Καρκίνος: Πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των νεαρών γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Date:

Τι έδειξε νέα μελέτη για την σεξουαλικότητα εκατοντάδων γυναικών, ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίες εκδήλωσαν καρκίνο. Πως και γιατί επηρεάστηκε η ερωτική τους ζωή.

Οι νεαρές γυναίκες που ξεπερνούν τον καρκίνο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σεξουαλικά προβλήματα, όπως η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και η δυσφορία στη διάρκεια του σεξ, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Η ποιότητα της ερωτικής τους ζωής επηρεάζεται από την μορφή του καρκίνου που είχαν, καθώς και από την ένταση της θεραπείας στην οποία υποβλήθηκαν.

Η παρούσα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Acta Oncologica. Στη μελέτη εντάχθηκαν συνολικώς:

  • 694 νεαρές γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο
  • 493 συνομήλικές τους χωρίς καρκίνο

Η ηλικία των γυναικών κυμαινόταν από 18 έως 39 ετών. Η διάγνωση του καρκίνου είχε γίνει μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Αυγούστου 2017. Οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με τις ασθενείς και τις ρώτησαν για την σεξουαλική τους ζωή 1,5 χρόνο μετά τη διάγνωση.

Οκτώ τομείς

Περίπου οι μισές από τις γυναίκες έπασχαν από καρκίνο του μαστού. Οι υπόλοιπες είχαν αντιμετωπίσει γυναικολογικούς καρκίνους, όγκους του εγκεφάλου ή λέμφωμα. Το 53% των γυναικών είχαν περιγράψει την αντινεοπλασματική θεραπεία που έκαναν ως «πολύ» ή «αρκετά» έντονη ή/και εκτεταμένη.

Οι ερευνητές έθεσαν σειρά ερωτημάτων στις εθελόντριές τους, τα οποία φορούσαν οκτώ τομείς της ερωτικής τους ζωής κατά τον τελευταίο μήνα. Οι τομείς ήσαν:

  • Η ικανοποίησή τους από το σεξ
  • Το ενδιαφέρον τους για σεξ
  • Η δυσφορία που ένιωθαν στη διάρκειά του
  • Ο πόνος κατά την σεξουαλική δραστηριότητα
  • Η ικανότητα επίτευξης οργασμού

Οι εθελόντριες απάντησαν επίσης σε ερωτήματα που αφορούσαν την εικόνα που είχαν για το σώμα τους και τη συναισθηματική κατάστασή τους.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που είχαν νικήσει τον καρκίνο ήταν σχεδόν εξίσου σεξουαλικά δραστήριες με τις υγιείς συνομήλικές τους. Το 83% των ασθενών είπαν ότι τον τελευταίο μήνα πριν από την ένταξή τους στη μελέτη ήταν σεξουαλικά δραστήριες.

Οι ερευνητές εξέλαβαν ως σεξουαλική δραστηριότητα τόσο τη σεξουαλική επαφή, όσο και τον αυνανισμό. Το ποσοστό της σεξουαλικής δραστηριότητας στις υγιείς εθελόντριες ήταν 87%.

Εν τούτοις, οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν ταυτοχρόνως σεξουαλικές δυσκολίες ήταν πολύ περισσότερες, καθώς:

  • Το σχεδόν 45% ανέφεραν έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ (έναντι 32% στις υγιείς εθελόντριες)
  • Το 34% ανέφεραν δυσκολία στην επίτευξη οργασμού (έναντι 28%)
  • Το 22% ανέφεραν μειωμένη ικανοποίηση από την σεξουαλική τους ζωή (έναντι 19%)

Πολλές ασθενείς, εξ άλλου, ανέφεραν και σωματικά προβλήματα στο σεξ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν κολπική ξηρότητα και ενοχλήματα κατά την ερωτική επαφή.

Η θεραπεία και η εικόνα του σώματος

Συνολικά, το 63% των γυναικών με ιστορικό καρκίνου ανέφεραν τουλάχιστον ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και όσες είχαν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού ή γυναικολογική κακοήθεια, ανέφεραν συχνότερα τέτοιου είδους προβλήματα.

Το ίδιο ίσχυε και για τις γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας. Η αυτοεικόνα και η ψυχική κατάσταση επίσης ήταν πολύ σημαντικοί συμβάλλοντες παράγοντες. Όσο πιο άβολα αισθάνονταν με το σώμα τους οι ασθενείς μετά τις θεραπείες, τόσο πιθανότερο ήταν να αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι δύο στις τρεις γυναίκες με καρκίνο παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lena Wettergren, καθηγήτρια Επιστημών Φροντίδας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. «Η δυσλειτουργία αυτή έχει άμεση συσχέτιση με τη νόσο και τον αντίκτυπό της στο σώμα και την ψυχική κατάσταση των ασθενών. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να αξιολογείται συστηματικά η σεξουαλική υγεία των γυναικών, μετά τη διάγνωση του καρκίνου».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, περισσότερες από 500.000 νεαρές γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο. Η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη αυτών των γυναικών, ώστε να ανακτήσουν και τη σεξουαλική τους υγεία, είναι μεγάλη.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρεπόρτερ από την Καλαμάτα παράτησε τη ζωντανή σύνδεση, γδύθηκε και έφυγε με jet ski

Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Μαρκόπουλος, άφησε τους παρουσιαστές της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Action 24 με το στόμα ανοιχτό.

Ματίνα Παγώνη για Παύλο Πολάκη: “Δεν μπορείς να κάνεις τον καμπόσο όταν ο άλλος δεν μπορεί να μιλήσει”

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, o οποίος επιτέθηκε στη συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη, τοποθετήθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».