Περισσότερο από το 90% των πασχόντων από διαβήτη έχουν ταυτοχρόνως και κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής. Που οφείλεται και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα. Τι μπορείτε να κάνετε.
Ο σακχαρώδης διαβήτης ανοίγει τον δρόμο στα προβλήματα ακοής, με μηχανισμούς που παραμένουν άγνωστοι έως τώρα, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (American Diabetes Association, ADA).
H ADA υπολογίζει ότι περισσότερο από το 90% των πασχόντων από διαβήτη πάσχουν ταυτοχρόνως από κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής. Στην πραγματικότητα, η βαρηκοΐα είναι δύο φορές συχνότερη στους ασθενείς με διαβήτη απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Ακόμα και μεταξύ των ασθενών με προδιαβήτη, τα ποσοστά της βαρηκοΐας είναι αυξημένα. Η αύξηση φθάνει στο 30% έναντι των αντίστοιχων ποσοστών μεταξύ των ατόμων με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.
Ο σακχαρώδης διαβήτης και ο προδιαβήτης διαγιγνώσκονται (και) με βάση τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, όταν κάποιος είναι νηστικός. Οι τιμές της γλυκόζης νηστείας ταξινομούνται ως εξής:
- Φυσιολογικές έως κάτω από 100 mg/dl
- Προδιαβήτης από 100 έως και 125 mg/dl
- Διαβήτης από 126 mg/dl και πάνω
Οι πιθανές αιτίες
Πώς μπορεί όμως ο σακχαρώδης διαβήτης να προκαλεί απώλεια της ακοής; Η ADA εκτιμά ότι ένα ενδεχόμενο είναι να βλάπτει το αυξημένο σάκχαρο (υπεργλυκαιμία) τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο έσω ους. Οι βλάβες αυτές είναι παρόμοιες με τον τρόπο με τον οποίο βλάπτει ο διαβήτης τα μάτια και τους νεφρούς.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να προκαλούν τα υψηλά ή τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου νευρολογικά προβλήματα. Όπως εξηγούν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), είναι γνωστό ότι ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα σε πολλά τμήματα του σώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
- Τα χέρια
- Τα πόδια
- Τα μάτια
- Οι νεφροί
Κατά τον ίδιο τρόπο είναι πιθανό να προκαλεί νευρολογικές βλάβες και στα αυτιά. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου, λ.χ., μπορεί να βλάπτουν και τα νεύρα του έσω ωτός, εκτός από τα αγγεία του. Αντίστοιχα, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου (υπογλυκαιμία) μπορεί να βλάπτουν τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά μηνύματα μεταδίδονται από το έσω ους στον εγκέφαλο.
Και οι δύο τύποι νευρολογικής βλάβης μπορεί να οδηγήσουν στην βαρηκοΐα, τονίζουν τα CDC.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ακούτε καλά ή έχει αρχίσει να μειώνετε η ακοή σας; Τα ύποπτα συμπτώματα της βαρηκοΐας είναι τα εξής:
- Ζητάτε συχνά από τους άλλους να επαναλάβουν αυτό που είπαν
- Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε συζητήσεις μεταξύ περισσότερων των δύο ατόμων
- Έχετε την εντύπωση ότι οι άλλοι μιλούν σιγά
- Δυσκολεύεστε να ακούσετε τις σας λένε σε χώρους όπου δεν επικρατεί απόλυτη ησυχία (π.χ. σε ένα εστιατόριο)
- Δυσκολεύεστε να ακούσετε κυρίως τις φωνές των γυναικών και των μικρών παιδιών
- Βάζετε πολύ δυνατά την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και οι παρευρισκόμενοι διαμαρτύρονται
Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και πιστεύετε πως εμπλέκετε ο διαβήτης σας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειασθεί να σας δει και ωτορινολαρυγγολόγος.
Πως να προστατεύσετε την ακοή σας
Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι υποχρεωτικό να βλάψει την ακοή σας. Αν όμως έχετε ήδη υποστεί κάποια μείωση, δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη, τονίζουν τα CDC. Μπορείτε όμως να προστατεύσετε την ακοή σας από τις περαιτέρω βλάβες. Για να το επιτύχετε:
- Να ρυθμίζετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
- Να υποβάλλεστε μία φορά τον χρόνο σε προληπτικό έλεγχο της ακοής
- Να αποφεύγετε άλλους παράγοντες κινδύνου για βαρηκοΐα, όπως η έκθεση σε δυνατούς ήχους (π.χ. στη δουλειά, όταν ακούτε μουσική)
- Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορεί να επηρεάζουν την ακοή σας τυχόν φάρμακα που παίρνετε για οποιοδήποτε λόγο. Αν ναι, ρωτήστε αν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
Φωτογραφία: iStock
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]