Τέσσερις καταστροφικές συνήθειες που μας σκοτώνουν σιγά-σιγά!

Date:

Οι συνήθειες που έχουμε όλοι μας μπορεί να είναι σαν δίκοπο μαχαίρι: οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο σώμα, μυαλό και γενική υγεία, αλλά οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να καταστρέψουν την υγεία και τη συνολική μακροζωία μας.

Ακόμα χειρότερα, μπορεί να ακολουθείτε μερικές από αυτές τις κακές συνήθειες καθημερινά χωρίς να συνειδητοποιείτε πόσο επικίνδυνες είναι.

Τέσσερις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να γίνουν θανατηφόρες αν αφεθούν ανεξέλεγκτες

Κακός ύπνος

Η κακή ποιότητα και η χρόνια στέρηση ύπνου μπορούν να επηρεάσουν καταστροφικά τη σωματική και νευρολογική σας ευεξία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεσήλικα άτομα που κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες τη νύχτα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άνοια.

Ομοίως, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και άγχος.

Καθιστική ζωή

Τα οφέλη της καρδιαγγειακής προπόνησης και της προπόνησης ενδυνάμωσης είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Ωστόσο, εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ζουν σε μεγάλο βαθμό καθιστικούς τρόπους ζωής που σιγά-σιγά τους σκοτώνουν!

Η έλλειψη άσκησης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Οι καρδιαγγειακές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, το τζόγκινγκ και το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη τέτοιων ασθενειών.

Απαραίτητες είναι και οι ασκήσεις προπόνησης με αντιστάσεις, όπως η άρση βαρών. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ώρα προπόνησης ενδυνάμωσης την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου κατά 15% στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, ειδικά στην τρίτη ηλικία.

Παραμέληση της αντηλιακής προστασίας

Δεν υπάρχει τίποτα κακό να απολαμβάνετε λίγο ήλιο κατά τις θερμότερες εποχές του χρόνου. Η έκθεση στον ήλιο είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των κιρκάδιων ρυθμών, των επιπέδων ενέργειας και της δημιουργίας και απορρόφησης της βιταμίνης D. Τούτου λεχθέντος η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά χωρίς χρήση αντηλιακού, μπορεί να είναι θανατηφόρα!

Μία από τις πιο κοινές αιτίες πλακωδούς καρκίνου του δέρματος και μελανωμάτων είναι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η λύση είναι απλή: αντηλιακό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά καρκίνου για τους περισσότερους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα αντηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος και SPF τουλάχιστον 30 θα κρατήσει το δέρμα σας υγιές, νεανικό και απαλλαγμένο από καρκίνο.

Άτμισμα

Το τελευταίο στοιχείο σε αυτήν την λίστα μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά τα ποσοστά ατμίσματος συνεχίζουν να αυξάνονται ετησίως. Από το 2011, ο παγκόσμιος αριθμός χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων εκτινάχθηκε από 7 εκατομμύρια σε 41 εκατομμύρια το 2018. Αν και το άτμισμα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα τσιγάρων, έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο χρόνιας πνευμονοπάθειας και άσθματος μεταξύ των συχνών χρηστών συσκευών ατμίσματος. Η βιομηχανία ατμίσματος είναι επίσης λιγότερο ελεγχόμενη από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, οδηγώντας -κατά τη διαδικασία παραγωγής- στη χρήση χημικών ουσιών με άγνωστους κινδύνους.

Τέλος, το άτμισμα δεν βοηθά στην μείωση του εθισμού στη νικοτίνη. Αν μη τι άλλο, η χρήση νικοτίνης έχει αυξηθεί στα ύψη μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων από την ευρεία εισαγωγή των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σε μια Εθνική Έρευνα για τον Κάπνισμα των Νέων στις ΗΠΑ το 2021, πάνω από δύο εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου ανέφεραν συχνή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης και της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, είναι πολύ πιο υγιεινές επιλογές από το άτμισμα.

-: https://scitechdaily.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ύπνος: Πόσον χάνουμε σε κάθε ηλικία και πότε αρχίζουμε να τον απολαμβάνουμε

Γιατί η καθιστική ζωή κάνει τόσο κακό στην υγεία: Πράγματα που δεν έχετε συνειδητοποιήσει

Αυτό παθαίνεις αν για 40 χρόνια βάζεις αντηλιακό στο πρόσωπο αλλά όχι στον λαιμό!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι προκαλεί το άτμισμα στους πνεύμονες – Σοκάρουν οι αναλύσεις των γιατρών

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιούλικα Σκαφιδά: Ταλέντο από κούνια o γιος της – Δείτε τον να παίζει πιάνο

Μια από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής της ζει αυτή την περίοδο η Γιούλικα Σκαφιδά.

Έξω φρενών ο Αρναούτογλου με αυτό που αντίκρυσε: «Ποιός άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιo;»

Να εκφράσει την απογοήτευση του μέσω βίντεο στο Instagram θέλησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στην τελευταία του ανάρτηση. Ο παρουσιαστής ενώ απολάμβανε μια βόλτα στο δάσος είδε κάτι που στάθηκε η αφορμή για να του χαλάσει η διάθεση. Ο ίδιος αντίκρυσε μια ξαπλώστρα για τα ρούχα και μια γλάστρα που κάποιος πέταξε σε εκείνο το σημείο.

Νικολόπουλος: «Αυτοί είναι υπαίτιοι που δεν «περπατά» το νέο τραγούδι»

Για την εκπομπή στην ΕΡΤ και το μέλλον του τραγουδιού, μίλησε ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Νόρα Βαλσάμη: «Με πήρε τηλέφωνο η Αλίκη & μου το είπε, με πέθανε και μένα»

Η Νόρα Βαλσάμη είχε δώσει μία σπάνια συνέντευξη στην Espresso και ανάμεσα σε άλλα είχε κάνει αποκαλύψεις για την Αλίκη βουγιουκλάκη με την οποία ήταν πολύ καλές

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας GALA Νικόλ Κίντμαν Μητέρα Φεστιβάλ Βενετίας Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας «Έμαθα λίγο μετά την άφιξή μου στη Βενετία τον θάνατο της μητέρας μου Τζανέλ Κίντμαν» - «Αυτό

Αθηναϊκή νύχτα: Ηχηρές μεταγραφές, δυνατά σχήματα και… συνήθεις ύποπτοι σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι – Ποιος τραγουδάει πού

«Άρχισαν τα όργανα» και τα ντέρμπι - Όλα τα ονόματα του φετινού χειμώνα και οι πίστες, στις οποίες θα εμφανιστούν

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή Η τραγουδίστρια και ο γνωστός manager μένουν πια κάτω από την ίδια στέγη. Έστησαν το δικό τους σπίτι στα νότια προάστια. Ο λόγος για την Κατερίνα Λιόλιου και τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζανή, που, σύμφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Secret», έκαναν το

Power of Love – Το απρεπές σχόλιο του Γιώργου Κόρκα μόλις είδε τη νέα παίκτρια: “Πού την πάνε αυτήν;”

"Τι μας φέρανε; Πού την πάνε αυτήν; Τι; Σ' άρεσε εσένα αυτή;".

Εβελίνα Νικόλιζα: Το boho μπαλκόνι της μοιάζει να βγήκε από… περιοδικό!

Η Εβελίνα Νικόλιζα μας κάνει να ζηλεύουμε το boho μπαλκόνι της, το οποίο μοιάζει σαν να βγήκε από τις πιο στιλάτες deco σελίδες του Instagram! Με tropical vibes, φυτά παντού και έπιπλα από φυσικά υλικά, ο εξωτερικός της χώρος είναι μία πραγματική όαση στην καρδιά της Αθήνας. Όμως, το highlight δεν είναι άλλο από τις

Ζόζεφιν: Ποζάρει με τη μητέρα της, Μαργαρίτα & μοιάζουν σαν αδελφές

Στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις επέστρεψε η Ζόζεφιν μετά από ένα υπέροχο καλοκαίρι που πέρασε. Η τραγουδίστρια επέστρεψε στη νυχτερινή Αθήνα και από το προηγούμενο Σάββατο 31/8 εμφανίζεται στο πλευρό του Νίκου Βέρτη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Από το νέο της επαγγελματικό ξεκίνημα δε θα μπορούσε να λείψει η μητέρα της, Μαργαρίτα

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: “Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;”

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: «Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;» ""Ποιος άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο" αναρωτιέται, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα social media. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την προετοιμασία και τα γυρίσματα για τη νέα του ταξιδιωτική εκπομπή που θα πάρει προσεχώς θέση

Μπέττυ Μαγγίρα: “Κάνε μια εκπομπή να έρθω να σου πω γιατί έφυγα από τον ΑΝΤ1”

"Δεν ξέρω τι θα κάνω φέτος στην τηλεόραση, θα δείξει, θα φανεί" επισημαίνει, παράλληλα, η Μπέττυ Μαγγίρα για το τηλεοπτικό της μέλλον. Η Μπέττυ Μαγγίρα συνάντησε τον καλό της φίλο και συνάδελφο, Παντελή Καναράκη πριν από λίγες ώρες και θέλησαν να μοιραστούν ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια και