Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα

Date:

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα λατρεμένο φαγητό από μικρούς και μεγάλους.

Ο  καιρός αρχίζει να κρυώνει και πολλοί από εμάς αναζητούμε καινούριες συνταγές για  τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά και χειμερινά λαχανικά. Ένα υψηλής διατροφικής αξίας λαχανικό, που συνήθως το βρίσκουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι και η κόκκινη κολοκύθα.

Κόκκινη κολοκύθα και λαχανοντολμάδες;

Στην Ελλάδα είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν την κόκκινη κολοκύθα στην μαγειρική τους. Είναι χαμηλή σε θερμίδες καθώς έχει μόνο 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία των ματιών και του δέρματος μας.

Η κολοκύθα παίρνει το πορτοκαλί χρώμα από τα β-καροτένια, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα μας από  την φθορά του χρόνου. Επίσης, είναι πλούσια σε κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, ουσίες με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. 

Όταν λοιπόν παντρεύουμε την κολοκύθα με  το λάχανο, ένα ακόμα λαχανικό «υπερτροφή», πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε  θερμίδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, έχουμε ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό αποτέλεσμα.  

Οι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και γέμιση ρυζιού με κιμά είναι ένα κλασικό φαγητό πολλών που στην συγκεκριμένη συνταγή θα δούμε πώς μπορούν να γίνουν και με κόκκινη κολοκύθα.

Η παραλλαγή αυτή είναι νόστιμη, θρεπτική και εύκολη. Είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό γεμάτο χρώματα και αρώματα.

Υλικα που θα χρειαστείτε για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 μέτριο λάχανο
  • 1 κιλό κόκκινο κολοκύθι
  • Μισή κούπα ρύζι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • Αλάτι και πιπέρι

Πώς να φτιάξετε τους λαχανοντολμάδες

Βράζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει και τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι , το λάδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ζυμώνουμε και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Τους  βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι μας.

Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι στιμένο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αυγοκόψει το φαγητό χρησιμοποιώντας ένα αυγό και 1 λεμόνι. Καλή απόλαυση!

- Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα - Diatrofi.gr.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος»

Ο Μιχάλης Αεράκης παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα και μίλησε για τις δυσκολίες που έχει βιώσει.

Eurovision 2024: Η πρώτη πρόβα της Γαλλίας «κόβει την ανάσα»- Σε ποια θέση είναι στα στοιχήματα;

Eurovision 2024: Ο Slimane που εκπροσωπεί φέτος τη Γαλλία με το αισθαντικό “Mon Amour” ανέβηκε στη σκηνή του Μάλμε, να κάνει την πρώτη του τεχνική πρόβα.

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν μου είναι απαραίτητο να τρώω κρέας»

«”Γιατί δεν τρως κρέας;” Με ρωτούν… “Γιατί δεν είναι απαραίτητο”, απαντώ», αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου αναφορικά με τον vegan τρόπο ζωής της. Το πρωί της Μ. Παρασκευής (03.05.2024), η Εριέττα Κούρκουλου, έστειλε το δικό της μήνυμα ενόψει του Πάσχα. Η εγγονή του Νίκου Κούρκουλου έχει επιλέξει να μην τρώει κρέας και έκανε μία ανάρτηση στο

Η Βαλέρια Κουρούπη ανέβασε τη δική της εκδοχή του «Ζάρι» σατιρίζοντας την Μαρίνα Σάττι

Το λογοπαίγνιο «Δικαίωμα στη Σάττι-ρα», έγραψε σε μία αυτοσχέδια πινακίδα η Βαλέρια Κουρούπη θέλοντας στην δική της εκδοχή του «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, με το οποίο συμμετέχει στην Eurovision. Με μια δόση χιούμορ, πάντως, η Βαλέρια Κουρούπη σατιρίζει το «Ζάρι» σε ένα απολαυστικό video σε Tik Tok και Instagram. Μάλιστα, πολλοί έχουν επιχειρήσει να κάνουν