Health

Αυτό παθαίνεις αν για 40 χρόνια βάζεις αντηλιακό στο πρόσωπο αλλά όχι στον λαιμό!

Ο ήλιος μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στο δέρμα. Μπορεί να βλάψει τα κύτταρά μας και να οδηγήσει σε ορισμένους καρκίνους. Ευτυχώς, υπάρχουν αντηλιακές κρέμες ικανές να εμποδίσουν το μεγαλύτερο μέρος της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά πόσο αποτελεσματικές είναι; Σύμφωνα με το πρόσωπο και τον λαιμό μιας 92χρονης, πάρα πολύ!

Η εικόνα που βλέπετε δημοσιεύτηκε στην επιστημονική Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας και δείχνει το πρόσωπο και τον λαιμό μιας 92χρονης που φέρεται να χρησιμοποιούσε επί χρόνια ενυδατική κρέμα με προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στο πρόσωπό της, αλλά όχι στον λαιμό της. Το αποτέλεσμα είναι η εντυπωσιακή διαφορά στην ορατή βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

αντηλιακό

Μάγουλο και λαιμός γυναίκας 92 ετών, που χρησιμοποιούσε ενυδατικές κρέμες με προστασία UV στο πρόσωπό της, αλλά όχι στον λαιμό της για πάνω από 40 χρόνια. Η κλινική εξέταση αποκαλύπτει μια εντυπωσιακή διαφορά στην ηλιακή βλάβη μεταξύ του μάγουλου και του λαιμού της.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει μια επίδραση γήρανσης στο δέρμα μας, επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) είναι ικανές να διεισδύσουν στα στρώματά του και να βλάψουν τα κύτταρά μας.

Το να δείχνεις ηλικιωμένος επειδή είσαι μεγάλος είναι φυσικό  κι αναμενόμενο κατά τη χρονολογική γήρανση. Αλλά το να δείχνεις μεγαλύτερος ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο ονομάζεται φωτογήρανση.

Το δέρμα είναι σχεδόν μοναδικό, αφού ως όργανο επηρεάζεται άμεσα από την έκθεση στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ακτινοβολίας UV. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι οι περιοχές του σώματός μας (πρόσωπο, λαιμός, χέρια και χέρια) που εκτίθενται πιο σταθερά στον ήλιο και την ατμόσφαιρα θα φαίνονται μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με περιοχές που συνήθως καλύπτονται, όπως ο κορμός.

Εκτός από το να κάνει το δέρμα να φαίνεται μεγαλύτερο, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA των κυττάρων του δέρματος.

Αυτές οι βλάβες μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών μεταλλάξεων, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος που -όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο-, ο καρκίνος και η γήρανση πάνε χέρι-χέρι.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έκθεσης, δρ. Christian Posch, ειδικός στην έρευνα για τον καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζει ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ της γήρανσης και του κινδύνου καρκίνου αποδεικνύουν ότι εάν αντιμετωπίσουμε τα σημάδια της γήρανσης μπορούμε, αναμφισβήτητα, να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθένειας.

“Αν και είναι απίθανο να μπορούμε (ή ακόμη και να πρέπει) να στοχεύσουμε στην καταπολέμηση της ανθρώπινης γήρανσης για διάφορους λόγους, οι τροποποιητές της γήρανσης θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να αλλάξουν τόσο τη διάρκεια της υγείας (τον χρόνο που ζούμε χωρίς ασθένεια) όσο και τη διάρκεια ζωής», αναφέρει ο δρ. Posch.

«Τέτοιες εξελίξεις θα μεταφραστούν σε σημαντική μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρκίνων. Γιατί; Επειδή υπάρχει ουσιαστική επικάλυψη μεταξύ των χαρακτηριστικών του καρκίνου και των χαρακτηριστικών της γήρανσης. Έτσι, η αντιμετώπιση των βιολογικών αλλαγών της γήρανσης θα αντιμετωπίσει επίσης τις προϋποθέσεις καρκινογένεσης”, πρόσθεσε.

Το δέρμα που φαίνεται πιο γερασμένο προκύπτει συχνά από το είδος της κυτταρικής βλάβης που θέτει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο.

Επομένως μέσω της διατροφής, του τρόπου ζωής και –ναι!- του απλού αντηλιακού, η πρόληψη της γήρανσης μπορεί να είναι παρόμοια με ένα προληπτικό μέτρο κατά των δερματικών καρκίνων. Αν και ο δρ. Posch αναγνωρίζει ότι αυτό δεν θα εξαλείψει ποτέ πλήρως τον κίνδυνο καρκίνου, είναι ένας τομέας που αξίζει να ληφθεί υπόψη και ένα καλό επιχείρημα για να επεκτείνετε την εφαρμογή του αντηλιακού σας κάτω από το… σαγόνι.

-: https://www.iflscience.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλιοθεραπεία: 5 σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό – Τι να προσέχετε

“Μύθος” το αδιάβροχο αντηλιακό: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν αγοράζετε αντηλιακό

Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB – Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά

Καρκίνος του δέρματος: Τα σημάδια για κάθε διαφορετικό τύπο – Πώς φαίνεται αν έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα

Related posts

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin