Για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, πέστε για έναν υπνάκο ακριβώς αυτήν την ώρα

Date:

Ο σωστός ύπνος (μεταξύ επτά και εννέα ωρών για τους περισσότερους ενήλικες, σύμφωνα με τους ειδικούς) έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις περισσότερες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής.

Αντίθετα, το να κοιμάστε περισσότερο ή λιγότερο από αυτόν τον αριθμό ωρών έχει συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD) και άλλες μορφές γνωστικής έκπτωσης. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να πιάσετε το όριο των 7-9 ωρών με μία μόνο “συνεδρία” ύπνου (δλδ το βράδυ). Ειδικά αν είστε άνω των 65 ετών ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει.

Μάλιστα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό “παράθυρο” μέσα στην ημέρα, που θεωρείται ιδανικό, για να αποκομίσετε τα γνωστικά οφέλη του ημερήσιου ύπνου.

Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου

Εκτός από τον αντίκτυπο σχεδόν σε κάθε όργανο και ιστό στο σώμα, η καλή ξεκούραση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, λένε οι ειδικοί.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι τόσο απαραίτητος για την επιβίωση όσο το φαγητό και το νερό. Χωρίς ύπνο δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ή να διατηρήσετε τα μονοπάτια στον εγκέφαλό σας που σας επιτρέπουν να μάθετε και να δημιουργείτε νέες αναμνήσεις. Γίνεται, επίσης, πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να ανταποκριθείτε γρήγορα σε ερεθίσματα. Ο επαρκής ύπνος βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και παίζει καθαριστικό ρόλο στο να απομακρύνονται οι τοξίνες στον εγκέφαλο, που συσσωρεύονται ενώ είστε ξύπνιοι.

Ο μεσημεριανός ύπνος αυτήν την συγκεκριμένη ώρα ενισχύει περισσότερο την υγεία του εγκεφάλου, λένε οι ειδικοί

Εάν παίρνετε έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, για να αντισταθμίσετε τον κακό ύπνο τη νύχτα, είναι καλύτερο να το κάνετε το απόγευμα. Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, η οποία διαπίστωσε ότι ο απογευματινός ύπνος βελτίωσε τη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων.

Τα οφέλη από τον σύντομο ύπνο μετά το μεσημεριανό γεύμα είναι άφθονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. “Η μελέτη μας έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος βελτίωσε όλους τους τύπους γνωστικών επιδόσεων. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την απόδοση σε εργασίες, όπως ο λογικός συλλογισμός, ο χρόνος αντίδρασης και η αναγνώριση συμβόλων, καθώς για την μνήμη, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου” αναφέρουν οι συγγραφείς. Επιπλέον, ο μεσημεριανός ύπνος προσφέρει διάφορα άλλα οφέλη όπως χαλάρωση, μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη διάθεση.

Η δρ. Charlene Gamaldo, δ/ντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Johns Hopkins, προσθέτει ότι η ιδανική ώρα για τους ηλικιωμένους για ύπνο είναι μεταξύ 13:00 και 16:00. “Ο μεσημεριανός ύπνος αυτή την ώρα της ημέρας θα σας προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για τον χρόνο που θα του αφιερώσετε”, λέει.

Προσοχή όμως: Ο υπερβολικός ύπνος μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του εγκεφάλου

Η δρ. Gamaldo λέει ότι ιδανικά ο μεσημεριανός ύπνος σας θα πρέπει να είναι σύντομος: να διαρκεί μόλις 20 έως 40 λεπτά, για να σας αποτρέψει από το να αισθάνεστε νωθρότητα μετά. Όσοι κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα “μπορεί να ξυπνήσουν από ένα βαθύτερο στάδιο ύπνου, το οποίο συμβαίνει αργότερα στον κύκλο ύπνου, και να αισθάνονται βαρύ/θολό κεφάλι”, εξηγεί.

Ο πολύ μεγάλος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία να κοιμηθείτε τη νύχτα. «Περιορίστε τον μεσημεριανό ύπνο σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αϋπνία, ή σας παίρνει περισσότερα από 30 λεπτά για να αποκοιμηθείτε το βράδυ», λέει η δρ. Gamaldo.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συχνός και μεγάλος μεσημεριανός ύπνος μπορεί από μόνος του να είναι σημάδι γνωστικής έκπτωσης. Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε επαρκείς ώρες, ή εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε έντονες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου σας ανά πάσα στιγμή, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.ninds.nih.gov, https://bestlifeonline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί νιώθετε υπνηλία μετά από το γεύμα – Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές

Αϋπνίες: 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Η επιδημία υπνικής διαταραχής στο “The Sandman” βασίζεται σε αληθινά γεγονότα: Τι είχε συμβεί πριν ένα αιώνα!

Τι μπορεί να συμβαίνει αν ζαλίζεστε το πρωί που ξυπνάτε

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: “Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του”

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: «Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του» Σάββατο, 18.5.2024, 13:51 Zappit@ZAPPIT_ "Εγώ μετά την κηδεία του Αλέξανδρου, έφυγα στις Σέρρες για να πάω να βρω τα παιδιά μου. Δεν είχα περιθώριο να πενθήσω" δήλωσε η Δώρα Τσαμπάζη. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα

Κατερίνα Λέχου: “Ίσως για αυτό δεν έκανα παιδιά”

An error occurred. Sorry, the page you are looking for is currently unavailable. Please try again later. If you are the system administrator of this resource then you should check the error log for details. Faithfully yours, nginx.

5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

Τα μεσαιωνικά κτίρια γοτθικού χαρακτήρα στο Εδιμβούργο συνυπάρχουν αρμονικά και εκείνα του γεωργιανού ρυθμού και αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου, μεταφέροντας τους επισκέπτες νοερά σε μια άλλη εποχή. Ο λόγος για την πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Μια μαγευτική πόλη που αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε. Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο

Στέφανος Κυριακίδης για Άντζελα Γκερέκου: Πιστεύω ότι έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός

«Μου άφηνε πιο πολύ τα ευαίσθητα μου κομμάτια να βγουν στο έργο γιατί αισθάνεσαι πως σε παρακολουθούν καμιά φορά οι πολιτικοί αλλά δεν μπορώ να την πω πως είναι πολιτικός» δήλωσε ο Στέφανος Κυριακίδης. Ο Στέφανος Κυριακίδης φιλοξενήθηκε στο Καλύτερα Αργά με την Αθηναϊδα Νέγκα στο Action 24. Με αφορμή τη θεατρική του σύμπραξη με

Γιώργος Λάνθιμος: Στο photocall των Καννών μαζί με το καστ του Kinds of Kindness

Η πρεμιέρα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Φεστιβάλ των Καννών

Ντέμι Μουρ: Βγήκε το teaser της νέας της ταινίας μαζί με τη Μάργκαρετ Κουάλεϊ

Το Substance σε σκηνοθεσία της Κοραλί Φαρζά θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών

Χρήστος Βασιλόπουλος: “Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι”

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Δύο στις 10» και μίλησε για τη ζωή του μετά το χωρισμό του.

Μπέττυ Μαγγίρα: “Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου”

Μπέττυ Μαγγίρα: «Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου» Σάββατο, 18.5.2024, 12:11 Zappit@ZAPPIT_ "Σε κάνει να πατήσεις πιο γερά στα πόδια σου. Σίγουρα παίζει ρόλο και η ηλικία και ότι ωριμάζεις μεγαλώνοντας, οπότε μπορείς να το διαχειριστείς διαφορετικά" δήλωσε η Μπέττυ Μαγγίρα. Με αφορμή την εξομολόγηση της Φωτεινής Δάρρα για την απώλεια

Προσδόκιμο ζωής Ελλάδα: Πόσο θα ζούμε το 2050, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Ποιες θα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και πόσα χρόνια θα ζούμε υγιείς. Τι αναφέρει το Lancet. Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση χθες νέας παγκόσμιας έρευνας που υπολόγισε ότι το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 5 χρόνια έως το 2050. Τι ισχύει όμως για την Ελλάδα; Πόσα χρόνια περισσότερα θα ζούμε έως τότε και

Τσαπαρέλη: Το περίεργο 1ο ραντεβού με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη: «Κοιμήθηκα στον καναπέ του»

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μίλησε στην Αθηναΐδα Νέγκα για την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη με τον οποίο είναι παντρεμένοι εδώ και χρόνια

Στέφανος Κυριακίδης: «Πιστεύω ότι η Άντζελα Γκερέκου έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός»

Την ανάγκη του ίδιου αλλά και της Άντζελας Γκερέκου με την οποία συνεργάστηκε πρόσφατα και στο θέατρο μίλησε ο Στέφανος Κυριακίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλύτερα αργά και στην Αθηναΐδα Νέγκα.  Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την Άντζελα Γκερέκου, ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε: «Με την Άντζελα Γκερέκου είχαμε συνεργαστεί πιο μπροστά και στη «Γη

Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Ένα ωραίο love story που οδεύει σε bad ending

«Εδώ μιλάμε για έναν έρωτα μεγάλο» λέγαμε και ξαναλέγαμε και το πιστεύαμε. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ ερωτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χώρισαν, παντρεύτηκαν με άλλους, έκαναν παιδιά, ξαναέσμιξαν σχεδόν 30 χρόνια μετά και μας έκαναν να πιστεύουμε ξανά σε παραμύθια. Ίσως μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης της