Health

Πόσες ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι το όριο της ΚΑΚΗΣ υγείας

Τι αποκαλύπτει πολυετής μελέτη για τις επιδράσεις της διάρκειας στον κίνδυνο αναπτύξεως χρονίων παθήσεων. Πως συσχετίζεται ο ύπνος με την ανάπτυξη πολλαπλών προβλημάτων υγείας από ένα άτομο. Πόσες ώρες ύπνου είναι το όριο.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας, αλλά ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο αυτή κινδυνεύει; Απάντηση στο ερώτημα δίνει μια νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει πόσος ύπνος είναι απαραίτητος για να αποφύγουμε τα πολλαπλά, χρόνια προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κοιμούνται μετά τα 50 τους χρόνια πέντε ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από δύο ή περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται επτά ώρες.

Αυτού του είδους η συννοσηρότητα είναι σύνηθες φαινόμενο στις προηγμένες χώρες, με την αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως.

Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο ύπνος συμβάλλει στην αποκατάσταση και ανανέωση του σώματος και του εγκεφάλου. Παραμένει, όμως, άγνωστο γιατί αυτό επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες ώρες ύπνου και όχι με περισσότερες ή λιγότερες.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Medicine. Σε αυτήν συμμετείχαν συνολικώς 7.864 εθελοντές (το ένα τρίτο ήταν γυναίκες). Σε ηλικία 50 ετών είχαν αναφέρει πόσες ώρες κοιμόντουσαν κάθε βράδυ. Οι 544 από αυτούς (το περίπου 7%) κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες. Οι υπόλοιποι αφιέρωναν τουλάχιστον 6 ώρες στον βραδινό ύπνο τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 25 έτη την πορεία της υγείας τους, καταγράφοντας τη συννοσηρότητα μεταξύ τους. Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους, είναι καλά γνωστό ότι ο ύπνος σχετίζεται με μεμονωμένες χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο η συνύπαρξη δύο ή περισσοτέρων προβλημάτων υγείας σε συνάρτηση με αυτόν, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Τα χρόνια νοσήματα στα οποία επικεντρώθηκε η νέα μελέτη ήταν 13. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται η παχυσαρκία και η υπέρταση, διότι είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για πολλά από τα υπόλοιπα. Έτσι, τα 13 χρόνια νοσήματα που συμπεριλήφθησαν ήταν:

 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Στεφανιαία νόσος
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Καρκίνος
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Ηπατοπάθεια
 • Κατάθλιψη
 • Άνοια
 • Άλλα νοσήματα ψυχικής υγείας
 • Νόσος Πάρκινσον
 • Αρθρίτιδα/ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τα ευρήματα

Ο ύπνος συσχετίσθηκε άμεσα με τη συννοσηρότητα. Όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν στα 50 τους χρόνια 5 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ, είχαν κατά μέσον όρο 30% περισσότερες πιθανότητες συννοσηρότητας. Καθώς μεγάλωναν και εξακολουθούσαν να κοιμούνται λίγο, ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν και ήταν:

 • 32% στα 60 τους χρόνια
 • 40% στα 70 τους χρόνια

Οι κίνδυνοι αυτοί ίσχυαν σε σύγκριση με τους εθελοντές που κοιμόντουσαν 7 ώρες κάθε βράδυ.

Ο μειωμένος ύπνος σε ηλικία 50 ετών συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 25% και στον κίνδυνο θανάτου. Η αύξηση αυτή οφειλόταν κυρίως στον αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλαπλών χρόνιων παθήσεων.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος στη μέση και την τρίτη ηλικία βλάπτει σοβαρά την υγεία και ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση πολλαπλών και επικίνδυνων προβλημάτων υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Séverine Sabia, από το Πανεπιστήμιο Paris Cité και το University College του Λονδίνου.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ένας ακόμη λόγος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

admin

Ανησυχία για τον κοκκύτη στην Ευρώπη: Αυξάνονται τα κρούσματα

admin

Wearables: Μπορεί μία συσκευή να μας κάνει πιο fit;

admin

Τατουάζ: Τα μελάνια συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, λένε οι ειδικοί

admin

Σπάνιες παθήσεις: Χρειάζονται συχνά πολλά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση

admin

Έχετε ιγμορίτιδα; Μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσετε ρευματική πάθηση

admin

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

admin

Πόσο βοηθά τελικά να χάσουμε βάρος το νερό πριν το φαγητό;

admin

Μικροπλαστικά υπάρχουν πλέον σε κάθε ανθρώπινο πλακούντα [μελέτη]

admin

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει όταν είναι θετικό το rapid τεστ και αρνητικό το μοριακό

admin

Μένετε κοντά σε εστιατόριο fast food; Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια

admin

Η γρίπη των πτηνών έφτασε στην ηπειρωτική Ανταρκτική – Φόβοι για τους πιγκουΐνους

admin