Health

Παίρνετε ήδη κάποιο αντιπηκτικό για το αίμα; Αν πάρετε και ασπιρίνη ίσως σας βλάψει

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί προτείνουν την λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης για να βοηθήσει στην πρόληψη των πρωτοεμφανιζόμενων εμφραγμάτων και του εγκεφαλικού. Αλλά ολοένα και περισσότερο, εγείρονται προειδοποιήσεις επ’ αυτής της πρακτικής.

Οι πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις προέρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα βαρφαρίνη (ένα άλλο αραιωτικό του αίματος) μαζί με ασπιρίνη, είναι πιο πιθανό να έχουν αιμορραγικά προβλήματα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αιμορραγικού επεισοδίου μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο όταν η χρήση ασπιρίνης μειώθηκε σε αυτήν την ομάδα.

Η ασπιρίνη δεν είναι φάρμακο… πανάκειας, όπως πιστευόταν κάποτε, είπε ο δρ. Τζέφρι Μπαρνς, συν-συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο Καρδιαγγειακό Κέντρο του πανεπιστημίου.

«Σκεφτήκαμε πώς θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τους ασθενείς που δεν χρειάζεται να παίρνουν ασπιρίνη επειδή παίρνουν ήδη άλλο αντιπηκτικό. Ας σταματήσουμε την ασπιρίνη τους και ας δούμε αν μπορούμε πραγματικά να αποφύγουμε αυτά τα αιμορραγικά συμβάντα», είπε ο δρ. Μπαρνς.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν πίνακες ασθενών σε έξι αντιπηκτικές κλινικές του Μίσιγκαν και ρώτησαν τους γιατρούς τους εάν η ασπιρίνη ήταν απαραίτητη. Εάν όχι, τότε διακόπηκε η χορήγησή της στους ασθενείς.

Με τον καιρό ανακάλυψαν, ότι η μείωση της υπερβολικής χρήσης ασπιρίνης οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα.

Η μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερους από 6.700 ενήλικες που έπαιρναν βαρφαρίνη για κολπική μαρμαρυγή ή φλεβική θρομβοεμβολή μεταξύ 2010 και 2019. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι ένας θρόμβος αίματος.

Πολλοί ασθενείς έπαιρναν χαμηλή δόση ασπιρίνης χωρίς σαφή ένδειξη να το κάνουν, όπως όσοι είχαν πρόσφατο έμφραγμα, πρόσφατη τοποθέτηση stent ή μηχανική καρδιακή βαλβίδα, είπε ο δρ. Μπαρνς.

Σε μια στατιστική ανάλυση που έγινε μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2021, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά λιγότερα προβλήματα αιμορραγίας, είτε μικρά είτε μεγάλα. Δεν παρατήρησαν αύξηση στα θέματα θρόμβωσης.

Η επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο οι ασθενείς που δεν χρειάζονται ασπιρίνη θα σταματήσουν να την παίρνουν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών αιμορραγικών επιπλοκών και να αποδειχτεί σωτήρια, είπε ο δρ. Barnes.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ασπιρίνη εξακολουθεί να είναι απίστευτα σημαντική για ορισμένους ασθενείς. Οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές έχουν επίσης εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

“Ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία αυτής της μελέτης είναι ότι ήδη οι γιατροί έδειχναν ότι η ασπιρίνη πιθανότατα δεν ήταν τόσο σημαντική όσο πιστεύαμε κάποτε. Το ποσοστό των ασθενών που χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη μειωνόταν ήδη σιγά-σιγά. Αυτό που κάναμε είναι ότι το αντιμετωπίσαμε όλο αυτό ως μια συστηματική διαδικασία”, είπε ο δρ. Μπαρνς.

Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό οι ασθενείς να μην αποφασίζουν να διακόψουν την ασπιρίνη μόνοι τους, αλλά πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Ορισμένες καταστάσεις χρειάζονται και τις δύο θεραπείες, λένε οι γιατροί.

Αν και η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ ενημέρωσε τις κατευθυντήριες γραμμές τον περασμένο Απρίλιο, συνιστώντας την αποφυγή έναρξης χαμηλής δόσης ασπιρίνης σε άτομα 60 ετών και άνω, εκείνοι με υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα δεν ήταν μέρος αυτής της σύστασης.

Πολλοί ασθενείς που έχουν ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή άλλης καρδιαγγειακής νόσου μπορούν να ωφεληθούν από την ασπιρίνη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 19 Σεπτεμβρίου στο JAMA Network Open.

-: https://www.medicinenet.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασπιρίνη: Τα συμπτώματα από υπερβολική λήψη – Πότε προκαλεί θάνατο

Κάνει καλό η ασπιρίνη στην καρδιά; Η ετυμηγορία

Φαγούρα, πρησμένα πόδια και απώλεια όρεξης: Σημάδια προβλήματος σε σημαντικό όργανο – Ποια είναι τα υπόλοιπα

Μυοπερικαρδίτιδα: Συμπτώματα, αίτια, επιπλοκές και θεραπεία

Related posts

Ένας ακόμη λόγος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

admin

Ανησυχία για τον κοκκύτη στην Ευρώπη: Αυξάνονται τα κρούσματα

admin

Wearables: Μπορεί μία συσκευή να μας κάνει πιο fit;

admin

Τατουάζ: Τα μελάνια συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, λένε οι ειδικοί

admin

Σπάνιες παθήσεις: Χρειάζονται συχνά πολλά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση

admin

Έχετε ιγμορίτιδα; Μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσετε ρευματική πάθηση

admin

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

admin

Πόσο βοηθά τελικά να χάσουμε βάρος το νερό πριν το φαγητό;

admin

Μικροπλαστικά υπάρχουν πλέον σε κάθε ανθρώπινο πλακούντα [μελέτη]

admin

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει όταν είναι θετικό το rapid τεστ και αρνητικό το μοριακό

admin

Μένετε κοντά σε εστιατόριο fast food; Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια

admin

Η γρίπη των πτηνών έφτασε στην ηπειρωτική Ανταρκτική – Φόβοι για τους πιγκουΐνους

admin