«Το όνομα της συζύγου σας παρακαλώ;» τον ρωτάει ο ειρηνοδίκης. «Αλέξαινα» απαντάει σαστισμένος

Date:

«Το όνομα της συζύγου σας παρακαλώ;» τον ρωτάει ο ειρηνοδίκης. «Αλέξαινα» απαντάει σαστισμένος

«Το όνομα της συζύγου σας παρακαλώ;» λέει ο ειρηνοδίκης. Χλόμιασε ο άνδρας και αργοπορημένα απάντησε: «Αλέξαινα» . Πάνω από είκοσι χρόνια παντρεμένοι, όλοι την έλεγαν… Αλέξαινα..( το θηλυκό του δικού του ονόματος). Εκείνος πάντα την φώναζε . Γυναίκα ή Αλέξαινα! και τα παιδιά Μάνα! Ποτέ και κανείς, δεν την φώναζε αλλιώς. Η κάθε Αλέξαινα, σε πέτρινες εποχές, είχε άλλες έγνοιες, προτεραιότητες, ανάγκες κι επιθυμίες… Με έξι παιδιά, καπνά, σιτάρια, γιδοπρόβατα, σπίτι… το τελευταίο που την ένοιαζε ήταν τ΄ ονομά της. Να’ χει η οικογένεια πρώτα -πρώτα υγεία και φαί κι όλα τ’ άλλα , ας καρτεράνε







«Το όνομα της συζύγου σας παρακαλώ;» λέει ο ειρηνοδίκης, απευθυνόμενος στον μεσήλικα, άνδρα με το σκληρό κουρασμένο ηλιοκαμένο πρόσωπο, τα ροζιασμένα χέρια και τα ντρίλινα παλιοκαιρισμένα ρούχα.

Σάστισε, ξαφνιάστηκε, χλόμιασε ο άνδρας και αργοπορημένα απάντησε σιγανά: «Αλέξαινα»

-Αυτό είναι το βαπτιστικό της όνομα; – τον ξαναρωτάει ο δικαστής

–Όχι , όχι , αλλιώς τη λένε – αποκρίθηκε σχεδόν ψιθυριστά ο άνδρας, με τα μάτια κατεβασμένα , κατακόκκινος από ντροπή και βασανιστικά έστυβε το μυαλό του, να θυμηθεί τ όνομα της γυναίκας του.

Ο άνδρας,- ήταν ο μπάρμπα Αλέξης, γεωργός και κτηνοτρόφος- απ’ ένα ορεινό χωριό του Ξηρομέρου, κι ήταν κατηγορούμενος, στο Ειρηνοδικείο Αστακού -εκεί γύρω στα 1970- για αγροζημία.







Τούς ξέφυγαν τα κατσίκια, μπήκαν στα αμπέλια του Σκαρλάτου και δεν άφησαν κλήμα και κληματόβεργα. Μεγάλη ζημιά έπαθε ο άνθρωπος. Δεν βρήκε τσαμπί, για να τρυγήσει.

Τον μήνυσε ο αγροφύλακας και τώρα, πέρα απ την αποζημίωση που δίκαια πρέπει να πληρώσει, περιμένει με αγωνία και την ποινή της αδικοπραξίας, που θα του επιβάλει το δικαστήριο.

Να όμως που του’μελαν τα χειρότερα, δεν θυμόταν το όνομα της γυναίκας του.

Αν είναι ποτέ δυνατόν! Να ανοίξει η γη και να τον καταπιεί!

Πάνω από είκοσι χρόνια παντρεμένοι, όλοι την έλεγαν… Αλέξαινα..( το θηλυκό του δικού του ονόματος)

Εκείνος πάντα την φώναζε . Γυναίκα ή Αλέξαινα! και τα παιδιά Μάνα! Ποτέ και κανείς, δεν την φώναζε αλλιώς.

Κι ήταν άξια, εργατική, αξιοπρεπής γυναίκα. Εκείνη κρατούσε γερά και σταθερά το τιμόνι της οικογένειας, καθαρή μητριαρχία κι εκείνος την σεβόταν, την εκτιμούσε και αναγνώριζε τις θυσίες και την προκοπή της.

Όλες οι γυναίκες στα μέρη εκείνα, ετεροπροσδιορίζονταν -σπάνιες οι εξαιρέσεις- και εκτός από το επώνυμο, τούς άλλαζαν και τ’ ονομά τους, δίνοντάς τους, αυτό του άνδρα τους, Χριστίνα, Θοδωράκαινα, Γιάνναινα, Σπύραινα, ΚΏσταινα…

Αυτός ήταν ο κλειστός κόσμος τους, οι άγραφοι νόμοι, οι νοοτροπίες, οι πρακτικές κι’ οι κοινωνικές παραδοχές.

Η κάθε Αλέξαινα, σε πέτρινες εποχές, είχε άλλες έγνοιες, προτεραιότητες, ανάγκες κι επιθυμίες… Με έξι παιδιά, καπνά, σιτάρια, γιδοπρόβατα, σπίτι… το τελευταίο που την ένοιαζε ήταν τ΄ ονομά της. Νάχει η οικογένεια πρώτα -πρώτα υγεία και φαί κι όλα τ’ άλλα , ας καρτεράνε.

Με σταματημένο το μυαλό του, αγχωμένος και ντροπιασμένος , μπροστά στον δικαστή και στο ακροατήριο, γυρίζει προς τα πίσω, εκεί που καθόταν ο μικρός του γιός και τον ρωτάει:

-Ορέ Νίκο, πως λέν καλό μ’ , τ’ μάνα’ς ;-

– Αφροδίτη’ πατέρα – τού απάντησε το παιδί !

– Αφροδίτη! Τόσο ωραίο όνομα!- μουρμούρισε ο δικαστής..

κι ο μπάρμπα Αλέξης ένιωσε μια μαχαιριά μες την καρδιά.

Έγινε η δίκη, πλήρωσε τα δίκαια και σωστά ο κυρ Αλέξης και τ’ απόβραδο, πατέρας και γιός έφτασαν καβάλα στ’ άλογα τους, στο σπίτι, στο χωριό τους.

Έκπληκτη η κυρ Αλέξαινα, άκουσε πρώτη φορά τ’ όνομα της και να της λέει γλυκά – μπορεί κι ενοχικά-… ούλα καλά Αφροδίτη μ’! Ούλα καλά.Έκτοτε… μόνο το όνομά της ,Αφροδίτη! είχε στα χείλη του.

Πέρασαν τα χρόνια, κύλησε πολύ νερό στον Αχελώο, ήρθε λίγος κοινωνικός πολιτισμός άλλαξαν οι νόμοι, η γυναίκα ανακτά την υπόστασή της, επιτέλους διατηρεί το επώνυμό της, κανείς δεν διανοείται πλέον να της αλλάξει το όνομα…

Κι όμως, κι όμως κάποιες θηλυκές όμορφες υπάρξεις κινδυνεύουν από αγέλες εκβαρβαρισμένων, εξαχρειωμένων αρσενικών… κάποιες θηλυκές ιερές ζωές, χάνονται άδικα, άκαιρα και τραγικά, δολοφονημένες από χέρια, κτηνωδών, υπανθρώπων ανδρών…

-: Stamos Galounis Γυναίκες δίχως όνομα

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γουάντα Νάρα: Το απίστευτο ποσό που θα πάρει για να πουλάει τον εαυτό της σε πλατφόρμα για ενηλίκους

Την έναρξη της συνεργασίας της με πλατφόρμα αντίστοιχη του Onlyfans ανακοίνωσε η σύζυγος του Μάουρο Ικάρντι, Γουάντα Νάρα.

Eurovision 2024: Η Φουρέιρα ευχήθηκε από κοντά στη Μαρίνα Σάττι – Συνάντηση κορυφής στο Μάλμε

Στο Μάλμε της Σουηδίας βρίσκεται και η Ελένη Φουρέιρα η οποία θα εμφανιστεί για τρίτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. H pop star θα παρουσιάσει ένα «εκρηκτικό» act στο Μάλμε και συγκεκριμένα στον α’ ημιτελικό, την Τρίτη 7 Μαΐου. Μέσα από αυτό το act θα αποκαλυφθεί η σκηνή του διαγωνισμού και θα δοθεί το

Σπίτι με το MEGA: Πέτρος Ιακωβίδης και Νατάσα Θεοδωρίδου κάνουν Ανάσταση παρέα

Σπίτι με το MEGA, Μεγάλο Σάββατο στις 22:20 στο MEGA.

