Teen

Παιδιά – Επεμβάσεις: Πότε είναι καλύτερη η μετεγχειρητική πορεία

Το κλειδί για την ταχύτερη και ευκολότερη προσαρμογή του παιδιού μετά από μια επέμβαση αποτελούν οι συνθήκες που επικράτησαν στη χειρουργική αίθουσα. Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται οι ερευνητές που παρουσίασαν τα πρόσφατα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων στη Νέα Ορλεάνη, αρκεί να περιοριστούν οι διάφοροι θόρυβοι πριν αλλά και μετά την επέμβαση,

«Η χρονική περίοδος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι ιδιαιτέρως απρόβλεπτη για τους γονείς. Με μικρές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στο χειρουργικό περιβάλλον, πετύχαμε να μειώσουμε σημαντικά την αβεβαιότητα αυτή των γονέων ως προς τους βασικούς τομείς της διάθεσης, σίτισης και συμπεριφοράς του παιδιού» ανέφερε η Δρ Nguyen Tram, ερευνήτρια στην παιδιατρική κλινική Nationwide Children’s Hospital στο Κολόμπους του Οχάιο.

Ο υπερβολικός θόρυβος στο χειρουργείο μπορεί να αυξήσει το άγχος και να επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση ασφάλεια και άνεσης των ασθενών. Γίνεται ιδιαιτέρως εμφανές στις περιπτώσεις που ο ασθενής συνέρχεται από τη χορήγηση αναισθησίας, σημείωσε η ερευνητική ομάδα.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν τη μετεγχειρητική συμπεριφορά των 64 παιδιών προσχολικής ηλικίας τους χορηγήθηκε ένα ηρεμιστικό και μετά αναισθησία για αμυγδαλεκτομή/αδενοειδεκτομή (κρεατάκια) ή οδοντιατρική επέμβαση σε δύο διαφορετικά χειρουργικά περιβάλλοντα· ένα περιβάλλον για την «ομάδα ελέγχου» με τη συνήθη φασαρία του χειρουργείου και ένα πειραματικό περιβάλλον με μειωμένη την ένταση σε θορύβους με σίγαση των συσκευών επικοινωνίας, μείωση του προσωπικού του χειρουργείου και του φωτισμού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λίστα με δείκτες ανεπιθύμητης συμπεριφοράς πριν τη χορήγηση αναισθησίας και αξιολόγησαν το στρες των ασθενών με μια κλίμακα προεγχειρητικού άγχους, ενώ για τη μετεγχειρητική συμπεριφορά συγκέντρωσαν απαντήσεις από τους γονείς από ένα ερωτηματολόγιο για την πρώτη και πέμπτη ημέρα μετά την επέμβαση.

Τα παιδιά στην ομάδα μειωμένου θορύβου είχαν λιγότερα ξεσπάσματα, ήταν λιγότερο ιδιότροπα ως προς το φαγητό και έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τι συνέβαινε γύρω τους.

Η συμπεριφορα που έπεται ενός ήσυχου περιβάλλοντος μετά τη γενική αναισθησία ενδεχομένως προκύπτει από την ίδια ανάγκη που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για ένα ήσυχο περιβάλλον ώστε να πετύχουν έναν καλό βραδινό ύπνο, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Καταφέραμε να δείξουμε πώς ο μειωμένος θόρυβος στο χειρουργείο μπορεί να βελτιώσει τη μετεγχειρητική συμπεριφορά των παιδιών κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γενική αναισθησία. Η φασαρία όχι μόνο επηρεάζει άμεσα τους ασθενείς, αλλά μπορεί δυνητικά να επηρεάσει την ασφάλειά τους μειώνοντας την επικοινωνία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού-νοσηλευόμενου και την αναγνώριση των ηχητικών και οπτικών συναγερμών κατά την κρίσιμη περίοδο της εισαγωγής» κατέληξε η Δρ Tram.

Διαβάστε επίσης:

Κάντε τον ύπνο των παιδιών… ρουτίνα

Η ευχάριστη συνήθεια που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα

Φοβάστε τον οδοντίατρο: Τρία βήματα για να το ξεπεράσετε

Related posts

Δωρεάν workshop στήριξης γονέων από το «Μαζί για το Παιδί»

admin

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας – Εγκύκλιος Μακρή για δραστηριότητες από τη Δευτέρα στα σχολεία

admin

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

admin

O απρόσμενος παράγοντας που θέτει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο

admin

Ούτε ηρωίδα εγώ, ούτε σπάνιος μαχητής ο Φίλιππος – Απλώς ζούμε τη «σπάνια» ζωή

admin

Tροφικές αλλεργίες: Το γνωστό φάρμακο που περιορίζει τις επικίνδυνες αντιδράσεις

admin

Γονείς: Αφήνετε το κινητό να κάνει babysitting στο παιδί; Δείτε που οδηγεί αυτή η τακτική

admin

Αυξητική ορμόνη: Μία ενδοκρινολόγος παίδων απαντά σε όλες τις απορίες των γονιών

admin

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Γιώργου, ενός παιδιού με δυσλεξία

admin

Θα κολλήσει γρίπη το παιδί; Μάλλον όχι, εάν έχει γενέθλια αυτόν το μήνα του χρόνου! Ενημερωθείτε

admin

ΧΟΠΑ ήρωες: Μαθαίνοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να σώζουν ζωές

admin

Άσθμα: Η επιλογή στον τρόπο ζωής που μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά από τη νόσο

admin