Πότε η ασπιρίνη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Date:

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ίσως να μην πρέπει να πάρετε ένα δεύτερο αραιωτικό αίματος εάν παίρνετε ήδη ένα.

Μάλιστα μια μελέτη από το Michigan Medicine αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος αιμορραγικών επιπλοκών των ασθενών μειώνεται σημαντικά όταν σταματούν να παίρνουν ασπιρίνη, όταν ήδη χρησιμοποιούν κάποιο συνταγογραφούμενο αραιωτικό αίματος.

Περισσότεροι από 6.700 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία για θρόμβους αίματος (φλεβική θρομβοεμβολή) και κολπική μαρμαρυγή (μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός) σε αντιπηκτική θεραπεία στο Michigan Medicine μελετήθηκαν από ερευνητές.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου, οι ασθενείς έλαβαν ασπιρίνη επιπλέον της κοινής βαρφαρίνης αραιωτικού αίματος ως μέρος της θεραπείας τους.

“Γνωρίζουμε ότι η ασπιρίνη δεν είναι φάρμακο… πανάκειας, όπως πιστευόταν κάποτε. Μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα αιμορραγικά επεισόδια σε ορισμένους ασθενείς. Συνεργαστήκαμε με τις κλινικές μας για να μειώσουμε τη χρήση ασπιρίνης σε ασθενείς για τους οποίους μπορεί να μην είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο δρ. Geoffrey Barnes, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Υγείας Frankel του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η χρήση ασπιρίνης στους ασθενείς μειώθηκε κατά 46,6% κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της μελέτης.

Ο κίνδυνος μιας αιμορραγικής επιπλοκής μειώθηκε κατά 32,3% όταν η ασπιρίνη χρησιμοποιήθηκε λιγότερο συχνά.

Αυτό ισοδυναμεί με την αποτροπή ενός μείζονος αιμορραγικού συμβάντος για κάθε 1.000 ασθενείς που σταματούν να παίρνουν ασπιρίνη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

“Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την μελέτη, υπήρχε ήδη μια προσπάθεια από τους γιατρούς να μειώσουν τη χρήση ασπιρίνης. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η επιτάχυνση αυτής της μείωσης αποτρέπει σοβαρές αιμορραγικές επιπλοκές που, με τη σειρά τους, μπορεί να είναι σωτήριες για τους ασθενείς”, δήλωσε ο δρ. Barnes. “Είναι πραγματικά σημαντικό για τους γιατρούς και τα συστήματα υγείας να είναι πιο ενήμεροι σχετικά με το πότε οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικό πρέπει και πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ασπιρίνη”, πρόσθεσε.

Αυτή η αποκλιμάκωση της χρήσης ασπιρίνης βασίζεται σε αρκετές μελέτες που διαπίστωσαν ανησυχητικά ευρήματα από την ταυτόχρονη χρήσης ασπιρίνης και διαφορετικών αραιωτικών του αίματος.

Μια μελέτη ανέφερε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν βαρφαρίνη και ασπιρίνη για κολπική μαρμαρυγή και εν των βάθει φλεβική θρόμβωση εμφάνισαν περισσότερα μείζονα αιμορραγικά συμβάντα και είχαν περισσότερες επισκέψεις στην Εντατική νοσοκομείου για αιμορραγία από εκείνους που έπαιρναν μόνο βαρφαρίνη.

Παρόμοια αποτελέσματα εμφανίστηκαν για ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη και απευθείας από του στόματος αντιπηκτικά: βρέθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν αιμορραγικό επεισόδιο, αλλά όχι λιγότερο πιθανό να έχουν θρόμβο αίματος.

“Αν και η ασπιρίνη είναι ένα απίστευτα σημαντικό φάρμακο, έχει λιγότερο ευρέως χρησιμοποιούμενο ρόλο από ό,τι πριν από μια δεκαετία”, είπε ο δρ. Barnes. “Αλλά με κάθε μελέτη, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ λιγότερες περιπτώσεις στις οποίες οι ασθενείς που λαμβάνουν ήδη αντιπηκτικό βλέπουν κάποιο όφελος προσθέτοντας ασπιρίνη επιπλέον αυτής της θεραπείας. Το αραιωτικό αίματος που παίρνουν παρέχει ήδη προστασία από τον σχηματισμό θρόμβων”.

Για μερικούς η ασπιρίνη μπορεί να είναι σωτήρια. Πολλοί ασθενείς που έχουν ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος ή τοποθέτησης στεντ στην καρδιά (καθώς και εκείνοι με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου) επωφελούνται από την ασπιρίνη.

Το πρόβλημα είναι όταν μερικοί ασθενείς την παίρνουν χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και τους συνταγογραφείται επίσης ένα αντιπηκτικό, είπε ο πρώτος συγγραφέας δρ. Jordan Schaefer, αιματολόγος στο και κλινικός αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

-: https://scitechdaily.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος των ωοθηκών: Η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Ασπιρίνη: Τα συμπτώματα από υπερβολική λήψη – Πότε προκαλεί θάνατο

Κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους πεθαίνει από παθήσεις που προκαλούνται από θρόμβωση

Συμπτώματα θρόμβωσης: Πώς θα καταλάβετε αν δημιουργείται θρόμβος αίματος

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κέιτι Πέρι: Με αποκαλυπτική εμφάνιση για σόου μόδας στο Παρίσι – Το φόρεμα άφηνε λίγα στη φαντασία

Η εκδήλωση της Vogue ήταν αφιερωμένη στα σχήματα, τα σχέδια και τις μορφές της δεκαετίας του '80.

