Γιατί η πνευμονία είναι τόσο επικίνδυνη: Πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε

Date:

Κάθε φορά που εισπνέουμε, ο αέρας εισέρχεται στην τραχεία, περνά από μια σειράς καναλιών που ονομάζονται βρόγχοι και φτάνει σε μικρές συστάδες αεροθυλάκων που ονομάζονται κυψελίδες.

Υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια κυψελίδες στους πνεύμονες, που συνολικά μπορούν να καλύψουν μια επιφάνεια περίπου 75 τ.μ. (το μέγεθος ενός γηπέδου τένις). Οι αεροθύλακες, που έχουν το πάχος ενός κυττάρου, επιτρέπουν μια κρίσιμη ανταλλαγή: αφήνουν το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε να εισέλθει στο αίμα και αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα.

Η πνευμονία διαταράσσει αυτήν την ανταλλαγή: Στην πνευμονία οι κυψελίδες μολύνονται και γεμίζουν με υγρό. Υπάρχουν πολλά είδη παθογόνων οργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ιοί ή τα βακτήρια.

Τι ακριβώς συμβαίνει και προκύπτει πνευμονία

Αυτοί οι μικροσκοπικοί εισβολείς εισέρχονται στον οργανισμό από σταγονίδια στον αέρα που εισπνέουμε, ή όταν αγγίζουμε τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα, έχοντας προηγουμένως ακουμπήσει μία μολυσμένη επιφάνεια. Κατόπιν συναντούν την πρώτη γραμμή άμυνας της αναπνευστικής οδού: την αναπνευστική βλεννογόνο. Αυτή αποτελείται από βλέννα που παγιδεύει τους εισβολείς και τριχίδια τα οποία μεταφέρουν τη βλέννα προς το στόμα, απ’ όπου και αποβάλλεται με τον βήχα.

Μερικοί όμως εισβολείς μπορεί να περάσουν από την αναπνευστική βλεννογόνο στους πνεύμονες, όπου συναντούν τις κυψελίδες. Επειδή οι κυψελίδες λειτουργούν ως κρίσιμα σημεία ανταλλαγής μεταξύ του αίματος και του αέρα, έχουν τους δικούς τους εξειδικευμένους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων (μακροφάγα) που καταπολεμούν ξένους οργανισμούς τυλίγοντας και τρώγοντάς τους.

Όταν οι παθογόνοι μπαίνουν στους πνεύμονες τα μακροφάγα τους καταστρέφουν. Το ανοσοποιητικό στέλνει για βοήθεια επιπλέον λευκά αιμοσφαίρια στις κυψελίδες. Καθώς αυτά τα αμυντικά κύτταρα πολεμούν τα παθογόνα δημιουργείται φλεγμονή και παράγεται υγρό ως υποπροϊόν αυτής.

Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, δυσκολεύει την ανταλλαγή αερίων στις κυψελίδες. Καθώς το επίπεδο του διοξιδείου του άνθρακα στο αίμα αυξάνεται, το σώμα αναπνέει γρήγορα για να το αποβάλλει και να λάβει πιο πολύ οξυγόνο. Η γρήγορη αναπνοή είναι από τα πιο συνήθη συμπτώματα της πνευμονίας. Το σώμα επίσης προσπαθεί να αποβάλλει το υγρό από τις κυψελίδες με τον βήχα.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Ο προσδιορισμός των αιτιών της πνευμονίας μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά μόλις προσδιοριστούν, οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβακτηριακές ή αντιικές θεραπείες.

Οι θεραπείες με αντιβιοτικά βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μειώνονται, το σώμα σταδιακά αποβάλλει ή απορροφά το υγρό και τα νεκρά κύτταρα. Μετά από περίπου μία εβδομάδα συνήθως τα χειρότερα συμπτώματα εξαφανίζονται αν και η πλήρης ίαση μπορεί να πάρει μέχρι και έναν μήνα.

