Οι συνήθειες που έχουμε όλοι μας μπορεί να είναι σαν δίκοπο μαχαίρι: οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο σώμα, μυαλό και γενική υγεία, αλλά οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να καταστρέψουν την υγεία και τη συνολική μακροζωία μας.
Ακόμα χειρότερα, μπορεί να ακολουθείτε μερικές από αυτές τις κακές συνήθειες καθημερινά χωρίς να συνειδητοποιείτε πόσο επικίνδυνες είναι.
Τέσσερις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να γίνουν θανατηφόρες αν αφεθούν ανεξέλεγκτες
Κακός ύπνος
Η κακή ποιότητα και η χρόνια στέρηση ύπνου μπορούν να επηρεάσουν καταστροφικά τη σωματική και νευρολογική σας ευεξία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεσήλικα άτομα που κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες τη νύχτα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άνοια.
Ομοίως, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και άγχος.
Καθιστική ζωή
Τα οφέλη της καρδιαγγειακής προπόνησης και της προπόνησης ενδυνάμωσης είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Ωστόσο, εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ζουν σε μεγάλο βαθμό καθιστικούς τρόπους ζωής που σιγά-σιγά τους σκοτώνουν!
Η έλλειψη άσκησης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Οι καρδιαγγειακές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, το τζόγκινγκ και το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη τέτοιων ασθενειών.
Απαραίτητες είναι και οι ασκήσεις προπόνησης με αντιστάσεις, όπως η άρση βαρών. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ώρα προπόνησης ενδυνάμωσης την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου κατά 15% στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, ειδικά στην τρίτη ηλικία.
Παραμέληση της αντηλιακής προστασίας
Δεν υπάρχει τίποτα κακό να απολαμβάνετε λίγο ήλιο κατά τις θερμότερες εποχές του χρόνου. Η έκθεση στον ήλιο είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των κιρκάδιων ρυθμών, των επιπέδων ενέργειας και της δημιουργίας και απορρόφησης της βιταμίνης D. Τούτου λεχθέντος η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά χωρίς χρήση αντηλιακού, μπορεί να είναι θανατηφόρα!
Μία από τις πιο κοινές αιτίες πλακωδούς καρκίνου του δέρματος και μελανωμάτων είναι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η λύση είναι απλή: αντηλιακό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά καρκίνου για τους περισσότερους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα αντηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος και SPF τουλάχιστον 30 θα κρατήσει το δέρμα σας υγιές, νεανικό και απαλλαγμένο από καρκίνο.
Άτμισμα
Το τελευταίο στοιχείο σε αυτήν την λίστα μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά τα ποσοστά ατμίσματος συνεχίζουν να αυξάνονται ετησίως. Από το 2011, ο παγκόσμιος αριθμός χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων εκτινάχθηκε από 7 εκατομμύρια σε 41 εκατομμύρια το 2018. Αν και το άτμισμα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα τσιγάρων, έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο χρόνιας πνευμονοπάθειας και άσθματος μεταξύ των συχνών χρηστών συσκευών ατμίσματος. Η βιομηχανία ατμίσματος είναι επίσης λιγότερο ελεγχόμενη από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, οδηγώντας -κατά τη διαδικασία παραγωγής- στη χρήση χημικών ουσιών με άγνωστους κινδύνους.
Τέλος, το άτμισμα δεν βοηθά στην μείωση του εθισμού στη νικοτίνη. Αν μη τι άλλο, η χρήση νικοτίνης έχει αυξηθεί στα ύψη μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων από την ευρεία εισαγωγή των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σε μια Εθνική Έρευνα για τον Κάπνισμα των Νέων στις ΗΠΑ το 2021, πάνω από δύο εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου ανέφεραν συχνή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης και της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, είναι πολύ πιο υγιεινές επιλογές από το άτμισμα.
-: https://scitechdaily.com
-
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ύπνος: Πόσον χάνουμε σε κάθε ηλικία και πότε αρχίζουμε να τον απολαμβάνουμε
Γιατί η καθιστική ζωή κάνει τόσο κακό στην υγεία: Πράγματα που δεν έχετε συνειδητοποιήσει
Αυτό παθαίνεις αν για 40 χρόνια βάζεις αντηλιακό στο πρόσωπο αλλά όχι στον λαιμό!
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι προκαλεί το άτμισμα στους πνεύμονες – Σοκάρουν οι αναλύσεις των γιατρών
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]