Must

Ο 18χρονος Σερραίος που φτιάχνει καταπληκτικά πλοία από lego!

Ο 18χρονος Σερραίος που φτιάχνει καταπληκτικά πλοία από lego!

Πριν από δυο χρόνια έτυχε να ταξιδέψω με πλοίο της BLUE STAR πηγαίνοντας για διακοπές στην Νάξο.O καπετάνιος ήταν φίλος μου και με ξενάγησε στο πλοίο. Όταν φτάσαμε στο σαλόνι μου έδειξε ένα μεγάλο καράβι φτιαγμένο από lego- πιστό αντίγραφο του πλοίου στο οποίο βρισκόμασταν.

“Το έκανε  ένας πιτσιρικάς” μου είπε “ο οποίος είναι φοβερός. Του αρέσουν τα πλοία και τα φτιάχνει μόνος του. Έχει κάνει πολλά “. Θυμάμαι ότι μου έκανε φοβερή εντύπωση καθώς ως μαμά ξέρω πόσο δύσκολες είναι αυτές οι μεγάλες κατασκευές  και με το παραμικρό λάθος πρέπει να το χαλάσεις και να τα φτιάξεις πάλι από την αρχή. Πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει αναλυτικό φυλλάδιο με οδηγίες και τα κάνεις όλα από το μυαλό σου….Ώσπου φέτος έτυχε να γνωρίσω αυτό το πανέξυπνο και ταλαντούχο παιδί.  Είναι ο Μενέλαος Εμμανουήλ Τσιχαράπης μαθητής τρίτης Λυκείου με καταγωγή από τις Σέρρες και την Πάρο. Όταν μιλά για τα καράβια το πρόσωπό του φωτίζεται. Μου είπε πως τα λατρεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό του να ταξιδεύει για την Πάρο το νησί της μητέρας του και να παρατηρεί με τις ώρες κάθε λεπτομέρεια.

Με τα lego που περίσσευαν όταν έκανε κατασκευές ακολουθώντας τις οδηγίες έφτιαξε το πρώτο του καράβι…. Με τον καιρό εξελίχθηκε και πλέον κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των ελληνικών πλοίων της γραμμής. Ασχολείται με τις ώρες όταν έχει τελειώσει με το διάβασμα και τις αθλητικές του δραστηριότητες.

Ο Μενέλαος αγαπά τόσο πολύ τα πλοία που σκοπεύει να ασχοληθεί με αυτά και επαγγελματικά καθώς αποφάσισε να σπουδάσει πάνω στα ναυτιλιακά. Πώς ξεκίνησες να κατασκευάζεις καράβια με λέγκο;

Είχε η μητέρα μου πάρα πολλά κομμάτια lego όταν ήταν μικρή. Άρχισα να κάνω από μικρός αυτοσχέδιες κατασκευές και επειδή τα καλοκαίρια πηγαινοερχόμουν στην Πάρο με διάφορα πλοία της γραμμής, αποφάσισα να κατασκευάσω ένα από αυτά. Έτσι στη συνέχεια το ένα έφερε το άλλο.

Πώς τα κατασκευάζεις; Κάνεις κάποιο σχεδιάγραμμα;

Στην αρχή έβλεπα εικόνες από περιοδικά και από διαφημιστικά φυλλάδια ναυτιλιακών εταιρειών. Φυσικά έμεναν πολλές εικόνες στο μυαλό μου από τα ταξίδια μου.

Τώρα πλέον ενημερώνομαι μέσω του διαδικτύου για τα χαρακτηριστικά ενός πλοίου, π.χ. τις διαστάσεις του και τις ιδιαιτερότητές του, υπολογίζω τις κλίμακες, βρίσκω τα απαραίτητα κομμάτια και αρχίζω την κατασκευή.

Πόσο χρόνο σου παίρνει η κατασκευή ενός καραβιού;

Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της κλίμακας που θα χρησιμοποιήσω, αλλά και από τις λεπτομέρειες ενός καραβιού.

Π.χ. για ένα πλοίο με τελικό μέγεθος περίπου 1m μήκος, και με ολοήμερη απασχόληση, αν βέβαια έχω τον χρόνο λόγω άλλων υποχρεώσεών μου (σχολείο, αθλητισμός), χρειάζομαι περίπου δέκα ημέρες. Πάντως ο περισσότερος χρόνος κατασκευής καταναλώνεται στο ”ψάξιμο” των κομματιών και στη βαφή κάποιων από αυτά.

Πόσα καράβια έχεις φτιάξει μέχρι σήμερα;

Έχω κατασκευάσει 10 καράβια τα οποία αυτή τη στιγμή εκτελούν καθημερινά δρομολόγια στις Κυκλάδες, στα  Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στον Σαρωνικό κόλπο, ακόμα και στις άγονες γραμμές

Τα δικά σου πλοία «δεσπόζουν» πλέον, στα σαλόνια των πλοίων της γραμμής. Πώς έγινε αυτό;

Η BLUE STAR ανέβασε τις κατασκευές μου που απεικόνιζαν τα πλοία της στη σελίδα της στο facebook. Επίσης επικοινώνησε μαζί μου ο marketing mgr της εταιρείας, μου εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευάσω ένα πλοίο για την εταιρεία τους, ενώ μου απέστειλε διάφορα αναμνηστικά δώρα και με ενημέρωσε ότι θα μπορούσα να έχω κάποια δωρεάν εισιτήρια για τις διαδρομές μου στην Πάρο.<

Επίσης οι αντίστοιχες κατασκευές μου ανέβηκαν και στο facebook της εταιρείας GOLDEN STAR.

Τι σημαίνουν για σένα τα καράβια;

Τα καράβια σημαίνουν πολλά για μένα. Από μικρό παιδί τα θαύμαζα, βλέποντάς τα να μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια και να κάνουν αυτούς τους ελιγμούς που τους θεωρούσα πολύ δύσκολους και εντυπωσιακούς. Μου άρεσε επίσης να ταξιδεύω συχνά με αυτά, να παρακολουθώ τον τρόπο πλεύσης τους, την ταχύτητά τους, την πορεία που ακολουθούν κ.α. Θα ήθελα πραγματικά στο μέλλον να ασχοληθώ με την ναυτιλία.

Σαν παιδί με τι παιχνίδια έπαιζες; Και ποια ειναι η άποψη σου για τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή  ή του κινητού; Πιστεύεις οτι τους κάνει κακό στην φαντασία και την δημιουργικότητα τους;

Εννοείται πως η προτεραιότητά μου ήταν και είναι οι σχολικές μου υποχρεώσεις.

Γενικά, από πολύ μικρός, δεν μου άρεσε ποτέ να κάθομαι πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη ενός υπολογιστή ή μίας smart συσκευής. Προτιμούσα να αθλούμαι, να παίζω έξω από το σπίτι, να κάνω ποδήλατο ή πατίνι.

Σίγουρα οι υπολογιστές αλλά και τα smartphones είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Γενικά όμως η αντίληψή μου είναι ότι το οτιδήποτε πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Όταν γίνεται αυτό, το κάθε τι μπορεί να γίνει δημιουργικό και χρήσιμο. Θέλω να πω οτι και εγώ δεν θα μπορούσα να βρω εύκολα τις πληροφορίες για τις κατασκευές μου αν δεν είχα χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο.

Από πού κατάγεσαι;

Εγώ έχω γεννηθεί στην Αθήνα. Ο πατέρας  μου όμως κατάγεται από τη Νιγρίτα Σερρών, ενώ η μητέρα μου από τη Νάουσα της Πάρου.

Έχεις ζήσει καθόλου στις Σέρρες ή έχεις επισκεφθεί την πόλη; Έχεις αναμνήσεις από κει;

Στις Σέρρες δεν έχω ζήσει καθόλου. Όμως τις έχω επισκεφτεί, όπως και πολλά μέρη του νομού Σερρών. Έχω και δύο πολύ καλούς φίλους οι οποίοι ζουν μόνιμα εκεί.

Οι αναμνήσεις που έχω είναι πολύ έντονες από τα ταξίδια που έκανα. Εντύπωση μου έχει κάνει η μεγάλη πεδιάδα, η λίμνη Κερκίνη, αλλά και οι διαφορετικές εικόνες των σπιτιών στα χωριά σε σχέση με αυτά των Κυκλάδων. Αυτό που έχει μείνει έντονα στη μνήμη μου είναι η εκκλησία του Αγίου Νικήτα στη Νιγρίτα που παρά λίγο να εκτελέσουν τον παππού μου οι Γερμανοί.

Σίγουρα στο μέλλον θα επισκεφτώ ξανά τις Σέρρες. Θέλω να επισκεφτώ και την Αμφίπολη.

Είσαι μαθητής της Γ΄ Λυκείου. Μία κρίσιμη χρονιά για όλους τους μαθητές. Τι σχέδια έχεις για τις σπουδές σου και το επαγγελματικό σου μέλλον;

Σίγουρα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Κάνω προσπάθεια να πετύχω τον στόχο μου ο οποίος είναι η ενασχόλησή μου με τη ναυτιλία.

Της Ελένης Λαζάρου, serraikanea.grRelated posts

Νέα Σμύρνη: Παντρεύτηκε το πρώτο ομοφυλόφιλο ζευγάρι στην Ελλάδα – Έχουν ήδη 3 παιδιά

admin

Περιστέρι: Φύτεψαν 57 τριανταφυλλιές στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

admin

Κασσελάκης – Τάιλερ: Αυτή είναι η πανάκριβη «φωλίτσα» του ζευγαριού στο Κολωνάκι

admin

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε στο κυvήγι τον διαιτητή του Νότιγχαμ Φόρεστ – Λίβερπουλ

admin

Αχιλλέας Μπέος: «Το καλοκαίρι στον Βόλο θα παντρέψω τον Κασσελάκη με τον Τάιλερ»

admin

22χρονος φοιτητής εξόντωσε 100 αντιπάλους στον «Μονομάχο» και κέρδıσε 44.694 ευpώ

admin

3 ετών παιδί που πάλεψε σκληρά με τη λευχαιμία από μωρό, τα κατάφερε και έγινε επιτέλους καλά

admin

Τέμπη: Ήχησαν πένθιμα 57 φορές οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα – «Η αλήθεια δεν κάνει θόρυβο»

admin

«Σπάεı» τα στερεότυπα: Η πρώτη γυναίκα καπετάνıσσα, Χρυσή Κολοκούτσα αποτελεi παράδεıγμα και μας κάνει περńφανους

admin

Θρήνος για τον 35χρονο Μανώλη: Ξεψύχησε ξαφνıκά μέσα στο πλοίο που υπnρετούσε

admin

Στ. Κασσελάκης: Γλεντά την παραμονή του στην αρχηγία σε μπαρ της Αθήνας

admin

To βλέμμα του Τάιλερ Μακμπέθ για τον σύζuγο του Στέφανου Κασσελάκη

admin