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι απαντά για τα τεχνικά προβλήματα στη δεύτερη πρόβα

"Μην αγχώνεστε. Γι' αυτό είναι οι πρόβες. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε", σχολίασε η εκπρόσωπος της Ελλάδας για τη Eurovision.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε στα κάρβουνα

Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, το έθιμο επιβάλλει το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, είτε αρνί, είτε κατσίκι, ενώ την τιμητική τους έχουν κι άλλα εδέσματα για το πασχαλινό τραπέζι, όπως κοκορέτσι, παϊδάκια, μπριζολάκια και λουκάνικα. Το νόστιμο κρέας, όμως, απαιτεί σωστό ψήσιμο. Γι’ αυτό το λόγο, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ορισμένες συμβουλές που μπορείτε

Ο Μανούσος Μανουσάκης αποκαλύπτει πρώτη φορά: «Το Τμήμα Ηθών “γεννήθηκε” από την Ειρήνη Παπά»

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Δύο στις 10» ήταν σήμερα ο Μανούσος Μανουσάκης. Ο γνωστός σκηνοθέτης αποκάλυψε για πρώτη φορά πως το Τμήμα Ηθών “γεννήθηκε” από μια ιδέα της σπουδαίας Ειρήνης Παπά. «Μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι δεν υπάρχει πια η Ειρήνη Παπά, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω παρελθοντικό χρόνο για την Ειρήνη. Από την Ειρήνη

Η κακή αναπνοή είναι σύμπτωμα και του καρκίνου του λάρυγγα

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία υγείας της Βρετανίας (NHS) και το Cancer Research UK, η κακή αναπνοή είναι σύμπτωμα και του καρκίνου του λάρυγγα. Σε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του NHS, αναφέρεται πως: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περισσότερες από 2.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα κάθε χρόνο. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα άνω

Άννα Παναγιωτοπούλου: Έκτακτο διήμερο αφιέρωμα της ΕΡΤ στην αείμνηστη ηθοποιό

Η επίσημη ανακοίνωση της Δημόσιας Τηλεόρασης με αφορμή τον θάνατο της σπουδαίας πρωταγωνίστριας.

Ζωή Κρονάκη: Μας συστήνει για πρώτη φορά τον επί 14 χρόνια σύζυγό της – “Μόλις την είδα, είπα: εδώ είμαστε”

"Είμαστε ένα ζευγάρι που δεν έχουμε πάρει ποτέ κανένα δώρο, δεν έχουμε γιορτάσει επέτειο, μας τη θυμίζει η κουμπάρα μας", παραδέχεται η Ζωή Κρονάκη.

Αθηνά Οικονομάκου: Πάσχα με φίλους μετά το διαζύγιο – Το αισιόδοξο μήνυμα στο Instagram

Λίγο μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου της από τον σύζυγό της, Φίλιππο Μιχόπουλο, έπειτα από δέκα χρόνια κοινής ζωής, η Αθηνά Οικονομάκου χαμογελά ξανά. Μετά την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση για το χωρισμό της από τον Φίλιππο Μιχόπουλο, η Αθηνά Οικονομάκου αναχώρησε με φιλική της παρέα για ξεκούραση και περισυλλογή. Ήδη από χθες (03.05.2024), η ηθοποιός

Χάιντι Κλουμ: Το βίντεο με την κόρη της πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες

Σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά, συνέχισε να λάμπεις, έγραψε στη Λένι Κλουμ για τα γενέθλιά της

Ανάσταση στο «Σπίτι με το MEGA» με τον Πέτρο Ιακωβίδη – Δείτε μουσικά αποσπάσματα

Ανάσταση στο «Σπίτι με το MEGA» με τον Πέτρο Ιακωβίδη - Δείτε μουσικά αποσπάσματα Απόψε στις 22:20 στο MEGA Απόψε στις 22:20, η Ρούλα Κορομηλά και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης υποδέχονται τον αγαπητό καλλιτέχνη Πέτρο Ιακωβίδη, αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους σε ένα αξέχαστο πρόγραμμα με πολλή μουσική, καλή παρέα και απρόσμενες εκπλήξεις. Το «Σπίτι με το