Fitness

Η προπόνηση των 20′ που δυναμώνει τους μύες και καίει λίπος

Τελευταία δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ή αλλιώς ΗΙΙΤ (High Intensity Interval Training) για αποτελεσματική καύση του λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Μάλιστα, με τις παρούσες συνθήκες των περιοριστικών μέτρων, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να γυμναστούμε αποτελεσματικά στο σπίτι ή σε υπαίθριους χώρους και σε μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί όμως και η μικρής διάρκειας άσκηση μόλις λίγων λεπτών αλλά έντονη να προσφέρει όλα τα οφέλη για την υγεία μας;

Πρόσφατα, ερευνητές ξεκίνησαν να ερευνούν το κατά πόσο οι μικρότερες παραλλαγές ενός προγράμματος HIIT, που περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα λεπτά άσκησης υψηλής έντασης ανά προπόνηση (χωρίς να υπολογίσουν την προθέρμανσης και την αποθεραπεία), δείχνουν κάποια βελτίωση στην υγεία. Η ερευνητική αυτή κριτική δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology και συγκεντρώνει ερευνητικό υλικό δεκαετίας με θέμα αυτή τη μικρής διάρκειας προπόνησης HIIT.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται για την σωματική δραστηριότητα 150-300 λεπτά γυμναστική ήπιας έντασης την εβδομάδα ή 75-100 λεπτά έντονης γυμναστικής την εβδομάδα, αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να μην είναι εφικτός για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές και η καθημερινότητα έντονη. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αυξανόμενα ποσοστά σωματικής αδράνειας στους ενηλίκες σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι και η χαμηλότερης έντασης προπόνησης HIIT (συνολικής διάρκειας λιγότερο από 20 λεπτά συμπεριλαμβανομένης της προθέρμανσης και της αποθεραπείας) προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία παρά την μικρότερη διάρκεια του.

Τι είναι η χαμηλής έντασης προπόνηση HIIT; Μια τυπική προπόνηση HIIT εναλλάσσει υψηλής έντασης ασκήσεις με περιόδους ανάπαυσης ή ηπιότερης έντασης προπόνηση.

Η ανασκόπηση αυτή βασίζεται στην πρόσφατη έρευνα των ίδιων συγγραφέων που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι μόλις 4 λεπτά της προπόνησης HIIT για τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες προσέφεραν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, του λίπους στο ήπαρ, ενώ βελτίωσε την καρδιοαναπνευστική ικανότητα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν αντίστοιχα με 45 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης. Επιπλέον, φαίνεται πως βελτιώθηκε και η λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών.

Παρά τα θετικά οφέλη της άσκησης αυτής σε μεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τους ειδικούς πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτού του είδους την προπόνηση. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι οι συμμετέχοντες της έρευνας δήλωσαν ότι δεν περίμεναν με τόσο μικρό χρόνο προπόνησης να νιώθουν τόσο καλά με το σώμα τους.

Διαβάστε επίσης: 

Επτά τάσεις που θα γίνουν μόδα στο fitness το 2021

Ο τύπος άσκησης που προστατεύει από την άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Related posts

Η πρακτική της γιόγκα με τα περισσότερα οφέλη για το μυαλό και τη μνήμη

admin

Αδυνάτισμα: Οι επιλογές του Σαββατοκύριακου που έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τις καθημερινές προπονήσεις

admin

Νόσος Πάρκινσον: Η προπόνηση που «σώζει» τους νευρώνες και ενισχύει τη ντοπαμίνη – Μέσα σε έξι μήνες

admin

Επικίνδυνοι για την καρδιά οι μεγάλοι και διογκωμένοι κοιλιακοί – Έρευνα αποκαλύπτει

admin

Όταν ο παππούς «πλέει στα ρούχα του» και άλλα σημάδια υποσιτισμού στην τρίτη ηλικία – Τι να κάνετε

admin

Πόνος στη μέση: Η εναλλακτική άσκηση που ανακουφίζει και επαναφέρει τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης

admin

Προπόνηση: Ποιοι έχουν μεγαλύτερο όφελος για την καρδιά τους με λιγότερες ώρες γυμναστικής

admin

Ανακαλύψτε τα πιο αποτελεσματικά «φυσικά» αντικαταθλιπτικά – Το μυστικό για καλύτερα αποτελέσματα

admin

LIIT: Ανακαλύψτε την προπόνηση που καίει θερμίδες, αδυνατίζει και έχει τα οφέλη της HIIT, χωρίς να σας εξαντλεί

admin

Τέσσερις ασκήσεις για στητό και καλογυμνασμένο στήθος – Αρκούν δύο βαράκια για να πετύχετε φυσική ανόρθωση

admin

Υπέρταση: Η αρχαία κινεζική πρακτική που ρίχνει την πίεση – Όλοι μπορούν να τη δοκιμάσουν

admin

Η καλύτερη προπόνηση για γερό μυαλό και δυνατή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα

admin