την Ελληνική καταγωγή του

Date:

Τέλι Σαβάλας: Ο φτωχός λούστρος που κατέκτησε το Χόλυγουντ και ήταν περήφανος για την Ελληνική καταγωγή του

Τέλι Σαβάλας: Ο γνωστός ηθοποιός άφησε το στίγμα του, μετά το πέρας της καριέρας του. Ο ίδιος έμεινε στην ιστορία μια για πάντα. Ο αμερικανικός κινηματογράφος και η αμερικανική τηλεόραση το θυμάται ιδιαίτερα για μία δουλειά του. Αυτή είχε να κάνει με το ρόλο του στη σειρά «Κότζακ».







Τέλι Σαβάλας: Επιτυχημένες σε κινηματογράφο και τηλεόραση

Συμμετείχε σε αμέτρητες ακόμα σειρές και κινηματογραφικές επιτυχίες. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν το γλειφιτζούρι του και το φαλακρό look. Αυτό, το υιοθέτησε μετά από έναν ρόλο που υποδύθηκε το 1965.

Ο Αριστοτέλης “Τέλι” Σαβάλας γεννήθηκε στο Garden City της Νέας Υόρκης στις 21 Ιανουαρίου 1922. Πέθανε από καρκίνο του προστάτη στις 22 Ιανουαρίου 1994. Όλοι τον θυμούνται ως τον θρυλικό Ελληνοαμερικανό ηθοποιό, τραγουδιστή, σκηνοθέτη του 20ού αιώνα.

Προτάθηκε για το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Birdman of Alcatraz» (1962). Συμμετείχε σε πάνω από 50 δημοφιλείς ταινίες. Αλλά ο ρόλος που τον έκανε ευρέως γνωστό και με τον οποίο έχει καθιερωθεί στο μυαλό των τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αυτός του Κότζακ. Ήταν στην ομώνυμη σειρά της δεκαετίας του ’70. Σε αυτή υποδυόταν τον Theo Kojak, έναν Ελληνοαμερικανό ντετέκτιβ.







Τέλι Σαβάλας: Λεπτομέρειες για τη ζωή του

Ο Τέλι Σαβάλας συμμετείχε πολύ στην ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε ως Αριστοτέλης Σαβάλας στο Γκάρντεν Σίτυ της Νέας Υόρκης. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα πέντε του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, Ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από την Λακωνία. Ο Νίκος Σαβάλας διατηρούσε εστιατόριο στην Νέα Υόρκη.

Ο Αριστοτέλης ξεκίνησε να δουλεύει, όταν ήταν 8 χρονών ως εφημεριδοπώλης και λούστρος μαζί με τον αδερφό του, Γκας, για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Όταν μπήκε στο γυμνάσιο μιλούσε μόνο ελληνικά, καθώς οι γονείς του τον μεγάλωσαν με μεγάλη ελληνική υπερηφάνεια και ελληνορθόδοξες αξίες. Αποφοίτησε το 1942, ενώ σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο «Έλληνας Γιουλ Μπρίνερ» όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι, πάντα μιλούσε με περηφάνεια για την καταγωγή του. Δείτε τον να δίνει συνέντευξη σε άπταιστα ελληνικά, για τον τρόπο που μεγάλωσε. «Το αίμα νερό δε γίνεται, μας έλεγε ο πατέρας μου, και ο ελληνισμός δεν χάνεται ποτέ, ούτε η αγάπη για τη χώρα», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων.

Τέλι Σαβάλας: Τι έκανε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών μεταδίδοντας τη σειρά “Your Voice of America” και μετά για το τηλεοπτικό κανάλι ABC News. Αυτό ήταν και το ξεκίνημά του στον χώρο τής ψυχαγωγίας. Η καριέρα του ως ηθοποιού άρχισε αργότερα, μετά τα 35 του.

Ο Τέλι Σαβάλας είναι ο νονός της επίσης ελληνικής καταγωγής ηθοποιού, Τζένιφερ Άνιστον, το επίθετο της οποίας είναι Αναστασάκη. Ο Σαβάλας, βάφτισε την Άνιστον στον όμορφο ελληνικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

Ο εμβληματικός «Κότζακ» και ο πατέρας της σταρ, Τζον Ανιστον, ήταν πολύ καλοί φίλοι. Μάλιστα, οι δυο τους είχαν παίξει μαζί σε ένα επεισόδιο της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Η Μάχη» (“The Combat”) που συντρόφευσε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο με ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το επεισόδιο αυτό αναφερόταν στη δράση ενός γενναίου Έλληνα συνταγματάρχη που πολέμησε μαζί με τους άντρες του στο πλευρό των συμμάχων. Στο σενάριο ο Έλληνας αξιωματικός Αριστοτέλης Καψάλης, που υποδύεται ο αξέχαστος Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλι Σαβάλας, εφαρμόζει ένα παράτολμο σχέδιο για να ανατινάξει γερμανικές αποθήκες καυσίμων που φρουρούνται από υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις. Οι σύμμαχοι τον θεωρούν ιδιόρρυθμο και ακραίο στις αντιδράσεις, αλλά εντυπωσιάζονται όταν το βράδυ στην ανάπαυλα της μάχης, σηκώνεται να χορέψει ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους του μπουζουκιού.

