Κική Δημουλά: Δεν ζει κανείς χωρίς να φεύγει. Και τα αγάλματα ακόμη, και αυτά τη νύχτα δραπετεύουν – 10 φράσεις με αξία

Κική Δημουλά: Δεν ζει κανείς χωρίς να φεύγει. Και τα αγάλματα ακόμη, και αυτά τη νύχτα δραπετεύουν – 10 φράσεις με αξία

10 σημαντικές φράσεις με αξία από την μεγάλη ποιήτρια Κική Δημουλά







1. Από τα όνειρα που ανάθρεψα το πιο πονετικό μου: να μη γερνάω μόνη.

2. Έτσι πρέπει να ράβονται οι σχέσεις κι οι εξαρτήσεις, με αραιές χαλαρές βελονιές, για να μπορούν να ξηλώνονται εύκολα.

3. Δεν λιγοστεύει η σιωπή με μια λέξη.

4. Δεν ζει κανείς χωρίς να φεύγει. Και τα αγάλματα ακόμη, και αυτά τη νύχτα δραπετεύουν.







5. Μετανοιώνω που τρόχισα τόσα «όχι» για να πω τελικά τόσα «ναι» που με μαχαίρωσαν.

6. Για σένα στις επιθυμίες μου λόγος δεν έγινε ποτέ. Δεν σε προέβλεψαν ποτέ τα όνειρά μου.

7. Αλλά εγώ είμαι πια σε ρήξη με το «λίγο»

8. Οι λέξεις φταίνε. Αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα σιγά – σιγά ν’ αρχίσουν να συμβαίνουν.

9. Ένα μόνο δεν μου δίνει τ’ όνειρο. Το όριο. Ως που να κινδυνέψω. Γιατί τότε πια δεν θα ήταν όνειρο. Θα’ ταν γεράματα.

10. Είμαι έτοιμη; Να σφίξω καλά τη δειλία μου μην πλημμυρίσει λόγια και τούτη η απόφασή μου.

Ποια ήταν η Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά (Αθήνα, 6 Ιουνίου 1931 – Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2020) ήταν Ελληνίδα ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης.

Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957).

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).

Έκανε την εμφάνιση της στα γράμματα το 1952, σε ηλικία 19 χρονών, με τη ποιητική συλλογή «Ποιήματα», όμως μετά από λίγο αποκήρυξε εκείνη την πρώτη συλλογή της. Η επίσημη είσοδός της στην ποίηση έγινε το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος». Αργότερα ήρθαν οι «Ερήμην», «Επί τα ίχνη» και η συλλογή «Το λίγο του κόσμου» για την οποία τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απέσπασε η συλλογή της «Χαίρε ποτέ», ενώ το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της απονεμήθηκε για την «Εφηβεία της λήθης», στην οποία περιλαμβάνεται το ποίημα «Σαν να διάλεξες», όπου η ποιήτρια συνδέει μια βόλτα στη λαϊκή αγορά με το μοιραίο του θανάτου: «Σπάνια να ψωνίσω. Γιατί εκεί σου λένε διάλεξε./ Eίναι ευκολία αυτή ή πρόβλημα; Διαλέγεις και μετά/ πώς το σηκώνεις το βάρος το ασήκωτο/ που έχει η εκλογή σου. […] Tο πολύ ν’ αγοράσω λίγο χώμα. Όχι για λουλούδια./ Για εξοικείωση./ Eκεί δεν έχει διάλεξε. Eκεί με κλειστά τα μάτια».

Ακολούθησαν οι συλλογές «Ενός λεπτού μαζί», «Ήχος απομακρύνσεων», «Εκτός σχεδίου», «Χλόη θερμοκηπίου», «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως», «Τα Εύρετρα », «Δημόσιος Καιρός» και «Ανω τελεία».

