Το συγκλονιστικό κείμενο του Δ. Καμπουράκη για την παρέα της κόρης του

Date:

Το συγκλονιστικό κείμενο του Δ. Καμπουράκη για την παρέα της κόρης του

Ένα κείμενο “γροθιά στο στομάχι” (μια έκφραση κλισέ που εδώ όμως ταιριάζει απόλυτα), δημοσίευσε ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης, για την “χαμένη γενιά”, στο έλεος της ανεργίας και των χαμένων ονείρων.







Ο γνωστός δημοσιογράφος περι- την παρέα της κόρης του, που είναι σήμερα 26 χρονών, σπούδασε στο Ηράκλειο και κατόρθωσε να βρει δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης. Από την παρέα της ωστόσο, όπως λέει, είναι η μόνη που μπορεί να κάνει όνειρα επαγγελματικά και προσωπικά.

Δείτε γιατί και πώς, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο liberal.gr και αξίζει να το διαβάσετε μέχρι τέλους

“Η κόρη μου είναι 26 χρονών. Έβγαλε δημόσιο σχολείο, σπούδασε λογιστικά στο Ηράκλειο, αρνήθηκε να φύγει στο εξωτερικό. Ένα μέσο παιδί μιας μέσης οικογένειας. Βρήκε με τα χίλια ζόρια μια απλή δουλειά στην ειδικότητα της στον ιδιωτικό τομέα. Δουλεύει πολύ, πληρώνεται στοιχειωδώς αλλά τουλάχιστον με πλήρη ασφάλιση. Απ’ την παρέα της, είναι η μόνη που δουλεύει. Δυστυχώς.

Η παρέα της αποτελείται από καμιά δεκαριά συνήλικους και συνήλικες της, όλα παιδιά της γειτονιάς και παλιοί συμμαθητές, σπουδαγμένα και με μυαλό. Πολυτεχνεία, οικονομικές σχολές, φυσικομαθηματικές, παιδαγωγικά. Από τους δέκα, μόνο η κόρη μου δουλεύει σε κανονική δουλειά, όλοι οι υπόλοιποι είναι είτε εντελώς άνεργοι, είτε ψευτοαπασχολούνται ως σερβιτόροι σε καφετέριες και ως πωλητές σε supermarkets με εργασία part time.







Κοιτάζω καμιά φορά αυτή την παρέα και με πιάνει η ψυχή μου. Βλέπω παιδιά με σοβαρά προσόντα και με όρεξη να κάνουν πράγματα, να κάθονται γύρω-γύρω απ’ το τραπεζάκι του σαλονιού και να μετράνε τα φραγκοδίφραγκα για να πάρουν μια πίτσα στο σπίτι που μαζεύονται. Το έξω κοστίζει βλέπετε. Αν ποτέ πέσετε πάνω τους, καλύτερα να μην τα ρωτήσετε που μένουν. Θα στεναχωρηθείτε. Και τα δέκα μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο. Αγόρια θηρία μέχρι εκεί πάνω και κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά, αντί ν’ ανοίξουν τα φτερά τους στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, αγκαλιάζουν το παιδικό τους μαξιλαράκι το βράδυ που κοιμούνται.

Έχουν ήδη ψάξει όλα για δουλειά επί χρόνια. Έστειλαν βιογραφικά με το τσουβάλι, σε όποια δουλειά μπορεί κανείς να φανταστεί. Τίποτα. Έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις, καμιά δεν καρποφόρησε. Τώρα πια αμφισβητούν και την αξία του βιογραφικού και την σημασία της συνέντευξης. Όταν ήταν φοιτητές (γιατί τα γνωρίζω από μικρά) και λίγο μετά το πτυχίο, τα άκουγες να κάνουν όνειρα για το μέλλον. Τώρα οι συζητήσεις αυτές έχουν κοπεί. Ζουν με το ‘’μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει’’. Η έννοια της καριέρας όλο και σβήνει απ’ το μυαλό τους. Βλέπουν παλιότερους τους να βρίσκονται στην ίδια μοίρα μ’ αυτά και νεότερους να έρχονται να συνωστίζονται από πίσω τους. Δεν βλέπουν φως.

Τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν πια τις σχέσεις τους. Παλιότερα σ’ αυτές τις ηλικίες άρχιζαν σιγα-σιγά τα σχέδια για να φτιάξουν οικογένειες. Τώρα αυτό δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα. Αν κάτι ονειρεύονται για το μακρινό μέλλον, δεν είναι πια ο γάμος και τα παιδιά, αλλά η δυνατότητα τους να φύγουν κάποτε από το πατρικό τους για έναν δικό τους χώρο. Κι όλο σχεδιάζουν να μαζέψουν τίποτα λεφτά για να ζήσουν –έστω- μονάχα τους και στο τέλος του μήνα πάντα καταλήγουν στην μαμά και στην γιαγιά για να συμπληρώσουν το φραγκοδίφραγκο για την πίτσα στο σπίτι.

Η πολιτική γι αυτά δεν υπάρχει. Είναι κάτι χειρότερο απ’ την χολέρα, κάτι μακρινό, βρώμικο και συλλήβδην ανήθικο. Δυο δεκαετίες που τα παρακολουθώ τώρα (μερικά από το νηπιαγωγείο) μόνο μια φορά τα είδα να δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για την πολιτική: Την περίοδο του δημοψηφίσματος. Κάποια ψιλοτσακώθηκαν κιόλας τότε. Η αναλογία τους ήταν ακριβώς 60-40 τότε. Μετά, όχι μόνο δεν ξαναμίλησαν για πολιτική, αλλά την σιχάθηκαν χειρότερα. Πλέον, δεν ελπίζουν τίποτα απ’ αυτήν και δεν θέλουν να έχουν σχέση μαζί της. Στις επόμενες εκλογές δεν ξέρω ούτε αν θα πάνε να ψηφίσουν, ούτε τι θα ψηφίσουν.

Είναι παιδιά που βλέπουν την ζωή να περνά δίπλα τους δίχως να τα ακουμπά, είναι μια γενιά που βλέπει τα χρόνια να περνούν ερήμην της. Τη μνημονεύω την γενιά αυτή στο σημερινό μου σημείωμα, διότι είδα το αναιμικό 1,4% ανάπτυξη, καθώς και μια έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ με ζοφερά στοιχεία. Σκέφτηκα να προσωποποιήσω αυτά τα δυο δεδομένα στον μικρό μου κοινωνικό κύκλο. Αν κάποιος πολιτικός θέλει να κάνει κάτι καλό για τούτο τον τόπο, ας δώσει λίγη έμπνευση και μία κάποια προοπτική σ’ αυτά τα άξια και άτυχα παιδιά…”

-: liberal.gr







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καύσωνας και καρδιοπαθείς: Οδηγός προστασίας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία όλων των ανθρώπων και κυρίως για όσους πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα. Το καρδιαγγειακό σύστημα καταπονείται ιδιαίτερα σε συνθήκες ζέστης, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει πιο έντονα για να διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία

Μακροζωία: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 70%

FITNESS ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ Η ζωή μας μπορεί πολλές φορές να μοιάζει με... μαραθώνιο, όμως δε χρειάζεται να γίνουμε μαραθωνοδρόμοι εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, αρκεί να βάλουμε μια παραπάνω πρόκληση στον εαυτό μας. Διαβάστε τον ιδανικό καθημερινό αριθμό βημάτων που μας φέρνει πιο κοντά στην πολυπόθητη μακροζωϊα Αν και τα 10 χιλιάδες βήματα αποτελούσαν μέχρι σήμερα

Από τη ζυθοποιΐα στην ιατρική έρευνα: Πώς η μαγιά μπύρας μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

Επιστήμονες από Ευρώπη και Ασία μετέτρεψαν τα κύτταρά της σε «εργοστάσια» παραγωγής θεραπευτικών μορίων. Έναν νέο τρόπο για να δημιουργούν πρωτεΐνες με δυνητικά θεραπευτικές ιδιότητες βρήκαν επιστήμονες από Ευρώπη και Ασία, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά που κρύβει η μαγιά μπύρας. Όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, με

Γιατί παίρνουμε τις χειρότερες αποφάσεις όταν νιώθουμε έντονο στρες

Ο ρόλος παραγόντων όπως η αποστροφή της απώλειας και η παραμόρφωση των πιθανοτήτων. Είναι κάτι που μάλλον έχει συμβεί σε όλους μας. Σε περιόδους που νιώθουμε έντονο στρες, παίρνουμε συχνά αποφάσεις για τις οποίες μετανιώνουμε αργότερα χίλιες φορές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στην «αποστροφή της απώλειας», σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Κορονοϊός: Αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την COVID

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της COVID-19 συμβαδίζουν με τα νέα στελέχη του κορονοϊού, προστατεύοντας αποτελεσματικά από τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μελέτη, η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της COVID 2023-2024 κατά των κυμάτων παραλλαγής XBB και JN.1 Omicron, διαπίστωσε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια διασφάλιζαν: 24% χαμηλότερο κίνδυνο επισκέψεων στα

Τα νέα φάρμακα για διαβήτη, αδυνάτισμα συνδέονται με σοβαρή παρενέργεια στο πάγκρεας

Αρκετοί ασθενείς στη Βρετανία εκδήλωσαν παγκρεατίτιδα. Πόσο συχνή είναι. Τι λένε οι ειδικοί. Αναφορές για δεκάδες ασθενείς που λάμβαναν σεμαγλουτίδη ή τιρζεπατίδη (τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 και το αδυνάτισμα) και εκδήλωσαν μία δυνητικά επικίνδυνη παρενέργεια στο πάγκρεας, έχει δεχθεί η βρετανική Αρχή φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά διατίθενται με τις εμπορικές ονομασίες

Γιατί δεν πρέπει να χτυπάτε τη μπάλα με το κεφάλι, όταν παίζετε ποδόσφαιρο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ακόμα και όταν ο παίκτης δεν παθαίνει διάσειση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι κεφαλιές είναι μία από τις πιο θεαματικές κινήσεις στο ποδόσφαιρο και πολλάκις έχουν αλλάξει την ροή των αγώνων. Ωστόσο έρχονται με βαρύ τίμημα για τους παίκτες, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι κάθε

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να λειτουργεί καλύτερα όταν ακροβατεί στα όρια του χάους

Ερευνητές εντόπισαν έναν μηχανισμό που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τη μάθηση, τη μνήμη και να αποτρέψει το Αλτσχάιμερ Η ιδανική κατάσταση για τον εγκέφαλό μας μπορεί να είναι μια εύθραυστη ισορροπία που ονομάζεται «κρισιμότητα», όπου ο εγκέφαλος είναι πιο έτοιμος να μάθει και να προσαρμοστεί. Η απώλεια αυτής της ισορροπίας θα μπορούσε να είναι η ρίζα

Μπορεί το Ozempic να κάνει τους άντρες πιο «προικισμένους»; Τι απαντούν ειδικοί

Οι άνδρες μπορεί να θεωρούν ότι το μέγεθος του πέους τους είναι μεγαλύτερο από την απώλεια βάρους παρά από το ίδιο το φάρμακο. Μερικοί άνδρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι το μέγεθος του πέους τους αυξήθηκε μετά τη λήψη φαρμακευτικού σκευάσματος με σεμαγλουτίδη τύπου Ozempic. Η απώλεια βάρους από το Ozempic μπορεί να κάνει

20-5-3 Η φυσική φόρμουλα που χαρίζει υγεία και ευτυχία – Όλοι μπορούν να την δοκιμάσουν

WELLNESS ΦΥΣΗ Θα αναρωτιέστε βέβαια τι σημαίνουν οι αριθμοί του τίτλου. Την απάντηση δίνουν οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Northeastern που προτείνουν μια καθόλα φυσική φόρμουλα που μας φέρνει σε επαφή με τη φύση με σκοπό να διασφαλίσει την αισθητική, νοητική, ψυχική και πνευματική μας ισορροπία Σε αναλογία με την διατροφική πυραμίδα με την οποία λίγο

Άνδρας πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα που ίσως συνδέεται με το άτμισμα

Ο άνδρας είχε καπνίσει επί περισσότερα χρόνια ηλεκτρονικά τσιγάρα απ' ό,τι συμβατικά. Τι αναφέρουν οι γιατροί του. Την τελευταία του πνοή από μία επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα άφησε ένας άνδρας ηλικίας 51 ετών από το Νιου Τζέρσι, ο οποίος είχε καπνίσει συμβατικά τσιγάρα για λίγα χρόνια και ύστερα στράφηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για περισσότερα.

Ζέστη: Μήπως κινδυνεύετε από αφυδάτωση; Πώς θα το καταλάβετε

Ποια είναι τα συμπτώματά της στα παιδιά, τους ενήλικες και τα βρέφη. Ποια είναι η πρώτη ύποπτη ένδειξη. Έντονη ζέστη αρχίζει από σήμερα στη χώρα μας και μαζί με την θερμοκρασία αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουν πολλοί από εμάς αφυδάτωση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν καταναλώνει καθημερινά τα σχεδόν 2 λίτρα