Η καταγωγή του Τέλι

Τότε, μαθαίνουν ότι ο σκληρός Έλληνας αξιωματικός κατάγεται από το μαρτυρικό Δίστομο που έκαναν το ολοκαύτωμα οι Ναζί και εκεί στο τέλος «απέμειναν μόνο μύγες και βουνά σκόνης». «Οι σκέψεις τον κάνουν να χορέψει γιατί δεν έχει πια σπίτι να επιστρέψει», εξηγεί ένας από τους στρατιώτες του στους έκπληκτους Αμερικανούς. Τότε ο Τέλι Σαβάλας σηκώνεται και ξεκινά το χορό φωνάζοντας «Αθάνατη πατρίδα. Αθάνατη Ελλάδα».

Ένας από τους συμπολεμιστές του , ο «Μήτσος», είναι ο Τζον Ανιστον (Γιάννης Αναστασάκης), με τον οποίο η διάσημη κόρη του δεν είχε πάντα την καλύτερη σχέση, καθώς την παράτησε όταν ήταν 10 ετών. Ωστόσο, τώρα τα έχουν βρει και μάλιστα η χολιγουντιανή σταρ, έχει ανεβάσει τρυφερά στιγμιότυπα με τον Ελληνα πατέρα της στο Instagram.

Τέλι Σαβάλας: Η προσωπική ζωή του

Ο Σαβάλας παντρεύτηκε τρεις φορές. Το 1948 μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρκίνο, παντρεύτηκε την συμμαθήτριά του στο κολλέγιο, Κάθριν Νικολαίδης και απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Κριστίνα το 1950. Το 1957, η Κάθριν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Μετά τον χωρισμό του και την επιστροφή στο σπίτι τής μητέρας του, ο Σαβάλας θα γνωρίσει την δασκάλα στο Κέντρο Θεάτρου του Γκάρντεν Σίτυ, την Μέριλιν Γκαρντέρ. Θα παντρευτούν το 1960 και θα κάνουν δύο κόρες. Την Πηνελόπη το 1961 και την Candace, το 1963. Θα πάρουν διαζύγιο το 1974.

Τον Ιανουάριο του 1969, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Majesty’s Secret Service”, ο Τέλι Σαβάλας θα γνωρίσει την ηθοποιό Σάλυ Άνταμς, με την οποία θα αποκτήσει τον γιό του, Νικόλας Σαβάλας, το 1973. Ο Σαβάλας και η Σάλυ Άνταμς δεν θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί μέχρι το Δεκέμβριο του 1978. Κατά την διάρκεια τής τελευταίας σεζόν του Κότζακ θα γνωρίσει την Τζούλι Χοβλάντ, μια ταξιδιωτική πράκτορα από την Μινεσότα. Θα παντρευτούν το 1984 και θα κάνουν δύο παιδιά, τον Κριστιάν και την Αριάνα και θα μείνουν μαζί μέχρι τον θάνατό του, το 1994.

«Πατριώτη, με ζάλισες…»

Μια από τις άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του, είναι εκείνη της συνάντησής του με συνταγματάρχες του χουντικού καθεστώτος, οι οποίοι λάτρευαν να βγάζουν φωτογραφίες με καλλιτέχνες. Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου», κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Τέλη Σαβάλα στην Ελλάδα, δέχθηκε πρόσκληση από τον συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά, να συναντηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Εκεί βρισκόταν και ο δικτάτορας Στυλιανός Παττακός, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να φωτογραφηθεί με τον Τέλη Σαβάλα. Ο Παττακός στήθηκε τότε μπροστά σε ένα χάρτη και δείχνοντας πάνω σε αυτόν, άρχισε να λέει στον διάσημο σταρ τα «κατορθώματα» του καθεστώτος, με πληθώρα λεπτομερειών για τις πτήσεις που πραγματοποιούν οι συνταγματάρχες καθημερινά.

Τότε, ο Τέλι Σαβάλας διέκοψε τον Παττακό με τη θρυλική φράση: «Πατριώτη, με τόσες πτήσεις ζαλίστηκα. Εχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;». Ο Παττακός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε καν να θυμώσει, μπροστά στον υψηλό καλεσμένο από την Αμερική.

-: iefimerida, enimerotiko







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η ηλικία στην οποία κορυφώνονται οι νοητικές μας ικανότητες είναι μάλλον έκπληξη

Νιώθετε πολύ μεγάλοι για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι; Ξανασκεφτείτε το. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι φτάνουν στο απόγειο των γνωστικών ικανοτήτων τους μεταξύ 55 και 60. Οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε την ιδέα του γήρατος, αλλά μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει ένα απροσδόκητο όφελος της γήρανσης: η νοητική μας λειτουργία κορυφώνεται

Σούπα μινεστρόνε με μακαρόνια και όσπρια Μιτσίδη

ΥΛΙΚΑ ¼ φλ. (60γρ.) ελαιόλαδο2/3 φλ. (100γρ.) ψιλοκομμένο κρεμμύδι1 φλ. (130γρ.) καρότο κομμένο σε φετάκια1 φλ. (170γρ.) πατάτες κομμένες σε κυβάκια1 φλ. (135γρ.) σέλινο κομμένο σε φέτες2 σκελίδες  (4γρ.) σκόρδο ψιλοκομμένες   1 φλ. (150γρ.) κολοκυθάκι κομμένο σε φετάκια1 κουταλάκι (20γρ.) πάστα ντομάτας ΜΙΤΣΙΔΗ1 συσκευασία (400γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες ΜΙΤΣΙΔΗ1/2 φλ. (100γρ.) φασόλια μέτρια ΜΙΤΣΙΔΗ1 φλ. μικρά

Ζεστή σαλάτα με σοταρισμένα μανιτάρια με ντοματίνια και πιπεριές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 400 γρ. μανιτάρια λευκά ή καφέ, κομμένα στη μέση 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες 1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. λευκό κρασί (προαιρετικά) ½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Πανταζής – Δημητρίου: Viral η αφίσα τους! «Ποιοι είναι αυτοί; – Το photoshop σήκωσε τα χέρια ψηλά»

Ο Λευτέρης Πανταζής και η Άντζελα Δημητρίου, που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, συναντιούνται ξανά επί σκηνής.

Ιωάννα Τούνη: Η υπέροχη έκπληξη που δέχτηκε από τον σύντροφό της στο σπίτι

Η γνωστή influencer έκανε πρόσφατα την πρώτη δημόσια εμφάνισή της με τον Δημήτρη Σπυριδωνίδη στη Μύκονο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες για τη νέα της σχέση. Το follow του Λιάγκα στην Τούνη και η αντίδρασή της - «Καλά κάνει… Κι εγώ στη θέση της…» Σε παλαιότερο βίντεο στο Instagram, η Ιωάννα είχε μιλήσει με ειλικρίνεια για τον

Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν – «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε

Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν - «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν - «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε Το διάσημο μοντέλο δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα με τη μεταμφίεσή της Ιωάννα Μαρίνου 31.10.2025, 17:56 Μια εντυπωσιακή και σέξι εμφάνιση έκανε για το φετινό Χάλογουιν η Ιρίνα Σάικ.

Ιωάννα Τούνη: Η έκπληξη από τον σύντροφό της – «Δεν ξέρετε πόσο αγαπώ αυτούς που γνωρίζουν ότι θα με κάνουν χαρούμενη»

Η Instagrammer μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της ακόλουθους την τρυφερή χειρονομία του Δημήτρη Ρομπέρτο Σπυριδωνίδη

O «Γιατρός» έχει πρεμιέρα απόψε με «αφυπνίσεις» στον Alpha

Η δραματική σειρά "Γιατρός" του Alpha που μας γοήτευσε, μας συγκίνησε, μας καθήλωσε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, επιστρέφει απόψε στις 22:00. Μέχρι

Συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ για χρέη στο Δημόσιο

Για χρέη στο Δημόσιο, τα οποία και ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ, συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ. Ειδικότερα, ο 58χρονος φέρεται να είχε συστήσει επιχείρηση εμπορίας τροφίμων, με συνολικά έσοδα που υπολογίζονται μεταξύ 1,3 και 1,4 εκατομμυρίων ευρώ αλλά δεν απέδωσε τον ΦΠΑ που αναλογούσε στα έσοδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χρέος άνω των 350.000 ευρώ.

Χάρης Φραγκούλης: «Δεν έχω ίντερνετ στο σπίτι, δεν έχω λεφτά να πάω στον οδοντίατρο»

Μια σπάνια συνέντευξη παραχώρησε ο Χάρης Φραγκούλης στην εκπομπή Buongiorno. Ο ηθοποιός, που μέχρι σήμερα εμφανίζεται μόνο στο θέατρο, μίλησε για το πόσο έχει καταπονήσει το σώμα του, τον λόγο που δεν έχει ίντερνετ και social media, αλλά και για τις χαμηλές απολαβές από το θέατρο. «Το σώμα μου το έχω διαλύσει. Έχω τρείς κήλες

Τα σημάδια εμφράγματος που πολλοί προσπερνούν

Όταν μιλάμε για έμφραγμα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων είναι ο πόνος στο στήθος. Όμως, όπως εξηγεί στο Newsbeast ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο προφανή «σήματα κινδύνου» που στέλνει το σώμα μας, αλλά δυστυχώς συχνά αγνοούνται. Ζάλη, ναυτία ή

Ύπνος: Καθηγητής του Χάρβαρντ διαψεύδει ότι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η βέλτιστη διάρκεια ύπνου τη νύχτα για πολλούς υγιείς ενήλικες είναι πιο κοντά στις επτά ώρες, με τους κινδύνους για την υγεία να αυξάνονται εκατέρωθεν αυτού του επιπέδου σε σχήμα «U». Ο εξελικτικός βιολόγος του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ε. Λίμπερμαν χαρακτηρίζει τον άκαμπτο κανόνα των 8 ωρών «ανοησία» της Βιομηχανικής