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικοι μπορούν να περάσουν την πνευμονία στο σπίτι. Αλλά για μερικές ομάδες η πνευμονία μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή και να χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, χορήγηση οξυγόνου, ή άλλη ιατρική θεραπεία, για να καταπολεμηθεί η λοίμωξη.

Το κάπνισμα καταστρέφει τα τριχίδια, μειώνοντας την ικανότητά τους να αποβάλουν την κανονική ποσότητα βλέννας, πόσο μάλλον την αυξημένη ποσότητα που παράγεται με την πνευμονία. Γενετικές και αυτοάνοσες διαταραχές αυξάνουν την ευαισθησία σε παθογόνα, που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία.

Πότε η πνευμονία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι καθώς έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Και αν κάποιος έχει ιογενή πνευμονία, ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης της αναπνευστικής οδού είναι μεγαλύτερος.

Πολλοί θάνατοι από πνευμονία οφείλονται σε ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Μερικές φορές, όμως, ακόμα και με την κατάλληλη θεραπεία, η μάχη του σώματος ενάντια στην πνευμονία είναι άνιση και προκαλεί φλεγμονές σε όλο το σώμα, όχι μόνο στους πνεύμονες. Αυτός είναι μεν προστατευτικός μηχανισμός, αλλά αν αυτή την κατάσταση διαρκεί, κάποια όργανα σταματούν να λειτουργούν προκαλώντας σοκ και σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο!

Πώς μπορούμε λοιπόν να αποτρέψουμε την πνευμονία;

Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο επαρκής ύπνος βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις μολύνσεις. Τα εμβόλια προστατεύουν από κοινά παθογόνα που προκαλούν πνευμονία, ενώ το τακτικό πλύσιμο των χεριών αποτρέπει την εξάπλωση των μικροβίων και προστατεύει τους πιο ευάλωτους από σοβαρή πνευμονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κάπνισμα ευνοεί την ανάπτυξη σοβαρής πνευμονικής υπέρτασης

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Συμπτώματα, στάδια, θεραπεία και καθημερινή αντιμετώπιση

Τρεις βιταμίνες συνδέονται με λιγότερα κρυολογήματα και πνευμονικές διαταραχές

Χειρότερο για τους πνεύμονες ακόμα και από κάπνισμα αυτό που κάνουν ολοένα και περισσότεροι πλέον!

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κουρτίδου-Σεβδικαλής: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την πρόταση γάμου στο πλατό του J2US!

Συγκινητική στιγμή ήταν αυτή που παρακολουθήσαμε χθες (25/5) όταν ο Γιάννης Σεβδικαλής έκανε στο live του J2US πρόταση γάμου στη σύντροφό του Σοφία Κουρτίδου.

Λάκης Λαζόπουλος: Η συγκίνηση on air και η επιστροφή του Αλ Τσαντίρι Νιουζ

Ο Λάκης Λαζόπουλος, σε μία σπάνια τηλεοπτική του συνέντευξη, βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής Χαμογέλα και πάλι και μίλησε για όλα...  Όταν έκανε την είσοδό του στο πλατό, ακουγόταν το τραγούδι που έχει γράψει ο ίδιος, το «Μηδέν» που έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Λάκης Λαζόπουλος: Δέκα ράμματα μετά τον τραυματισμό στο

Γη της Ελιάς: Η Αντωνία μαχαιρώνει την Αλκμήνη

Την ίδια ώρα, η Ιουλία φέρνει στον κόσμο το παιδί της

Αντζελίνα Τζολί: Το άλλο πρόσωπο της ηθοποιού – Απειλεί μάρτυρες του Πιτ να μην καταθέτουν εναντίον της

Η Αντζελίνα Τζολί δεν είναι αυτό που θέλει να δείχνει, σύμφωνα με πρώην σωματοφύλακά της. Στις δικαστικές διαμάχες της με τον Μπραντ Πιτ για τα παιδιά τους, η ηθοποιός τον έχει υποδείξει ως βίαιο απέναντί τους, στο δικαστήριο. Πριν λίγους μήνες, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παραίτηση του Πιτ από τη διεκδίκηση επιμέλειας. Την ίδια ώρα

Μαριαγάπη Ξυπολιά για τις βλάβες του ήλιου στο δέρμα: «Ο γιατρός μου είπε να το αφαιρέσω “χτες” και φρίκαρα»

Ο ήλιος είναι περισσότερο «επιθετικός» και επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το δέρμα μας εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η Μαριαγάπη Ξυπολιά μίλησε για την περιπέτεια που πέρασε με την επιδερμίδα της. Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» ήταν η  Μαριαγάπη Ξυπολιά, η οποία

Πάολα για δικαστική διαμάχη Μαζωνάκη: «Ξέρω τι μπορεί να συνέβη και χέρι που σε παραταΐζει δεν το δαγκώνεις ποτέ»

Για την Eurovision και τη Μαρίνα Σάττι, τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και την δικαστική διαμάχη του Γιώργου Μαζωνάκη με την αδερφή του, Βάσω, μίλησε η Πάολα. Η γνωστή τραγουδίστρια βγήκε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» σήμερα Κυριακή (26.05.2024) και αναφέρθηκε στις φετινές sold out εμφανίσεις της, που μόλις ξεκίνησαν στο Catalaya Music Area στη

Έξαλλη η Μπακοδήμου με τον Light: «Είναι αλλού νυχτωμένος και ας τον λένε Light»

Μία συνέντευξη του Light στο διαδικτυακό κανάλι της Μαρίας Σολωμού, έκανε τη Μαρία Μπακοδήμου να ξεσπάσει εναντίον του γνωστού ράπερ αφού δεν μπορούσε να πιστέψει όλα όσα άκουγε από το στόμα του να λέγονται.  Ο Light αναφερόμενος στην ένταση που υπήρξε πριν από δύο χρονιές στα Mad κατά την οποία είχε επεισόδιο με τον Snik

Αλκαίος: «Θα ρωτούσα τη Σάττι αν η εμφάνιση στη Eurovision ήταν αυτή που ήθελε να δείξει στον κόσμο»

Ο Γιώργος Αλκαίος μίλησε στην κάμερα της εκπομπής I Love Σου Κου για τις επερχόμενες εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τη φετινή Eurovision.

Γιώργος Παπαδόπουλος: Όταν πρωτοβγήκα, έλεγαν «αυτός είναι χοντρός, μην τον παίξεις»

Πλέον δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο άλλος, δήλωσε 

Βάνα Μπάρμπα: Ενοχλημένη με πάγκους μικροπωλητών έξω από το Καλλιμάρμαρο – Έλεος, ντρεπόμαστε ως Έλληνες

Έρχονται τουρίστες για να δούνε αυτό το υπέροχο μνημείο, τόνισε σε βίντεο που δημοσίευσε

Ελιές και καρκίνος του δέρματος: Κάθε πότε πρέπει να εξετάζουμε το σώμα μας και πώς

Με το καλοκαίρι προ των πυλών και τον ήλιο πιο επικίνδυνο από ποτέ, η υγεία του δέρματός μας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Η πρόληψη είναι, άλλωστε, το Α και το Ω στα θέματα υγείας και από τη γενική αυτή αρχή δεν εξαιρείται ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το όνομά της – Δεν αποδέχεται τον όρο non-binary

Η Μαρίνα Πατούλη άλλαξε το επίθετό της και παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη ως «Μαρίνα Σταυράκη», μιλώντας για τη ζωή της μετά το διαζύγιο, ενώ ευχαρίστησε τον πρώην σύζυγό της για την απόφαση να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στα non-binary άτομα, κάνοντας αναφορά στο Nemo που κέρδισε την φετινή Eurovision. Σε