Ελένη Φουρέιρα: Στη Μύκονο βρίσκεται η τραγουδίστρια – Η φωτογραφία με το μαγιό μπροστά στον καθρέφτη

Ελένη Φουρέιρα: Στη Μύκονο βρίσκεται η τραγουδίστρια - Η φωτογραφία με το μαγιό μπροστά στον καθρέφτη Ελένη Φουρέιρα: Στη Μύκονο βρίσκεται η τραγουδίστρια - Η φωτογραφία με το μαγιό μπροστά στον καθρέφτη Δείτε τα stories από το ταξίδι της που ανάρτησε στο Instagram Σχετικά Άρθρα Thema Insights Βιώσιμη κινητικότητα για όλους Η κινητικότητα είναι καθολικό δικαίωμα

Παράδεισος των κυριών: Ο καθένας στο τέλος παίρνει αυτό που του αξίζει

Ο "Παράδεισος των κυριών" ρίχνει αυλαία στον Alpha και είναι η ώρα να βγουν όλα στο φως.

Στεφανία Γουλιώτη: “Αυτή η σκηνή στο Maestro κράτησε 8 ώρες γυρίσματος, μας φώναξαν και το 100”

"Ούτε στην Επίδαυρο ή σε πρόβες θεατρικές δεν έχει ξανασυμβεί να έχω κλείσει τόσο πολύ όσο σε αυτό το γύρισμα" ομολογεί η Στεφανία Γουλιώτη

Νέα έρευνα: Η κάνναβη συνδέεται με 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχωσικής διαταραχής στους νέους

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Medicine του πανεπιστημίου του Cambridge αναδεικνύει ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν κάνναβη διατρέχουν ενδεκαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχωσική διαταραχή σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τη ναρκωτική ουσία. Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους για την ψυχική υγεία που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης κατά

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Η Σελήνη περνά τη μέρα στον τομέα της διασκέδασης και τα συναισθήματα σου είναι έντονα ίσως και λίγο ακραία. Η απόλαυση και οι υπερβολές σε προσελκύουν περισσότερο

Τσιμτσιλή: Με neon ολόσωμο μαγιό στη θάλασσα με τον γιο της – Οι βουτιές & τα παιχνίδια στην άμμο!

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα με την καλύτερή παρέα, αυτή της οικογένειάς της!

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Από σταρ του ποδοσφαίρου έγινε… αγρότης! – Γιατί άλλαξε τον τρόπο ζωής του;

Ο σούπερ σταρ των γηπέδων Ντέιβιντ Μπέκαμ, φαίνεται πως έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του κι έχει στραφεί σε μία πιο... αγροτική ζωή!

Νίκος Ζιώγαλας: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από το «Σαν σταρ του σινεμά»

Νίκος Ζιώγαλας: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από το «Σαν σταρ του σινεμά» Νίκος Ζιώγαλας: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από το «Σαν σταρ του σινεμά» Να είναι καλά η γυναίκα αυτή, δεν το ξέρει, την ευγνωμονώ, εξομολογήθηκε ο τραγουδοποιός Την άγνωστη ιστορία πίσω από το γνωστό τραγούδι «Σαν σταρ του σινεμά» αποκάλυψε ο Νίκος

Ο παράδεισος των κυριών: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της σειράς – Το «ευχαριστώ» του Αργύρη Πανταζάρα

Ο παράδεισος των κυριών: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της σειράς - Το «ευχαριστώ» του Αργύρη Πανταζάρα Ο παράδεισος των κυριών: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της σειράς - Το «ευχαριστώ» του Αργύρη Πανταζάρα Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο ηθοποιός για το φινάλε της σειράς  Σχετικά Άρθρα Thema Insights Βιώσιμη κινητικότητα για όλους Η κινητικότητα είναι καθολικό δικαίωμα

Άντζελα Γκερέκου: Ήμουν ονειροπόλα με την πολιτική, αρκετά ρομαντική, αλλά με επίγνωση της ευθύνης

Υπήρχαν δυσκολίες επειδή ήμουν γυναίκα, πρόσθεσε η ηθοποιός

Νέγκα για τη «μπηχτή» στη Σάττι στα Mad VMA: Μου εύχονται να πεθάνω και να πάθω αρρώστιες, επειδή διαφώνησα μαζί της

Η Αθηναΐς Νέγκα μίλησε για τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα λόγια που είπε στη Μαρίνα Σάττι, πριν τη βραβεύσει ως την Καλύτερη Ποπ Καλλιτέχνιδα στα φετινά Mad VMA. Η δημοσιογράφος μίλησε στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» και αρχικά, ανέφερε: «Αυτές τις μέρες έβλεπα αυτά που έλέγαν οι παρουσιαστές στις εκπομπές, ότι δεν έπρεπε να