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα:

«Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε την Κική Δημουλά, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Κική Δημουλά εισήλθε στις 2 Φεβρουαρίου 2020 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε. Τελικά, απεβίωσε 20 ημέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τάφηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, παρουσία συγγενών, εκπροσώπων των γραμμάτων και τεχνών και του πολιτικού κόσμου μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

Διακρίσεις

  • 2001, Χρυσός Σταυρός του Tάγματος της Tιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
  • 2002, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία κατέλαβε την έδρα των γραμμάτων που είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Νικηφόρου Βρεττάκου — η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας (μετά τις Γαλάτεια Σαράντη και Αγγελική Λαΐου).
  • 2014, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος.
  • 20 Μαΐου 2015, αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
  • 6 Ιουνίου 2017, αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βραβεία

  • 1964(;), Εύφημος μνεία από την Ομάδα των Δώδεκα, για την ποιητική συλλογή Επί τα ίχνη.
  • 1972, Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για την ποιητική συλλογή Το λίγο του κόσμου.
  • 1989, Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για την ποιητική συλλογή Χαίρε ποτέ.
  • 1997, Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για την ποιητική συλλογή Η εφηβεία της λήθης.
  • 2001, Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της.
  • 2003, Μακεδονικό Βραβείο, για το σύνολο του έργου της.
  • 2009, Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Européen de Littérature), για το σύνολο του έργου της.
  • 2010, Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, για το σύνολο του έργου της.

Έργο

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά. Αποσπάσματα του έργου της έχουν συμπεριληφθεί στα σχολικά διδακτικά βιβλία. Η ποίηση της δεν ήταν εύκολα μελοποιήσιμη, εντούτοις υπήρξαν ποιήματα όπως τα Στην Αγκαλιά της Άκρης, Ο Πληθυντικός Αριθμός, Βράδιασε, τα Ξαναλέμε κ.α που μελοποιήθηκαν μεταξύ άλλων από τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μάνο Ξυδούς.

Εργογραφία

Ποιητικές συλλογές

  • Ποιήματα, 1952 (αποκηρυγμένα)
  • Έρεβος, 1956, εκδόσεις «Στιγμή», Αθήνα 1990
  • Ερήμην, εκδ. Δίφρος, Αθήνα 1958. Εκδ. «Στιγμή», 1990.
  • Επί τα ίχνη, εκδ. «Φέξης» Αθήνα 1963. Εκδ. «Στιγμή», 1989.
  • Το λίγο του κόσμου, εκδ. «Νεφέλη», Αθήνα 1971, 1983. Εκδ. «Στιγμή», 1990.
  • Το τελευταίο σώμα μου, εκδ, «Κείμενα», Αθήνα 1981. Εκδ. «Στιγμή», 1989.
  • Χαίρε ποτέ, «Στιγμή», 1988
  • Η εφηβεία της λήθης, «Στιγμή», 1994
  • Ποιήματα, εκδόσεις «Ίκαρος», Αθήνα 1998 (Συγκεντρωτκή έκδοση· περιλαμβάνονται όλες οι προηγούμενες συλλογές εκτός από τα Ποιήματα.)
  • Ενός λεπτού μαζί, «Ίκαρος», 1998
  • Ήχος απομακρύνσεων, «Ίκαρος», 2001
  • Χλόη θερμοκηπίου, «Ίκαρος», 2005
  • Συνάντηση, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Κική Δημουλά, «Ίκαρος», 2007 (ανθολογία με εβδομήντα τρία ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη)
  • Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως, «Ίκαρος», 2007
  • Τα εύρετρα, «Ίκαρος», 2010
  • Δημόσιος καιρός, «Ίκαρος», 2014
  • Άνω τελεία, «Ίκαρος», 2016

Πεζά

  • Ο φιλοπαίγμων μύθος, εκδ. «Ίκαρος», Αθήνα 2004 (Η ομιλία που εκφώνησε η Κική Δημουλά στην Ακαδημία Αθηνών κατά την τελετή υποδοχής της.)
  • Εκτός σχεδίου, «Ίκαρος», 2005 (επιλογή πεζών κειμένων)
  • Έρανος σκέψεων, «Ίκαρος», 2009 (η ομιλία της Κικής Δημουλά στην Αρχαιολογική Εταιρεία στις 26 Ιανουαρίου 2009)

Ακολουθεί συνέντευξη της Κική Δημουλά στην ΕΡΤ. Η Κική Δημουλά παραδέχθηκε — όταν πήρε την έδρα της ποίησης στην Ακαδημία Αθηνών — ότι η ποίηση βοηθάει σήμερα τον κόσμο, όσο ένα κερί σε ένα έρημο ξωκλήσι, με φευγάτους όλους τους αγίους! Η γνωστή ποιήτρια μιλάει για όλα τα θέματα που κυριαρχούν στην ποίησή της, όπως ο έρωτας, η μοναξιά, ο χρόνος, ο θάνατος. Επίσης παραδέχεται, ότι - ποιήματα, επειδή δεν κατάφερε στην ζωή της να ζει ωραία. (βίντεο: 2011orologion)

Πληροφορίες: Wikipedia

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision: Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πρόβα της Μαρίνας Σάττι

Eurovision: Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πρόβα της Μαρίνας Σάττι Η τραγουδίστρια ερμήνευσε το Ζάρι στη σκηνή του Malmo Arena Η Μαρίνα Σάττι πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Μαΐου τη δεύτερη τεχνική της πρόβα για τη Eurovision. Η τραγουδίστρια ερμήνευσε το «Ζάρι», με το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, για δεύτερη φορά στη σκηνή του Malmo Arena. Όπως

Kid Moxie: Από το Maestro και το Milky Way, στη συνεργασία με την Αλεξίου και τους Unboxholics

Η τραγουδοποιός που ζει και δημιουργεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ cinematic pop μουσική - Το έκανε ξανά για την πρώτη κινηματογραφική ταινία των Unboxholics

H Αθηνά Οικονομάκου τραγουδούσε «πονάει η αγάπη» μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του διαζυγίου της

Ο πιο ερωτικός καλλιτέχνης της γενιάς του Θοδωρής Φέρρης στην «Παρέα στον Sfera» «Τhe Future of Medicine»: με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Harvard Η μεγάλη γιορτή του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Ελλάδα με την στήριξη της Nova! Το αγαπημένο σου Ούζο σε καλεί να “pin-άρεις” τις αναμνήσεις σου Τι συμβαίνει και

H Κατερίνα Καινούργιου έκανε πάρτι γενεθλίων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Το απίστευτο μήνυμα στην τούρτα της

Τα γενέθλιά της είχε την Πρωτομαγιά η Κατερίνα Καινούργιου και τα γιόρτασε με φίλους, συνεργάτες και αγαπημένα πρόσωπα. Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Super Κατερίνα» έγινε 39 ετών και διοργάνωσε ένα καθιστό δείπνο σε γνωστό παραλιακό εστιατόριο στη Βουλιαγμένη. Η Κατερίνα Καινούργου επέλεξε ένα μπλε φόρεμα της εταιρείας «Zeus + Dione» για την ξεχωριστή βραδιά και

Άλεκ Μπάλντουιν: Κάθε μέρα επί δυο χρόνια σνίφαρα κοκαΐνη

Στον σοβαρό εθισμό του στην κοκαΐνη, ενώ ζούσε στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1980, αναφέρθηκε ο Άλεκ Μπάλντουιν λίγο πριν γιορτάσει 40 χρόνια «καθαρός». Ο  Άλεκ Μπάλντουιν έκανε αυτή τη βουτιά στο παρελθόν, στο podcast του θρυλικού Paul Anka και του μεγαλοεπιχειρηματία Skip Bronson, “Our Way with Paul Anka and Skip Bronson”. Ο Baldwin

Τούνη – Αλεξάνδρου: Στις Σεϋχέλλες για Πάσχα – Έφτασαν και δες το υπερπολυτελές σπίτι που μένουν

Πάσχα στις Σεϋχέλλες για την Ιωάννα Τούνη, τον Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον γιο τους, Πάρη.

Οικονομάκου: To όλο νόημα βίντεο στο Tik Tok λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του χωρισμού της

Μετά από δέκα χρόνια κοινής πορείας η Αθηνά Οικονομάκου και ο Φίλιππος Μιχόπουλος ανακοίνωσαν το χωρισμό τους. Η λύση του γάμου τους ήρθε μετά από έξι χρόνια με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει πως: Φίλιππος Μιχόπουλος - Αθηνά Οικονομάκου «Έπειτα από 10 χρόνια κοινής διαδρομής και την απόκτηση των δύο παιδιών μας, είμαστε στη δυσάρεστη

Ηλιοθεραπεία και δέρμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε είναι υπερβολική η έκθεση στον ήλιο

Η UVB είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα, ωστόσο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Όλοι χρειάζονται λίγη έκθεση στον ήλιο για να παράγουν βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για πιο δυνατά και υγιή οστά). Ωστόσο, η απροστάτευτη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες