Κορωνοϊός: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζει μακρά COVID-19

Date:

Τι αποκαλύπτει μία από τις πιο αξιόπιστες μελέτες για τα μακροχρόνια συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα της μακράς-COVID-19.

Ένας στους οκτώ ενήλικες που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα της COVID-19, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες έως σήμερα για την λεγόμενη μακρά COVID-19.

Από τους ασθενείς που είχαν διαγνωσμένη COVID-19, το 21,4% εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα 3-5 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Το αντίστοιχο ποσοστού σε ομάδα συνομηλίκων τους που δεν είχε μολύνει ο κορωνοϊός ήταν 8,7%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ένα όγδοο των ατόμων του γενικού πληθυσμού (συγκεκριμένα το 12,7%) εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19.

Τα κύρια συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της μακράς COVID-19 είναι, σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Πόνος κατά την αναπνοή
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης
  • Κόμπος στον λαιμό
  • Μυρμήγκιασμα στα άκρα
  • Αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης
  • Βάρος στα χέρια ή στα πόδια
  • Γενικευμένη κόπωση

Τα παραπάνω συμπτώματα κορυφώνονταν σε σοβαρότητα περίπου τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη που προκαλούσε ο κορωνοϊός. Ύστερα, όμως, δεν εμφάνιζαν μείωση.

Λιγότερο συχνά

Άλλα συμπτώματα που προκαλούσε ο κορωνοϊός, αλλά ήταν λιγότερο συχνά και σοβαρά ήταν:

  • Πονοκέφαλοι
  • Κνησμός (φαγούρα) στα μάτια
  • Ζαλάδα
  • Πόνοι στη μέση
  • Ναυτία

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε όμως ψυχολογικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Ροσμάλεν από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 76.422 ανθρώπους. Οι 4.231 από αυτούς (ποσοστό 5,5%) είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Όπως τόνισαν, «το μετα-COVID-19 σύνδρομο, γνωστό και ως μακρά COVID-19, αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους».

Σχολιάζοντας την ολλανδική μελέτη, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ, από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ανέφερε ότι «με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ενισχύεται η άποψη ότι η μακρά COVID-19 είναι συχνή και μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον επί δύο χρόνια, μολονότι η σοβαρή μορφή της εμφανίζεται μόνο σε μια μειονότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αντωνά: Παραβίασαν τον λογαριασμό μου, λέει μετά «Αρούλη ήσουν μικρός σε όλα» που ανέβηκε στο Instagram της

Αντωνά: Παραβίασαν τον λογαριασμό μου, λέει μετά «Αρούλη ήσουν μικρός σε όλα» που ανέβηκε στο Instagram της Θα ψάξω να βρω ποιος μου έχει κάνει κάτι τέτοιο, τόνισε για τους ανθρώπους που χάκαραν το προφίλ της Η Μαρία Αντωνά ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν εκείνη που έκανε τις αναρτήσεις στο Instagram, με τα story της να

Μαρίνα Σάττι: Το συρτάκι της με την εκπρόσωπο της Αρμενίας στη Eurovision – Δείτε το βίντεο

Λίγο μετά τη δεύτερη πρόβα της με την ελληνική αποστολή

Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε η Μαρία Αντωνά – «Δεν θα ανέβαζα ποτέ τέτοια stories, έχω αξιοπρέπεια»

«Προφανώς και δεν ήμουν εγώ αυτή που ανέβασε τα Instagram stories», είπε η Μαρία Αντωνά αναφορικά με την παραβίαση του προφίλ της και την υποτιθέμενη «απάντηση» που έδωσε στον Άρη Σοϊλέδη. Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε η Μαρία Αντωνά το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης (02.05.2024), όπως η ίδια αποκάλυψε μέσω βίντεο στο Instagram, αφού ανάκτησε τον

Κώστας Μπακογιάννης – Σία Κοσιώνη: Πασχαλινή απόδραση στο Καρπενήσι

Πάσχα στο πανέμορφο Καρπενήσι επέλεξαν να κάνουν ο Κώστας Μπακογιάννης και η Σία Κοσιώνη, όπως οι ίδιοι μοιράστηκαν στους λογαριασμούς τους στο Instagram. Ο πρώην δήμαρχος Αθηνών, έχει μία ιδιαίτερη αγάπη για το Καρπενήσι λόγω της καταγωγής του πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη, που ήταν από την Ευρυτανία. Ο Κώστας Μπακογιάννης και η σύζυγός του Σία