Η ανεπαίσθητη “άσκηση” όπως κάθεστε για να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό και να κάψετε λίπος

Date:

Η εργασία στο γραφείο μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην υγεία μας, καθώς αναγκαζόμαστε να καθόμαστε για πολλές ώρες με τρόπο που μας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, νέα έρευνα ανακάλυψε ότι μια μικρή κίνηση των κάτω ποδιών μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής, διατηρώντας τον μεταβολισμό ενός μυός σε λειτουργία.

Ο μεγάλος μυς στο πίσω μέρος του ποδιού βρίσκεται κάτω από το γαστροκνήμιο (γάμπα). Είναι ένας ισχυρός μυς που είναι ζωτικής σημασίας για το περπάτημα, το τρέξιμο και το άλμα. Τώρα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πώς μπορείτε να ξεκλειδώσετε τις μεταβολικές του δυνατότητες κάνοντας κάτι που ονόμασαν “soleus pushup”.

“Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι αυτός ο μυς έχει τέτοιου είδους ικανότητα. Κανείς μέχρι τώρα δεν ερεύνησε ποτέ πώς να τον χρησιμοποιήσουμε για να βελτιστοποιήσουμε την υγεία μας”, δήλωσε ο Marc Hamilton, καθηγητής Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης στο πανεπιστήμιο του Χιούστον. “Όταν ενεργοποιηθεί σωστά, αυτός ο μυς μπορεί να ανεβάσει τον τοπικό οξειδωτικό μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα για ώρες, όχι μόνο για λεπτά, και το κάνει χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μείγμα καυσίμου”.

Η πειραματική φυσιολογική μελέτη εξέτασε 25 συμμετέχοντες των οποίων ο τρόπος ζωής κυμαινόταν από καθιστική ζωή έως ενεργή. Στη συνέχεια τους έβαλαν να κάνουν pushups του πέλματος από μια άνετη θέση, χρησιμοποιώντας οθόνες και βιοψίες του μυός για να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα.

Η χημεία του αίματος αποκάλυψε ότι τα pushups οδήγησαν σε 52% βελτίωση στη σταθεροποίηση των διακυμάνσεων της γλυκόζης στο αίμα και μείωσαν την ανάγκη ινσουλίνης κατά 60% όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν ροφήματα γλυκόζης.

Θα μπορούσε επίσης να κάψει λίπη στο αίμα -συγκεκριμένα λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) που συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη- ενισχύοντας τον μεταβολισμό των μυών του πέλματος με τρόπο που τον κρατούσε να λειτουργεί για ώρες.

Το αποτέλεσμα σήμαινε ότι ο μεταβολισμός του λίπους διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους κανονικούς ρυθμούς χωρίς να κάνετε pushups στο πέλμα.

Μέρος της “μαγείας” του soleus pushup πιθανότατα συνδέεται με τον τρόπο που αυτός ο μυς διατηρεί τον εαυτό του ενεργοποιημένο. Αντί να διασπά το γλυκογόνο όπως οι άλλοι μύες του σώματος, το πέλμα χρησιμοποιεί γλυκόζη στο αίμα και λίπη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να συσπάται ενώ περπατάμε και τρέχουμε χωρίς να κουραζόμαστε.

“Η χαμηλή εξάρτηση του εν λόγω μυός από το γλυκογόνο τον βοηθά να εργάζεται για ώρες αβίαστα χωρίς να κουράζεται κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου μυϊκής δραστηριότητας, επειδή υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο στην μυϊκή αντοχή που προκαλείται από την εξάντληση του γλυκογόνου”, πρόσθεσε ο Hamilton. “Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου τύπου συσταλτικής δραστηριότητας που επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση των ανθρώπινων μεταβολικών διεργασιών”.

μεταβολισμός

Ωστόσο, η λύση -όπως πάντα- δεν είναι ακόμα τέλεια, καθώς αν και φαίνεται ότι το πέλμα έχει μεγάλες δυνατότητες να επηρεάσει την μεταβολική μας υγεία, η μείωση της κίνησης δεν είναι τόσο εύκολη.

“Το soleus pushup φαίνεται απλό αρχικά, αλλά μερικές φορές αυτό που βλέπουμε με γυμνό μάτι δεν είναι όλη η ιστορία. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη κίνηση που αυτήν τη στιγμή απαιτεί φορητή τεχνολογία και εμπειρία για να βελτιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία”.

Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη εργάζεται τώρα για την τελειοποίηση των οδηγιών, ώστε οι εργαζόμενοι στο γραφείο να μπορούν να κάνουν την άσκηση soleus pushup χωρίς την ανάγκη της εξελιγμένης τεχνολογίας εργαστηρίου.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο iScience.

Πηγές: https://stories.uh.edu, https://www.iflscience.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή είναι η χειρότερη τροφή για τον μεταβολισμό, σύμφωνα με την επιστήμη

Ποια άσκηση στο γυμναστήριο ενεργοποιεί καλύτερα τον μεταβολισμό του λίπους

Έτσι επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αρχίζουμε να χάνουμε βάρος

4 διατροφικές συνήθειες που ρίχνουν τον μεταβολισμό και δυσκολεύουν την απώλεια βάρους μετά τα 50

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .