Πως αντιμετωπίζεται η ασβέστωση στις αρτηρίες της καρδιάς

Date:

Η συσσώρευση ασβεστίου (ασβέστωση) στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών εμποδίζει την αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent, για να διανοιχθούν τα σημεία των αρτηριών που έχουν στένωση. Με ποιες μεθόδους αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα και τι ρόλο παίζει η… λιθοτριψία.

Η αγγειοπλαστική για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου είναι μία από τις πιο συχνές καρδιολογικές επεμβάσεις. Γίνεται για να διανοιχθούν τα σημεία στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών και να αποκατασταθεί η ροή του αίματος. Όταν, όμως, οι αρτηρίες έχουν σημαντική ασβέστωση στο τοίχωμά τους, η αγγειοπλαστική μετατρέπεται σε πρόκληση για τον επεμβατικό καρδιολόγο.

Η ασβέστωση είναι η σταδιακή συσσώρευση ασβεστίου σε κάποιο όργανο ή ιστό. Η αγγειοπλαστική σε στεφανιαίες αρτηρίες με σημαντική ασβέστωση χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία. Επιπλέον, οι επεμβάσεις αυτές έχουν:

  • Χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας
  • Υψηλότερο ποσοστό διεπεμβατικών επιπλοκών
  • Χειρότερη απώτερη έκβαση

Η δυσμενής αυτή πρόγνωση οφείλεται στο υψηλότερο ποσοστό θρόμβωσης και επαναστένωσης στα ειδικά ελάσματα (stents) που τοποθετούνται για να παραμείνει ανοιχτή η στεφανιαία αρτηρία.

Όπως αναφέρει ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Διονύσιος Αχτύπης, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, ο κυριότερος λόγος για τα προβλήματα στις επεμβάσεις αυτές είναι η κακή διαστολή της σκληρής αθηρωματικής πλάκας από τα συμβατικά μπαλόνια αγγειοπλαστικής. Αυτό έχει ως επακόλουθο:

  • Είτε τη μη δυνατότητα προώθησης και εμφύτευσης του stent
  • Είτε την μη ικανοποιητική έκπτυξη του stent

«Η ύπαρξη σοβαρής ασβέστωσης στην στεφανιαία αρτηρία που υποβάλλεται σε αγγειοπλαστική συσχετίζεται με χειρότερη έκβαση των ασθενών, λόγω αύξησης όλων των καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε στατιστικά σημαντικό βαθμό», τονίζει ο κ. Αχτύπης. «Η ατελής έκπτυξη των stents έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια στο πρώτο έτος μετά την αγγειοπλαστική».

Η αντιμετώπιση

Μέχρι πρόσφατα, η φαρέτρα των επεμβατικών καρδιολόγων περιλάμβανε συμβατικά μέσα για τα περιστατικά ασθενών με σοβαρή ασβέστωση των στεφανιαίων. Παραδείγματα τέτοιων μέσων είναι τα μπαλόνια υψηλών πιέσεων, τα scoring και τα cutting balloons, αλλά και ειδικές τεχνικές όπως η περιστροφική αθηρεκτομή (rotablation).

Τα μέσα αυτά συνοδεύονται από σημαντική πιθανότητα επιπλοκών, πολλές εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο διαχωρισμός-ρήξη ή οξεία απόφραξη του αγγείου, το αιμοπερικάρδιο κ.ά.

Ωστόσο, η περιστροφική αθηρεκτομή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, ιδίως για τις στενώσεις όπου είναι αδύνατη η προώθηση ακόμα και μικρών μπαλονιών. Κατ’ αυτήν, χρησιμοποιούνται ειδικές μύλες, καλυμμένες με κρυστάλλους από διαμάντι. Οι μύλες περιστρέφονται με πολύ υψηλή ταχύτητα, σχεδόν 150.000 στροφές το λεπτό. Προκαλούν επιλεκτική εξάχνωση του ιστού που έχει ασβέστωση.

Εν τούτοις, η περιστροφική αθηρεκτομή μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις βλαβών οι οποίες, ακόμα και μετά από επιτυχή περιστροφική αθηρεκτομή, δεν μπορούν να διασταλούν.

Η λιθοτριψία στις στεφανιαίες αρτηρίες

Πρόσφατα, προστέθηκε στις θεραπευτικές επιλογές η ενδοαγγειακή λιθοτριψία (intravascular lithotripsy – IVL) Shockwave. Η μέθοδος λειτουργεί όπως η κλασική εξωσωματική λιθοτριψία για την αντιμετώπιση των νεφρικών λίθων. Χρησιμοποιεί ακουστικά ωστικά κύματα που θρυμματίζουν εκλεκτικά τον σκληρό ιστό, χωρίς να τραυματίζουν τους μαλακούς ιστούς.

Η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε να κατασκευαστούν μικροσκοπικές συσκευές εκπομπής των κυμμάτων (εκπομποί) για τοπική λιθοτριψία στην ασβέστωση των αγγείων.

Η λιθοτριψία στις στεφανιαίες αρτηρίες (ενδοστεφανιαία λιθοτριψία) έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Επιπλέον, το σύστημα Shockwave IVL με καθετήρα ενδοστεφανιαίας λιθοτριψίας έλαβε ένδειξη CE το 2017. Στις ΗΠΑ έλαβε έγκριση από την αρμόδια Αρχή (τον FDA) το 2021.

Το σύστημα Shockwave παράγει ακουστικό ωστικό κύμα, το οποίο κατακερματίζει το ασβέστιο σε όλο το πάχος του τοιχώματος της στεφανιαίας αρτηρίας. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται καλύτερα η στεφανιαία αρτηρία για την εμφύτευση του stent. Μειώνεται επίσης στο ελάχιστο ο κίνδυνος επιπλοκών, διότι δεν τραυματίζεται το αγγείο. Η μέθοδος βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής, διότι επιτρέπει καλύτερη έκπτυξη του stent.

«Το Metropolitan General διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των στεφανιαίων βλαβών, συμπεριλαμβανομένης και της περιστροφικής αθηρεκτομής – Rotablator. Πρόσφατα, προστέθηκε στον σταθερό εξοπλισμό του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και το σύστημα ενδοστεφανιαίας λιθοτριψίας Shockwave, με δυνατότητα άμεσης χρήσης. Υπάρχει δε, σημαντική εμπειρία στη χρήση του, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και μηδενικές επιπλοκές.

Συμπερασματικά λοιπόν, στην αντιμετώπιση των στεφανιαίων αρτηριών με ιδιαίτερη ασβέστωση το Metropolitan General μπορεί να παρέχει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς εξοπλισμού και τεχνογνωσίας, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», καταλήγει ο κ. Αχτύπης.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κουρτίδου-Σεβδικαλής: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την πρόταση γάμου στο πλατό του J2US!

Συγκινητική στιγμή ήταν αυτή που παρακολουθήσαμε χθες (25/5) όταν ο Γιάννης Σεβδικαλής έκανε στο live του J2US πρόταση γάμου στη σύντροφό του Σοφία Κουρτίδου.

Λάκης Λαζόπουλος: Η συγκίνηση on air και η επιστροφή του Αλ Τσαντίρι Νιουζ

Ο Λάκης Λαζόπουλος, σε μία σπάνια τηλεοπτική του συνέντευξη, βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής Χαμογέλα και πάλι και μίλησε για όλα...  Όταν έκανε την είσοδό του στο πλατό, ακουγόταν το τραγούδι που έχει γράψει ο ίδιος, το «Μηδέν» που έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Λάκης Λαζόπουλος: Δέκα ράμματα μετά τον τραυματισμό στο

Γη της Ελιάς: Η Αντωνία μαχαιρώνει την Αλκμήνη

Την ίδια ώρα, η Ιουλία φέρνει στον κόσμο το παιδί της

Αντζελίνα Τζολί: Το άλλο πρόσωπο της ηθοποιού – Απειλεί μάρτυρες του Πιτ να μην καταθέτουν εναντίον της

Η Αντζελίνα Τζολί δεν είναι αυτό που θέλει να δείχνει, σύμφωνα με πρώην σωματοφύλακά της. Στις δικαστικές διαμάχες της με τον Μπραντ Πιτ για τα παιδιά τους, η ηθοποιός τον έχει υποδείξει ως βίαιο απέναντί τους, στο δικαστήριο. Πριν λίγους μήνες, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παραίτηση του Πιτ από τη διεκδίκηση επιμέλειας. Την ίδια ώρα

Μαριαγάπη Ξυπολιά για τις βλάβες του ήλιου στο δέρμα: «Ο γιατρός μου είπε να το αφαιρέσω “χτες” και φρίκαρα»

Ο ήλιος είναι περισσότερο «επιθετικός» και επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το δέρμα μας εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η Μαριαγάπη Ξυπολιά μίλησε για την περιπέτεια που πέρασε με την επιδερμίδα της. Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» ήταν η  Μαριαγάπη Ξυπολιά, η οποία

Πάολα για δικαστική διαμάχη Μαζωνάκη: «Ξέρω τι μπορεί να συνέβη και χέρι που σε παραταΐζει δεν το δαγκώνεις ποτέ»

Για την Eurovision και τη Μαρίνα Σάττι, τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και την δικαστική διαμάχη του Γιώργου Μαζωνάκη με την αδερφή του, Βάσω, μίλησε η Πάολα. Η γνωστή τραγουδίστρια βγήκε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» σήμερα Κυριακή (26.05.2024) και αναφέρθηκε στις φετινές sold out εμφανίσεις της, που μόλις ξεκίνησαν στο Catalaya Music Area στη

Έξαλλη η Μπακοδήμου με τον Light: «Είναι αλλού νυχτωμένος και ας τον λένε Light»

Μία συνέντευξη του Light στο διαδικτυακό κανάλι της Μαρίας Σολωμού, έκανε τη Μαρία Μπακοδήμου να ξεσπάσει εναντίον του γνωστού ράπερ αφού δεν μπορούσε να πιστέψει όλα όσα άκουγε από το στόμα του να λέγονται.  Ο Light αναφερόμενος στην ένταση που υπήρξε πριν από δύο χρονιές στα Mad κατά την οποία είχε επεισόδιο με τον Snik

Αλκαίος: «Θα ρωτούσα τη Σάττι αν η εμφάνιση στη Eurovision ήταν αυτή που ήθελε να δείξει στον κόσμο»

Ο Γιώργος Αλκαίος μίλησε στην κάμερα της εκπομπής I Love Σου Κου για τις επερχόμενες εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τη φετινή Eurovision.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Όταν πρωτοβγήκα, έλεγαν «αυτός είναι χοντρός, μην τον παίξεις»

Πλέον δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο άλλος, δήλωσε 

Βάνα Μπάρμπα: Ενοχλημένη με πάγκους μικροπωλητών έξω από το Καλλιμάρμαρο – Έλεος, ντρεπόμαστε ως Έλληνες

Έρχονται τουρίστες για να δούνε αυτό το υπέροχο μνημείο, τόνισε σε βίντεο που δημοσίευσε

Ελιές και καρκίνος του δέρματος: Κάθε πότε πρέπει να εξετάζουμε το σώμα μας και πώς

Με το καλοκαίρι προ των πυλών και τον ήλιο πιο επικίνδυνο από ποτέ, η υγεία του δέρματός μας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Η πρόληψη είναι, άλλωστε, το Α και το Ω στα θέματα υγείας και από τη γενική αυτή αρχή δεν εξαιρείται ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το όνομά της – Δεν αποδέχεται τον όρο non-binary

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το επίθετό της και παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη ως «Μαρίνα Σταυράκη», μιλώντας για τη ζωή της μετά το διαζύγιο, ενώ ευχαρίστησε τον πρώην σύζυγό της για την απόφαση να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στα non-binary άτομα, κάνοντας αναφορά στο Nemo που κέρδισε την φετινή Eurovision. Σε