Νεφρολιθίαση: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πέτρες στο νεφρό. Τι δείχνουν νέες μελέτες

Date:

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης η αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά 1οC πάνω από το φυσιολογικό. Τι έχει αλλάξει στον επιπολασμό της νόσου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πως μπορούμε να προστατευθούμε.

Η κλιματική αλλαγή, με τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα που προκαλεί, έχει οδηγήσει σε αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από πέτρες στο νεφρό (νεφρολιθίαση), σύμφωνα με ολοένα περισσότερες μελέτες. Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες, ακόμα κι αν ληφθούν μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων.

Υπολογίζεται ότι πλέον ένας στους 10 ανθρώπους αναπτύσσουν νεφρολιθίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο αριθμός των περιστατικών είναι υψηλότερος στις νοτιότερες περιοχές του δυτικού ημισφαιρίου, απ’ ό,τι στις βορειότερες.

Τα περιστατικά παρουσιάζουν επίσης εποχιακή διακύμανση (είναι περισσότερα το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα). Μολονότι, εξ άλλου, μέχρι πριν από δύο δεκαετίες ήταν εμφανώς περισσότερα μεταξύ των ανδρών, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων, αλλά και των ηλικιών μειώνεται.

Ανάλυση στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε το 2021 έδειξε ότι ο επιπολασμός της νεφρολιθίασης αυξήθηκε σημαντικά στις γυναίκες την περίοδο 2007-2018. Ειδικότερα, από 6,5% που ήταν το 2007-2008, έφτασε στο 9,4% το 2017-2018. Το πιο πρόσφατο ποσοστό προσέγγισε σημαντικά τον αντίστοιχο επιπολασμό στους άνδρες (ήταν 10,9%).

Ανάλογα ευρήματα είχαν μελέτες και στους εφήβους, με τα αυξανόμενα περιστατικά παχυσαρκίας να θεωρούνται σημαντικός παράγοντας.

Την κατάσταση εκτιμάται ότι επιβαρύνει σημαντικά η κλιματική αλλαγή. Ερευνητικές ομάδες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν δημοσιεύσει μελέτες που δείχνουν ότι σε διάστημα 2-20 ημερών από ένα κύμα καύσωνα, αυξάνονται αισθητά οι ασθενείς με νεφρολιθίαση. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι ο κίνδυνος αναπτύξεως πέτρας στο νεφρό αυξάνεται κατά 4% με κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή σε έναν τόπο.

Επιστήμονες από τη Φιλαδέλφεια, εξάλλου, υπολόγισαν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα τα περιστατικά νεφρολιθίασης θα έχουν αυξηθεί από 2,2% έως σχεδόν 4% αναλόγως με το αν θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων σε ένα μέτριο επίπεδο ή θα παραμείνουν ως έχουν.

Χρειάζονται εβδομάδες για να αποβληθούν

«Η νεφρολιθίαση είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού στον δυτικό κόσμο και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα στους ασθενείς», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος δρ Ηρακλής Δ. Πούλιας, τ. διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ, τ. πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Όπως εξηγεί, ένας λίθος του νεφρού διαμέτρου κάτω των 4 χιλιοστών μπορεί να χρειασθεί 1-2 εβδομάδες για να διέλθει στον ουρητήρα και στην ουροδόχο κύστη, για να αποβληθεί από τον οργανισμό. Ένας μεγαλύτερος λίθος μπορεί να χρειασθεί 2-3 εβδομάδες, προκαλώντας στην πορεία συμπτώματα όπως πόνο, αιματουρία και ουρολοίμωξη.

Ο πόνος εκδηλώνεται όταν ένας λίθος δυσκολεύεται λόγω μεγέθους και μορφολογίας να διέλθει από τον ουρητήρα για να φτάσει στην ουροδόχο κύστη. Αν, όμως, εγκλωβιστεί στον ουρητήρα και τον αποφράξει, τότε μπορεί να προκληθεί υδρονέφρωση (είναι η διάταση του ουρητήρα και του νεφρού) επειδή διακόπτεται η διοχέτευση των ούρων.

Η υδρονέφρωση προκαλεί αιφνίδιο σπασμό και ακραίο πόνο στη νεφρική χώρα, που είναι γνωστός ως κολικός του νεφρού. Ο πόνος αυτός συχνά συνοδεύεται από μικρή ή μεγάλη αιματουρία, ναυτία και έμετο.

Πώς σχηματίζονται

Η νεφρολιθίαση αρχίζει όταν ορισμένες από τις ουσίες που αποβάλλονται στα ούρα (π.χ. ασβέστιο, οξαλικά άλατα, φωσφορικά άλατα) βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις και στο κατάλληλο περιβάλλον ούρων. Το αποτέλεσμα είναι να κρυσταλλοποιούνται, δημιουργώντας τους λίθους.

«Στο 80% των περιπτώσεων οι πέτρες στους νεφρούς είναι λίθοι ασβεστίου. Η ανάπτυξή τους έχει άμεση συσχέτιση με τις διατροφικές συνήθειες (πρόσληψη ασβεστίου, πρωτεϊνών και άλατος) αλλά και με τη ζέστη. Έχει επίσης καταδειχθεί ότι έχουν και ισχυρή γενετική συνιστώσα», τονίζει ο κ. Πούλιας.

Η επαρκής πρόσληψη υγρών έχει καθοριστική σημασία για την πρόληψή τους. «Όταν έχει ζέστη, είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθεί κανείς και αυτό είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά στους άνδρες», εξηγεί. «Η ανάπτυξη έστω και μικρής αφυδάτωσης οδηγεί σε μείωση της παραγωγής των ούρων. Η μείωση στον όγκο των ούρων έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η συγκέντρωση των μεταλλικών στοιχείων. Αυτό ευνοεί τη νεφρολιθίαση. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πάρα πολύ το ισοζύγιο του ύδατος στον οργανισμό και τις συνέπειές της θα βλέπουμε εφ’ εξής ολοένα συχνότερα στην υγεία μας».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η διάμεση ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά η νεφρολιθίαση είναι:

  • Τα 30-40 έτη για τους άνδρες
  • Τα 35-55 έτη για τις γυναίκες

Η κατάσταση είναι, όμως, πολύ συχνή και σε νεότερα άτομα. Σε μία στις δύο περιπτώσεις, οι λίθοι υποτροπιάζουν μέσα σε 5-10 χρόνια. Στο 75% των περιπτώσεων υποτροπιάζουν μέσα σε μία 20ετία.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε

Η πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποτραπεί η νεφρολιθίαση. Συνιστάται κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου υγρών σε καθημερινή βάση, όλες τις εποχές του χρόνου. Όταν έχει ζέστη, η ποσότητα αυτή πρέπει να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1 λίτρο.

«Είναι απαραίτητο για να αραιώνουν τα συστατικά της κρυστάλλωσης στα ούρα και έτσι να μειώνεται ο κίνδυνος λιθίασης», εξηγεί ο κ. Πούλιας. «Όσοι, όμως, έχουν βαρύ, χειρωνακτικό επάγγελμα ή είναι πολύ δραστήριοι σωματικά (π.χ. αθλητές, όσοι μετακινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο) μπορεί να χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες υγρών».

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρήστος Μάστορας και Γαρυφαλλιά Καληφώνη σε τρυφερές στιγμές – Το φιλί και τα γέλια του ζευγαριού

Η Γαρυφαλλιά Καληφώνη και ο Χρήστος Μάστορας είναι ερωτευμένοι και αυτό δεν κρύβεται. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φαίνεται πως το ζευγάρι έκανε μια απόδραση, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Γαρυφαλλιά Καληφώνη. Η ίδια φορά μαγιό και φαίνεται να έχει βγει για φαγητό με τον σύντροφό της.

Στεφανία Γουλιώτη: Στη σκηνή της γέννας στο Maestro, με άκουγαν που φώναζα και κάλεσαν το 100!

Στην στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» βρέθηκε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη που αναφέρθηκε στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την επιτυχημένη σειρά Maestro, στην οποία πρωταγωνιστεί. Η γνωστή ηθοποιός, αναφέρθηκε στα πρώτα της βήματα στον χώρο της υποκριτικής: «Έπαιζα θέατρο από πολύ μικρή. Κάποια στιγμή σταμάτησα για να δώσω πανελλήνιες. Αλλά ήμουν τυχερή από πολύ μικρή να παίζω σε ρόλους δύσκολους.

Το σύνδρομο της πάπιας: Τι είναι, τα συμπτώματα και οι τρόποι θεραπείας

Ως «σύνδρομο της πάπιας» στην ψυχολογία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας τέλειας ζωής, ενώ ταυτόχρονα «κάτω από την επιφάνεια» εργάζεται σκληρά – ακόμη και ξεπερνώντας τις αντοχές του – για να τα βγάλει πέρα. Ο όρος προέρχεται από την εικόνα των παπιών που μοιάζουν γλιστρούν ήρεμα

Νανά Παλαιτσάκη για την κακοποιητική σχέση που είχε: Κινδύνευσα, πήγα στο τμήμα και ζήτησα περιπολικό να με πάει σπίτι

Η Νανά Παλαιτσάκη μίλησε για την κακοποίηση που είχε υποστεί στο παρελθόν. Η γνωστή δημοσιογράφος μίλησε στην εκπομπή «Happy Day» και αρχικά, ανέφερε: «Ο Κώστας Βουτσάς μου έλεγε πως καταφέρνει να τον αγαπά ο κόσμος, γιατί προσαρμοζόταν, οπότε ακολουθώ τη συμβουλή του». Για το πρόωρο τέλος της εκπομπής «Mega Καλημέρα», είπε: «Ένιωσα πολύ άσχημα. Πάγωσα

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Βρίσκεται στη Σαντορίνη – Η φωτογραφία με τον πατέρα και τον αδερφό του

Ο σκηνοθέτης έκανε ένα ταξίδι, με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 

Μαρία Γεωργιάδου: «Είχα επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, έμεινα αρκετό καιρό στο κρεβάτι»

Συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την Όλγα Λαφαζάνη έδωσε η Μαρία Γεωργιάδου. Η ηθοποιός και σεναριογράφος μίλησε για το νέο...

Νανά Παλαιτσάκη: «Ο κακοποιητής μου καταδικάστηκε, αλλά εκκρεμεί ακόμα μία μήνυση»

Συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και τη Χριστιάνα Κοχλατζή παραχώρησε η Νανά Παλαιτσάκη. Η δημοσιογράφος μίλησε, μεταξύ άλλων, και...

Λεύκη: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι’ αυτή

Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Δείτε επίσης: Λεύκη: Αισιόδοξα νέα για τους ασθενείς

Νίκος Ζιώγαλας: Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Σαν σταρ του σινεμά» – «Την ευγνωμονώ αυτή τη γυναίκα»

Ο Νίκος Ζιώγαλας ήταν καλεσμένος στο «Γκαράζ» με τον Ζήση Ρούμπο στο Action 24, όπου αναφέρθηκε και στην ιστορία του τραγουδιού του «Σαν σταρ του σινεμά» Όλα έγιναν σε ένα μπαρ στο Κολωνάκι, που διατηρούσε ο ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης, και στο οποίο ο γνωστός τραγουδιστής εργαζόταν ως μπάρμαν. «Ήταν μια κοπέλα η οποία δούλευε γκαρσόνα.

Το μαύρο θεωρείται χρώμα ή μήπως όχι; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν τα βασικά και τα δευτερεύοντα χρώματα. Άραγε, σε ποια κατηγορία κατατάσσεται το μαύρο χρώμα; Τα βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Λέγονται έτσι γιατί δεν δημιουργούνται από τα άλλα χρώματα, σε αντίθεση με τα δευτερεύοντα ή συμπληρωματικά χρώματα, τα οποία δημιουργούνται από την ισόποση ανάμιξη δύο βασικών χρωμάτων. Για παράδειγμα

Τα πέντε καλύτερα φρούτα για μείωση φλεγμονής και ενίσχυση της υγείας

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς και λοιμώξεις, αλλά όταν γίνεται χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη μέχρι αρθρίτιδα και καρκίνο. Η μείωση της φλεγμονής είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Η ενσωμάτωση συγκεκριμένων φρούτων στη διατροφή σας μπορεί να

Το άκρως αποκαλυπτικό φόρεμα της Κέιτι Πέρι για την εμφάνισή της σε σόου της Vogue στο Παρίσι

Η Κέιτι Πέρι εμφανίστηκε την Κυριακή (23/6) στο σόου της Vogue στο Παρίσι και η ενδυματική επιλογή της προκάλεσε για ακόμα μία φορά έντονη εντύπωση. Η ποπ σταρ επέλεξε ένα φόρεμα άκρως αποκαλυπτικό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανήρτησε στο Instagram, η 39χρονη τραγουδίστρια. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης το φόρεμα της Πέρι είναι δημιουργία του οίκου