Οστεοπόρωση: Απειλεί και τα δύο φύλα. Ποιοι χρειάζονται προληπτικό έλεγχο

Date:

Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της και ποιες ομάδες του πληθυσμού χρειάζονται προληπτικό έλεγχο.

Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, πάσχουν από οστεοπόρωση, μία νόσο που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική της δομής των οστών που αυξάνουν τον κίνδυνο για κάταγμα.

Τα κατάγματα συχνά έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο επιβιώσεως των οστεοπορωτικών ασθενών.

Δυστυχώς, η οστεοπόρωση είναι μία «ύπουλη» νόσος, διότι δεν προκαλεί συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μπορεί να περάσουν χρόνια με συνεχή αλλοίωση της οστικής μάζας έως ότου εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα, που είναι το κάταγμα», αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου) η ρευματολόγος Ελένη Κομνηνού, διευθύντρια της Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων του Μetropolitan General.

Στην πραγματικότητα, μόνο το ένα στα τρία περιστατικά (το 33%) αναγνωρίζονται εγκαίρως κλινικά. Οι ασθενείς, όμως, που έχουν υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα διατρέχουν κίνδυνο αυξημένο κατά 86% να εκδηλώσουν και ένα επόμενο.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα οστεοπορωτικά κατάγματα εκδηλώνονται:

  • Στην σπονδυλική στήλη
  • Στην πηχεοκαρπική άρθρωση (καρπός)
  • Στο ισχίο

Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθούν και σε άλλα οστά. Το κάταγμα μπορεί να εκδηλωθεί ως έντονος και αιφνίδιος πόνος (π.χ. στην πλάτη ή την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή τη μέση), χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός.

Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής

Η οστεοπόρωση διακρίνεται στην πρωτοπαθή (σχετίζεται με την εμμηνόπαυση ή την πάροδο της ηλικίας) και στην δευτεροπαθή.

Η πιο συχνή μορφή οστεοπόρωσης είναι η πρωτοπαθής και δη η μετεμμηνοπαυσική. Αναπτύσσεται σε γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης και είναι αλληλένδετη με τη μείωση των οιστρογόνων. Η οστεοπόρωση των ηλικιωμένων εμφανίζεται μετά την ηλικία των 70 ετών και μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα.

Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση είναι απόρροια:

  • Ορισμένων παθήσεων (π.χ. αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
  • Φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά χάπια κ.ά.)

Παράγοντες κινδύνου και διάγνωση

Οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη οστεοπόρωσης διαχωρίζονται σε παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν με τις καθημερινές συνήθειες και σε μη τροποποιήσιμους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Γενετικοί παράγοντες και κληρονομικότητα
  • Το ιστορικό κατάγματος
  • Το γυναικείο φύλο
  • Οι ηλικίες άνω των 50 ετών
  • Η εμμηνόπαυση
  • Διάφορες παθήσεις
  • Η συνεχής λήψη κορτιζόνης

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι απλή και γίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Η οστική πυκνότητα (bone mineral density – BMD, g/cm2) αποτελεί την καθιερωμένη μέθοδο διάγνωσης και παρακολούθησης των οστεοπορωτικών ασθενών, τονίζει η κυρία Κομνηνού.

Πότε πρέπει να γίνεται μέτρηση της οστικής πυκνότητας

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας συνιστάται:

  • Σε όλες τις γυναίκες ηλικίας άνω των 65, είτε έχουν παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είτε όχι
  • Σε γυναίκες και άνδρες που λαμβάνουν κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Σε ασθενείς με παραμόρφωση σπονδύλων
  • Σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα
  • Σε όσους βρίσκονται ήδη σε θεραπεία για οστεοπόρωση, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα.

Η αντιμετώπιση

Με τις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες για την οστεοπόρωση μπορεί να επιτευχθεί αναστολή της επιπλέον οστικής απώλειας, αύξηση της οστικής μάζας και μείωση της πιθανότητας κατάγματος. Μεταξύ των φαρμάκων που χορηγούνται συμπεριλαμβάνονται το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

«Το θεραπευτικό πλάνο καθορίζεται από τον ιατρό, για κάθε ασθενή ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του», επισημαίνει η κυρία Κομνηνού.

«Πρέπει να δοθεί προσοχή στην απώλεια οστικής μάζας στις ρευματικές νόσους. Επιπλέον, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικός καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα διφωσφονικά ή το denosumab ενδέχεται να είναι απαραίτητα για ασθενείς με χαμηλή BMD», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοκάρει η Applegate: «Έτρωγα 5 αμύγδαλα την ημέρα. Αν έτρωγα 6, έκλαιγα» – Η μάχη με την ανορεξία

Η Christina Applegate προχώρησε σε μία σοκαριστική εξομολόγηση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές που τη βασάνιζαν για χρόνια. Συγκεκριμένα, η Christina Applegate μίλησε στο MeSsy, το podcast της με τη Jamie-Lynn Sigler, για τις διατροφικές της διαταραχές λέγοντας: "Απλά στερούμουν το φαγητό για χρόνια και χρόνια και χρόνια". Απλγκέιτ- Συγκλονίζει για τη μάχη της με τη σκλήρυνση

Θανάσης Ευθυμιάδης: Ποια είναι η σχέση του με το χρήμα & πώς βιοπορίζεται σήμερα;

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή, The 2Night Show και μεταξύ άλλων μίλησε για τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής του.

50 Cent: Αντέδρασε στο βίντεο του Diddy – Ο Θεός να μας βοηθήσει, είπε

Σε πλάνα που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο ράπερ ασκεί σωματική βία στην πρώην σύντροφό του

Πωλίνα: Είχα δεχτεί χρήματα για να κάνω γυμνή φωτογράφιση

Η συμφωνία ήταν να πάμε Σεϋχέλλες, να κάνω φωτογράφιση, να έχω την απόλυτη επιλογή των φωτογραφιών και φυσικά να μην πάρω μία, περιέγραψε

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 19 Μαϊου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα Κυριακή 19 Μαϊου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Η προοπτική σου είναι θετική και στραμμένη προς το μέλλον και το κίνητρο να επιδιώξεις νέα ενδιαφέροντα είναι ισχυρό. Μπορεί να υπάρξει μια μαθησιακή ανακάλυψη ή μια

Λάκης Γαβαλάς: Συνεχίστηκε στο αεροπλάνο το επεισόδιο με τους μοναχούς – Με έβρισαν, λέει, του τράβηξα το μούσι

Λέει ότι δεν θ' απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη - «Αν η Εκκλησία θεωρήσει ότι πρέπει να τους βάλει σε τάξη, ας τους βάλει σε τάξη»

Λόπεζ – Αφλεκ: Δυο ξένοι στην ίδια πόλη, ψάχνει ο καθένας για δικό του σπίτι

Λόπεζ - Αφλεκ: Δυο ξένοι στην ίδια πόλη, ψάχνει ο καθένας για δικό του σπίτι Λόπεζ - Αφλεκ: Δυο ξένοι στην ίδια πόλη, ψάχνει ο καθένας για δικό του σπίτι Αν και εθεάθησαν μετά από 47 μέρες μαζί σε μια εκδήλωση ωστόσο δεν λένε να κοπάσουν οι φήμες που τους θέλουν να οδηγούνται σε διαζύγιο

Νίκος Πολυδερόπουλος: «Ο Θεός δεν σε βοηθάει αν είσαι άπραγος»

Κόντρα στις δυσκολίες της ζωής και έχοντας ως όπλο την πίστη του στον Θεό και στον άνθρωπο, είναι αποφασισμένος να κάνει όλα του τα όνειρα πραγματικότητα.

Η Δούκισσα του λιμανιού που μάγεψε το πάλκο

Η φτώχεια αλλά και το πάθος ανέβασαν στο πάλκο τη Δούκισσα στα 13 της, με μάνατζερ τη... γιαγιά της. Εκτοτε πέρασαν χρόνια με άφθονες ταινίες και αμέτρητα λαϊκά σουξέ, που δεν της «επέτρεψαν» να το εγκαταλείψει ποτέ. Η πορεία αυτή δεν αλλοίωσε ούτε τη συνείδηση ούτε τον χαρακτήρα της. Πάντα τραγουδούσε με το ίδιο πάθος

Baby Lasagna: Αρνήθηκε να δεχτεί το βραβείο των 50.000 ευρώ από την Eurovision – Θα τα δωρίσει σε νοσοκομεία

Baby Lasagna: Αρνήθηκε να δεχτεί το βραβείο των 50.000 ευρώ από την Eurovision - Θα τα δωρίσει σε νοσοκομεία Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο τραγουδιστής Ο Baby Lasagna θα δεχτεί 50.000 ευρώ ως χρηματικό έπαθλο για τη συμμετοχή του στη Eurovision 2024. Ωστόσο, o τραγουδιστής αποφάσισε να δωρίσει αυτό το χρηματικό ποσό σε 2

Νίκος Μάνεσης για Μαρίνα Σάττι: Εκτεθήκαμε, αν νυστάζεις, πήγαινε στο ξενοδοχείο

Εξωτερική πολιτική δεν μπορούν να κάνουν ούτε οι τραγουδιστές, ούτε οι χορευτές, ούτε οι συνθέτες, ούτε κανείς, τόνισε ο παρουσιαστής

J2US: “Βόμβα” στη νέα αποχώρηση, το κοινό ανέτρεψε την βαθμολογία και τους έστειλε πρόωρα σπίτι

Ποιο ζευγάρι απογοήτευσε με τη νέα του εμφάνιση και αποχώρησε αυτή την εβδομάδα από το J2US;