Health

Κορωνοϊός: Ουσία στο αίμα «προβλέπει» ποιοι ασθενείς με COVID μπορεί να επιδεινωθούν

Η μέτρηση μίας ουσίας στο αίμα μπορεί να «προβλέπει» ποιοι από τους ασθενείς που έχει νοσήσει ο κορωνοϊός, είναι πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή επιδείνωση, ακόμα κι αν έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η ουσία είναι μία πρωτεΐνη που παράγει ο κορωνοϊός. Τα επίπεδά της σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο […]

Η μέτρηση μίας ουσίας στο αίμα μπορεί να «προβλέπει» ποιοι από τους ασθενείς που έχει νοσήσει ο κορωνοϊός, είναι πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή επιδείνωση, ακόμα κι αν έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ουσία είναι μία πρωτεΐνη που παράγει ο κορωνοϊός. Τα επίπεδά της σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο σε σχετικά καλή κατάσταση, έδειξαν πως συσχετίζονται ισχυρά με τις πιθανότητες υποστήριξης της αναπνοής 5 ημέρες αργότερα. Συσχετίζονται επίσης ισχυρά με τη διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός δεν σταματά να αναπαράγεται σε μερικούς ασθενείς, ακόμα και πολλές μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για την λήψη απόφασης για τη χορήγηση αντιιϊκών φαρμάκων, λένε οι ερευνητές.

«Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως αν δίναμε αρκετά νωρίς αντιϊικά φάρμακα στους ασθενείς, θα σταματούσε η αναπαραγωγή του ιού πριν αρρωστήσουν βαριά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Angela Rogers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Πιστεύαμε επίσης πως τα συμπτώματα όσων έμπαιναν στο νοσοκομείο, οφείλονταν κυρίως στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού τους. Επομένως, δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστούν τα αντιϊικά μετά την εισαγωγή. Τα ευρήματά μας όμως δείχνουν ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αναπαράγεται σε μερικούς νοσηλευόμενους ασθενείς».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 2.540 ασθενείς από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Όλοι τους είχαν νοσήσει μεταξύ Αυγούστου 2020 και Νοεμβρίου 2021 και είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η εισαγωγή είχε γίνει 12 ημέρες ή λιγότερες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Λίγοι εξ αυτών ήταν εμβολιασμένοι κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Κατά την ένταξή τους στη μελέτη, οι ερευνητές τούς είχαν υποβάλλει σε αναλύσεις αίματος, μετρώντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης Ν (πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου). Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από το εξωτερικό τοίχωμα του κορωνοϊού. Επιτελεί διάφορες λειτουργίες επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, τον πολλαπλασιασμό του ιού όταν αυτός εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το 95% των ασθενών είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα της πρωτεΐνης Ν. Από αυτούς, το 57% είχαν επίπεδα μεγαλύτερα ή ίσα με 1.000 νανογραμμάρια ανά λίτρο (ng/l). Ένα νανογραμμάριο ισούται με 1 δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου. Αυτοί οι ασθενείς ήταν σε γενικές γραμμές πιο άρρωστοι όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, απ’ ό,τι όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης.

Τα ευρήματα

Όταν, όμως, οι ερευνητές ξαναμέτρησαν την πρωτεΐνη 5 ημέρες αργότερα, διαπίστωσαν πως αποτελούσε προγνωστικό δείκτη για την έκβασή τους. Ειδικότερα, όσοι είχαν αρχικά υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αλλά δεν χρειάζονταν ακόμα οξυγόνο, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να παίρνουν οξυγόνο 5 ημέρες αργότερα.

Από υποομάδα 257 ασθενών οι οποίοι δεν χρειάζονταν κατά την εισαγωγή τους οξυγόνο, η οξυγονοθεραπεία τελικά κρίθηκε απαραίτητη:

  • Στο 26% των ασθενών με επίπεδα της πρωτεΐνης Ν τουλάχιστον 1.000 ng/L
  • Στο 6% των ασθενών με επίπεδα της πρωτεΐνης Ν πολύ χαμηλότερα από 1.000 ng/L

Επιπλέον, τα επίπεδα της πρωτεΐνης που παράγει ο κορωνοϊός, συσχετίζονταν και με τη διάρκεια της νοσηλείας. Η μέση διάρκειά της ήταν:

  • 4 ημέρες στους ασθενείς με χαμηλή πρωτεΐνη Ν
  • 7 ημέρες στους ασθενείς με υψηλή πρωτεΐνη Ν

Η διαφορά ήταν ιδιαιτέρως εμφανής στους ασθενείς που χρειάζονταν μη-επεμβατικό αερισμό (π.χ. οξυγόνο με μάσκα). Από τους ασθενείς αυτούς, την 28η ημέρα μετά την εισαγωγή είχε πάρει εξιτήριο:

  • Το 42% όσων είχαν υψηλή πρωτεΐνη Ν
  • Το 73% όσων είχαν χαμηλή πρωτεΐνη Ν

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία υποομάδα ασθενών μπορεί να ωφελούνται από τις αντιϊικές θεραπείες ακόμα και μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο», τόνισε η Dr. Rogers.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Η μόρφωση αυξάνει τη μακροζωία [μελέτη]

admin

Απώλεια ακοής: Οι πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι θεραπείας

admin

Καρκίνος: Ανισότητες στην εκπαίδευση και στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τη νόσο (μελέτη)

admin

Αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια: Πόσο ασφαλής είναι;

admin

Εξελιγμένη αγωγή με CAR T-λεμφοκύτταρα θεράπευσε τρία αυτοάνοσα νοσήματα

admin

Ο καρκίνος του προστάτη έχει δύο ξεχωριστούς τύπους – Τι αλλάζει στη θεραπεία

admin

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη είναι πλέον παχύσαρκοι

admin

Ένας ακόμη λόγος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

admin

Ανησυχία για τον κοκκύτη στην Ευρώπη: Αυξάνονται τα κρούσματα

admin

Wearables: Μπορεί μία συσκευή να μας κάνει πιο fit;

admin

Τατουάζ: Τα μελάνια συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, λένε οι ειδικοί

admin

Σπάνιες παθήσεις: Χρειάζονται συχνά πολλά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση

admin